Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Ogród z łezką 07:50, 13 lip 2013

Do góry
bociek napisał(a)
Kasiu, trawy sa chyba jednymi z najmniej problemowych roslin i tak trzeba je traktowac, sciac wiosna i tyle Nawozic specjalnie nie trzeba, podlewac tez, jak maja za sucho tez nic sie nie dzieje

Carex Ice dance sadz, warto, szybko sie rozrosnie

Buziam i bociskam

Bociusia jesteś znowu Coś rzadko ostatnio

Że też na posadzenie traw tam nie wpadłam...nigdy dotąd nie było aż takiego problemu z tym miejscem.
Widzę, że ML pod płotem dobrze sobie radzą, malutkie jeszcze, ale nie widać, żeby stojąca woda im zaszkodziła

Ogród z łezką 21:57, 12 lip 2013

Do góry
Kasiu, trawy sa chyba jednymi z najmniej problemowych roslin i tak trzeba je traktowac, sciac wiosna i tyle Nawozic specjalnie nie trzeba, podlewac tez, jak maja za sucho tez nic sie nie dzieje

Carex Ice dance sadz, warto, szybko sie rozrosnie

Buziam i bociskam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:29, 11 lip 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Madżenko...dziękuję

U mnie tawułki dały radę w wodzie (też je tam mam), białe tylko gorzej...dziwne...
Różowe i bordowe koncertowo sobie radzą

Przylecę po południu carexa zobaczyć. To ma być Ice Dance?

Mogą być ice dance, mogą być mniej paskowane, niektore są po prostu NN.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:44, 11 lip 2013

Do góry
Madżenko...dziękuję

U mnie tawułki dały radę w wodzie (też je tam mam), białe tylko gorzej...dziwne...
Różowe i bordowe koncertowo sobie radzą

Przylecę po południu carexa zobaczyć. To ma być Ice Dance?
Ogród z łezką 09:35, 11 lip 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Kindzia u mnie wszystkie trawy znakomicie rosną w wowdzie... Miskanty po prostu szaleją: strictusy, ML, grosse fontaine, silberfeder (niemal w wodzie stały od maja) i szaleją wzrostem. O bambusach nie wspomnę, te ktore miały mokro dobrze zimowały
Polecam Ci carex morowi - jest zimozielona (podobno to nie trawa ) i jest ciemnozielona z delikatnym obrzeżeniem liści. Jutro Ci Obfocę
Nie wiem jak rozplenice bo one u mnie akurat w miejscu gdzie nie stoi woda rosną, gdzieś czytałam, że jednak nie przepadają za wodą. Ale ma je Noemi, u ktorej też jest problem z zalegającą wodą. Spytaj się zatem Madzi czy rozplenice poelca. Ja mam wszystkie rozmiary od little, medium a skończywszy na giganteum Kocham roplenice

I dodam tylko, że wszelkie carexy buchnani, frosted curls, carex ornithopoda też u mnie szaleją.

Moim bukszpanom też służy glina.... Ale nie lubią stojącej wody, czyli znoszą cięzką glebę a nawet suszę ale nie zalegającą wodę. Róze wiemy, że też sobie świetnie radzą. Nie będę pisać, że grabom nic nie przeszkadza

I koniecznie daj lawendę przed róże... Będzie miodzio

Madżen....jesteś Dziewczyno kopalnią informacji!!!!! Dziękuję bardzo!!!!!!!

Mam w łezce rozplenice Hameln, na razie rosną, dwa razy w ciągu krótkiego czasu w wodzie stały.

Znalazłam carex morrowi Ice Dance...to ta?
Wydrukowałam sobie te Twoją odpowiedź...
Mój 4 arowy azyl... 22:33, 06 lip 2013

Do góry
Debra napisał(a)

Basiu, takie rośliny wyhodowane z gałązki, a jeszcze bardziej z nasionka cieszą jednak zawsze znacznie bardziej niż te 'gotowce'
A co do zarażania, to kulki to jednak chyba pod wpływem Ogrodowiska, no nie )))

Czy na mnie podziała?
Ja po prostu nie lubię bukszpanu. Nie lubię jego zapachu, mam jedyne skojarzenie z tymi krzaczkami - ostatnio sadziłam je na grobie mojej mamy...Pieknie rosną i to mi chyba wystarczy

Natomiast całkowicie wciągają mnie trawy. Najchętniej miałabym je w każdym kątku i zapewne tak będzie. Tylko nie od razu.

U mnie na Flammentanz jeszcze dwa ostanie kwiaty, a Ty teraz będziesz miała mnóstwo wycinania i sprzatania

Bukszpany - rosnąc - od razu sugerują, żeby je w kulki ciąć, co zaczęłam robić długo przed Ogrodowiskiem
Natomiast pod wpływem Ogrodowiska zainteresowałam się trawami i turzycami. Niewiele mam dla nich miejsca, dlatego selekcja musi być ostra. Na razie mam rozplenicę japońską i turzycę 'Ice Dance', i chyba na tym poprzestanę, bo za duzo 'przemeblowań' musiałabym robić.
No tak, oczyszczenie Flammentanz co roku trochę czasu mi zajmuje, ale przynajmniej nie muszę się schylać, jak przy irysach Rosarium Uetersen już czysta jest!
Ogród ogrodniczki 07:44, 06 lip 2013

Do góry
Tak,murek się robi
Już mu niewiele brakuje.
Dalej nie wiem czy pomiędzy murek a bukszpan dać turzycę "Ice dance" czy cytrynową żurawkę...
Drewniany taras był dobrym pomysłem.
Docelowo jednak wymyślamy coś innego.
Wstępnie taras ma być kamienny ze schodkami do ogrodu,murkiem i nie wiem czym jeszcze.
Pomysł na to wszystko już mam.

Teraz trochę pisma obrazkowego.

Mój 4 arowy azyl... 22:50, 03 lip 2013

Do góry
Dzisiaj, ze względu na upał późno pojechałam na działkę. Sadziłam trawę Ice Dance, ale najpierw musiałam jej miejsce przygotować. Trochę czasu mi to zajęło, a potem komary skutecznie do dłuższego pobytu mnie zniechęciły. W pośpiechu co nieco podlałam i do domu Nie mam nowych zdjęć. Te są wczorajsze.

Białe tawułki prawie w pełni kwitnienia

te miotełki w zbliżeniu całkiem ciekawe

a kolorowe jeszcze w pączkach
Ogród ogrodniczki 12:04, 03 lip 2013

Do góry
Asiu,ja myślę że za murkiem powinny być turzyce "Ice dance" lub żurawki cytrynowe.
Jeszcze się waham.
Dalej jest już żywopłocik bukszpanowy.
W środku murka nic nie będzie.
Na podłogę też myślałam ten sam kamień zatopiony w betonie.
Żwiru nie chcę tam dawać,bo wszystko będzie zaraz rozniesione.
Chyba że ktoś ma inne ciekawe pomysły...

Ja to widzę tak:

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:06, 03 lip 2013

Do góry
Agata - lałem dursban i nie przejmowałem się, że to chemia - zjadły moje ukochane żurawki!!! A pasek może pokażę

Marzenko - jak pisałem grill się udał i to bardzo - choć wszyscy woleli frytki z piekarnika, sałatki i ciasto z truskawkami A o ogrodzie też była mowa - a nawet słowa uznania - także fajnie

Waska - Byłem u Ciebie

Joasiu - ja też to wybrałem, bo choć jest drogie to starczy na dłuuugo....

Alinko - ja chcesz zobaczyć na żywo to zapraszam

Justa - dzięki Staram się

Gosia - tak co dwa-trzy tygodnie....

Małgosiu - dziękuję Ci - rzeczywiście rosną te badyle w niesamowitym tempie.....Moje jeżówki z siewu też już mają pączki

Danusiu - dziękuję za przekazanie wiadomości

Beata - to carexy Ice Dance - te odnóżki oddzieliłem już przy sadzeniu - ale teraz chyba nie pora na ich dzielenie, bo jest zbyt gorąco i padną....No chyba, że je dasz do cienia

Pszczółko - przywrotniki kładą się jedynie po deszczu.....Te w słońcu...Za to te w cieniu leżą od początku.....Za to położyła mi się lawenda - muszę wymyślić jakieś badyle do podparcia ich....Również pozdrawiam - wakacyjnie
Turzyca Morrowa "Ice Dance" i Żurawka drobnokwiatowa "Palace Purple" 20:06, 01 lip 2013

Do góry
Witam,

Jestem no Ogrodowisku zaledwie od kilku dni i już zakochałam się w waszych odrogach
Obecnie jestem na etapie urządzania swojego ogódeczka i chętnie przyjmę dwie roślinki:
Turzyca Morrowa "Ice Dance"
Żurawka drobnokwiatowa "Palace Purple"

Oczywiście pokryję wszystkie koszty przesyłki

Pozdrawiam
mikaa997
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:43, 15 cze 2013

Do góry
I zakupy do ogrodu - carex "Frosted Curls" i brakujące "Ice Dance", szałwie.

Miłego weekendu wszystkim odwiedzającym
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 16:48, 09 cze 2013

Do góry
I kolejna rehabilitacja carex'ów Ice dance czy ptasie łapki (???). Wtle przycięte lilaki palibin

Zakwitły dzwonki na moim "skalniaku"

Kolejny gatunek goździków kwitnie
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 21:18, 04 cze 2013

Do góry
asc napisał(a)
Iza.. ściąga tych małych badylków (co to nie znasz) co to może będą rosnąć i może Ci się spodobają i skomponują gdzieś ..
Kocimiętkę znasz, trawę Ice Dance też

Kokorycz pogięta (stare foto, ale w tym dopiero zamierza zakwitnąć )

Dzwonek poszarskiego

Lilie czerwone

Mikruski, ale to musisz poczekać na wielkie.. jak przyjedziesz dam dużą

Lilię FAITH - musisz sobie wyguglać, bo to nowy zakup tegoroczny To ze strony Lylypolu

Aniu jesteś nieoceniona ... doktoryzuję się googlając wszystko co się da o moich nowych roslinkach ... ta kokorycz jest śliczna !!! inne też ale toto jest niesamowite ... wow nomalnie ... tylko kto i po co z tą pogiętą w nią uderzył ... hmmm ... jak kto ładniejszy to zaraz wszyscy na niego ...

na wprost tarasu robiem rabatę angielską ))) ... tzn bylinówkę ... w myślach robię bo to dopiero jak nową ziemię dowiozą ... no i oczywiście jeżeli pora deszczowa odpuści ...

nawiasem mówiąc ... wczoraj była pora gradowa ... ja zamknięta w ołowianym bunkrze nie widziałam samego opadu za to zobaczyłam to co zrobił na moich areałach ...

hosta Irenki miała już z 8 liści ... podziurkowane !!! ... grad rozszarpał bez litości ...

bodziszek ... legł zatłuczony ... a tak się cieszyłam bo obrodził pąkami jak wariat ... walczy trochę się podniósł ...

reszta jako tako ...

nowa plantacja schowana przed drugą falą jakoś przetrzymała ... choć ta czerwona lejla jakby siem rozkraczyła ... przemawiam do niej czule i liczę na współpracę ...
a przed chwilą choć leje wysłałam Adamo żeby podlał ... co wbrew brzmieniu ma uzasadnienie bo plantacja schowana pod balkon ... i gotowa uschnąć w te deszcze ... opierał się bardzo ale w końcu powołałam się na Twoje poświęcenie (20 minut do busa ... łopata ... że o pidżaie nie wspomnę ) i zmiękł ... jakby nie spojrzeć zrobił to raczej dla ciebie
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 08:24, 03 cze 2013

Do góry
Iza.. ściąga tych małych badylków (co to nie znasz) co to może będą rosnąć i może Ci się spodobają i skomponują gdzieś ..
Kocimiętkę znasz, trawę Ice Dance też

Kokorycz pogięta (stare foto, ale w tym dopiero zamierza zakwitnąć )

Dzwonek poszarskiego

Lilie czerwone

Mikruski, ale to musisz poczekać na wielkie.. jak przyjedziesz dam dużą

Lilię FAITH - musisz sobie wyguglać, bo to nowy zakup tegoroczny To ze strony Lylypolu

Połowa działki - czyli mam powoli dość 18:39, 02 cze 2013

Do góry
Dzien dobry

Wpadam z rewizyta i widze totalna metamorfoze tarasu. Super I jeszcze na holenderskie tulipki sie zalapalam.

Trawki: ta pierwsza, duza, pilnuj jej, bo lubi lazic Dobrze jest ja ograniczyc. Druga wyglada na turzyce Ice Dance, jesli to ona to jest bezproblemowa, troche lazi, ale akurat w jej przypadku nie ma problemu, latwo sie pozbyc nadmiaru

Pozdrawiam
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:14, 23 maj 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)

I jedne i drugie carexy przezimowały tak samo - może Ice Dance ciut lepiej, bo wielki był i w największe mrozy przykryłam go gałązkami świerkowymi. Ale i tak wiosną trzeba było ciachnąć wszystkie te uschnięte końce - po strzyżeniu oba wyglądały tak samo
Tych nasadzeń na drugim zdjęciu już nie ma Tzn. są, ale w innych miejscach Żuraweczki sadziłam co 25cm i to za dużo jeśli mają szybko stworzyć gęstwinę. Teraz są przesadzone (po zimie zostało 6szt.), rosną gęsto co 10-15cm i w lepszej ziemi, więc dużo lepiej wyglądają. Obfocę je dziś wieczorem

No ja te moje to tak ciachnelam ze boje sie ze kiedykolwiek odbija...przy samych czubach..hehehe no ale mam nadzieje!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:52, 23 maj 2013

Do góry
Sabinka napisał(a)

Czy te Carexy lepiej zimuja niz c.Eve.?

W jakich odstepach sadzilas Wieloszko te zuraweczki?

I jedne i drugie carexy przezimowały tak samo - może Ice Dance ciut lepiej, bo wielki był i w największe mrozy przykryłam go gałązkami świerkowymi. Ale i tak wiosną trzeba było ciachnąć wszystkie te uschnięte końce - po strzyżeniu oba wyglądały tak samo
Tych nasadzeń na drugim zdjęciu już nie ma Tzn. są, ale w innych miejscach Żuraweczki sadziłam co 25cm i to za dużo jeśli mają szybko stworzyć gęstwinę. Teraz są przesadzone (po zimie zostało 6szt.), rosną gęsto co 10-15cm i w lepszej ziemi, więc dużo lepiej wyglądają. Obfocę je dziś wieczorem
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:12, 23 maj 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Najnowsze nasadzenia: carex "Ice dance"

Czy te Carexy lepiej zimuja niz c.Eve.?

W jakich odstepach sadzilas Wieloszko te zuraweczki?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 23:48, 16 maj 2013

Do góry
Trafffki różne
Sadzone w ubiegłym roku miskanty "Gracillimus"

I te już trzyletnie - mają z 40cm wysokości

"Variegatus"

Hakone

Hakone, co kiedyś będą skarpetą dla tuj na froncie

Carex "Ice Dance" kwitnący
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies