Tajemniczy Ogród
20:03, 02 lut 2020
Agatko wyczytałam gdzieś, że z powodu tego płaczu bezpieczniej jest ciąć kolny, brzozy i orzechy włoskie późnym latem lub wczesna jesienią
Irysy trawolistne u mnie pod wierzbą dają radę dobrze. Z podziwem patrzę na nie i zaczynam dostrzegać ich walory.
Toszka, ostatnio chciałam podrzucić pod rosnące drzewko trochę próchnicy z kory i podkopując się delikatnie natknęłam się na korzenie brzóz grubości palca!jestem przerażona tym faktem. Jak wsadzałam rośliny, to ich tam nie było. Czyżby przywędrowały za wodą? Mam za płotem cały rząd brzóz, piekne są i ze wzgledu na nie kupiliśmy tą działkę. Ale teraz, zastanawiam się co z tą moją rabatą? Mam tam zamiar wpakować dobroci, posadzić krzewinki itd. a te brzozy mi wszystko zeżrą? No to co tam urośnie?
Na razie latam z konefkami nad tym, co tam mam, więc jakoś to wszystko na razie sobie radzi. Toszka, kochana, podpowiedz jak to ugryźć.
![]()
![]()
Gosiu czy wiesz że jak w googlach wbiłam inspiracje to się pokazała Twoja część patrząc od garażu. Już z nowymi płytkami w trawniku. Miodzio
A przy okazji u siebie dosadzę 3 śliwy bo są już hortensje z patyczków od Kindzi i moje rozplenice. Myślałam o brzozach ale zrezygnowałam z nich jednak. Mam nadzieję że w tym roku ruszy wszystko z tych patyczków i zakwitnie.
mam je od tego roku i bardzo lubię, bo niby wysokie (w drugiej połowie roku) a jednak nie przesłaniają
ale amazon mist też mam i bardzo lubię. w tej chwili bardzo ładnie trzymają formę (może trochę za bardzo się rozcapierzyły). w okolicy świerku trochę gorzej wyglądają niż te na słońcu.
![]()
s - stożek
k- kula plus te zielone nieopisane
czerwone kreski - Carex buchannanii
czarna kreska Ophipogon 'Nigrescens'
zielona kreska Carex Evergold
niebieskie kropki M. Morning Light
różowe kropki H. Vanille Fraise
Prawa strona tylko początek ruszyłam. Reszta nie wiem co jest.
Nie rysuj traw i stożka na leżąco ,rysuj jako rzut z góry. Te drzewa źle narysowałam, ale niech już tak zostanie.
i taki piękny romantyczny zachód słońca
![]()
i już moje, a nie sąsiada brzozy na jego tle
![]()
![]()
![]()
![]()
Psina cudna.
Cięcie mnóstwo, widzę, że z roku na rok coraz więcej. Brzozy naprawdę fajnie już widać. Moja purpurowa stoi w miejscu, jak zaklęta, ale co nie posadziłam w tym miejscu, nie rosło, ale nie wykopuję, bo mi się nie chce, najwyżej padnie