Mi Marzenia nazwała to muminkowaniem i to zapewne przyjemniejsze niż oranie - kącik, jak ten hektar nazwałaś, z ice dance juz się świetnie prezentuje...czekam do wieczora na relację
ściskam
Ania ja mojej ice dance nikomu nie dam, bo uwielbiam i będę po całym ogrodzie rozsadzać . Po przekwitnięciu krokusów planuję zamienić jejmiejscem z runianką. Ten zakatek u ciebie będzie boski.
Miłego muminkowania
wieczorkiem pogadam z Wami..a teraz zmykam..
Znalazłam zastosowanie dla mojej Ice Dance.... która sie poniewierała od kilku lat w ogrodzie.. w zeszłym roku dzieliłam kępę i dawałam każdemu, kto chciał i kto nie chciał.... reszta sie została.. nie było chętnych.. wiec sadziłam w 100 miejscach.. i przesadzałam.... w końcu znalazłam im lokalizację... i dobrze, ze więcej nie chcieliście tej trawy.. Wrzosy nie chciały tu już ładnie kwitnąć, bo klony robią za dużo cienia.. jak zaczną rosnąc, przytnę je.... pasją tu jak złoto Będzie miodzio.. i kącik zrobi sie jaśniejszy
Nie ma się co rozczulać No a potrzeba była jak widać, okropieństwo.
W zamian wiadomo co będzie, chociaż kilka zmian już wprowadziłem
Plan oczywiście jest i pokazywałem, ale z chęcia powtórze
Nie obróciłem zdjęcia, ale 'pijane' numerki widoczne
Lista roślin
Rośliny
1- kule bukszpanowe i niski żywopłocik.
2- Carex Evergold
3- Carex Ice Dance
4- obwódka z żurawek w odcieniach fioletu i druga część w odcieniach pomarańczu(głownie ze względu na dużą ilość odmian w tej kolorystyce wytrzymujących patelnie )
5- trzmielina emerald'n gold na pniu i dywanik, zastanawiam się czy nie dać więcej trzmielin na pniu, 2 lub 3.
6- Carex Frosted Curls
7- Carex prairie fire
8- rochodnik
9- liliowce
10- tuje
11- śliwa Nigra lub Pissardi
Plan troszke nieaktualny np, bukszpany w ćwiartce koła będą w takim układzie
Przy tym placyku wzdłuż donic posadziłam już pęcherznice, która mam zamiar traktować sekatorem aby nie szalała... trochę mam ponuro a ona mam nadzieję nada lekkości ...nie widać jej pói co...
Ewka ja bym te donice granitowe obsadziła dookoła niskim , gęstym żywopłotem z bukszpanu. Tak na wysokość, żeby 2 kostki było widać. Trawami nie uzyskasz takiego efektu. A trawy, np. Turzyce Ice dance, dała na obrzeża wewnątrz donic. Generalnie super by wyglądały donice obsadzone trawami różnej wysokości, ale w grupach.
Zadanie dnia: PRZESADZANIE ŻURAWEK tak, aby zniwelować falę i utworzyć proste linie. Nie skończyłam całej operacji, bo zrobiła się szarówka, a musiałam jeszcze podlać pseudo trawnik.
Tak wygląda teraz mój żywopłocik. Żurawki z ostatniego rzędu dałam do przodu, a ich miejsce zajmie turzyca Ice Dance. Przy okazji zajrzałam w korzenie, ale o tym cicho sza, odpukać.
Z prostokątną obwódką ta rabata wydaje mi się bardziej uporządkowana, nie taka "przegadana". Żurawki dojadą do bukszpanu. Taki piękny szkic na szybko zrobiłam:
Wysokie trawy to ML, fioletowe - kocimiętka, drzewo - Pissardi.
Aga, a tam jest patelnia, czy trochę cienia? Bo mnie by pasowało coś takiego rozczochranego, bardziej odstającego, np Ice Dance, stonowane kolory. Tylko ona na słońcu może przysychać i będzie Cię denerwować, szczególnie gdy sucho będzie. Tam wierzba na kijku jest?
Cóż - zaryzykowałam i zrobiłam zakupy, aby dokończyć (prawie dokończyć ) przebudowę frontowej rabaty.
15 x turzyca Ice Dance
6 x Morning Light (jeśli będą małe wsadzę po dwa w dołek, jeśli duże będę i tak ich potrzebować w inne miejsce)
4 x Gracillimus (jak wyżej)
Basia, najpierw o iglakach z propozycji Zbyszka. Tam, gdzie są różaneczniki - może rzeczywiście dać im jeszcze jakieś zimozielone towarzystwo?
Turzyca - pasuje jak nic. Może nawet 'Ice Dance' - jest chyba mocniejsza w odbiorze. Ale tam nie ma wiele miejsca?
A moim marzeniem jest nauczyć się tego (cięcia). Terminuję u ojca 2 sezon i ciągle mam wątpliwości.
Już radzę sobie z terminami cięcia, odróżniam pędy owocujące od tych z listkami. Ale w tym roku znowu napotkałam na problem nie lada. Kilka problemów.
1. Moja grusza wypuściła mnóstwo wilków - ściąć je wszystkie krótko przy gałęzi czy tylko co 2 dla uspokojenia drzewa?
2. Jakimś cudem śliwa jest cięta prawie na krótko - czy to dobry sposób dla jej prowadzenia?
3. Cięłąm w lutym orzecha, tylko końcówki gałęzi (czy orzechy się tnie - podejrzewam, że nie). Musiałam, bo nie było przejścia. I po raz pierwszy widzę, że on płakał. Ale nie zabezpieczyłam niczym. Teraz przyschło. Źle zrobiłam z tym brakiem smarowania?
4. Czy u odmian szczepionych na podkładkach średnich tez się ścina czubek drzewka (przewodnik?)
Czytam i oglądam ale ciągle brakuje mi wyczucia do cięcia.
Hmm, mogłabym w sumie przesunąć tą hortensję co mam i dokupić dwie nowe po bokach. A niebędzie brakować mi jakiegoś pionowego elementu? chyba zeby te hortensje prowadzić na wyższe... no nic tworze jaką wizualizację i pokaże co wychodzi
Myśllałam o carex ice dance - piszą, że preferuje miesca od nasłonecznionych do zacienionych, ale jak jest w rzeczywistości z tym cieniem, to niestety nie wiem.
Jeżeli jest tam tyle cienia, to może kulki, które już masz plus bluszcz płożący się pomiędzy nimi?
Co do hortensji - fajnie byłoby mieć 3 ale jeżeli ma pozostać jedna, to może warto byłoby ja przesunąć obok jodły, tak aby w tamtym rogu była zwarta kompozycja.