Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 05:48, 21 maj 2016

Do góry
Hostunie rosną , a na drugim planie kalina - która rok temu kwitła jednym kwiatkiem hahahahaha.......dlatego cieszy mnie bardzo jej widok w tym roku

Sprzeczność w ogrodzie 20:27, 20 maj 2016

Do góry
Marlenaa napisał(a)
Piękne widoki Moja kalina do kolan mi sięga będę czekać razem z Tobą.
to łączę się w bólu bo moja z B tak samo...tylko, że moja ma kilka lat i jeszcze nie kwitła, trefna czy co?
Sprzeczność w ogrodzie 20:23, 20 maj 2016

Do góry
Piękne widoki Moja kalina do kolan mi sięga będę czekać razem z Tobą.
Ogród Mirelli 18:17, 20 maj 2016

Do góry
Mirelko, nie wiem, które zdjęcie mam cytować, wszystkie cudne, azalie, rododendrony, kalina, tulipany....wszystko cudowne, wzdycham tylko widząc takie fotki.

Edit: Widzę, że nie tylko ja wzdycham do tych fotek

Pszczelarnia 08:40, 20 maj 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Zdjęcia piękne, ja czekam cierpliwie na te Twoje bylinowe szaleństwa.
Nóżkami przebieram z ciekawości co tam dzielisz i sadzisz, oczywiście coś nowego pewnie wprowadzisz...

Z nowości: kapusta Pak Choi od Kasyi, modrak sercolistny, mak syberyjski, lilak 'Jan van Tol', kalina 'Mary Milton', nowa kocimiętka, kalina pachnąca orzechami 'Charles Lamont'. I jeszcze troszkę, część do ogrodu siostry. .

Bylinowa czeka na lipiec. Wcześniej będą czosnki i łubiny. Tak wygląda.

Za zielonym płotem 17:13, 19 maj 2016

Do góry
Dominika, dzięki za odwiedziny i pochwałę
dzisiaj działam w ogródku od rana, przyszła do mnie wreszcie długo wyczekiwana paczka - trzy robinie, wiem dobrze, że na forum nie cieszą się zbyt dużą sympatią, ale jedną miałam już w kolekcji, nie chciałam robić bałaganu i mieszać z czymś nowym obok, a tej szkoda było wyrzucić... i trzy pęcherznice czerwone, w sumie mam cztery sztuki. Trochę poprzestawiałam, ale jeszcze kawał pracy przede mną

uwierzcie mi na słowo, na tym zdjęciu są trzy nowe drzewka! dwa tam, gdzie palisada i jedno obok tego już podrośniętego

pęcherznice wylądowały pod płotem, nie są w równej lini, ale posadzone tak żeby robiły za tło dla kosodrzewiny i tej drugiej sosenki (na tle tej kory ich nie widać prawie, bo szkraby małe...) no i w rogu (pod bluszczem) pojawiła się jeszcze kalina!

wykopałam stąd kilka krzaków, m.in. te dwa okazy, Karol99 zidentyfikował ten ciemniejszy jako "Mint Julep" jałowiec pośredni, a drugi NN, muszę dla nich znaleźć miejsce!

i jeszcze widok na front robót z innej perspektywy, w prostokącie pojawiła się druga akacja, przesadziłam tam trzmielinę(będzie jeszcze jedna), a pomiędzy są hortensje ogrodowe białe (maluchy, ale przecież kiedyś urosną ), no i moja pierwsze obwódka bukszpanowa, ta to dopiero jest tyci tyci...

Miłkowo - sezon 2016-2022 11:29, 19 maj 2016

Do góry
Milka napisał(a)

\Irenko lubię do Ciebie zaglądać, wszystko tak pięknie rośnie zestawienie tamaryszka z kalina świetnie wygląda, pozdrówka
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:13, 19 maj 2016

Do góry
Ja już też sama nie wiem co u Ciebie chwalić...ale masz kolorowo i kwitnąco!!! Pięknie!!!
I piwonki, i rodki, i clematisy...cudnie!!!

Moja kalina się prawie położyła po deszczach...wstanie, czy trzeba ją podpierać?

Nie mogę się doczekać soboty Irciu, bardzo się cieszę, że przyjeżdżacie

Jutro już mam Kasię z Grzesiem
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 21:35, 18 maj 2016

Do góry
Czosnki sa ale mizerne ,Kalina w rozkwicie

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:46, 18 maj 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ta kalina pomponiasta rośnie do wielkich rozmiarów i strasznie ją mszyce żrą, wiem bo ją miałam i się jej pozbyłam. Chyba że będziesz ją trzymać w ryzach.
Ja na Twoim miejscu kupowałabym teraz azalie bo kwitną i widzisz kolor kwiatów, najwyżej bym przetrzymała w donicach a jesienią sadziła. Azalie wielkokwiatowe lubią słońce, ale muszą mieć wilgoć. Moje też na patelni rosną.
Trzymam kciuki za pomysł Lubię takie rewolucje w ogrodach dojrzałych

Moja kalina sięga kolan, bo ją mocno cięłam. Z zakupem azali wstrzymam się, jeżeli to lato będzie też takie suche jak ubiegłe to nie przeżyją u mnie. Miałam problem z ratowaniem tych co już mam a mam ich sporo. Zaraz się przekonasz. Przygotowałam ok. 30 zdjęć z moimi ulubionymi rh.
Muszę też zrobić rewoltę wśród rh. Rosną tam bukszpany i zajmują dużo miejsca, poza tym w trakcie kwitnienia różaneczników są bardzo nieuczesane i psują wygląd rabaty. Anabelkę w przyszłym roku przytnę po ziemi, jeżeli nadal będzie zasłaniać rh to znajdę jej inną miejscówkę.

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:58, 18 maj 2016

Do góry
Ta kalina pomponiasta rośnie do wielkich rozmiarów i strasznie ją mszyce żrą, wiem bo ją miałam i się jej pozbyłam. Chyba że będziesz ją trzymać w ryzach.
Ja na Twoim miejscu kupowałabym teraz azalie bo kwitną i widzisz kolor kwiatów, najwyżej bym przetrzymała w donicach a jesienią sadziła. Azalie wielkokwiatowe lubią słońce, ale muszą mieć wilgoć. Moje też na patelni rosną.
Trzymam kciuki za pomysł Lubię takie rewolucje w ogrodach dojrzałych
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:51, 18 maj 2016

Do góry

Rabatę azaliową zrobię za pomarańczową azalią po lewej stronie. To wyższe zielone to wierzba, którą podaruję rodzicom, a pół tawuły powędruje do teściowej. Obok pomarańczowej azalii rośnie druga też takich rozmiarów, ale w tym roku ma malutko kwiatków. Za nimi do poletka lilakowego jest około 2,5 m. Pod białym bzem rośnie jeszcze kalina taka starodawna z białymi kulkami, ale to młody krzew. Oczami wyobraźni już widzę efekty mojego planu, ale rabatę będą widzieli tylko moi goście i sąsiadka, chyba, że w dalszej perspektywie eksmituję ogromnego lilaka, wtedy rabata otworzyła by się. Azalię będę dokupywać dopiero jesienią, bo teraz nie miały by szans na przyjęcie się, bo tam jest bardzo nasłonecznione miejsce, to strona południowa.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 22:11, 17 maj 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dziewczyny, u Izabeli jest zwykła kalina leśna z koralami, zresztą i kwiat jest inny baldaszkowaty, a u Violetki, mimo, że się nazywa koralowa "Roseum" korali nie będzie. Pomyłki nie ma. Jest tak jak napisałam.

ok Haniu ,dziekuje za rozwianie moich wątpliwości
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 22:08, 17 maj 2016

Do góry
Tylko mi się nie sprzeczać.
Takie owoce mieć będzie kalina Izabelki jesienią.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Viburnum_opulus_a2.jpg/240px-Viburnum_opulus_a2.jpg

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 22:08, 17 maj 2016

Do góry
Dziewczyny, u Izabeli jest zwykła kalina leśna z koralami, zresztą i kwiat jest inny baldaszkowaty, a u Violetki, mimo, że się nazywa koralowa "Roseum" korali nie będzie. Pomyłki nie ma. Jest tak jak napisałam.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 21:53, 17 maj 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
no patrzcie nawet nie wiedzialam, ze mam kaline
szkoda, ze nad rzeczka rosnie a nie w ogrodzie

Hania juz o borowce napisala. Kwiatkow ma duzo mam nadzieje, ze sarny w tym roku beda sie z dalekoa trzymac.

Haniu dziekuje za wszystkie nazwy

Haniu Kalina nie ma czerwonych korali przynajmniej moja,więc czy to na pewno Kalina ?
jarzębina ma czerwone korale na jesień,ale Kalina nie
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 21:39, 17 maj 2016

Do góry
Bogdziu rano musisz zagladnac wtedy sie fotki lepiej otwieraja

Gruszko moja kalina nad sama woda rosnie i na 100% sa ma sie tam posadzila, nie przypiszczam. ze M albo jego mama sadzili krzewy i drzewa w tym miejscu

A my mamy znow owcze zamieszanie. Nasze owce sa z rodowodem i po urodzeniu dajemy iom numerku (kolczyki) zeby wiedziec ktora od ktorej mamy i taty no i dzis nr 43 i 46 stoja z Misma a 45 44 z Xymena. A na pewno dawalismy po kolei czylo Misma ma dzieci 43 i 44. No i teraz nie wiemy czy pomylilismy numerki (niemozliwe zawsze sprawdzamy z 5 razy) czy owce sie zamienily dziecmi (tez niemozliwe)
zwariowac idzie
Ogród Mirelli 19:41, 17 maj 2016

Do góry
olga80 napisał(a)

czyli od wiosny do jesieni coś się dziej
miałam kalinę u siebie ale ciągle mi ją mszyca atakowała i tragicznie to wyglądało.Może jeszcze się skuszę na jedną i tym razem będzie lepiej ?

Mirellka zajrzyj do mnie mam problem z anabellkami

Moja kalina nie miała mszycy nigdy.
Terenia byłam i napisałam
Hortensjada 19:35, 17 maj 2016

Do góry
Dobrze, że grad oszczędził rośliny. Jak zwykle jest co podziwiać. Co to za kalina tak kwitnie?

Mam pytanie o kule berberysa, tniesz je wcześnie i nie kwitną, czy kwitną pomimo cięcia?
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 11:19, 17 maj 2016

Do góry
Kwiatek znad rzeczki to kalina.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies