Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Miejsko & sielsko 08:33, 14 mar 2014

Do góry
Enya73 napisał(a)
Ewka ja bym te donice granitowe obsadziła dookoła niskim , gęstym żywopłotem z bukszpanu. Tak na wysokość, żeby 2 kostki było widać. Trawami nie uzyskasz takiego efektu. A trawy, np. Turzyce Ice dance, dała na obrzeża wewnątrz donic. Generalnie super by wyglądały donice obsadzone trawami różnej wysokości, ale w grupach.

Przy tym placyku wzdłuż donic posadziłam już pęcherznice, która mam zamiar traktować sekatorem aby nie szalała... trochę mam ponuro a ona mam nadzieję nada lekkości ...nie widać jej pói co...
Miejsko & sielsko 08:31, 14 mar 2014

Do góry
Enya73 napisał(a)
Ewka ja bym te donice granitowe obsadziła dookoła niskim , gęstym żywopłotem z bukszpanu. Tak na wysokość, żeby 2 kostki było widać. Trawami nie uzyskasz takiego efektu. A trawy, np. Turzyce Ice dance, dała na obrzeża wewnątrz donic. Generalnie super by wyglądały donice obsadzone trawami różnej wysokości, ale w grupach.

mam zgryz..

mnie chodzi po głowie róża okrywowa
Miejsko & sielsko 08:26, 14 mar 2014

Do góry
Minimalizm z odrobiną romantyczności 21:12, 13 mar 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Ona jest podobna do Ice Dance, tylko o ile się nie mylę niższa. I chyba ma biały pasek szerszy.

No właśnie wyższa
Dlatego chciałam ją...ale na alle nie ma
Minimalizm z odrobiną romantyczności 21:08, 13 mar 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Everest chyba nie jest żółta?? Bo ja bym ją chciała....ale jak żółta to nie...
Na zdjęciach w google jest zielona z białymi paskami??

Ona jest podobna do Ice Dance, tylko o ile się nie mylę niższa. I chyba ma biały pasek szerszy.
Minimalizm z odrobiną romantyczności 19:21, 13 mar 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Carex siderosticha 'Variegata'

strasznie grubaśne liście
to już chyba Ice dance fajniej wygląda
Moja "przyziemna" :) pasja 19:04, 12 mar 2014

Do góry
Zadanie dnia: PRZESADZANIE ŻURAWEK tak, aby zniwelować falę i utworzyć proste linie. Nie skończyłam całej operacji, bo zrobiła się szarówka, a musiałam jeszcze podlać pseudo trawnik.

Tak wygląda teraz mój żywopłocik. Żurawki z ostatniego rzędu dałam do przodu, a ich miejsce zajmie turzyca Ice Dance. Przy okazji zajrzałam w korzenie, ale o tym cicho sza, odpukać.

Z prostokątną obwódką ta rabata wydaje mi się bardziej uporządkowana, nie taka "przegadana". Żurawki dojadą do bukszpanu. Taki piękny szkic na szybko zrobiłam:

Wysokie trawy to ML, fioletowe - kocimiętka, drzewo - Pissardi.

Może być?
Minimalizm z odrobiną romantyczności 13:04, 12 mar 2014

Do góry
Aga, a tam jest patelnia, czy trochę cienia? Bo mnie by pasowało coś takiego rozczochranego, bardziej odstającego, np Ice Dance, stonowane kolory. Tylko ona na słońcu może przysychać i będzie Cię denerwować, szczególnie gdy sucho będzie. Tam wierzba na kijku jest?
Małymi kroczkami do przodu 09:30, 12 mar 2014

Do góry
czy Carex morrowii "Ice Dance" - turzyca Morrowa

pasowałaby do projektu powyżej w miejsce zielonych kęp?
proszę o rady i podpowiedzi
Marzenie o... 21:31, 11 mar 2014

Do góry
i oczyściłam Carex Ice Dance:

wykulkowałam berberys Admiration - ciężko było, bo nie bardzo widać efekt tzn brak listków powodował że cięłam na czuja

i jeszcze żywopłocik cisowy sadzony jesienią:

Moja "przyziemna" :) pasja 19:46, 11 mar 2014

Do góry
Cóż - zaryzykowałam i zrobiłam zakupy, aby dokończyć (prawie dokończyć ) przebudowę frontowej rabaty.

15 x turzyca Ice Dance
6 x Morning Light (jeśli będą małe wsadzę po dwa w dołek, jeśli duże będę i tak ich potrzebować w inne miejsce)
4 x Gracillimus (jak wyżej)

W miejsce nieudanych hortensji dam trzy ML.
Ogród ogrodniczki 08:36, 11 mar 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Ela,proszę bardzo.
Szkolenie darmowe.
Akurat w dziedzinie cięcia drzew i krzewów czuję się kompetentna.

Basia, najpierw o iglakach z propozycji Zbyszka. Tam, gdzie są różaneczniki - może rzeczywiście dać im jeszcze jakieś zimozielone towarzystwo?
Turzyca - pasuje jak nic. Może nawet 'Ice Dance' - jest chyba mocniejsza w odbiorze. Ale tam nie ma wiele miejsca?

A moim marzeniem jest nauczyć się tego (cięcia). Terminuję u ojca 2 sezon i ciągle mam wątpliwości.
Już radzę sobie z terminami cięcia, odróżniam pędy owocujące od tych z listkami. Ale w tym roku znowu napotkałam na problem nie lada. Kilka problemów.

1. Moja grusza wypuściła mnóstwo wilków - ściąć je wszystkie krótko przy gałęzi czy tylko co 2 dla uspokojenia drzewa?
2. Jakimś cudem śliwa jest cięta prawie na krótko - czy to dobry sposób dla jej prowadzenia?
3. Cięłąm w lutym orzecha, tylko końcówki gałęzi (czy orzechy się tnie - podejrzewam, że nie). Musiałam, bo nie było przejścia. I po raz pierwszy widzę, że on płakał. Ale nie zabezpieczyłam niczym. Teraz przyschło. Źle zrobiłam z tym brakiem smarowania?
4. Czy u odmian szczepionych na podkładkach średnich tez się ścina czubek drzewka (przewodnik?)

Czytam i oglądam ale ciągle brakuje mi wyczucia do cięcia.

Chusteczkowy przedogródek 20:27, 09 mar 2014

Do góry
stychaz napisał(a)
Stojak świeeetny dzięki za zdjęcia

Myśllałam o carex ice dance - piszą, że preferuje miesca od nasłonecznionych do zacienionych, ale jak jest w rzeczywistości z tym cieniem, to niestety nie wiem.
Jeżeli jest tam tyle cienia, to może kulki, które już masz plus bluszcz płożący się pomiędzy nimi?
Co do hortensji - fajnie byłoby mieć 3 ale jeżeli ma pozostać jedna, to może warto byłoby ja przesunąć obok jodły, tak aby w tamtym rogu była zwarta kompozycja.

Hmm, mogłabym w sumie przesunąć tą hortensję co mam i dokupić dwie nowe po bokach. A niebędzie brakować mi jakiegoś pionowego elementu? chyba zeby te hortensje prowadzić na wyższe... no nic tworze jaką wizualizację i pokaże co wychodzi
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:04, 09 mar 2014

Do góry
Dziękuję za informacje o Ice Dance.
Chusteczkowy przedogródek 09:58, 09 mar 2014

Do góry
Stojak świeeetny dzięki za zdjęcia

Myśllałam o carex ice dance - piszą, że preferuje miesca od nasłonecznionych do zacienionych, ale jak jest w rzeczywistości z tym cieniem, to niestety nie wiem.
Jeżeli jest tam tyle cienia, to może kulki, które już masz plus bluszcz płożący się pomiędzy nimi?
Co do hortensji - fajnie byłoby mieć 3 ale jeżeli ma pozostać jedna, to może warto byłoby ja przesunąć obok jodły, tak aby w tamtym rogu była zwarta kompozycja.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 05:08, 09 mar 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Marzenko, do jakiej wysokości dorastają u Ciebie turzyce Ice Dance (bo je masz, o ile się nie mylę)? Zastanawiam się, czy będzie je widać zza żurawek Obsidian.

Dekoracje wiosenne i krokusiki piękne.

Potwierdzam, że po kilku latch carexy morrowi dostarstają do 30-40 cm, będzie je bez problemu widać zza żurawek, zwłaszcza że obsidian jest niską zurawka.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:10, 08 mar 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Marzenko, do jakiej wysokości dorastają u Ciebie turzyce Ice Dance (bo je masz, o ile się nie mylę)? Zastanawiam się, czy będzie je widać zza żurawek Obsidian.

Everest są wyższe...ponoć
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:02, 08 mar 2014

Do góry
Odpowiem za Madżen... Ice Dance rosną do wysokosci poniżej kolana. Przynajmniej u mnie.

Stokrotki w tych wszystkich doniczkach wyglądają cudnie.. a kulki baksikowe tylko podkreślają ich urodę

I na przyszłość zmien kuriera.. ten niecnota.. zarąbał słoneczko, ciepełko. i tylko +5 z mżawką..
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:45, 08 mar 2014

Do góry

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:59, 06 mar 2014

Do góry
Strasznie kusiło mnie na buksiki z Obi, ale muszę się opanować bo na tapecie wisi lista na nową rabate.

Tego muszę się trzymać:

- 35 żurawek (17 już mam swoich)
- 8x Carex Evergold
- 8x Carex Ice Dance
- bukszpan na żywopłocik
- trzmielina na pniu 1, 2 lub 3 wyjdzie w praniu
- 3 Carex Praire Fire
- 5 Carex Frosted Curls
- opcjonalnie nowy rozchodnik o ciemnych kwiatach
- Śliwa Pissardi lub Nigra

I największy problem to bukszpany przy wejściu, myśle nad trzema opcjami:
- 3 większe kule od największej do najmniejszej
- 6 troszke mniejszych kul bardziej porozrzucane
- lub to do czego mnie najbardziej ciągnie 3 stożki plus 4 kule w układzie takim jak w jednym z ogrodów Danusi, myśle, że moge wykorzystać zdjęcie z artykułu. Tyle, że w odbiciu lustrzanym (bez cisa bo to już sfera marzeń )

Nie ukrywam, że trzecia wersja najbardziej kosztowna i nie mam pojęcia gdzie znajde 3 stożki w przystępnej nie rujnującej cenie .... ale co zrobie, że najbardziej mi się podoba taka wersja.
Może ktoś coś doradzi lub ześle na ziemie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies