Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Miłkowo - sezon 2016-2022 16:26, 08 lis 2019

Do góry
to moja nowa magnolia, docelowe miejsce przy pergoli, dlatego różowa.
Po kwitnieniu będę górę ciąć i lepiej w kulkę formować.

mam do niej mocny palik, naprostuje się, w szkółkach wiadomo jak jest

i w całości

tawuły świecą
Tajemniczy Ogród 10:31, 08 lis 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Z gruszami trzeba uważać. Nawet te ozdobne podatne są na rdzę gruszy. Choroba bardzo się rozpowszechniła z uwagi na sadzenie wszelkiej maści jałowców.

O, widzisz, nie pomyślałam o tym. To na razie wygrywa magnolia U sąsiadów mnóstwo jałowców, a i u mnie kilka się ostało
Ogród pod lasem 20:45, 06 lis 2019

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Ok, znalazłam najwcześniejszą fotkę, choć marną, bo na szybko pstrykałam małego, a nie drzewko To był kwiecień 2015, zaraz po posadzeniu. Była jakoś mniej więcej mojego wzrostu, czyli 160-170 cm.

A tu teraz (dla odniesienia, płot ma 180 cm):

Iza, no musiałam do Ciebie jeszcze wrócić, bo te zdjęcia napawają optymizmem. Nie tylko, że magnolia tak szybko rośnie, ale także że tak szybko rozrasta się cały ogród
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:43, 06 lis 2019

Do góry
te hakonki u mnie wszędzie
muszę kiedyś policzyć, ile ich jest

magnolia Wildcat też długo trzyma liście

Gienka też, dołem ogołacam z gałęzi, w nowym sezonie po kwitnieniu, kolejne wytnę, aby dole partie nasadzenia kwitły
Hortensjowo 06:11, 06 lis 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Elizabeth to piękna duża magnolia, rośnie do ok. 8 metrów wysokości i kilka szerokości. Czy nie zasłoni Ci słońca? Rośnie szybko, co Iza dzisiaj pokazała.
Niedobrze, że wykopałaś rozplenicę, to nie jest już pora na ruszanie traw. A w tym układzie to ja bym amanogawę usytuowała bliżej brzoskwini, na granicy tej trzcinowej maty i kratki, z tyłu rabaty.

Anulka, dziękuję za Twój głos i cieszę się, że weszłaś
Tam, gdzie będę sadzić Elizabeth jest bardzo słonecznie - w sensie rabata południowa i ta strona działki mocno potrzebuje cienia. Latem nie daje się tam siedzieć a nawet spacerować.
Odnośnie magnolii, to zakładam, że będzie miała 2,5 m szerokości i tyle jej zastawię miejsca
Wiem, że na trawy już za późno, ale one idą do innego ogrodu, bo ja już nie mam miejsca. Zresztą, żeby posadzić amanogawę muszę wysadzić ML i kto wie być może także hortkę.
Miejsce, które wskazujesz dla amanogawy to część rabaty, strasznie nierównej o szerokości może 0,8 -1,0 m. Gdyby amanogawa się "rozbujała", nie będzie tam za mało miejsca?
Hortensjowo 22:18, 05 lis 2019

Do góry
Helen napisał(a)

Asia, czy chodzi o mniej więcej taki efekt? Amanogawa na brązowo.

A ja już zdążyłam wysadzić rozplenicę
I hortensję też muszę przesadzić - tę środkową. Czy ją wsadzić na miejsce rozplenicy?

Elizabeth to piękna duża magnolia, rośnie do ok. 8 metrów wysokości i kilka szerokości. Czy nie zasłoni Ci słońca? Rośnie szybko, co Iza dzisiaj pokazała.
Niedobrze, że wykopałaś rozplenicę, to nie jest już pora na ruszanie traw. A w tym układzie to ja bym amanogawę usytuowała bliżej brzoskwini, na granicy tej trzcinowej maty i kratki, z tyłu rabaty.
Hortensjowo 21:39, 05 lis 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Helen, tak patrzę na te zdjęcia, i patrzę...
O ile magnolia zasłaniająca dom sąsiada jak najbardziej na tak, to ta amanogawa taka samotna jakoś mi się nie widzi.
przysunęłabym ją bliżej katalpy, żeby stworzyły razem duet - jak już podrosną.
Myślę, że dosłownie 1 metr w lewo wystarczy.

Asia, czy chodzi o mniej więcej taki efekt? Amanogawa na brązowo.

A ja już zdążyłam wysadzić rozplenicę
I hortensję też muszę przesadzić - tę środkową. Czy ją wsadzić na miejsce rozplenicy?
Hortensjowo 21:27, 05 lis 2019

Do góry
Helen, tak patrzę na te zdjęcia, i patrzę...
O ile magnolia zasłaniająca dom sąsiada jak najbardziej na tak, to ta amanogawa taka samotna jakoś mi się nie widzi.
przysunęłabym ją bliżej katalpy, żeby stworzyły razem duet - jak już podrosną.
Myślę, że dosłownie 1 metr w lewo wystarczy.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:34, 05 lis 2019

Do góry
Tar, moja mikroskopijna magnolia też się ładnie "zakotkowała". Jest nadzieja na większą ilość kwiatów.
Hortensjowo 19:23, 05 lis 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Trudno mi jest się tutaj ustosunkować, bo nie lubię sadzenia po brzegach trawnika. Wygląda to dość płasko. Efekt wirówki tylko w kwadracie Byłabym za sadzeniem bardziej odważnym, czyli gdzieś bardziej środkowo, w trawniku. Z tego co pamiętam nie masz żadnych takich nasadzeń, czy się mylę? Wtedy część ogrodu za tak posadzonym drzewem zrobiłaby się bardziej tajemnicza. Powstałaby głębia. No, ale to takie moje bardzo subiektywne patrzenie na ogrody

Magnolia rosłaby w narożniku (na zdjęciu w prawym, górnym narożniku) w rabacie - tam jest około 4 m szerokości, więc myślę że powinno być ok. Tylko chciałabym posadzić w odpowiedniej odległości od żywopłotu cisowego, żeby się nie okazało że będzie za blisko i będę musiała przesadzać.
Na środku trawnika nie mogę niczego sadzić, bo jest nawadnianie trawnika, no i się nie da po prostu
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:45, 05 lis 2019

Do góry
Jesienne barwy roślin liściastych odchodzą w zapomnienie, a kolory zaczynają się pojawiać na zimozielonych pierisach, kiścieniu i kosodrzewinie Wintergold. Na tle śniegu wygląda to ciekawie.

Coś się kończy, a jednocześnie matka natura daje nadzieję na nowe życie.

no wlasnie zimozielone i iglaki daja jakies kolory w ogrodzie. Moje Winter gold tez powoli sie przebarwiaja, mam jeszcze inna odminae podobna i ta juz swieci na zolto calkowicie, a miesiac temu jeszcze zielona byla. Z kolei cyprysiki groszkowe Aurea z zóltego zmieniaja sie w piekna limonke. Zimowo przebarwia sie tez sosna koreanska aurea i świerk aurea. to takie zimowe promyczki slonca.
Tamaryszki jeszcze zielone z duzą iloscia żółtego, sa jak pochodnie. Za to na ambrowcu liscie w czerwieniach wciaz sie trzymaja. Pancerne jakies czy co?
Magnolia gwiazdzista bez lisci za to rokuje na mase kwiatow wiosna, az srebrna. Na Butterflies caly czas liscie zielone. Duzo pąkow ma tez Susan.
Magnolie bardzo mnie ciesza, bo w poprzednim ogrodzie zadna nie chciala rosnac.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:15, 04 lis 2019

Do góry
Helen napisał(a)
Kasia, czy dobrze pamiętam, że ktoś Ci doradzał magnolię Elisabeth? Spontanicznie zakupiłam dzisiaj i muszę się jak najwięcej o niej dowiedzieć

Elsabeth ma Iza Ursa - zajrzyj do niej. To piękna magnolia .

effka napisał(a)

Pięknie prace idą do przodu i fajne plany masz. Widze, że jarząbek i u Ciebie się pojawi, ja tez poluję ale eMek zakazał już zakupów jesiennych, więc muszę do wiosny czekać
Przypomniałaś mi o podlaniu szmaragdów, niby pada co kilka dni ale podejrzewam, że na większej głębokości jest sucho.

Dzięki Ewcia . Czyli obie będziemy szukać jarząbka na wiosnę .
Ja muszę jeszcze podlać pozostałe szmaragdy, więc liczę na kolejny ładny weekend.

TAR napisał(a)

chyba dobry pomysł, ten moj Asahi rosnie praktycznie w cieniu, słonce ma tylko poznym popołudniem i zachodami. I chyba mu dobrze, nie jest przypalony a zdazył sie wybarwic.

O widzisz, czyli dobrze myślę, dzięki .

mikina34 napisał(a)

Nieee no Kaśka, przesadziłaś jak można mieć tak bajkowo? Przepięknie
Muszę nabyć Lady U, jest cudna, moje (nie wiem jakie to) w tym roku kiepsko się kociły więc spektakularnych widoczków nie będę miała. Ale za to sobie przylecę do Ciebie

Oj, no sorki, tak wyszło .
Rozplenice i miskanty robią jesienią mega show . Mam trochę siewek Hamelnów i LadyU z czego się baaaardzo cieszę .

sarenka napisał(a)
Pięknie ogród się prezentuje w jesiennej szacie z lekkim przymrozkiem

Kasiu czy Ty wiążesz swoje trawy an zimę? Mam pierwszy raz Rozplenice i gracki i widzę,że po przymrozkach straciły nieco na swoim uroku i chciałam się zapytać,czy żeby je wiązać to trawy muszą być suche- tzn jak dziś mży to nie wiązać, poczekać aż będzie raczej słonecznie? Czy to bez różnicy

Do tej pory nie wiązałam więc nie wiem. Ale na czuja chyba wiązałabym suche. Ja się zastanawiam czy wiązać rozplenice czy przyciąć kłosy. Trochę szkoda mi tych kotków, pięknie wyglądają ośnieżone ale potem strasznie śmiecą i sieją się w dziwnych miejscach.
Zielony zakątek z Antonówką 21:16, 02 lis 2019

Do góry
Joku napisał(a)
Barbula jakoś sobie radzi w naszym klimacie. U mnie wytrzymała kilka zim, ale ostatecznie padła. Zbytnio po niej nie płakałam bo mi się znudziła. Na wiosnę można ją nisko przyciąć, tak jak budleję. Ja tego ostatnio nie robiłam i może jej to zaszkodziło.

Dzięki Jolu, okryję, a na wiosnę przytnę

Dzisiaj troszkę porobiłam, Magnolia parasolowata w końcu zrzuciła swoje wielgachne liściory i mogłam uprzątnąć rabatę, przy słupkach oświetleniowych wykopałam stare pięciorniki o białych kwiatach a na ich miejsce posadziłam Miskanty 'Memory', są malutkie, ale jak podrosną to wieczorem fajnie będą podświetlane przez latarenki , a na rabatę z dwoma klonami dosadziłam Turzycę Buchananii 'Red Rooster' i tylko tyle zdziałałam, oczywiście pod każdą trawę musiałam zaprawić dołek ciągnąc za sobą pięć worków - piasek, ziemia z obornikiem, mączka bazaltowa, obornik bydlęcy granulowany i rozdrobniona kora, masakra ale chyba warto
Ogród z rzeźbą 21:12, 31 paź 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Ślicznie masz. Opadłe liście mi się bardzo podobają, są bardzo malownicze. Poza tym to fajny materiał na przykrycie rabat. Mi zawsze go za mało.

To fakt, nie można odmówić malowniczości, klimatu pewnej nostalgii w liściowej kołderce. Szkoda, że ich sprzątanie nie ma w sobie krzty malowniczości, szczególnie wiosną z rabat. Ale dębowe to świetny materiał na okrycie, tyle że mam tego materiału zdecydowanie w nadmiarze. Co roku zbieramy ok. 40 worów liści dębowych, klęska urodzaju normalnie.

Róż też żałuję, no ale cóż, na siłę męczyć się nawzajem chyba nie będziemy.

Magnolia "urodziła" ma takie cś

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:21, 31 paź 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Też coś, magnolia??? A jaka? czy to może magnolia marki magnolia?

Cichaj kobieto. Pacholę trafiło na jesienną wyprzedaż, kiedy ogród straszył pustkami. To zdaje się jest magnolia Stellata. Po 5 latach zakwitła.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:16, 31 paź 2019

Do góry

To moja największa i najstarsza magnolia.

Też coś, magnolia??? A jaka? czy to może magnolia marki magnolia?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:11, 31 paź 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

Co to za kolorowy krzew po lewej na dole? Kalina, dereń?

To moja największa i najstarsza magnolia.

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:42, 31 paź 2019

Do góry
wczoraj skończyłam czyszczenie tu
mogę jakieś cebulowe teraz tu posadzić, chyba z 200sztuk kupiłam, tak na oko
a miałam nic nie brać
na pierwszym planie magnolia Piruette, cała goła ale z zapowiedzią kwiecia na wiosnę

a w pobliżu magnolie Gienia i Wildcat, obie długo liście trzymają

rozplenice wschodnie, polubiłyśmy się

w tle trzcinnik krótkowłosy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies