Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

makadamia 11:58, 29 paź 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

ale pamiętaj, że to ma być taka wąska rabata przy płocie pod murkiem

A kto tak zadecydował?!
Brzozowadzie... 12:30, 29 paź 2018

makadamia napisał(a)

A kto tak zadecydował?!

A ja, haha! Tam mi inna nie pasuje, o dziwo Takie ma być tylko wykończonko przy ogrodzeniu
Kasia_CS 12:33, 29 paź 2018

A podobają Ci się kosodrzewiny? Gdyby tak w ramach ukłonu do rodkowej je dać i z hakone połączyć? Trochę tak mam w głowie te sosenki marie bregon u kwartecika, że ładne, ale kosodrzewina łatwiej dostępna. Trzeba ją tylko uszczykiwać, żeby nie wybujała za mocno...

taka luźna myśl

Albo jak chcesz mieć tam szałwie, to z seslerią jesienną, która mi nawet w zimie nienajgorzej wyglądała i szybko wiosną rusza. Ale jakieś piętro by się przydało, co by za płasko nie było..
makadamia 12:38, 29 paź 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

A ja, haha! Tam mi inna nie pasuje, o dziwo Takie ma być tylko wykończonko przy ogrodzeniu

A co z ładnym widokiem z okna? Na 70 cm ładnego widoku nie stworzysz, nie ma bata
Brzozowadzie... 13:05, 29 paź 2018

Kasia_CS napisał(a)
A podobają Ci się kosodrzewiny? Gdyby tak w ramach ukłonu do rodkowej je dać i z hakone połączyć? Trochę tak mam w głowie te sosenki marie bregon u kwartecika, że ładne, ale kosodrzewina łatwiej dostępna. Trzeba ją tylko uszczykiwać, żeby nie wybujała za mocno...

taka luźna myśl

Albo jak chcesz mieć tam szałwie, to z seslerią jesienną, która mi nawet w zimie nienajgorzej wyglądała i szybko wiosną rusza. Ale jakieś piętro by się przydało, co by za płasko nie było..

Nie wiem Kasiu, czy mi tam pasują kulki sosnowe...
A z traw, to postanowiłam nie wprowadzać innych, niż te, co już rosną na froncie, a seslerię mam, ale z tyłu Tutaj mam do wyboru jako powtórzenie: hakone Aureola, rozplenica Hameln, turzyca Amazon Mist z niskich. Wolałabym jednak w którąś z tych pójść.
Brzozowadzie... 13:08, 29 paź 2018

makadamia napisał(a)

A co z ładnym widokiem z okna? Na 70 cm ładnego widoku nie stworzysz, nie ma bata

Oj tam, to tylko część widoku Myślisz, że jakbym tam zmieszała hakonki z runianką /plamami cisa i szałwią, a z tego by wyrastały drzewka i dwie róże pnące to nie dałoby rady? No, musiałabyś mnie przekonać jakąś konkretną kontr - propozycjąhaha
makadamia 13:34, 29 paź 2018

Ja nie twierdzę, że kompozycja nie da rady - ja twierdzę, że ta kompozycja nie zmieści się na 70cm
Anda 13:44, 29 paź 2018

Nie widzę hakone z szałwią. Szałwia będzie zduszona przez tą trawę. Poza tym ta szałwia musiałaby mieć z metr wysokości żeby to proporcjonalnie wyglądało.
Z runianką i cisami owszem, tu hakone współgra

https://wgi-img.s3.amazonaws.com/VarietyImage/d8bab6f7b6df241c8decd4baaad1e70b.jpg

Acha, róży w tego typu nasadzeniach też nie widzę

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwia_slomc... 14:07, 29 paź 2018

Mnie się podoba pomysł z kosodrzewiną bardziej niż z cisami, bo będzie wygladało jak młodnik sosnowy czyli naturalne piętro do rodkowej. Czemu nie chcesz wziąć pod uwagę? moim zdaniem na za wąsko nie ma się co upierać tylko poszerzyć jakoś płynnie, czyli z sosnowej płynnie przejść pod ten murek, a nie pasek 70 cm od razu. Na tych 70 cm to można zakończyć przy furtce
sylwia_slomc... 14:08, 29 paź 2018

A i kosodrzewiny nie muszą być wcale w kulkę prowadzone