Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

MartaCho 08:39, 10 kwi 2025

To można tak szybko nową rabatę zrobić? WoW! Super efekt już jest, a co dopiero, jak się rozhula
Wiolka5_7 13:16, 10 kwi 2025

Super wyszła ta nowa rabata! uwielbiam takie duże rabaty ze ścieżką
UlaB 13:30, 10 kwi 2025

ajka napisał(a)

Ajka, czy dobrze rozpoznaję, że to miodunka blue ensign? Ile lat ma ta kępka? Kupiłam sobie 3 sadzonki w tym roku. Oberwały w trakcie tych mrozów, mam nadzieję, że odbiją.

Nowa raba wyszła ekstra. i te tempo pracy, szacun!
Eupraksja 14:35, 10 kwi 2025

Zachwycająca jest ta wijąca się ścieżka żwirowa, niebieska miodunka i taki gęsty pas szafirków! Nie przepadałam dotąd za szafirkami, ale w tym wydaniu zaczynam zmieniać zdanie Nie doczytałam jeszcze, czy posadziłaś ich tysiące, czy już tak się rozrosły?
ajka 20:25, 10 kwi 2025

Judith, Lidka, Narisilia, MartaCho, Wiolka5_7 dziękuję, rabata wygląda na skończoną, ale w połowie jest pusta. Jest jeszcze co sadzić

Polon dlatego lubię sadzić duże drzewka, by efekt wow był jak najszybciej

Lidka, Magara te kwiatki to miodunka wąskolistna Blue Ensign. Posadziłam dwie sadzonki w 2021 pod brzozą, ale tylko jedna ładnie się rozrasta. Jest śliczna, może jeszcze dokupię. UlaB dobrze rozpoznałaś.

Magara rośliny nad szafirkami to bambusy Volcano Fargesia.

Narsilia magnolię gwiaździstą uważam, za jedną z najpiękniejszych. Na pewno warto mieć ją w ogrodzie, tym bardziej że nie rośnie duża, więc nadaje się nawet do małych ogrodów.

Eupraksja fajnie, że wpadłaś, w tysiącach to nie sadziłam, raczej coś bliżej setki - małe cebulki, które dostałam od teściowej. Namnożyło się ich tyle, że w tworząc ścieżkę wykopałam część i posadziłam pod bambusami, część rozdałam dziewczynom z O... Widocznie dobrze czują się u mnie w ziemi.
Tu zdjęcie z zeszłego roku, jeszcze trochę im brakuje, w tym roku późno ruszyły
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8001-ogrod-ponad-miare-czyli-trudne-poczatki?page=403

Dziś rozrzuciłam całą korę pod drzewkami owocowymi. Teraz została już sama przyjemność: sadzenie roślinek. W tym roku będę mieć więcej czasu na warzywniak. Może coś w końcu tam wyrośnie. Posiałam na razie rzodkiewkę, marchewkę, groszek cukrowy i bób (pierwszy raz). Jutro ciąg dalszy siania.
Magara 22:26, 10 kwi 2025

ajka napisał(a)

Magara rośliny nad szafirkami to bambusy Volcano Fargesia.

No to mnie powaliłaś na łopatki
ajka 23:21, 10 kwi 2025

Magara napisał(a)

No to mnie powaliłaś na łopatki

Dlaczego? Bambusy zawsze mi się podobały, gdyby tylko w większości nie były takie ekspansywne, posadziłabym więcej. Nie chce mi się bawić z barierami. Mam 3 rodzaje bambusów.
Magara 23:52, 10 kwi 2025

Bambusy mi się kojarzą z cieplejszym klimatem
U siebie ich nie widzę - wiejsko-leśne klimaty mam
Ale u Ciebie - bajkowe
ajka 00:26, 11 kwi 2025

Ja często widziałam bambusy we wrocławskim zoo i jakoś się tam z nimi obyłam Radzą sobie tam bardzo dobrze. Zresztą w Polsce takich miejsc jest więcej
https://bambusowysen.pl/gdzie-w-polsce-mozna-zobaczyc-bambusy/

April 06:57, 11 kwi 2025

Piękna ta miodunka, już sobie zapisałam na listę zakupów.
Nie wiem dlaczego miodunki odkryłam dopiero dwa lata temu