Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

ElzbietaFranka 00:47, 10 kwi 2025

Gosiu, ale łyso na dzialeczce. Czegoś brakuje - buszu.

Niektóre pierwiosnki daja radę przezimowac. Genetyka idzie naprzód może i te pełne już mogą. Trzeba sprawdzić.
Jutro idę do ogrodnika i kupię. Teraz kolorów masa jakie chcesz.

W każdym razie chryzantemy doniczkowe przezimowały na balkonie i już mają zielone. Dzisiaj uszczykiwalam czubki. Przesadze je do gleby.
ElzbietaFranka 00:58, 10 kwi 2025

Gosiu a jaka to metoda siania azofoski. Chciałabym wiedzieć

Już mam prawie wszystko zawiezione, ale warto znać metody
mirkaka 18:46, 10 kwi 2025

Gosialuk napisał(a)
A tu już część wygrabiona, ale nauczona doświadczeniem porobiłam pamiątkowe fotki, bo jakoś ten wieczór tak szybko nadchodzi.

Potem jeszcze trochę pocięłam, pograbiłam, rozsypałam azofoskę metodą Hani Gruszki i sprzątnęłam 3 taczki pociętych już gałęzi. Jestem usatysfakcjonowana. Choć pod wieczór, to już całkiem zimno się robiło. Jednak rośliny w nosie miały chwilowe ochłodzenie i większość ruszyła z wegetacją, więc jakbym się nie wyrobiła z wycinaniem, to potem miałabym przekichane.

No i fajnie wysprzątane
Gosiu czy Twoja działa jest w granicach tych wysokich drzew?
vita 10:43, 11 kwi 2025

Gosialuk napisał(a)
Ukorzeniam też perowskie

Ciekawa jestem jak się ukorzenią, też mam w planach Dużo wysiewów poczyniłaś, efektownie to wygląda
Czy kępy kamasji to może C. Quamash? Próbowałam z kilkoma gatunkami, tylko ta u mnie się sprawdziła i wspaniale przyrasta i kwitnie
Gosialuk 18:53, 11 kwi 2025

ElzbietaFranka napisał(a)
Gosiu, ale łyso na dzialeczce. Czegoś brakuje - buszu.

Niektóre pierwiosnki daja radę przezimowac. Genetyka idzie naprzód może i te pełne już mogą. Trzeba sprawdzić.
Jutro idę do ogrodnika i kupię. Teraz kolorów masa jakie chcesz.

W każdym razie chryzantemy doniczkowe przezimowały na balkonie i już mają zielone. Dzisiaj uszczykiwalam czubki. Przesadze je do gleby.

Łyso jak po wizycie u psiego fryzjera. A za miesiąc będzie busz.
Pierwiosnek nawet jakby był tylko teraz to warto. Kwitnie dalej jakby nigdy nic.

ElzbietaFranka napisał(a)
Gosiu a jaka to metoda siania azofoski. Chciałabym wiedzieć

Już mam prawie wszystko zawiezione, ale warto znać metody

Elu do garści i rzutowo. Na te moje areały może z 5-6 kilo rozsypałam. A dziś wykorzystując mokrą pogodę podsypałam rabatki pod blokiem.
Mam jeszcze obornik kurzy granulowany i ten chyba różom zadedykuję. Tu już każdy krzaczek dostanie porcyjkę.
mirkaka napisał(a)

No i fajnie wysprzątane
Gosiu czy Twoja działa jest w granicach tych wysokich drzew?

Wysprzątane z grubsza, ale wystarczająco. Za tymi drzewami jest jeszcze taki trójkąt ponad 10-cio arowy. Po tamtej stronie posadziłam już bzy, ale będę sukcesywnie dosadzać jakieś krzaki typu forsycje, kaliny, tawuły i tworzyć średnie piętro. Bzami niestety sarny się zainteresowały, ale może niektóre dadzą radę.
vita napisał(a)

Ciekawa jestem jak się ukorzenią, też mam w planach Dużo wysiewów poczyniłaś, efektownie to wygląda
Czy kępy kamasji to może C. Quamash? Próbowałam z kilkoma gatunkami, tylko ta u mnie się sprawdziła i wspaniale przyrasta i kwitnie

Perowskia mi się już kiedyś tak ukorzeniła, tylko potem padła. Chyba w zbyt mokre miejsce ją dałam. Te sadzonki pójdą pod blok, a tu sucho bardzo. Całkiem inne warunki. Część wysiewów też pod blok.
Kamasje kupiłam różne dla przetestowania, wydaje mi się, że ta to właśnie C. Quamash. Myślałam, że one wszystkie bezproblemowo rosną.

A z nowości to we wtorek dostałam sadzonki pomidorków koktajlowych - 7 szt. Będzie hodowla balkonowa. Odmiany nieznane. Podpisane koktajlowy czerwony, koktajlowy brązowy.

Jutro jadę na działeczkę.
sylwia_slomc... 20:46, 11 kwi 2025

Porządeczek jak się patrzy, nic nie zapowiada spektaklu jaki się za kilka tygodni odbędzie
Ulina 11:30, 13 kwi 2025

Gosialuk napisał(a)

Ula wiesz jak to wolno idzie. Najgorzej jest mi przygotować miejsce pod nowe. Kanty świetna sprawa - bardzo porządkują. Ja staram się przy plewieniu, choć takie aby tylko robić, bo trawa trochę mniej wtedy przerasta.
Kamasji było więcej, nie wiem co się stało z cebulami, może coś zjadło. O ślimakach nawet nie mów, na razie jeszcze ich nie widziałam, ale będę sypać jak się pokażą. To wybredne bestie i w każdym ogrodzie polują na co innego.
Jak urośnie to co już wyszło, to i tak będę miała masę sadzenia. Na szczęście część jest zaplanowana pod blokiem, więc będzie łatwiej. Pierwiosnek dziękuje, a ten biały na zdjęciu to od ciebie. Mam już 4 kępki.

Cieszę się, że masz pamiątkę z mojego ogrodu on lubi dzielenie,... ale zostaw kępki na 2 sezony to ujrzysz prawdziwy spektakl. U siebie wrzuciłam fotkę spod magnolii.

Czyli kamasje są przysmakiem, no cóż nie wszystko można mieć. W tym roku u mnie wystartowały brunery przed ślimakami, narazie są całe a ślimaki widziałam narazie malutkie 0,5cm. W tym sezonie tak szybko ruszyła wegetacja wszystkiego że będą miały jedzenia pod dostatkiem. Już myślę o rozsypaniu mączki bazaltowej i ślimaksa niestety.

April 09:37, 14 kwi 2025

Gosialuk napisał(a)

Urodzie tego pierwiosnka nie mogłam się oprzeć. Do domu trafił tylko chwilowo, w obawie że mróz uszkodziłby mu kwiaty.

A w niedzielę ranek przywitał nas zaśnieżonym krajobrazem za oknem, a do tego zimny porywisty wiatr i czasem padający śnieg. Czekam na wiosenną pogodę i oby wróciła przed następną sobotą.

Pierwiosnek wspaniały. Zarówno kolor jak i kwitnienie, taki nabity. I ta biała obwódka.
Eupraksja 17:05, 15 kwi 2025

Założyłam dopiero niedawno konto i koniecznie muszę się tu u Ciebie odmeldować ☺️ Twoja Bylinowa łąka jest dla mnie ważną inspiracją, bo chociaż teren mam zupełnie inny - suchy sosnowy las - to podobny pomysł na wzbogacanie tego ekosystemu roślinami w trochę „dziki”, czy „dzikopodobny” sposób ☺️ Będę zaglądać dalej i eksperymentować w lesie ☺️
Margo2 23:50, 17 kwi 2025

Gosiu, jestem bardzo ciekawa tej metody zimnego wychowu siewek.
Może w przyszłym roku wypróbuję?
Ale się napracowałaś przy porządkach.