Daj Boże Danusiu! bo ja mam plany ogrodowe na weekend. Na lokalnym portalu pisali, że wiatr wiał z prędkością 90km i dawał odczucie temperatury -10, mam nadzieję, że moje cebulowe dadzą radę widzę że trochę krokusów się położyło od tego wiatru i opadów...
Myślę tak samo ja Pani ale mąż powiedział, ze będą na zawiasach. Na rolkach zajęłyby mniej miejsca przy otwieraniu... Cóż, najważniejsze, że jakieś będą
Jak zapowiadali śniegi to myślałam o Tobie No imasz babo śnieg. Grad u nas też zadzwonił na srebrnych kulkach, akurat malowałam nowe domki szaro białe dla owadów Wyleciałam i patrzę - grad.
Dzisiaj ok, będzie dobrze, podobno w przyszły piątek we Wrocku 20 a u mnie 18. Nieźle?
Musisz nieco koronę zredukować, ale na rozgałęzieniu pędów, żeby nie było widać że ciąłeś. Korona zmniejszy obwód. zrobić odciągi i wyprzeć drzewo. Jak to zrobić pokazuje Witek na przykładzie jarzębiny w aktualnej Mai w ogrodzie.
Poczytaj dokładnie wątek o mchu w trawniku. Wszystko po kolei jest opisane Jesienią zastosuj dolomit, musisz odkwasić glebę bo trawnik dalej będzie rósł.
Poniżej masz napisane dlaczego w trawniku powstaje mech.
Dzięki Aniu, za "radość w głosie" i "angielską stylizację" - uwielbiam ten ubiór Witka. Kupiony w Anglii więc wiadomo, musi być "angielsko"
Obeliski były robione na zamówienie z angielskiego wzoru obelisków drewnianych.
Kulę trzeba zabrać bo napełniona wodą by z pewnością pękła pod wpływem mrozu. Niebawem, umyta, wróci na swoje miejsce i będzie dalej przeglądała się w lustrze.
Dlaczego zaraz kosmitkę, wygodnie będzie. Robisz ramę drwenianą, naciągasz folię, obijasz, mocujesz szynę i dokręcasz kółeczka na ramie. Witek to zrobił 30 lat temu, znaczy poprawia co kilka lat i wymienia bo drewno próchnieje.
Uprawa drzew w donicach zależy od wielkości donicy, musi być jak największa, stosowna do wielkości bryły korzeniowej.
Uprawa nie będzie "wieczna" bo drzewo urośnie i donica będzie za mała, a zimą też jest ryzyko przemarznięcia. Najlepiej na zimę zadołować drzewko do gruntu, albo przechować w szklarni gdzie nie spada temp. poniżej zera.