Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 22:21, 07 kwi 2025

Kilka zdjęć z Przemyśla. Kwitną śliwy wiśniowe i magnolie:

Ichigo 12:24, 10 kwi 2025

W tym tygodniu z powodu pogody nie wybieram się na wieś. Ale coś ogrodowego robić trzeba, bo rączki świerzbią. W związku z tym wzięłam się za kolejną porcję wysiewów.

Tylko czy na to już nie za późno??

Wczoraj wysiałam orlayę, której nasiona stratyfikowałam w lodówce.

Wschodzą już aksamitki i jeżówki.

Czarnuszka African Bride na razie nie wygląda z ziemi, podobnie marchew ozdobna.

Wsadziłam do ziemi też pierwsze karpy dalii, które odebrałam wczoraj - Cafe Au Lait Twist i nową dla mnie odmianę, Fenna Baaij. Wiem, miałam nie kupować więcej dalii, ale to nieuleczalne. Będę psioczyć na nie jesienią, kiedy będę musiała je wykopywać, suszyć i przywozić z powrotem do Przemyśla na zimowanie.

Wygląda na to, że w tym roku świąt nie będzie, bo cały stół w salonie i część podłogi mam zastawione doniczkami.

Wschodzą aksamitki (plus miechunka w okrągłej doniczce):

Ichigo 12:29, 10 kwi 2025

Dalie:

U marchwi ozdobnej nic się nie dzieje:

Do posadzenia zostały mi jeszcze cynie:

Margo2 00:27, 12 kwi 2025

Jak patrzę na Wasze wysiewy to mnie aż skręca.
A potem zapominam kupić ziemi o siewu i się uspakajam, i tak do następnego razu jak wejdę na forum.
Ichigo 15:32, 12 kwi 2025

Gosia, mam tylko nadzieję, że coś z tego wyrośnie. Nie mam dobrej ręki do nasion i często zabijam młode rośliny po tym, jak wykiełkują. Dotąd np. nie udało mi się ani razu z orlayą. Owszem, kiełkuje, ale potem ginie. Może z przelania, nie wiem. Dlatego sama jestem ciekawa, co w tym roku będzie z tych moich wysiewów. Nastawiona jestem dość sceptycznie.
Ichigo 23:26, 12 kwi 2025

Odnalazłam dzisiaj na dysku Google stare zdjęcia z czasów, jak zakładałam pierwszą rabatę.
Tak w ogóle to pierwsza była magnolia. Teraz wiem, że odmiany NN, wtedy myślałam, że Sunrise.

Wrzesień 2020 i dla porównania - kwiecień 2025:

A to moja rabata "główna", prapoczątki.
Październik 2021:

Magnolia w ogóle jest tutaj poza rabatą. Dopiero potem, kiedy rabata zaczęła pączkować, włączyłam ją do niej.
Ichigo 23:41, 12 kwi 2025

Rabata październik 2024:

Z pierwotnych nasadzeń został klon palmowy, azalia Il Tasso, magnolia i dwie piwonie. Reszta wypadła. Pojawiło się dużo nowych roślin. W zasadzie rabata już teraz wygląda inaczej, bo powiększyłam ją i pojawiło się obrzeże z cortenu.
W ogrodzie wszystko ciągle ewoluuje.
Ichigo 23:19, 13 kwi 2025

Kiełkują już cynie, które posadziłam przedwczoraj, super .
Rosną dosłownie w oczach - wieczorem były już większe niż w południe, serio.

A to mój balkon pełen roślin do posadzenia (plus balkonowe bratki i goździki). Dżungla, nie ma gdzie stopy postawić. Jutro jadę na wieś, ale zabiorę z tego niewiele, bo czeka mnie nawożenie róż i przesadzanie.

MagdaLenka 00:10, 14 kwi 2025

Sporo się zmieniło w Twoim ogrodzie. Ale że magnolia aż tyle urosła zaledwie w 5 lat, to jestem w szoku. Chyba faktycznie mniejsze sadzonki lepiej się ukorzeniają i szybciej przyrastają, niż większe egzemplarze. Moje duże drzewa po 2-3 sezony stały w miejscu.
Ichigo 20:33, 14 kwi 2025

MagdaLenka, ta magnolia ma teraz około 3 metry. Na początku słabo przyrastała, aż pewnego roku wystrzeliła do góry.
Mam jeszcze drugą magnolię, sadzoną może pół roku później i jest dużo mniejsza, ma niewiele ponad metr. Odmiana i stanowisko pewnie też mają znaczenie.