Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Moje małe wielkie marzenie 20:58, 30 cze 2018

Do góry
Co myślicie o posadzeniu w taki sposób seslerii?
Wcześniej myślałam żeby nią obsadzić koło a przed nią dać szałwię różową. W trakcie kopania plan nieco uległ zmianie.

Z tyłu dałabym 3 hortensje na pniu, zielona kule to cisy/bukszpan albo stożki i różowa szałwia okalająca kule albo posadzona między seslerią.
Ogród prawie romantyczny 16:19, 30 cze 2018

Do góry
Napia napisał(a)

Ojej! Tawuła z anebelką ślicznie się komponuje, a te fioletowe kłosy dodają lekkości, czy to jest szałwia? Dla takiego widoku warto się pomęczyć, tzn. Ty się meczysz, a my podziwiamy, ale my u siebie mamy swoje męczarnie, a inni podziwiają
U mnie po deszczu rabaty i warzywnik zarasta zielsko...
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 12:37, 30 cze 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Wiesz co, rzeczywiście nudą wieje, tylko te róże i róże .
Dobrze, że choć kosmitę pokazałaś .

Czy ta różowa szałwia powtarza u Ciebie kwitnienie? Bo u mnie różowe słabo...

Kupiłabyś jakąś różę a nie tak z tą jedną samiuteńką.. smutno jej przeciez

Wiesz co, ta szałwia to jest jakaś marna wg mnie albo nie podoba jej się u mnie - dzieliłam ją rok temu (tak samo jak niebieską) i niebieska szalała, piękne kępy robiła, a ta różowa nic.. jest taka jak byla. Kwitnienie też niespecjalne, choć kolor ma ekstra, bardzo wyrazisty. Muszę ją przydybać, bo ostatnio ją przesadziłam (jak jesienią sadziłam róze z gołym korzeniem, to niechcący w szałwię wsadziłam )
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:25, 30 cze 2018

Do góry
Agania napisał(a)
Zakupiłam w ramach niedoborów i zarażona szałwią Caradonną u Anitki

Szałwia łąkowa "Rosea" (łac. Salvia pratensis) 1 x
Szałwia omszona "Amethyst" (łac. Salvia nemorosa) 3 x
Szałwia omszona "Caradonna" (łac. Salvia nemorosa) 6 x
Szałwia omszona "Salute Pink" (łac. Salvia nemorosa) 1 x
Szałwia omszona "Negrito" (łac. Salvia nemorosa) 2 x

Wpadła mi w oko w Botaniku Krakowskim...mechata na zdjeciu powyżej:
Szałwia srebrzysta (łac. Salvia argentea) 2 x , ciekawa jestem, czy te szałwie zimują...wie ktoś?

Spotkania zazdroszczę macie tak blisko do siebie

Wracam tematycznie do szałwi bo wczoraj stałam w szkółce i stwierdziłam że tyle tych odmian że trzeba się dokształcać. A Twoje jak?
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:52, 29 cze 2018

Do góry
Wiesz co, rzeczywiście nudą wieje, tylko te róże i róże .
Dobrze, że choć kosmitę pokazałaś .

Czy ta różowa szałwia powtarza u Ciebie kwitnienie? Bo u mnie różowe słabo...
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:38, 29 cze 2018

Do góry
Tiara - część kwiatków zaschnietych.. - poprzypalane?

Stan Vanilla fraise na dziś

Kosmita padł na ziemię

Rozwary dopiero robią "baloniki" - nigdy nie były u mnie szczególnie dorodne

Pączek Pastelli i szałwia New dimension rose

Ma ktoś pomysł jaka to może być hortka?
Pszczelarnia 15:23, 29 cze 2018

Do góry
laurowisnia napisał(a)

To jest kolendra, a szałwia to może być salvia patens.

To się wysiała! Bardzo daleko od matecznika. Fajnie. Niech się sieje ta kolendra.
Ogród Mirelli 14:54, 29 cze 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)

Mirko obcinam przekwitnięte kwiatostany, starałam się nie obcinać młodych wypuszczających pędów. Trochę roboty z tym cięciem było, ale warto skoro zakwitnie drugi raz - nie już tak obficie.

Fotka dla Ciebie - obcięta szałwia Deep Blue

Dzięki za zdjęcie. Dziewczyny tną przy ziemi. Ja tak w zeszłym roku zrobiłam i nie odbiła,dopiero wiosną. Teraz tak jak ty przytnę część i zobaczę jak będzie.
Ogród Mirelli 14:11, 29 cze 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)

Odbiją Twoje tylko już pewnie w tym roku nie zakwitną.
Ja kiedyś też obcinałam po przekwitnięciu do zera, bo nie wiedziałam, że moja szałwia ponownie zakwita tylko mniej obficie. Teraz poświęcam więcej czasu na jej cięcie, podlewam florovitem i czekam na nowe kwiatki

hmmm... teraz się zastanawiam czy ja w zeszłym roku za dużo nie obcięłam i nie chciała drugi raz kwitnąć?
pomyślę i może ostrzygę moje
Ogród Mirelli 14:05, 29 cze 2018

Do góry
effka napisał(a)
Widzę, że tylko kwiatostany obciełaś szałwiom, ja upitoliłam prawie do zera, mam nadzieję, że szybko odbiją, stresuję się trochę

Odbiją Twoje tylko już pewnie w tym roku nie zakwitną.
Ja kiedyś też obcinałam po przekwitnięciu do zera, bo nie wiedziałam, że moja szałwia ponownie zakwita tylko mniej obficie. Teraz poświęcam więcej czasu na jej cięcie, podlewam florovitem i czekam na nowe kwiatki
Ogród Mirelli 13:51, 29 cze 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
Mirelko jak nisko tniesz szałwie pokażesz?

Mirko obcinam przekwitnięte kwiatostany, starałam się nie obcinać młodych wypuszczających pędów. Trochę roboty z tym cięciem było, ale warto skoro zakwitnie drugi raz - nie już tak obficie.

Fotka dla Ciebie - obcięta szałwia Deep Blue

Tu ma być ogród :) 08:57, 29 cze 2018

Do góry
mirela napisał(a)

kupuję liatry i chyba wsadzę kilka jezówek green eyes (jestem w trakcie podziału).
Nie wiem co z tą liatrą, bo eee... tam piszę, ze kwitnie krótko i nie ma sie co nią zachwycać

Szałwie tez musze ściąć. Ale jedną wykopię, bo mam dwie odmiany - wysoką z jaśniejszymi, fioletowymi kwiatami i ciemną, małą, kompaktową (z albamaru). Tą wielką jak porównam do tej małej i ciemnej to wypada kiepsko. Pójdzie gdzieś na rabatę gdzie jest więcej wielkich roślin. Może do gracka ?

Jak jest upalnie to wszystko kwitnie krótko.Ja już się dorobiłam kolekcji liatrii bo swego czasu kupiłam zestaw cebul w Biedrze.

Jak bardzo wysoka ta szałwia to może być przed grackami.
Ogródek Iwony II 22:37, 28 cze 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)
zobacz tu ta szałwię ...to chyba najpopularniejsza niska zwarta granatowa szałwia

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6328-nowoczesnie-u-kasji-kiedys-bedzie?page=747

Mirka napisał(a)
Iwonka ja mam Dip Blue. Jest ciemna, sztywna i zwarta. Nigdy mi się nie pokładała.

Dziewczyny, tą szałwię muszę mieć. Wcześniej, czy później. Jest ładniejsza, niż ta zwykła.
Już ją chciałam zamawiać, ale pojechaliśmy na targi - kupiłam Eden Rose, szałwii nie było. W kolejnym tygodniu pojechaliśmy do pobliskich szkółek, Zbyszek twierdził, ze stacjonarnie będzie taniej. I nie wiadomo kiedy wydałam kasę na kolejne róże, obrzeża, ziemię i korę... Naprawdę taniej
Pszczelarnia 17:14, 28 cze 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Wysoka łąka pod szklarnią.

Czy to jest orlaya?

To jest kolendra, a szałwia to może być salvia patens.
Po nitce do kłębka ;) 13:14, 28 cze 2018

Do góry
To żywopłot ci potrzebny, bo większość roslin będzie wymarzać od suchych, mroźnych wiatrów.

Lawenda, stipa, niska szałwia, perowskia....
Do ziemi w donicach dodaj sporo dolomitu.
Witam, i o radę pytam :-) 13:13, 28 cze 2018

Do góry
magda19831 napisał(a)
Cisy:

Robinia:

Szałwia caradonna tuż tuż:

piękna ta rubinia ja mam białą w odmianie baby i bardzo fajnie się rozrosła muszę ją przyciąć trochę bo się rozszalała a była fajna a la bonsai
Ogród kwiatowy 11:53, 28 cze 2018

Do góry
alis napisał(a)

Ta różowa jest z tych niskich czy wyższa? Chciałabym posadzić różową w towarzystwie seslerii jesiennej i mam dylemat, czy za seslerią czy przed nią szałwię sadzić.

Szałwia Sensation jest najniższą i najbardziej kompaktową szałwią jaka jest na rynku i jaką ja znam. Nie mam seslerii, nie znam tej trawy więc trudno mi powiedzieć, ale wydaje mi się, że przed trawą. Wyższą szałwię np. Caradonnę można sadzić za trawa lub mieszać razem.
Ogród kwiatowy 11:48, 28 cze 2018

Do góry
violaskom napisał(a)

Alu, to jest szałwia Sensation. W tym samym czasie kupowałam odmianę Bright Rose i Medium Pink. Mam je w różnych częściach ogrodu i nie mogę rozróżnić która jest daną odmianą. Po drugiej stronie Deep Blue.

Ta różowa jest z tych niskich czy wyższa? Chciałabym posadzić różową w towarzystwie seslerii jesiennej i mam dylemat, czy za seslerią czy przed nią szałwię sadzić.
Ogród kwiatowy 11:27, 28 cze 2018

Do góry
alis napisał(a)

Viola, co to za różowa szałwia? Znasz nazwę? Cudna gra kolorów.

Alu, to jest szałwia Sensation. W tym samym czasie kupowałam odmianę Bright Rose i Medium Pink. Mam je w różnych częściach ogrodu i nie mogę rozróżnić która jest daną odmianą. Po drugiej stronie Deep Blue.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:25, 28 cze 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ta fioletowa z przodu to ożanka czy szałwia?

Ożanka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies