Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Sylvana 23:14, 16 gru 2015

Joku napisał(a)
Właśnie ten deren mi chodziło..
Ja to robiłam wiosną w czasie gdy przycinalam
krzewy i drzewa.

Dziękuję....będę próbować.
Dopóki się nie uda....nie wytnę ich choćby mi suszyli głowę 5 razy dziennie
Sylvana 23:17, 16 gru 2015

Pierwszy wczorajszy śnieg, dziś już mało zostało

Sylvana 23:29, 16 gru 2015

Dziś zauwarzyłam, że wawrzynek zaczyna kwitnąć....trochę wcześniej...

Sylvana 23:35, 16 gru 2015

Mama nie robi ozdób świątecznych....to chociaż dziecko się postarało.
Dziś dostałam od swojego synka....zrobił w przedszkolu na zajęciach z ceramiki....

Z dumą prezentuję......

sylwia_slomc... 23:36, 16 gru 2015

Sylvana napisał(a)
Noooo, to wystrzelą aż do nieba

Czekam na to
sylwia_slomc... 23:39, 16 gru 2015

Sylvana napisał(a)
Mama nie robi ozdób świątecznych....to chociaż dziecko się postarało.
Dziś dostałam od swojego synka....zrobił w przedszkolu na zajęciach z ceramiki....

Z dumą prezentuję......

Szkliwione w całości? Śliczną gwiazdeczkę ulepił, a jeszcze służy jako świecznik Ja wszystkie ceramiczne wyroby chłopców trzymam i używam , a oni się cieszą zwłaszcza młodszy
Sylvana 23:43, 16 gru 2015

Szkliwiona jest gwiazda i pod świeczuszką....jak to zrobił ...nie pytaj...nie mam pojęcia.
Ja mam całą "kapliczkę" z jego pracami, zbieram wszystko jak sroka....ściana zalepiona...szafka zastawiona...a kolekcja rośnie
Katkak 09:11, 17 gru 2015

Sylvana napisał(a)

Na zdjęciach mam trochę krajobraz pustynny jeśli chodzi o byliny i krzewy....ale to nie tak, że nie mam ich wogóle.
Mam kilka krzewuszek, cały skalniak berberysów, kilka hortek...tawuły japońskie też.
Bez koralowy...dopisuję do listy, mahonię już mam na liście...tylko nie mogę się zdecydować czy dać ją przy tarasie czy w ogródku przy "plac zabawie" (pod ogrodzeniem).
Na oczary już dawno choruję...ale jakoś nie mogę im miejsca zaklepać...bo duże rosną.
Na mojej liście jest jeszcze duuużo różności
Abeliofylum koreańskie, guzikowiec zachodni, Dereń Kousa 'Satomi', Dereń kwiecisty, Kalina koralowa 'Roseum', Kalmie, Laurowiśnia wschodnia, Lespedeza krzewiasta, Obiela mieszańcowa 'The Bride', tawuła śliwolistna 'Plena', Trzmielina oskrzydlona, Szczodrzeniec pomarańczowy itd.....

Lista imponująca . A masz dereń Sibirica Variegata? JA mam jeszcze malutki, ale jesienią się cudnie na różowo przebarwia, coś pięknego . Co do oczarów też bym chciała, ale do mojego małego ogródka nada się tylko jeden - Quasimodo - rośnie do 1 m wysokości i szerokości. Danusia mi o nim powiedziała. Więc może o nim warto pomyśleć . Wróćmy jeszcze do rozmnażania. Spróbuj gałązkę nawet teraz przygiąć do ziemi (bez odcinania jej), przyłożyć kamieniem, żeby nie wylazła i zobaczymy co wiosna przyniesie. Powinna się ukorzenić. Jeśli chodzi o rozmnażanie z samych gałązek (odcinanych), to spróbowałabym ok kwietnia, maja uciąć pęd wierzchołkowy, nie zdrewniały jeszcze i zamoczyłabym go w ukorzeniaczu i wsadziła wprost do gruntu. Gdzieś czytałam, że takie zdrewniałe patyki można uciąć nawet teraz i wsadzić do mieszanki ziemi z piaskiem i, że też powinny się ukorzenić, ale tego sposobu nigdy nie testowałam. No, ale spróbować możesz, próba nie strzelba. Będziemy o jedno doświadczenie mądrzejsi Twoją mądrością .
Sylvana 09:54, 17 gru 2015

Telepatia?
Ja u Ciebie - Ty u mnie
Powędrowałam pooglądać Twoje roślinki i ozdoby....ale jeszcze mi się zejdzie zanim skończę...ufff

Tego derenia nie mam, został mi tylko ten na zdjęciu - biały.
Miałam kiedyś rozłogowego `Kelseyi`, ale wywaliłam, bo był brzydki i się strasznie panoszył przez rozłogi (jak w nazwie ).
Pójdę zaraz przygiąć tą gałązkę i na próbę jedną obetnę i posadzę....zobaczymy co będzie.
Na bieżąco będę zdawać relację

Wiesz może coś o Brukentalii-ostrolistnej?
Rumianka 10:27, 17 gru 2015

Sylvana napisał(a)
Telepatia?

Wiesz może coś o Brukentalii-ostrolistnej?

Kuźwa, skąd Wy znacie te wszystkie nazwy?????????