Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

April 12:40, 30 paź 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Uwierz mi, nie zawsze to jest takie dobre. Najgorzej jest w niedzielę, z racji mojego światopoglądu nie powinnam wykonywać zbędnych prac, a mnie nosi!!! Mój M. patrzy czasem na mnie jak na wariatkę Ja na hamaku usiądę i mnie tyłek świeżbiA książki czytuję wieczorami w łóżku, więc co ja mam robić całą niedzielę, ha???! Jedyny plus, że po domu latam jak na miotle i w moment ogarniam wszystkie bieżące robótki
Edit: Do jednego nie mogę się zmusić - do sadzenia tych ch.. cebul! Po co ja głupia tyle ich kupiłam???!

Dobre
Ja w niedzielę uprawiam hobby:) czyli ogród. Lżejsze prace Ale jednak. Też byłabym chora z nic nie robienia. Ale energii tyle co ty, z pewnością nie mam, niestety.
Brzozowadzie... 12:51, 30 paź 2018

April napisał(a)

Dobre
Ja w niedzielę uprawiam hobby:) czyli ogród. Lżejsze prace

Haha, dobre alibi, skorzystam, dzięki Po prostu HOBBY!
Magleska 14:28, 30 paź 2018

ale fajny pomysł Kwartecika fajnie ,jak ktoś tak rozjaśni w głowie

czytałam o planach ,ale nie pisałam nic ,bo marna jestem w planowaniu ....

i właśnie też próbuję u siebie poplanować troszkę zmian i mi nie idzie ....
kwartet 15:32, 30 paź 2018

Kaliny są paskudne dlatego przy furtce jak znalazł(tu emotka obśmiana fikająca koziołka)
Kaliny miałam na myśli japońskie np mariesis, watanabe generalnie te rosnące bardziej w szerokośc niż w wysokość( kwitnienie jest, przebarwienie jest,nawet proponuje się je na solitery)
Cieszę się że koncepcja przypadła do gustu.
Toszka 17:57, 30 paź 2018

makadamia napisał(a)
70cm!? No coś takiego to nie przejdzie!
Zestawienie roślin dobre, choć niestandsrdowe (słońcolubna szałwia i cieniolubny cis?) ale nie na tej szerokości.

Z kilkudniowym opóźnieniem, ale jednak muszę sprostować by obalić pokutujący mit o cisie.
Cis jest słońcolubny, a cień toleruje. Półcień znosi bez szwanku.

Do hakone bym dodała zawilce lub naparstnice. Na wiosnę czosnki, których zasychające liście zakryje migiem wiosenna hakone.
Gruszka_na_w... 20:39, 30 paź 2018

Kwartecikowa świetnie uchwyciła to, o co mi chodziło. Miałam obawy, że ten wiąz ostatnie się tam w trawniku jako ostatni Mohikanin. Wpleciony w rabaty już nie będzie tak dziwnie wyglądał.
Mam obie kaliny. Zrobiłam błąd, bo je przesadziłam. Watanabe z trudem się po tym regeneruje. Obie źle tolerują suszę. W czasach świetności zachwycały kwiatami i jesiennym przebarwieniem.
Do leśnych klimatów będą jak znalazł.
Duecik ściętolistnych- będzie piękny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
kwartet 21:02, 30 paź 2018

Ja na tym alibi Joli jadę już od dawna.
Mam jeszcze taką przypadłość że przed wieczorem robię obchód, inaczej jakoś tak dnia nie mogę zamknąć.
A tych ścietolistnych to zazdraszsczam wam ,ale ani nie ma gdzie nabyć ani gdzie posadzić.
Gruszka_na_w... 21:43, 30 paź 2018

Podejrzewam, że widok pielęgnującego ogród miły jest temu na górze.
No bo co? Hazard by można uprawiać w niedzielę- wyścigi konne obstawiać, w ruletkę i pokera grać w Monte Carlo, a grackami w ziemi nie?
Fizycznie czuję się bardziej złychana po ugotowaniu niedzielnego obiadu niż po wyplewieniu chwastów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
kwartet 21:48, 30 paź 2018

O to to,też tak myślę
sylwia_slomc... 22:04, 30 paź 2018

Rysunek oddaje to co mi w głowie siedziało z tym kształtem. Em ze spłaty trawnika w naturze powinien być zadowolony i raczej nie narzekać Nie znam chłopa, który by się takiej wymianie oparł