Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

TAR 19:59, 17 lut 2020

Hania idziesz jak tornado

lubie tamaryszki, mam kilka i w tym roku dosadze jeszcze jednego na froncie. One nadaja takiej lekkosci na rabacie przez te azurowe galazki. Tylko za chiny nie rozrozniam francuskiego od drobnego.
Gruszka_na_w... 20:14, 17 lut 2020

Różnią się terminem kwitnienia i tempem wzrostu. Te drobnokwiatowe rosną błyskawicznie. Są też chyba bardziej nieregularne. Gosi trzeba by dopytać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 20:23, 17 lut 2020

TAR napisał(a)

lubie tamaryszki, mam kilka i w tym roku dosadze jeszcze jednego na froncie.

Tarcia, czy jest coś czego nie masz i w dodatku w kilku sztukach???

Haniu, z szacunkiem śledzę Twoje przedwiosenne poczynania ogrodowe. Tamaryszek, hmmm .
Gruszka_na_w... 20:27, 17 lut 2020

Mrokasiu, cenię tamaryszka za jego zwiewność i taki nieoczywisty pokrój. Rozluźnia atmosferę w ogrodzie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
KasiaBawaria 09:34, 18 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Moje doświadczenie ogrodnicze podpowiada mi, że wegetacja już od dawna rozminęła się z kalendarzem. We Włoszech rozpoczęły się zbiory truskawek i bobu. Kilka tygodni wcześniej niż zwykle.
Trzeba obserwować rośliny i działać zgodnie z tym, co nam mówią.

Krwawnik

Masz racje, ale niby kilka dni cieplo a potem znow ochlodzenie i przymrozki. Nie boisz sie juz ciac stipe?
TAR 09:59, 18 lut 2020

mrokasia napisał(a)

Tarcia, czy jest coś czego nie masz i w dodatku w kilku sztukach???

Haniu, z szacunkiem śledzę Twoje przedwiosenne poczynania ogrodowe. Tamaryszek, hmmm .

Kasia przyjedziesz, zobaczysz. Nie mam jeszcze wielu rzeczy. Ale lubie powtarzac nasadzenia zeby zachowac jakąs spojnosc w tym calym miszmaszu. Powtarzaja sie brzozy, tamaryszki, grujeczniki, buki, kaliny, hortki, sosny, swierki, derenie i byliny. Dasz wiare, ze mam jeszcze nieobsadzone rabaty?
Gruszka_na_w... 10:00, 18 lut 2020

KasiaBawaria napisał(a)

Masz racje, ale niby kilka dni cieplo a potem znow ochlodzenie i przymrozki. Nie boisz sie juz ciac stipe?

Stipa raczej wygniwa niż przemarza. A naprzemienne ochłodzenia i ocieplenia są typowe dla przedwiośnia.
KasiaBawaria 10:01, 18 lut 2020

Stipa raczej wygniwa niż przemarza. A naprzemienne ochłodzenia i ocieplenia są typowe dla przedwiośnia.

Czyli co?Ciac? U nas na poczatku marca zapowiadaja -7 stopni noca.
Kawa 10:09, 18 lut 2020

.

co to za dereń Haniu bo jestem na etapie poszukiwań!

jest ślicznie i będzie
u mnei stipta tez częściowo zielona ale poczekam jeszcze z cięciem
Gruszka_na_w... 11:24, 18 lut 2020

Kawa napisał(a)

co to za dereń Haniu bo jestem na etapie poszukiwań!

To drereń biały Elegantissima. Musiałam go wysadzić spod brzóz, bo marniał. Tutaj znalazł nową miejscówkę. Daje ładną jasną plamę.
W maju

W czerwcu (po prawej za różą)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies