Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

DariaB 09:49, 10 kwi 2025

Miejmy nadzieję, że to ostatni opad śnieg i mrozu. Fiołki też bardzo lubię, rosną u mojej mamy pod blokiem w trawniku, chyba sobie wykopię kępkę. Bardzo ładne fotki wiosenne, ślicznie się wszystko rozkręca. Podpowiesz jak tniesz powojnik Early Snow? Mój jeszcze nie wykazuje oznak życia, to normalne?
Wafel 10:19, 10 kwi 2025

Ta pogoda jest w sumie normalna, nienormalne były te temperatury prawie letnie i teraz klops
Ciężki ten śnieg, wszystko przyklapnięte...
Konwalie budzą we mnie wspomnienia z dzieciństwa Uwielbiam je dziko rosnące, na pierwszą komunię dostałam duży bukiet konwalii, pamiętam do dziś, rosły u dziadka w ogrodzie, często gościły wiosną w wazonie
TAR 10:48, 10 kwi 2025

Jola. No co Ty? Ostróżki usmierciłas? Ja kupilam kłacza gipsowek, piwonii i zawilcow, super krzaczki porosły. Juz sa w doniczkach, stały sobie na dworzu nawet w mrozy, nic im nie jest.
Ostrozki kupuje jako sadzonki, z nasion nigdy mi nic nie wyszlo. Za to cyklameny cebulki chyba padły, żadna nie rokuje. Tak czy inaczej je wsadze do gruntu moze obudza sie za rok, jak nie zostana nawozem.

Wczoraj dostałam 3 ostrożki:
Delphinium ruysii Pink Sensation, Sky Sensation i Delphis Pink Power. Ładne sadzonki i do nich w gratisie 2 trawki to chyba stipa. W maju i lipcu maja przyjsc pozostałe.
TAR 11:37, 10 kwi 2025

DariaB napisał(a)
Miejmy nadzieję, że to ostatni opad śnieg i mrozu. Fiołki też bardzo lubię, rosną u mojej mamy pod blokiem w trawniku, chyba sobie wykopię kępkę. Bardzo ładne fotki wiosenne, ślicznie się wszystko rozkręca. Podpowiesz jak tniesz powojnik Early Snow? Mój jeszcze nie wykazuje oznak życia, to normalne?

W tym roku przycielam na jakies 30 cm, wypuszcza male listeczki, on zazwyczaj wypuszcza pozniej niz pozostale, rok temu tez myslalam, ze padl. Mozliwe, ze jeszcze go raz przytne po tych mrozach. Zobacze ja kruszy.
U nas wlasnie powtorka z niedzieli na przemian wiatr,snieg, deszcz i slonce
TAR 11:44, 10 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Tarcia ja nie wierze w szlaban na zakupy. Ani Twój ani mój.
Już ze 3 razy pisałaś.

Ja juz mało internetowo bo se szlaban nałożyłam. Zostawię sobie na zakupy lokalne w sezonie. Bede miała wiecej przyjemności

I na razie wiecej nic nie kupilam, to spływaja zamowienia z lutego. Przepraszam, dokupilam jedynie azalie i mysle o 2 metasekwojkach. Mam cały magazyn roslin, pora to posadzic.
Lokalnie ostatnio mnie denerwuja z cenami. Drogo a wybor żaden.

Wafel napisał(a)
Ta pogoda jest w sumie normalna, nienormalne były te temperatury prawie letnie i teraz klops
Ciężki ten śnieg, wszystko przyklapnięte...
Konwalie budzą we mnie wspomnienia z dzieciństwa Uwielbiam je dziko rosnące, na pierwszą komunię dostałam duży bukiet konwalii, pamiętam do dziś, rosły u dziadka w ogrodzie, często gościły wiosną w wazonie

To prawda, pogoda jakby normalna. Dla mnie kwiecien z 20 stopniami to tez przesada. Nie tylko rosliny wariuja. Moj organizm rowniez dostaje w palnik. Ciezko sie pozbierac.
Z konwaliami mam podobne wspomnienia.
Basieksp 12:14, 10 kwi 2025

U nas za to bez opadów, nic nie padało, tylko przymrozek, ale strat raczej nie ma. Juz zaczełam powoli rośliny podlewać.
Ostróżki fajne kupiłaś ja zobaczę, może lokalnie jakieś sobie kupię, miałam taki plan chociaż eM zawsze się ze mnie śmieje, że te moje ogrodowe plany szybko się zmieniają
April 13:21, 10 kwi 2025

Przypomniałaś mi że jeszcze gipsówki kupiłam, nic nie widać by coś puszczały... jestem do niczego
TAR 13:53, 10 kwi 2025

Ja swoje zaraz do ziemi bede pchala, kłącza ładnie wyszły ponad donice i juz liscie pusciły.
Ale cyklameny w ciszy. Te ostatnio kupione mroz nic nie ruszyl, stoja na bacznosc, kwiatki kwitna. Musze je w koncu posadzic. Czekaja od 2 tygodni na zmilowanie.

A jak posadzilas gipsowki? ja zostawilam z tym kompostem z woreczka i uzupelnilam zwykla ziemia uniwersalna. Ale korzen mi wychodzil troche.

Jola co mam zrobic z twoja kruszyną. Wysylamy czy jakos sie spikniemy?
Ewa777 14:42, 10 kwi 2025

TAR napisał(a)
Mozesz przyjechac i tez w worki sobie naładowac, ona chce oddac za darmo cała góre obornika.

Może przy okazji skorzystam Potrzebne będą jakieś mocne worki.
Ewa777 14:58, 10 kwi 2025

TAR napisał(a)

Te fiołeczki są prześliczne Pasują do Twojego leśnego ogrodu. Pachną?
U mnie z rana był taki sam widok. Wszystko białe. Roślin nie sprawdziłam.