Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:02, 12 wrz 2019

Do góry
Jeżeli Twoja magnolia rośnie na terenie, który był zalewany, to niedobory mogą być skutkiem przyduszenia korzeni przez wodę. Musi się odbudować system korzonków włośnikowych, które pobierają substancje odżywcze z gleby. Nawożenie dolistne w tej sytuacji jest najlepszym pomysłem i drogą odżywienia rośliny, ale że idzie jesień, to ja bym już nawozami nie stymulowała ... Podobnie młodziutka trawa - poczekałabym do wiosny.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:08, 12 wrz 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Moja magnolia ma tak samo i nie wiem. Swojej nigdy nie nawożę, może ma za mało wody albo potrzebuje nawożenia (ale nie azotu tylko fosforu i żelaza raczej, wygląda na chlorozę).

A pszczoła ma jakiegoś pasożyta i jest słaba, nie będzie latać.

Też myślałam, że może chloroza, ale ph powinno być ok wiosną siarki dostały, dwa sezony temu podlane były octem....
No nic trzeba może oprysk dolistny żelazem zastosować może się poprawiąFosfor za chwilę dostanie z popiołem troszkę.
Tak sobie myślę, ze może korzenie sięgneły poza teren zakwaszany......hmmm

Pasożyt, o kurcze muszę powiedzieć sąsiadom bo to Ich pszczoły do mnie przylatują...
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:55, 12 wrz 2019

Do góry
Moja magnolia ma tak samo i nie wiem. Swojej nigdy nie nawożę, może ma za mało wody albo potrzebuje nawożenia (ale nie azotu tylko fosforu i żelaza raczej, wygląda na chlorozę).

A pszczoła ma jakiegoś pasożyta i jest słaba, nie będzie latać.

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 07:08, 09 wrz 2019
Do góry
Kim napisał(a)
Jeszcze troszkę pomęcze fotkami

Tu gdzie jest magnolia będzie zmieniana ,poszerzana rabata ale chyba na wiosnę ,muszę przesadzić wszystkie Hakonki

Dla mnie to było najgorsze, bo znów wszystko trzeba przesadzać, najlepiej zrobić szerzej na początku
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 14:25, 08 wrz 2019

Do góry
Jeszcze troszkę pomęcze fotkami

Tu gdzie jest magnolia będzie zmieniana ,poszerzana rabata ale chyba na wiosnę ,muszę przesadzić wszystkie Hakonki
Mój drugi ogród- mały, ale komfortowy 19:39, 06 wrz 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
O widzisz, - teraz to mogę pogadać. I porysować
Ale teraz to już się zbieram do weekendu, a w weekendy mnie na forum nie ma.
Obiecuję, że w poniedziałek wrócę z jakimiś pomysłami

Dziękuję- będę czekać na jakieś pomysły.

Dodam jeszcze, że lubię jak jest zielono, z dodatkiem koloru w postaci kwiatów. Jeśli chodzi o owoce-które też chciałabym, żeby się pojawiły, to nie koniecznie musi być odrębne miejsce na nie- mogą być jakby wplecione w ogród. Spodobała mi się ostatnio w szkółce kolumnowa jabłoń..i w ogóle podoba mi się bardzo wiele drzew: brzózki (widziałam też ostatnio w szkółce kolumnowe), myślę nad dereniem Kousa, jarząbem kolumnowym, może magnolia.. zbyt wiele chyba mi się już nie zmieści, więc coś będę musiała wybrać.

Na zdjęciu działki widać, że z dwóch stron biegną drogi dojazdowe, wokół jest parę też domków od których chciałabym się odgrodzić na zielono. Ogólnie jestem istotą społeczną, ale marzy mi się azyl pozdrawiam!

Zielony zakątek z Antonówką 17:41, 01 wrz 2019

Do góry

Jeszcze magnolia parasolowata - królowa ogrodu

Ogrodowe szaleństwo ... 12:56, 01 wrz 2019

Do góry
Z zakupem zuemi na razie wstrzymałam się. Gmina is trzech tygodni nie odpisuje. Inne niespodzianki przyniosło życie. Rzadko bywam na działce, troszkę zarosła. Pokidory mają zarazę ziemniaczaną. O dziwo, zakwitła poniwnie magnolia
Pszczelarnia 23:03, 29 sie 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I drugie takie miejsce na osi ścieżki. Kończy się też płotem i rosnącą ścianą z cisa.

Co tutaj dać? Poproszę o sugestie.

Magnolia proponowała jednoroczną donicę w ocynkowanej wannie, pojemnikach - dużo pojemników - czy jak one będą stały na ziemi nie będzie za nisko do wzroku?

To trudne tak proponować jak nie wiem co jest jak głową pokręcę w prawo i lewo z tego miejsca
ale tu to na pewno jakiś stół albo malutki z krzesełkami - wiem wiem dużo stołów nie chcesz ale czy masz tak dużo ?

No albo tego krasnala z lotniska i będzie widoczny

a gdzieś drzewo wielopniowe w postaci lilaka ?
Pszczelarnia 18:51, 29 sie 2019

Do góry
I drugie takie miejsce na osi ścieżki. Kończy się też płotem i rosnącą ścianą z cisa.

Co tutaj dać? Poproszę o sugestie.

Magnolia proponowała jednoroczną donicę w ocynkowanej wannie, pojemnikach - dużo pojemników - czy jak one będą stały na ziemi nie będzie za nisko do wzroku?

Blaski i cienie nowego życia 10:35, 29 sie 2019

Do góry
I zeszłoroczna rabata z drugiej strony budynku tu walka największa w zeszłym roku polegała głównie na nawiezieniu kompostu. Sadzonki się rozrosły a drzewa poszły do przodu. Cynie robią za kolor i chwilowe wypełnienie.

Buk poszedł do góry w tym roku o dobry metr. Magnolia się rozrosła i trochę latem przycięłam.

Blaski i cienie nowego życia 08:38, 29 sie 2019

Do góry
W tym roku obcięłam tuje znacznie i wyszły duże prześwity ale to tylko celem ich odmłodzenia.

Przez szpary zrobiłam fotki tyłów rabaty hortensjowej

Trochę traw, które marnie rosną ML i Variegatus 5-letni wyglądający nak świeżo kupiona sadzonka.

Bukszpany, i kwiatki: wiosną czosnki, a teraz miały być liatry, które ledwo zipią. W tym wszystkim jeżówki jakoś najlepiej funkcjonują.

Dalej magnolia z wiosennymi pierwiosnkami i przebiśniegami a teraz z kłosowcem Aurea. I to się mi udało

Na końcu budleja bardzo kiepska i Zebrinusy, z których będzie pożyyek

Do raju daleko - u Ewy 00:11, 24 sie 2019

Do góry
Double Delight i Alba Rose

Magnolia Genie szykuje się do drugiego kwitnięcia

Ogród w remoncie 11:22, 23 sie 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Fajnie to już wygląda.
A czego formę robiłaś ??

Aniu formy kupiłam gotowe, styropianowe.

mrokasia napisał(a)
Fajny projekt tego ciurkadełka na placyku . A magnolia też ma być elementem placyku?
Czym będziecie szlifować te kule?

Magnolia wyjdzie obok placyku. Trudne miejsce tam wyszło, pewnie gdybym wykopała magnolię byłoby łatwiej ale nie ma takiej opcji. Rozrysuję to miejsce to może coś pomożecie
Nie wiem, M coś tam ma do szlifowania, daję mu się wykazać na tym polu
Ogród w remoncie 11:06, 23 sie 2019

Do góry
Fajny projekt tego ciurkadełka na placyku . A magnolia też ma być elementem placyku?
Czym będziecie szlifować te kule?
Przerwa na kawę... 14:40, 22 sie 2019

Do góry
April napisał(a)
Iwona, dzięki że dumasz.
Brzozy nie- bo jednak za szerokie. Ja nic ciąć nie zamierzam
Klon palmowy - dałby radę bo tam jednak zacisznie od tego żywopłotu - choć nie jestem jeszcze pewna czy chcę. To jest opcja ostateczna, na w razie czego.
Perukowiec - jest a nawet są. Jeden na pieńku, drugi zwykły ale raczej do przesadzenia. Chciałam go też na pieniek wyciągnąć ale nie ma presji. Perukowce i ich możliwości znam, mam dwa jeszcze na rabacie przy podjeździe.
Magnolia- hm, no nie wiem. Mało atrakcyjna poza okresem kwitnienia. Chyba za ciemna ta jej zieleń.
Amanogawa - absolutnie za wielka. Mam po drugiej stronie domu.
Adirondack - napisane jest że stanowisko słoneczne i chyba mi się nie podoba taki odwrócony stożek
Tego jarząba nie mogę znaleźć - ale generalnie nie kumam waszych zachwytów nad jarząbami
Nad Carnivalem to już dumam drugi rok, chciałam go przed tarasem ale weszły Ivory Halo i wypadł z listy. Może faktycznie można go tutaj rozważać
ok, czyli Carnival dopisuję do opcji i brykam twoją listę jeszcze rozkminić
nie jestem na bieżąco ostatnio, ale czytam, że masz ivory halo- mogłabyś pokazać jak wygląda ta rabata z nim?? Może u mnie w wątku bo u Iwony to widzę tylko że wątek ma po kilka stron dziennie i mogłoby mi się zdj zagubić
Przerwa na kawę... 13:17, 22 sie 2019

Do góry
Iwona, dzięki że dumasz.
Brzozy nie- bo jednak za szerokie. Ja nic ciąć nie zamierzam
Klon palmowy - dałby radę bo tam jednak zacisznie od tego żywopłotu - choć nie jestem jeszcze pewna czy chcę. To jest opcja ostateczna, na w razie czego.
Perukowiec - jest a nawet są. Jeden na pieńku, drugi zwykły ale raczej do przesadzenia. Chciałam go też na pieniek wyciągnąć ale nie ma presji. Perukowce i ich możliwości znam, mam dwa jeszcze na rabacie przy podjeździe.
Magnolia- hm, no nie wiem. Mało atrakcyjna poza okresem kwitnienia. Chyba za ciemna ta jej zieleń.
Amanogawa - absolutnie za wielka. Mam po drugiej stronie domu.
Adirondack - napisane jest że stanowisko słoneczne i chyba mi się nie podoba taki odwrócony stożek
Tego jarząba nie mogę znaleźć - ale generalnie nie kumam waszych zachwytów nad jarząbami
Nad Carnivalem to już dumam drugi rok, chciałam go przed tarasem ale weszły Ivory Halo i wypadł z listy. Może faktycznie można go tutaj rozważać
ok, czyli Carnival dopisuję do opcji i brykam twoją listę jeszcze rozkminić
Przerwa na kawę... 23:32, 17 sie 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Iwonka, no normalnie Siłaczka jesteś! Absolutnie! Padłam z wrażenia
Asiu to nie siła a wynik ulegania modzie zamiast polegania trochę na własnych odczuciach. Ja kupiłam 2 umbry jakoś ot tak bo modne były, wszyscy polecali. Kupiłam, ustawiłam w miejscu pierwotnie założonym i przez chyba 2 miesiące jak nie dłużej, stały w donicach. Biegałam z nimi potem po całej działce. Jakoś nawet tanio je kupiłam patrząc na obecne ceny i wielkość. Ale już wtedy mi coś nie grało. I to powinno mi dać do myślenia. Nie dało stąd zmiana. A magnolia to efekt fascynacji tymi krzewami. Miała być w innym miejscu, nie pasowała i do tej pory nadal nie wiem. Zobaczymy czy da się prowadzić jak ja chcę.
Tu obecne jej miejsce i rabata, na którą nie mam pomysłu. Symetria nie jest tu dobra... Jeden liliowiec zmieni swoje położenie.
Z daleka

I widok z ławki

Do pergoli bym się nie przywiązywała, ma swoje lata.
Małymi krokami-Ogród Wioli 07:44, 17 sie 2019

Do góry
Kim napisał(a)
Wiolu, a czym masz podsadzoną magnolię nie wiem czy dobrze zauważyłam że masz tam jakąś trawę

Dobrze widziałaś miałam do niedawna podsadzoną hakone macra ,ale wysadziłam na nową rabatę ,bo potrzebowałam
Ale ogólnie hakone i magnolia wygląda super mam pod nią teraz barwinek Variegata

Przerwa na kawę... 21:45, 15 sie 2019

Do góry
sarenka napisał(a)

I u mnie dziki slyszalam jakiś czas temu pod płotem tak koło 4-5 rano, ale że chaszcze wysokie to nie było widać

też mi się to analityczne podejście podoba
Jestem ciekawa co Iwona wybierze
nie mam pojęcia mówiąc szczerze. Klony jakoś mnie z tej listy nie zachwycają. Grabek w sklepie widziałam i mi się podobał. Jarząb w tej odmianie nie był ale płaczący był fajny. Jak jadę do pracy to mijam takie jarząby formowane na lizaki, śliczne są.
W sumie najbardziej przemawia do mnie magnolia choć nie wiem czy akurat ta i tu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies