Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Mazurskie klimaty Małgorzaty 22:02, 03 mar 2022

Do góry
Monika ale jak u ciebie czysto. Ty iglaki masz bez igieł?

U mnie po tych wichurach tyle opadziny na sosnach miałam dużo liści teraz wszystko po spadało razem z igłami. Po ralym areale. Wściec się można nie wiadomo od której strony zacząć.

Bergenii nie mam w słońcu, ale mam w półcieniu z 3 krzaków rozmnozylam i obecnie mam ok 40 krzaków zrobiłam obwódki.

A jakie masz rododendrony pod tymi sosnami. Ładne krzaczki.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 21:55, 03 mar 2022

Do góry
Oni tak pisza na wszelki wypadek.
Może w cieplarnianych warunkach. Ciemierniki w szkółkach nie rosną na polu jak inne rośliny tylko gdzieś w szklarniach tam mają inne warunki. Pędzą aby pięknie kwitnące sprzedać.
U nas jest niestety zimno. Jak może ciemiernik tak duży urosnąć zimą.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:46, 03 mar 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Agatko

Wyczytałam u Irenki że miałaś boreliozę. Czy brałaś antybiotyk przez miesiąc?.

Też mnie kleszcz ciachnal miałam rumień na nodze jak moja dłoń. Przechodziłam z tym ponad rok bo nie wiedziałam co to jest. Poszłam do lekarza zrobiłam badania dostałam antybiotyk i wszystko przeszło.
Po antybiotyku dobrze się poczułam.

Też miałam kiedyś akwaria i ok 15 lat. Sprzedałam synowi Teraz mam spokój z glonami, niechcianą rzęsa.
Syn ma jedno z tagami dosyć duże. Drugie zwykle ale bardzo eleganckie z różnymi mchami.

U mnie też w drodze wnusia dziewczynka wie się cieszymy.

Pozdrawiam

Gratuluję Elu z kolejnej uciechy co przyjdzie na świat
Miałaś szczęście wcześnie wykryta B. jest do wyleczenia.
Ja nie zauważyłam kleszcza, u mnie
przypadek długo nie leczonej boreliozy, jest trudny do wyleczenia jestem po dwóch terapiach antybiotkiem dwa miesiące i 3 tygodnie w szpitalu punkcja lędźwiowa i przez 2 tygodnie antybiotyk podawany dożylnie.
Osobiście zamiast wracać do sił wracam do leków przeciwbólowych.
Sezon 2017 u Hanusi 22:12, 02 mar 2022

Do góry
Witam Haniu

Piękne te żółte kwiatuszki. U nas mimo słoneczka jest zimno co to jest +8 jeżeli wietrzyk zimny a w nocy mróz.

U mnie oprócz tulipanów nic specjalnie nie wychodzi. Jedynie ciemierniki 3 kwitną ale tak leniwie z ziemi wychodzą.
Nie chce mi się nic robić. Mam taki bałagan na działce,że miesiąc będę Tyrała aby to ogarnąć.

Pozdrawiam Haniu życzę zdrowia i spokoju.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:41, 02 mar 2022

Do góry
Witam Agatko

Wyczytałam u Irenki że miałaś boreliozę. Czy brałaś antybiotyk przez miesiąc?.

Też mnie kleszcz ciachnal miałam rumień na nodze jak moja dłoń. Przechodziłam z tym ponad rok bo nie wiedziałam co to jest. Poszłam do lekarza zrobiłam badania dostałam antybiotyk i wszystko przeszło.
Po antybiotyku dobrze się poczułam.

Też miałam kiedyś akwaria i ok 15 lat. Sprzedałam synowi Teraz mam spokój z glonami, niechcianą rzęsa.
Syn ma jedno z tagami dosyć duże. Drugie zwykle ale bardzo eleganckie z różnymi mchami.

U mnie też w drodze wnusia dziewczynka wie się cieszymy.

Pozdrawiam

Ptasi gaj 20:58, 02 mar 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)
U Zymona ciemierniki są po 45. Ja chyba kupię mimo tej ceny + przesyłka, bo jego sadzonki duże w 2-litrowych doniczkach. Ma takiego o kwiatach białych wpadających z seledyn. Gdyby miał żółte, to w ogóle bym się nie zastanawiała

Kasiu białe są najładniejsze. Mowili mi to ogrodnicy i inne osoby. Na tych szarawych rabatach robią nie złe wrażenie.
Żółtych ciemiernikow jeszcze nie ma.
Ciemierniki przynajmniej te co mam wszystkie zmieniły kolor. W miarę dojrzewania nasion kolor się zmienia.
Może jutro zrobię fotki i porównam z początkiem stycznia.
Tego bordowego kupiłam 2 szt może się wydieja.
Ale te białe zeszłoroczne jednak najładniejsze.
Słoneczny Ogród 12:03, 02 mar 2022

Do góry

Darcia piękny porzadeczek.
Masz wszystko przycięte wygrabione. U mnie jeszcze Sodoma. Przycięte gałęzie leżą pod drzewami. Po ściętych trawach nie wygranie żwir nie odkurzony.
W oczku pełno gałęzi po wichurach.
Może w czwartek pojedziemy z eMem i coś zrobimy.
Ale szczerze kiedy zrobię to zrobię nie będę goniła głupa.

Pozdrawiam

Zrobisz sobie na spokojnie, jest mnóstwo czasu zanim wszystko ruszy. Tym bardziej, że Cie nie ma tam codziennie i nie masz możliwości wyskoczyć sobie na godzinkę.

Wiadomo, że są takie prace z którymi trzeba się pośpieszyć czasami jak przycinanie drzew które później by płakały, albo porządkowanie tam gdzie gęsto tulipany wzejdą- żeby ich potem nie zadeptać.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:08, 02 mar 2022

Do góry

Monika to nie możliwe to niskie krzaki góra 50 cm.
Może są jakieś anomalie. Też może się zdarzyć jak posadzone w głębokim cieniu i wyciągają się do słońca.

Możesz też ciąć do wazonu bardzo długo się trzymaja

Popatrzyłam na swoje metki i na ani jednej metce nie ma takiego wzrostu bo 80 cm.

Ja narazie już nie kupuje. Mam dosyć sporo posadzonych niektóre maleństwa czekam aż nabiorą masy. Mogą si goę już w tym roku rozsiewać.

Też mnie się za bardzo w to wierzyć nie chce że mogą takie rozmiary osiągać, mimo że na etykietce też takie rozmiary są podane. Okaże się jak będą wyglądać za pare lat.
Ogród hortensjowo różanecznikowy 07:59, 02 mar 2022

Do góry

Witam Monika

Podrożały i to sporo. Jesienią kupowałam po 27 zł. Tylko te ciemne zawsze więcej kosztowały. Mój narazie będza rósły na balkonie.
On może rosnąć też w donicy. Zastanawiam się, czy jednego nie posadzić do donicy.
Też mam posadzone pod drzewami brzozami.
Moje to dopiero może za rok będą ładne kępy. Narazie niektóre to maleństwa.

A ja jak zamawiałam przez net ciemierniki, to wszystkie odmiany były po 45zł. A jesienią były po 38 zł, żałuje że wtedy nie zamówiłam, bo teraz są jeszcze droższe. W donicach posadzone też bardzo ładnie to wygląda, np ciemiernik a na brzegach donicy pierwiosnki o pełnych kwiatach.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:58, 02 mar 2022

Do góry

Zaniedbany tzn nie dobrze nawożony. Widać, że brakuje mu dużo mikroelementów.

Moim zdaniem jest to fytoftoroza. Przyciąć porażone gałązki podlać i opryskać preparatem Previcur. Następnie nawieźć magiczna siła do rododendronów.

Niżej podaje link

https://www.lovethegarden.com/pl-pl/artykul/najczesciej-wystepujace-choroby-rododendronow

Ela co ciekawego o wszystkie dbam raczej tak jak trzeba dodaję nawozy do rodków zakwaszacze do rodków bo np w zeszłym roku to było sucho i lałam wode z kranu dodaję torf kwasny .Wszystkie do tej pory rosły pieknie a tan jeden ciągle się wyłamuje .Czekam na ciepłejsze dni i wyciągnę go zobacze co w korzeniach .

Dzięki za link ,polecę dziś poszukać tego interwencyjnego do rodków może coś pomoże . Już go mocno podkopałam i dałam ziemię do borówek .
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:49, 02 mar 2022

Do góry
Milus witam

U ciebie wiosna na całego. Też u mnie przycinanie na szczęście już końcówka. Bałagan po przycięciu i wietrze taki, że nie wiem kiedy damy rady to wszystko uporządkować.
Uby tylko nie padało to zrobimy.

Cześć Elu
Zimy nie było, ale ciepła jako takiego brak. Ostatnio choć słonecznie i w końcu nie wieje.
Oj ten bałagan po cięciu, to zmora, czyszczenie zajmie sporo czasu.
Ptasi gaj 06:47, 02 mar 2022

Do góry

Ludzie oglądają każdy się zachwyca, ale cena odstrasza. Tylko napalency kupują cena nie ważna. Jak zobaczą gdzieś są tańsze nawet mikre to kupują dużo.

U mojego sąsiada ogrodnika wybór nie samowity jaki kolor chcesz wszystko jest.
Jeszcze były ładne różowe może jutro jak odwroce oczy w ich stronę to kupię

No właśnie cena odstrasza...

To masz pod ręką szkółkę to jak tu nie kupić
Ogrodowe wariacje 23:30, 01 mar 2022

Do góry
A co choruje ci magnolia.
Tak jak pisalam miedzian nie zaszkodzi.
Ale może niech zakwitnie i po okwitnieciu opryskać.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 23:24, 01 mar 2022

Do góry
zawitka napisał(a)
Tak wygląda mój rodoek progres .leczę go już drugi sezon a on raz lepiej raz gorzej wygląda . W tą zimę to już przesadził .Co zrobić ??????/

Zaniedbany tzn nie dobrze nawożony. Widać, że brakuje mu dużo mikroelementów.

Moim zdaniem jest to fytoftoroza. Przyciąć porażone gałązki podlać i opryskać preparatem Previcur. Następnie nawieźć magiczna siła do rododendronów.

Niżej podaje link

https://www.lovethegarden.com/pl-pl/artykul/najczesciej-wystepujace-choroby-rododendronow
Ptasi gaj 23:07, 01 mar 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)
Elu czy róże, które w zeszłym roku były zdrowe pryska się profilaktyczne miedzianem?

Ja tam pryskam chociaż były zdrowe. Wyciąg z grejfruta też dobry.
Ogród Basi i Romka 22:52, 01 mar 2022

Do góry
Basiu witam

A dlaczego ty czyściec tuje. Nigdy Tui nie czyściłam w środku. Mam brabanty i szmaragdy ok 300 szt
Brabanty się same oczyszcz są ja przez zimę.
Szmaragdy to ich natura, mają w środku żółte opadłe igliwie. Moje mają 10 lat i jak do środka zajrzę to pełno igliwia w nich. Ptaki w środku robią gniazda..
Nigdy nie było tak aby suche igliwie z Tui wylatywały na zewnątrz. Są bardzo ładne.
Nie czyść tego to Syzyfowa praca i bez sensu.

Kiedyś też ich nie czyściłam, ale gdzieś wyczytałam, że tam mogą gromadzić się jakieś choroby grzybowe, ale nie wiem czy tak jest, a drugi powód to wiatr, wydmuchuje mi to na rabaty, po mocniejszych wiatrach mam tego wszędzie pełno, Kiedyś nie miałam takiego problemu, a to chyba zakwasza glebę. Ale mogę się mylić Chociaż Kiedyś były one w lepszej kondycji, teraz niektóre robią się takie rzadkie i gołe od dołu, może to jednak im nie służy? też mam ich bardzo dużo i mają jakieś 11-12 lat.
Ogrodowe wariacje 22:52, 01 mar 2022

Do góry
Aneta możesz pryskac. Miedzian nie zaszkodzi tylko zahamuje grzyba.

Anusia pisała że miedziany nie pomaga. To zależy jakie róże są posadzone. Niektóre mają w swoich genach podatność na mączniaka i różne inne dziadostwa. I możesz codziennie pryskać i grzyb będzie dalej porażał.

Ja mam róże z certyfikatem ADR i pryskam miedzianem wiosna na wszelki wypadek.

Można też pryskać środkiem wyciąg z grejpfruta. Poniżej podaję link przeczytaj sobie

https://poradnikogrodniczy.pl/wyciag-z-grejpfruta-w-ogrodnictwie.php

Widzę, że patyczki posadzone.
oj chyba za długie są te górne patyki.
Czytałam w czasopiśmie, że patyczki nad ziemią powinny sterczej ok 3-4 cm. 3/4 patyka powinna być w ziemi (piasku). Tak aby jedną parę oczek byla na wierzchu.
Inaczej wysychają i guzik z tego będzie.
Jak głęboko posadziłam te patyki. Jak widzę z niektórych jeszcze można zrobić odkłady.
Mój ogrodowy pamiętnik 22:37, 01 mar 2022

Do góry
Aga tak czytam co wy robicie z tujami.
Nigdy Tui nie czyściłam. Mam szmaragdy i brabanty wszystkie ładnie rosną. Rosną w pełnym słońcu mam podlewanie kropelkowe. Tuje aby ładnie wyglądały muszą być podlewane. Mają dużą powierzchnię górna i szybko wysychają. Mają siatkę korzeni tuż pod wierzchem ziemi.
Jeżeli nie są odpowiednio podlewane mają dużo opadziny. Szczególnie brabanty i nie są gęste.
Aby je zagęścić trzeba je podlewać i przyciąć lekko końcówki.

Pozna jesienią jeżeli jest sucha mocno tuje podlewam.

Elu masz świętą rację bo widzę po swoich że chudziny są tylko wybujały już ponad siatkę. Proszę eMka od 2 lat żeby je podciął dla zagęszczenia ale on działa zgodnie z zasadą, którą wszyscy znają że jak mu się powie to zrobi i nie trzeba mu co pół roku przypominać .
W tym roku jak się nie weźmie to ja będę musiała.
No i przyznaję się że nie podlewam bo mi jakoś szkoda wody i liczę że tuje sobie poradzą. I radzą sobie ale tracą na jakości i wyglądzie.
Ptasi gaj 22:33, 01 mar 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Tak
Aha stąd ta cena... Szkoda, że takie drogie bo by kupiło się więcej...

Ja też mam ciemierniki po 10 zł ,tylko że z Biedry i super rosną i też zaczynają kwitnąć
Kupuj koniecznie

Ludzie oglądają każdy się zachwyca, ale cena odstrasza. Tylko napalency kupują cena nie ważna. Jak zobaczą gdzieś są tańsze nawet mikre to kupują dużo.

U mojego sąsiada ogrodnika wybór nie samowity jaki kolor chcesz wszystko jest.
Jeszcze były ładne różowe może jutro jak odwroce oczy w ich stronę to kupię
Mój ogrodowy pamiętnik 22:06, 01 mar 2022

Do góry
Aga tak czytam co wy robicie z tujami.
Nigdy Tui nie czyściłam. Mam szmaragdy i brabanty wszystkie ładnie rosną. Rosną w pełnym słońcu mam podlewanie kropelkowe. Tuje aby ładnie wyglądały muszą być podlewane. Mają dużą powierzchnię górna i szybko wysychają. Mają siatkę korzeni tuż pod wierzchem ziemi.
Jeżeli nie są odpowiednio podlewane mają dużo opadziny. Szczególnie brabanty i nie są gęste.
Aby je zagęścić trzeba je podlewać i przyciąć lekko końcówki.

Pozna jesienią jeżeli jest sucha mocno tuje podlewam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies