Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 12:04, 03 sty 2016

Do góry
Trendy 2016 roku w ogrodzie

Spłowiały burgund nie modny już wcale,
a brzmi z cudzoziemska: masala.
W obecnym sezonie Quarz Rose i Serenity
w wieńcach i w ogrodach ma być użyty!
A ja się pytam, w czym tkwi przyczyna,
że moda zmienia się jak sprężyna?
Czyżby tak nagle przez jeden rok,
nagle ludziskom się popsuł wzrok?
Już ciemnego bordo, przygasłego nieco,
nie znajdziesz w ogrodzie, nawet ze świecą?
Czy mam wykopać bordo piwonię?
Albo nie wysiać ciemnego kosmosu?

Aby uniknąć takiego losu,
W ogrodzie mam stale misz-masz!
Modny jest błękit? Mam i ja!
Ostróżka na pierwszy plan się pcha!
Gdy żółć króluje i oranż kolor,
Rudbekie dzielnie rabaty stroją!
A w tym roku? Owszem mam róż!
Nie poszedł wcale pod ostry nóż!
Piwonie, róże, tawuły, tawułki
stworzą rabatę modną do spółki!
I niech się dziwi Ogrodowisko:

Hania ma modny ogródek!
To wszystko!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:32, 30 gru 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)
O drzewach przeczytałam, cieszę się, że o nich napisałaś, zanotowałam sobie, bo to dobre propozycje do niezbyt dużych ogrodów, a mój jest dokładnie takiej samej wielkości jak Twój
Ja mam plan, że wiosną drzewka zaproszę.
Ładny masz już żywopłot, z utęsknieniem czekam na moment, kiedy mój będzie chociaz taki[/quote
Witaj margaretko3 Cieszę się, że do czegoś się ten mój post przydał.
Krzewy
Mam ich dość sporo. Szybko urosły i dały efekt wizualny. Sadziłam je w grupach. Uwielbiam derenie białe: Sibirica, Elegantissima, Aureus. Mam też posadzone dwa krzewy derenia jadalnego oraz egzemplarz derenia Flaviramera o oliwkowych gałązkach.

Na zdjęciu derenie w kwietniu, pod spodem kwitną krzewy mahonii.

Derenie posadzone pod brzózkami latem rozjaśniają ten zakątek

Lubie tez pęcherznice. To zupełnie bezobsługowe krzewy, bardzo wcześnie wypuszczają liście. Na zdjęciu po lewej grupa pęcherznic Luteus , a w centrum przed kwitnącą forsycją 3 krzaczki pęcherznicy Dart's gold. Pomarańczowa plama za jodłą koreańską to grupa tawuł japońskich odmiany Goldflame.

Lubię też biało kwitnące tawuły nippońskie i van Houtte'a

oraz berberysy
Na zdjęciu grupa berberysów Rose glow, późną wiosną dobrze współgrają z grupą czerwono kwitnących krzewuszek

Kamienny ogród patykiem malowany 09:11, 17 gru 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)

Na zdjęciach mam trochę krajobraz pustynny jeśli chodzi o byliny i krzewy....ale to nie tak, że nie mam ich wogóle.
Mam kilka krzewuszek, cały skalniak berberysów, kilka hortek...tawuły japońskie też.
Bez koralowy...dopisuję do listy, mahonię już mam na liście...tylko nie mogę się zdecydować czy dać ją przy tarasie czy w ogródku przy "plac zabawie" (pod ogrodzeniem).
Na oczary już dawno choruję...ale jakoś nie mogę im miejsca zaklepać...bo duże rosną.
Na mojej liście jest jeszcze duuużo różności
Abeliofylum koreańskie, guzikowiec zachodni, Dereń Kousa 'Satomi', Dereń kwiecisty, Kalina koralowa 'Roseum', Kalmie, Laurowiśnia wschodnia, Lespedeza krzewiasta, Obiela mieszańcowa 'The Bride', tawuła śliwolistna 'Plena', Trzmielina oskrzydlona, Szczodrzeniec pomarańczowy itd.....

Lista imponująca . A masz dereń Sibirica Variegata? JA mam jeszcze malutki, ale jesienią się cudnie na różowo przebarwia, coś pięknego . Co do oczarów też bym chciała, ale do mojego małego ogródka nada się tylko jeden - Quasimodo - rośnie do 1 m wysokości i szerokości. Danusia mi o nim powiedziała. Więc może o nim warto pomyśleć . Wróćmy jeszcze do rozmnażania. Spróbuj gałązkę nawet teraz przygiąć do ziemi (bez odcinania jej), przyłożyć kamieniem, żeby nie wylazła i zobaczymy co wiosna przyniesie. Powinna się ukorzenić. Jeśli chodzi o rozmnażanie z samych gałązek (odcinanych), to spróbowałabym ok kwietnia, maja uciąć pęd wierzchołkowy, nie zdrewniały jeszcze i zamoczyłabym go w ukorzeniaczu i wsadziła wprost do gruntu. Gdzieś czytałam, że takie zdrewniałe patyki można uciąć nawet teraz i wsadzić do mieszanki ziemi z piaskiem i, że też powinny się ukorzenić, ale tego sposobu nigdy nie testowałam. No, ale spróbować możesz, próba nie strzelba. Będziemy o jedno doświadczenie mądrzejsi Twoją mądrością .
Kamienny ogród patykiem malowany 22:29, 16 gru 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

Ja też myślę, że to najbardziej niezawodny sposób . W ten właśnie sposób rozmnażam horty i zawsze się udaje.

Po jakim czasie się ukorzeniają....bo czytałam kiedyś, że tak można też z Rh, ale trzeba czekać 2 lata.

Poza tym jak jakieś kwitnące krzewy to może krzewuszki posadzone w grupie, berberysy maści wszelakiej. Zobacz jaki cudowny jest bez koralowy Sutherland gold (mam go, ale jeszcze malutki). Może mahonia? Cudowna jest przez cały rok. Może oczary? Mają fajne, pajączkowate kwiaty i kwitną już zimą, a jesienią pięknie się przebarwiają . O hortach nawet nie wspominam, bo to przecież sztandarowa roślina Ogrodowiska . Jest w czym wybierać, a jeszcze jak w odmiany się zagłębisz, to już w ogóle bajka . Jak mogłam zapomnieć o tawułach japońskich .

Na zdjęciach mam trochę krajobraz pustynny jeśli chodzi o byliny i krzewy....ale to nie tak, że nie mam ich wogóle.
Mam kilka krzewuszek, cały skalniak berberysów, kilka hortek...tawuły japońskie też.
Bez koralowy...dopisuję do listy, mahonię już mam na liście...tylko nie mogę się zdecydować czy dać ją przy tarasie czy w ogródku przy "plac zabawie" (pod ogrodzeniem).
Na oczary już dawno choruję...ale jakoś nie mogę im miejsca zaklepać...bo duże rosną.
Na mojej liście jest jeszcze duuużo różności
Abeliofylum koreańskie, guzikowiec zachodni, Dereń Kousa 'Satomi', Dereń kwiecisty, Kalina koralowa 'Roseum', Kalmie, Laurowiśnia wschodnia, Lespedeza krzewiasta, Obiela mieszańcowa 'The Bride', tawuła śliwolistna 'Plena', Trzmielina oskrzydlona, Szczodrzeniec pomarańczowy itd.....
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 17:24, 15 gru 2015

Do góry
Spłowiały burgund nie modny już wcale,
a brzmi z cudzoziemska: masala.
Na przyszły sezon Quarz Rose i Serenity
w wieńcach i w ogrodach ma być użyty!
A ja się pytam, w czym tkwi przyczyna,
że moda zmienia się jak sprężyna?
Czyżby tak nagle przez jeden rok,
nagle ludziskom się popsuł wzrok?
Już ciemnego bordo, przygasłego nieco,
nie znajdziesz w ogrodzie, nawet ze świecą?
Czy mam wykopać bordo piwonię?
Albo nie wysiać ciemnego kosmosu?
Aby uniknąć takiego losu,
W ogrodzie mam stale misz-masz!
Modny jest błękit? Mam i ja!
Ostróżka na pierwszy plan się pcha!
Gdy żółć króluje i oranż kolor,
Rudbekie dzielnie rabaty stroją!
A w przyszłym roku?
Owszem mam róż!
Nie poszedł wcale pod ostry nóż!
Piwonie, róże tawuły, tawułki
stworzą rabatę modną do spółki!
I niech się dziwi Ogrodowisko:
Hania ma modny ogródek!
To wszystko!

Zamieszkać w ogrodzie 17:46, 11 gru 2015

Do góry
magdaw napisał(a)
Nowe zdjęcie dla Danusi i dla was oczywiście:

Przykro mi że tak ale mam w hotelu ograniczone możliwości. 1 kratka to 1 mb działka to 32 x 35 m, ścieżki granit taki jak u Danusi a przed garażem to płyty Libet maxima w kolorze grafit jak narysowałam w takim układzie.
to co długopisem to rośnie czerwone to plany proszę o konkretne uwagi i za wszystkie z góry dziękuję!
Kopiuje opis bo pewnie nikt nie pamiętam co tam upchałam:
ooo to pienne sczepione migdałki na wysokości ok 1.20 m, M oznacza planowaną jeszcze nie posadzoną Magnolię, ten narożnik pd-wschodni planowałam choina kanadyjską obsadzić.
AAA- to 3 rozplenice
o1-klon czerwony
o2 - glediczja
o3 - ambrowiec
o4 - planowane 3 obok siebie marikeny
05 - planowany grujecznik i jeszcze jest
o6 - buk fastigata wąski zielony
PPPP - to 4 perukowce czerwone
B-to 8 berberysy
T - 4 tawuły
za 05 posadziałam derenie sibrica ale to już nie jest na przeciw tarasu i za bukiem rosną pęcherz nice diabolo
CO do frontu wiem ze Danusia nie poleca katalp ale mój maż bardzo je tam chciał mamy obok ogrodnictwo gdzie rosną i sa piękne co roku.

no nie wiem...

skoro na caly tyl dzialki bedzie widok z tarasu to moze sprobuj ten obszar podzielic np na 3 czesci:
prawy naroznik+ prawa strona tyłu
srodek
lewy naroznik+lewa strona tyłu

i stworzyc tam jakies kompozycje ? moze jakas symetria ?

bo tak pojedyncze drzewa roznych gatunkow...jakos srednio to bedzie wyglądało chociaz drzewa ładne
Zamieszkać w ogrodzie 23:01, 09 gru 2015

Do góry
magdaw napisał(a)

Przykro mi że tak ale mam w hotelu ograniczone możliwości. 1 kratka to 1 mb działka to 32 x 35 m, ścieżki granit taki jak u Danusi a przed garażem to płyty Libet maxima w kolorze grafit jak narysowałam w takim układzie.
to co długopisem to rośnie czerwone to plany proszę o konkretne uwagi i za wszystkie z góry dziękuję!
ooo to pienne sczepione migdałki na wysokości ok 1.20 m, M oznacza planowaną jeszcze nie posadzoną Magnolię, ten narożnik pd-wschodni planowałam choina kanadyjską obsadzić.
AAA- to 3 rozplenice
o1-klon czerwony
o2 - glediczja
o3 - ambrowiec
B-to 8 berberysy
T - 4 tawuły
za 05 posadziałam derenie sibrica ale to już nie jest na przeciw tarasu i za bukiem rosną pęcherz nice diabolo
CO do frontu wiem ze Danusia nie poleca katalp ale mój maż bardzo je tam chciał mamy obok ogrodnictwo gdzie rosną i sa piękne co roku.

Ja może wypowiem się odnośnie tylu działki. Moim zdaniem jest tam wprowadzone zbyt dużo gatunków drzew i często tylko po jedna sztukę. Lepiej będzie jeśli posadzisz je grupami, tak jak właśnie planujesz posadzić marikeny. Po drugie są tu same liściaste drzewa, w zimę będzie smutno i szaro, może zrezygnuj z jakiś drzew i posadz 3 serby w kształcie trójkąta. Według mnie również na żywopłot jest posadzone za dużo gatunków i do tego liściastych które w zimę nie będę dawać osłony. To tyle co mogłem podpowiedzieć. Pozdrawiam.
Zamieszkać w ogrodzie 19:01, 09 gru 2015

Do góry

AAA- to 3 rozplenice
o1-klon czerwony
o2 - glediczja
o3 - ambrowiec
B-to 8 berberysy
T - 4 tawuły
Zamieszkać w ogrodzie 22:29, 08 gru 2015

Do góry
Dla Danusi z prośbą o poradę:

Danusiu pierwsze zdjęcie to jakaś tam mapka ale to jedyne co mam w skali co pokazuje dom i garaż który jest wolnostojący:

kolejne zdjęcie to stan bo lipcowej wichurze kiedy to przewróciło mi posadzone drzewa ale tam może uda ci się zobaczyć jak to posadziłam:

I koleje zdjęcie to taki na szybko plan przepraszam że tak ale jestem w Madrycie w hotelu i nie mam za bardzo tu narzędzi do rysowania:

Objaśnienie do rysunku:
taras ma 12 m i jest to równocześnie cały budynek od strony południowej, i cała ta ściana na parterze to szkło,
od wschodu jak zaznaczyłam do granicy działki jest 4 m i tam jest już dom a co za tym idzie posadziłam x i o co oznacza limelighty (po 2 w dołku jak każesz) i miskanty gracilimus naprzemiennie (traw jest tam 10 a hortensji chyba ) za nimi planuję ekran z cisa na całej wschodniej stronie to jet ok 35mb(jeszcze go nie ma bo ogrodzenie będzie wiosną)
AAA to pienne sczepione migdałki na wysokości ok 1.20 m, M oznacza planowaną jeszcze nie posadzoną Magnolię, ten narożnik pd-wschodni planowałam choina kanadyjską obsadzić.
o1-klon czerwony
o2 - glediczja
o3 - ambrowiec
B-to 8 berberysy
T - 4 tawuły

i jeszcze buk który miał zacieniać taras - już rósł ale wichura złamałago50 cm od ziemi i niema... ale doradź proszę czy w dobrym miejscu był posadzony czy nie za bardzo od zachodu

Będę wdzięczna za pomoc bo jeśli chodzi o wschodniąlinie to jestem przekonana że cis przed nim limelighty i miskanty naprzemiennie a przed nimi azalia japońska ( 10 sztuk)jest ok , a dalej na pn tego nie widać na zdjęciu przed cisem posadze ok 10 rh CW to do tego południa nie mam pewności.
Bluszcz pospolity - Hedera helix 18:04, 08 gru 2015

Do góry
Danusiu a czy to dobry pomysł taka zasłona- ja lubię liściaste i kolorowe krzewy więc posadziłam perukowce i berberysy i białe tawuły i derenia sibrike jako linię wzdłuż ogrodzenia - mając na uwadze że rosna ok 2 m wysokie i to mi wystarcza. Teraz jeszcze przed nimi nie mam nic (tylko drzewa już posadziałam -klon czerwony, ambrowiec, glediczję bez kolców i buka).

Czy mam to przesadzić czy te krzewy się zagęszczą na tyle że sąsiad którego jeszcze nie ma nie będzie widział jaką jem zupę na tarasie???
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:57, 26 lis 2015

Do góry
stąd usunęłam wielką kępe Zebrinusa, aby się dostać, musiałam wykopać tawuły, następnie z innego miejsca zabrałam dereń Kousa i Rubrum i tutaj posadziłam, przesadziłam róże, bliżej cisów, zabrałam stąd 4 wilczomlecze i poszły do lawend
na nowo wszystko wkopałam, przesadziłam irysy, przesadziłam tu Lagerstroemie Indica, a nadwyżkowy kielichowiec poszedł na miejsce dereni do Indygowca
posadziłąm tez 3 sztuki tui Rheingold, jeszcze 2 dosadzę a wywalę stąd liriope zielone
odrasta mi tu jaśminowiec, dumam...bo jak mu pozwolę, zadusi mi Judaszowiec

z daleka tak, okolice moich poczynań

zrobię porównanie wiosną, czy raczej jak wszystko bujnie
widać 3 wiśnie na pniu, wykopałam z wysokiej rabaty i posadziłam pod mur
w nogach uporządkowane piwonie, sporo ich,
przesadziłam do nich przetaczniki, perovską, przegorzan i rozplenice
ma być potem połączenie żółci i niebieskiego
oprócz śliw jest tu młody, biały tamaryszek, albizja i orszelina, znowu ciasno....będę wszystko formować
a w najgorszym wypadku oddam innym

Krowy, staw i my... 13:53, 24 lis 2015

Do góry
Teraz zdjęcia aktualne.

Zjedzone tawuły i widać wydeptane przez bobry ścieżki

Po prawej rów, a po lewej staw niezagospodarowany. A w nim bobry Zdjęć bobrów jeszcze nie mam, ale już widziałam je z odległości dwóch metrów.

Staw w którym żyją bobry, kiedyś cały zarośnięty teraz widać wyraźnie którędy pływają
Krowy, staw i my... 12:32, 24 lis 2015

Do góry
A teraz mniej radosne wieści Powinnam tytuł wątku zmienić na bobry, staw i my. Już w tamtym roku w rowie melioracyjnym, który płynie wzdłuż naszej działki szalały bobry. Przez zimę zjadły ponad dziesięć krzaków tawuły, która była posadzona za ogrodzeniem. Tego nie było mi żal. Ale teraz wprowadziły się do naszego drugiego stawu, który jest zarośnięty i nim się nie zajmujemy z braku czasu i sił. Zostawiliśmy go na kiedyś albo do zasypania. Zrobiły sobie tamę w rowie spiętrzyły wodę w obu stawach i żyją sobie w jednym. Wszystko było ok do ostatniego weekendu. Z soboty na niedzielę weszły na działkę i zjadły oliwnika, świdośliwę i dwie tawuły. Wszystko tegoroczne nasadzenia. Mam dość tych zwierzaków. Robią podkopy pod siatką. My zasypujemy odgradzamy, a one co noc w nowym miejscu próbują się przedostać. Podobno bobry płochliwe są, nasze niestety nie. Podchodzą bardzo blisko domu ok 20m-30m. Oszaleć idzie. Rolnicy mają ich dość i ja też. Jeszcze kilka lat temu w okolicy było ich nie wiele, teraz plaga jakaś. Na każdym kroku widać drzewa powalone przez bobry.
U Agi - czyli słońce i piach 20:34, 23 lis 2015

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Witam się
Poczytałam od początku, widać chęć i zapał u ciebie, a to bardzo dobrze wróży dla ogrodu. Wzięłaś sobie rady Waldka do serca a to też bardzo dużo.

Jak dla mnie najważniejsze na tym etapie oprócz oczywiście wzbogacania podłoża o czym Waldek ci już pisał, to całościowy plan ogrodu a nie skupianie się już tak od razu na konkretnych gatunkach roślin. Ogród trzeba planować całościowo, a zacząć od najważniejszych i największych jego elementów. Musisz sama siebie zapytać co tam ma się znaleźć- może plac zabaw dla dzieci- i gdzie go umieścić?, jakieś ławeczki, altanki, murki, miejsce na ognisko (wszystkie stałe elementy architektury, które chciałabyś mieć ze względów praktycznych czy też estetycznych). Rozmieszczenie ich na mapce ogrodu ułatwia zaplanowanie linii rabat, co powinno być następną czynnością w planowaniu ogrodu. Zastanów się gdzie będziecie spędzać najwięcej czasu i jaki chciałabyś mieć tam widok. Następnie rozmieszcza się duże drzewa, nie musisz koniecznie od razu wiedzieć jakie, to przyjdzie z czasem jak będziesz zagłębiać się w tematykę ogrodniczą, no i oczywiście żywopłoty, wiem że na części już masz, ale czy dalej też będą- na to pytanie musisz sobie odpowiedzieć. Może chciałabyś jakiś zagajnik brzozowy- pięknie wyglądałyby Doorebnosy- mają całe białe pnie. Dopiero na samym końcu określa się gatunki i odmiany poszczególnych roślin, trzeba tu też być elastycznym i w miarę możliwości zmieniać rośliny, bo przecież w szkółkach też nie wszystko jest dostępne i różnej jakości. Dlatego na tym etapie nie przywiązywałabym tak dużej roli do odmian, bardziej chodzi o to jakiej wielkości ma być roślina, jaką ma mieć bryłę i barwę liści. Masz dużą działkę wybieraj więc rozsądnie, nie planuj zbyt dużej liczby pracochłonnych roślin- pamiętaj że hortensje, trawy, róże, bukszpany- nie wymagają wiele pracy jak się ma pare krzaczków, ale przy wielu takich roślinach jest na prawdę sporo pracy. Masz duży ogród, żeby wyglądał pięknie zastanów się też nad mniej wymagającymi roślinami- typu kosodrzewiny, derenie, tawuły, berberysy, pęcherznice.....

Ależ się rozpisałam, może coś ci się z tego przyda, będę zaglądać
Zajrzyj przede wszystkim tu (chyba że już czytałaś) jest ich kilka, w wyszukiwarce forumowej znajdziesz resztę.
Poradnik Danusi cz1

Witaj Gosiu cieszę się z Twojej wizyty i z tego że się rozpisałaś wszelkie rady dla nowicjuszki bardzo mile widziane.
W głowie mam zarys tego co i gdzie bym chciała mieć, muszę to jeszcze przenieść na mapkę
Fajnie że zwróciłaś mi uwagę na "obsługowość" roślin - podobają mi się obwódki bukszpanowe ale to cięcie...... już wiem że to nie dla mnie.
Jeśli chodzi o kosodrzewiny, derenie, tawuły, berberysy, pęcherznice - będę miała je na uwadze
W planach mam derenie, berberysy i tawuły. O kosodrzewinie i pęcherznicy nie myślałam - kojarzą mi się z wielkimi krzaczorami :/ koniecznie muszę o nich poczytać

Poradniki Danusi czytam
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 21:27, 21 lis 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
albo zamiast tawuły berberysa golden carpet, albo żurawki, brunera, ech za dużo tego
Ten berberys jest chyba jednak za niski, tawuła według mnie będzie znacznie lepsza i ładniejsza. Mam u siebie, całkowicie bezproblemowe, pięknie rosną i szybko, ale do konkretnej wysokości, nie rozrastają się wiecznie.

Żurawek nie polecam, 2-3 lata są ładne a potem błee, odmładzać je trzeba. Lawenda jest fajna, ale ja jednak wolę od niej szałwię - dłużej kwitnie, ma wyraźniejszy kolor. Ale najlepiej chyba by je było połączyć, bo kwitną w nieco innym terminie. Dla urozmaicenia może w większych odstępach z 2-3 sztuki róży The Fairy dodać.

Może coś w tym stylu: 3xlawenda-róża-3xszałwia-2xlawenda-tawuła-2xszałwia-róża-miskant-3xlawenda-2xszałwia-tawuła-2xlawenda-3xszałwia-miskant-róża-2xlawenda-tawuła-3xszałwia-2xlawenda ?
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 19:43, 21 lis 2015

Do góry
albo zamiast tawuły berberysa golden carpet, albo żurawki, brunera, ech za dużo tego
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 19:40, 21 lis 2015

Do góry
kachat napisał(a)
No właśnie dziś chciałam fotki zrobić - słońce wyszło, pobiegłam po aparat, buty założyłam, kurtkę, wypadłam do ogródka, a tam... już po słońcu było A tak się kurka wodna spieszyłam no, mogłam kurtki nie zakładać to bym zdążyła z jedną fotkę cyknąć

Bardzo wąska ta twoja rabata... Ja bym tam nie dawała nic samego bardzo niskiego (jak lawenda), aby nie było efektu zielonego, jednolitego tujowego smętnego muru pod którym gdzieś tam w dole coś małego rośnie. Ładnie by wyglądały co jakiś czas kępki złotolistnej tawuły jakiejś wyższej, pomiędzy którymi rosłyby fale lawendy albo szałwii (po np. 8 sztuk). Do tego może róże jasnoróżowe i 2-3 miskanty aby było coś pośredniego pomiędzy niskimi krzewami a wysokimi tujami? Coś takiego fajnie wygląda.

Ooo to Ty na działeczce siedzisz fajnie masz ja w czwartek jadę za Białystok
Noo coś w tym stylu myślałam
może właśnie tawuły nawet jedną mam, jakaś szałwia, albo lawenda, później znowu tawuła, tak też myślałam, żeby pomiędzy tuje morning lighta, bo gracek chyba za duży
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 19:23, 21 lis 2015

Do góry
No właśnie dziś chciałam fotki zrobić - słońce wyszło, pobiegłam po aparat, buty założyłam, kurtkę, wypadłam do ogródka, a tam... już po słońcu było A tak się kurka wodna spieszyłam no, mogłam kurtki nie zakładać to bym zdążyła z jedną fotkę cyknąć

Bardzo wąska ta twoja rabata... Ja bym tam nie dawała nic samego bardzo niskiego (jak lawenda), aby nie było efektu zielonego, jednolitego tujowego smętnego muru pod którym gdzieś tam w dole coś małego rośnie. Ładnie by wyglądały co jakiś czas kępki złotolistnej tawuły jakiejś wyższej, pomiędzy którymi rosłyby fale lawendy albo szałwii (po np. 8 sztuk). Do tego może róże jasnoróżowe i 2-3 miskanty aby było coś pośredniego pomiędzy niskimi krzewami a wysokimi tujami? Coś takiego fajnie wygląda.
U Agi - czyli słońce i piach 11:34, 18 lis 2015

Do góry
Witam się
Poczytałam od początku, widać chęć i zapał u ciebie, a to bardzo dobrze wróży dla ogrodu. Wzięłaś sobie rady Waldka do serca a to też bardzo dużo.

Jak dla mnie najważniejsze na tym etapie oprócz oczywiście wzbogacania podłoża o czym Waldek ci już pisał, to całościowy plan ogrodu a nie skupianie się już tak od razu na konkretnych gatunkach roślin. Ogród trzeba planować całościowo, a zacząć od najważniejszych i największych jego elementów. Musisz sama siebie zapytać co tam ma się znaleźć- może plac zabaw dla dzieci- i gdzie go umieścić?, jakieś ławeczki, altanki, murki, miejsce na ognisko (wszystkie stałe elementy architektury, które chciałabyś mieć ze względów praktycznych czy też estetycznych). Rozmieszczenie ich na mapce ogrodu ułatwia zaplanowanie linii rabat, co powinno być następną czynnością w planowaniu ogrodu. Zastanów się gdzie będziecie spędzać najwięcej czasu i jaki chciałabyś mieć tam widok. Następnie rozmieszcza się duże drzewa, nie musisz koniecznie od razu wiedzieć jakie, to przyjdzie z czasem jak będziesz zagłębiać się w tematykę ogrodniczą, no i oczywiście żywopłoty, wiem że na części już masz, ale czy dalej też będą- na to pytanie musisz sobie odpowiedzieć. Może chciałabyś jakiś zagajnik brzozowy- pięknie wyglądałyby Doorebnosy- mają całe białe pnie. Dopiero na samym końcu określa się gatunki i odmiany poszczególnych roślin, trzeba tu też być elastycznym i w miarę możliwości zmieniać rośliny, bo przecież w szkółkach też nie wszystko jest dostępne i różnej jakości. Dlatego na tym etapie nie przywiązywałabym tak dużej roli do odmian, bardziej chodzi o to jakiej wielkości ma być roślina, jaką ma mieć bryłę i barwę liści. Masz dużą działkę wybieraj więc rozsądnie, nie planuj zbyt dużej liczby pracochłonnych roślin- pamiętaj że hortensje, trawy, róże, bukszpany- nie wymagają wiele pracy jak się ma pare krzaczków, ale przy wielu takich roślinach jest na prawdę sporo pracy. Masz duży ogród, żeby wyglądał pięknie zastanów się też nad mniej wymagającymi roślinami- typu kosodrzewiny, derenie, tawuły, berberysy, pęcherznice.....

Ależ się rozpisałam, może coś ci się z tego przyda, będę zaglądać
Zajrzyj przede wszystkim tu (chyba że już czytałaś) jest ich kilka, w wyszukiwarce forumowej znajdziesz resztę.
Poradnik Danusi cz1
U Agi - czyli słońce i piach 21:10, 13 lis 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Podzilam zdanie Anki co do tawuly. W całej rozciągłości.
Tam jest slonecznie?

o tak - jest to wschodnia strona więc słońce jest od rana do wieczora (jak tujki będą większe to dadzą trochę cienia rano)

Kasya napisał(a)
widze ze u ciebie tez planowanie

a moze hortki zamiast tawuły ?

staram się - dopiero raczkuję w tym temacie
szpaler hortek planowałam dalej "za zakrętem" albo "na zakręcie" rabaty jest to strona południowa więc słonko będzie im świeciło "w plecy" a później to tuje trochę cienia dadzą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies