Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:15, 21 maj 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Z archiwalnych mam tu trochę

https://www.ogrodowisko.pl/watek/13-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy?page=25

Budowa oczka jest też tutaj

http://majawogrodzie.tvn.pl/177,Oczko-wodne-z-kostka-granitowa,porada.html

Sebek jest niezawodny i cały czas na czacie lub czasie) dziękuję Beata
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:03, 21 maj 2012

Do góry
Z archiwalnych mam tu trochę

https://www.ogrodowisko.pl/watek/13-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy?page=25

Budowa oczka jest też tutaj

http://majawogrodzie.tvn.pl/177,Oczko-wodne-z-kostka-granitowa,porada.html
Amatorka na całego... A jak . Czyli mój mały owocowo-krzewowo-trawnikowy, amatorski ogródek :) 07:02, 20 maj 2012

Do góry
Piotrek, od 300zł za tonę. Tona wystarczy na pokrycie mniej więcej 10m2, zależy od grubości kamyczków i warstwy jaką sypniesz. takie kamyczki najlepiej kupować w miejscach, w których sprzedaje się wyroby z kamienia naturalnego (kostka granitowa, itp.). Cena zależy od regionu, ale tam jest najtaniej i również można wziąć niewielkie ilości. W centrach ogrodniczych będzie już drożej. A najdrożej wychodzą te popaczkowane grysy po kilkanaście kilo (dostępne np. w marketach budowlanych). Uprzedzam, że przebitka jest kosmiczna, więc dobrze posprawdzaj ceny
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 00:01, 20 maj 2012

Do góry
Ana śliczny ten klonik a w zestawie z ciurkadłem to już wogóle Pochwały dla Połówka pięknie mu ta kostka wyszła

Po ile były miskanty?
Mój mały raj na ziemi :) 21:47, 16 maj 2012

Do góry
cis ! już wczoraj podjęłam decyzję
dziękuję Wam za pomoc !

dzisiaj jak położyłam małego dosadziłam hosty pod sosnę i na tarasie (+ jednoroczne w miejsce wymarzniętych), oraz trzmielinę na Danusiną rabatę pod oknem , ale jak kończyłam było już ciemno - fotki zrobię jutro ! jeszcze tylko cisy i trawy, no i kostka z bukszpana
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:37, 16 maj 2012

Do góry
Sebciu, super lampy! I super kostka!
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:33, 16 maj 2012

Do góry
Danusiu - no inaczej być nie może

Agatko - cieszę się, że się cieszysz

Ewo - mi też się ten granit strasznie podoba, kostka brukowa nie ma tego "czegoś"
Ogród, Oogród, Ooogród 10:44, 15 maj 2012

Do góry
a podpowiedzcie mi proszę jaka kostka brukowa będzie pasowała do klinkieru który jest na budynku? a może inne podłoże (poza kostką graniową)
Pobojowisko czas zmian 15:10, 14 maj 2012

Do góry
Też poogladałam, kostka świetnie wygląda i coraz bardziej wszystko zagospodarowane czekam na dalsze relacje
Ogródek z psem 23:44, 13 maj 2012

Do góry
Mille napisał(a)
A ja już trochę tęsknię za tym placykiem z kostki Ale zmiany w każdym ogrodzie z czasem są potrzebne, zresztą nieuniknione. Czytałam, ale w końcu nie wiem - wykorzystacie te wszystkie cudne stare materiały (kostki, cegły)?

Wykorzystamy wszystko. Kostka mała i duża i te czerwone cegiełki, które kiedyś wypatrzyłam na składzie budowlanym jako odrzut, bo była niewymiarowa. M. wszystko z szacunkiem wyczyścił karcherem i schował w garażu, żeby się komuś nie spodobała. Tylko z okragłymi kształtami się rozstałam
Ogródek z psem 22:01, 13 maj 2012

Do góry
Mille napisał(a)
Witam i wpisuję się na listę kibicujących Twojemu ogrodowi i zapowiadanym zmianom. Trochę się w tych planach pogubiłam, dlatego cierpliwie poczekam na zdjęcia z realizacji
Ze swojej strony koniecznie chciałam powiedzieć, że jest coś w zdjęciach Twojego ogrodu od strony wejścia, co mnie zauroczyło. Ten ogród naprawdę ma duszę, nie wiem czy to ta kostka, zawijaski z (chyba) cegły... czy po prostu "to coś"... Ja bym tam widziała sporo donic niekoniecznie nowoczesnych i błagam zachowaj romantyczny klimat, który wita już od wejścia

Jest we mnie tęsknota za romantycznością. W nowej aranżacji wykorzystamy kostkę, która już została rozebrana i cegiełki czerwone, bo też je uwielbiam a już zostały wyczyszczone karczerem (?) i schowane w garażu, żeby ich nikt nie zwędził. I trochę z ogrodu Danusi A dla mnie on jest bardzo romantyczny. Myślę, że pomysły Danusi mi pomogą w realizacji marzenia Pozdrawiam i bardzo miło, że wpadłaś. Zaglądaj proszę.
Ogródek z psem 18:12, 13 maj 2012

Do góry
Witam i wpisuję się na listę kibicujących Twojemu ogrodowi i zapowiadanym zmianom. Trochę się w tych planach pogubiłam, dlatego cierpliwie poczekam na zdjęcia z realizacji
Ze swojej strony koniecznie chciałam powiedzieć, że jest coś w zdjęciach Twojego ogrodu od strony wejścia, co mnie zauroczyło. Ten ogród naprawdę ma duszę, nie wiem czy to ta kostka, zawijaski z (chyba) cegły... czy po prostu "to coś"... Ja bym tam widziała sporo donic niekoniecznie nowoczesnych i błagam zachowaj romantyczny klimat, który wita już od wejścia
Pobojowisko czas zmian 08:34, 13 maj 2012

Do góry
Podoba mi się Twoja kostka I te "hektary" do zagospodarowania
Dzieki za wizytę u mnie
Targi Ogrodnicze EDEN 11-13.05.2012 Lublin 19:33, 12 maj 2012

Do góry
Fontanny

kostka granitowa

Szklana Kula

Boćkowe perypetie ogrodkowe 06:57, 11 maj 2012

Do góry
bociek napisał(a)

Chmurka na sosence

Wiesz co, ja się za bardzo na szkodnikach nie znam, ale ta mgiełka jak dla mnie zbyt intensywna jest. Nie wygląda na zwykłą pajęczynę tylko na coś wysnutego przez jakiegoś zjadacza sosen. Przyjrzyj się temu dokładnie.

A co do rabaty "mydlanej" to rzeczywiście trochę za dużo szarego. A nie myślałaś aby usunąć ten szary grys i całość pasów zrobić roślinną. A skoro mydlana kostka to może dodać na brzegu zieleni a pośrodku też coś jednolitego wyższego coś o złocistych liściach, bez iglaczka?

Ogródkowy chaos u monitki 12:08, 10 maj 2012

Do góry
Oooo Ewa, bardzo się cieszę z Twojej wizyty
Pomysł super zastanawiałam się nad czymś podobnym tylko odwagi zabrakło
Zastanawiam się tylko nad tą rabatą wzdłuż podjazdu, taką ściętą lekko. Przed tym łukiem (to kostka brukowa) jest półkolista rabata. Nie koliduje to jakoś? Chociaż im dłużej patrzę tym bardziej mi pasuje i wydaje się spójne. Mogłabym w tej rabacie koło podjazdu posadzić jakieś małe drzewko żeby rozbić trochę przysadzistą bryłę domu.
W wątku projektowym wkleiłam rabatę na której mi najbardziej w chwili obecnej zależy (oj tak wiem że powinno się patrzeć na całość ogrodu ) przekleić ją tutaj? No bo wszystko ładnie pięknie tylko jak dobrać i skomponować rośliny... z tym mam największy problem...

nika no lawenda taka sobie ale chyba tak jak radzi Marzenka na razie ją zostawię i poobserwuję.
Lecę w kulki... 17:55, 07 maj 2012

Do góry
Aniu, ja też miałam przeboje w zeszłym miesiącu z kostką. Przywieźli 20 palet z czego jedna była zupełnie inna. No i zaczęli sobie kłaść. Oczywiście niczego nie zauważyli. Potem musieli połowę rozbierać. Poza tym miałam usługę z towarem. Zwracaj na to uwagę jak też tak zamówiłaś wykonanie. Jakie proporcje są piasku i cementu i ewentualnie jak masz jakieś podjazdy to jakie wysokie "B".Nie wspomniałaś ostatecznie, czy ten 1szy wykonawca wystawił fv czy dostałaś ją od sprzedawcy. Wiem, że kupują sami i fakturują, bo jeżeli sama kupisz to masz minimum 10% rabatu, a jak to zeszłoroczna kostka to nawet 25%. Kostki z poprzednich lat, po zimie maja tzw. zwapnienia (takie naloty jasne, które schodzą po paru miesiącach) i dlatego są tańsze.

ps. dosłownie tak samo jak Ty miałam tylko jedną super ekipę, właśnie od tynku i ocieplenia

Powodzenia!!!!!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:56, 07 maj 2012

Do góry
Borbetko, czytałaś co Domi napisała - kostka granitowa też niedobra... To juz rzeczywiście lepiej walczyć z kancikami, niż wydać kupę forsy na kostkę, która i tak nie jest idealna... A już w ogóle najlepiej by było sobie odpuścić - tak jak radzisz !!! Tylko szkoda, że MY tak nie umiemy...
Lecę w kulki... 13:27, 07 maj 2012

Do góry
Co do kostki trafiła mi się dobra brygada i to przez przypadek szłam sobie do banku, panowie w gminie robili chodnik, zagadnęłam czy i u mnie by nie zrobili i przystali na robotę z chęcią mieli robić 3 dni, a wcześniej te 160m chciał mąż sam robić, ale nie pozwoliłam, bo by się zajechał i chorobą przepłacił, a mimo, że było ich 5, robili 8 dni, tak ciężko było u mnie; wzieli naprawdę skromne pieniądze, a kostka pięknie leży już 6 lat, miło ich wspominam
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:24, 07 maj 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Powiem Ci Aniu, że kanciki wyglądają super, ale jakby było mnie stać, to zrobiłabym sobie wszędzie obwódki z kostki granitowej, bo bardzo ładnie wyglądają, wg mnie lepiej oddzielają przestrzenie. No ale wiadomo - koszty...

Aga, ja bym już w życiu nie zrobiła obwódki z kostki granitowej. Strasznie przerasta trawą. Mimo że przed nią wycinałam kancik jesienią, już są nowe kępki w tej obwódce. Doprowadza mnie to do szału. Jak chcesz wyrwać trawę z korzeniami, korzenie wychodzą razem ze spoiną spomiędzy kostki. Jak wyrwiesz spoinę, zaraz jest tam nowa trawa. Syzyfowa praca. Na dodatek kostka siadła razem z ziemią na rabatach, bo ciężko jest porządnie utwardzić wąski pasek i jak po niej idziesz,są góry i doliny. Jak utwardzisz szerszy pas, nic tam nie chce znowu rosnąć i jest tzw. strefa martwa.Plusem jest to, że można chodzić po niej jak po ścieżce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies