Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:31, 27 sie 2017

Do góry
Dziewczyny, na szybko - poszło dość szybko a to dzięki sprawności ekipy przyprowadzonej przez Kasię i odrobinie wsparcia z naszej strony. Prawie drugie tyle trwało przekopanie tego kawałka z obornikiem .
W każdym razie - jest przestronnie, a innymi słowy - łyso .
Odnośnie pomysłu włączenia jednej kuli w tę rabatę. Zupełnie tego nie widzę, bo:
- kule przed wejściem są dwie
- rabaty po obu stronach kul są dość symetryczne
- najważniejsze - pomiędzy kulą a rabatą przebiega szlak komunikacyjny do kranu z wodą .
Wieczorem wrzucę fotę frontu dla zobrazowania.

Teraz pozostaje zaplanowanie nasadzeń . Jest tak łyso, że będę chciała posadzić tam rośliny jak najszyciej .

Jest pomysł, by przy budynku pomiędzy oknami postawić małą huśtawkę. Chciałabym tak obsadzić rabatę, by rośliny nieco przysłaniały huśtawkę ale pozwalały na cieszenie się wieczornym słońcem. Więc tak około 100-150 cm. Napewno coś co będzie zdobiło także zimą. Mój wstępny plan:
- hortensje 2 szt
- trawy - miskanty 1-2 szt
- tuje danica 2 szt
- tawuły 2 szt
Do tego rozchodniki i jeżówki, może szałwia...
Wieczorem postaram się wrzucić plan z wymiarami.

Z Pszenicznej ... 18:57, 25 sie 2017

Do góry
Pastella, sadzona wiosną tego roku.

szałwia ponowne kwitnienie

Niebieskości bylinowej rabaty

Kłosowiec, w tym roku nie bardzo się spisał, bo wyrósł nadmiernie i się położył na trzcinniku. Wybaczam mu i czekam co będzie w przyszłym roku

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 09:31, 24 sie 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)
I jeszcze co tu mam.
Limki różowieją.

Wykuszowa tłuscieje. Perowskia rośnie bardzo. Szałwia Ostfriestland deliktanie kwitnie drugi raz-pokłada się niestety.Nie wiem czy źle przycięłam-czy ona tak ma?

Aż dziw że różowieją...może słońce opiera sie na elewacji i mają ciepło przyspieszyło starzenie...

pervoskia super u Ciebie...u mnie jakaś licha a niby bezproblemowa miała być...coś specjalnie pod nią dawałaś?
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 08:00, 24 sie 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Kacha, przyszłam sobie do Ciebie a tu takie fajne fotki .
Twoje limki różowieją a moje na niektórych pędach mają już zielone kwiaty a na niektórych wciąż pąki, zresztą nie tylko limki mi tak nierówno kwitną. Na jednym z krzewów mam kwiaty we wszystkich stadiach rozwoju.
Rozplenice super - mam nadzieję, że moje w przyszłym roku też będą takie .
Szałwia Ostfriesland pokładała mi się i przy pierwszym kwitnieniu i przy drugim - teraz - też. Ścięłam krótko więc chyba ona tak ma. Trochę beznadziejnie...

Zmartwiłaś mnie tą szałwią...na chwilę obecną nie chcę nic wyciepywać-bo jeszcze niejeden grosik pójdzie na nowe rośliny i obsady.Trudno-narazie będę musiała się z nią pomęczyć.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 21:21, 23 sie 2017

Do góry
Kacha, przyszłam sobie do Ciebie a tu takie fajne fotki .
Twoje limki różowieją a moje na niektórych pędach mają już zielone kwiaty a na niektórych wciąż pąki, zresztą nie tylko limki mi tak nierówno kwitną. Na jednym z krzewów mam kwiaty we wszystkich stadiach rozwoju.
Rozplenice super - mam nadzieję, że moje w przyszłym roku też będą takie .
Szałwia Ostfriesland pokładała mi się i przy pierwszym kwitnieniu i przy drugim - teraz - też. Ścięłam krótko więc chyba ona tak ma. Trochę beznadziejnie...
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 08:36, 23 sie 2017

Do góry
I jeszcze co tu mam.
Limki różowieją.

Wykuszowa tłuscieje. Perowskia rośnie bardzo. Szałwia Ostfriestland deliktanie kwitnie drugi raz-pokłada się niestety.Nie wiem czy źle przycięłam-czy ona tak ma?
Malutki pod lasem 11:05, 22 sie 2017

Do góry
Zoja, dziękuję bardzo

Iza, Ty chyba oficjalnie pierwszy raz u mnie? Witam Cię serdecznie
Szałwia poszalała, a blaszaka muszę mieć, bo nie mam garażu w domu

Asiu, mam nadzieję, że jeszcze trochę popięknieje

Iga, moje nie mają tak imponujących przyrostów, no ale moje muszą się ukorzenić porządnie, bo to "golaski" sadzone były Bryłę muszą odbudować i mam nadzieję, że ładnie ruszą z kopyta

Kasiu, właśnie się zastanawiam czy drzwi nie pomalować też tą farbą? Miałam pierwotnie obić drzewem, ale ten szary też fajnie wygląda

Makusiu, telefon M dziękuje
Pogodowo miałam urlop chyba w dwa najładniejsze tygodnie wakacji Ale mi się udało

Kamilko, busz i avatar dziękuje

Aniu, no na urlopie to zawsze jest atmosfera do zmiany avatarka

Gosiu, u mnie też mróz był i to całkiem spory Plantację miałam w tym roku, garściami wyrywałam, a ciągle gdzieś się jeszcze trafi
Nie mogłam przez dłuższy czas myśleć o niczym innym, niż Kasia...
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 14:45, 21 sie 2017

Do góry
Plan był taki: Przy siatce rząd berberysów, przed nimi kule danica i przy murku trzmielina co by puszczala się na murek. A w srodku tej rabaty zamiast kul posadziłam 4 szt rozplenicy aby było nawiązanie do tego co przy śmietniku. Między kulkami a berberysami myślałam o jakiejś plamie koloru ( rozchodnik matrona lub szałwia róse...) Ale teraz jak na to patrze to mi coś nie pasuje. i nie chodzi tylko o te rachityczne berberysy ale ogólnie o całość...
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 08:00, 21 sie 2017

Do góry
babka napisał(a)

właśnie dyskutujemy z eMem i eliminujemy po kolei

ciężki wybór

lawenda
szałwia
rozchodniki
carex evergold
selseria jesienna
miskant gracimilus

kulki bukszpanowe

trzcinnik
berberys

Prościzna: ja bym wywaliła z tego zestawu evergoldy i jesienną, bo są żółte i z lawendą się nie komponują.

Ale ja mam hopla na tym punkcie i nawet rozchodniki nie pasują mi do lawendy, bo mają zbyt żółte liście

Ta magnolia mi tu nie pasi....
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:12, 20 sie 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Wypisz wszystkie rośliny, co się w tych naszych radach i inspiracjach pojawiają.
A potem zacznij wykreślać tak, aby zostało 5.
Więcej to już będzie tłum na tej wąskiej przestrzeni.

właśnie dyskutujemy z eMem i eliminujemy po kolei

ciężki wybór

lawenda
szałwia
rozchodniki
carex evergold
selseria jesienna
miskant gracimilus

kulki bukszpanowe

trzcinnik
berberys
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:44, 20 sie 2017

Do góry
Chopin

Szałwia

Cleome

Rudbekia

Róża NN

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:44, 20 sie 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W tym sezonie dalie oglądam u innych. Moje pożarły ślimaki.
Róże jeszcze mam za krótko, żeby porównać jak kwitły. Zauważyłam tylko, że oprócz czarnej plamistości niektóre podłapały rdzę. Szałwia nie chce powtarzać kwitnienia, kleome kwitnie jednym kwiatkiem, a w zeszłym sezonie było nad wyraz okazałe.
W warzywniku wyjątkowo kiepsko rosną dynie, cukinia (nie miałam ani jednej). Bardzo wolno zbiera się jarmuż. U Ciebie widzę piękne egzemplarze. Udały się ogórki, cebula, pomidory, buraki. Koper może będzie z tego sierpniowego wysiewu.
Swój leżak wsadziłam do garażu. Najłatwiej mi wskakiwać na tarasowy hamak. Zanim dochodziłam do leżaka, to coś zawsze po drodze przyciągało mą uwagę.

Haniu dalie musowo sadzić gdzieś gdzie wiesz że jest tam mniej ślimaków i musowo sprawdzać codziennie - no albo podpędzić w domu i później wysadzać
moje róże łapią co chcą bo nie pryskam, w tym roku i tak było kiepsko wiec niech zostanie która chce - ale, ale mają wielką wolę życia - te które opłakałam i z żalu nie wyrwałam zakwitły i od korzenia odbiły - no i to cieszy
kleome to dziwne - nie wiem może woda a może słaba sadzonka?

ja w warzywniku miałam sporo porażek ale zbieram doświadczenie bo to mój drugi sezon
jakie cukinie sadziłaś ? u mnie zielone prawie wcale a zółte ja głupie

czyli hamak - tak coś czuję

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:31, 20 sie 2017

Do góry
W tym sezonie dalie oglądam u innych. Moje pożarły ślimaki.
Róże jeszcze mam za krótko, żeby porównać jak kwitły. Zauważyłam tylko, że oprócz czarnej plamistości niektóre podłapały rdzę. Szałwia nie chce powtarzać kwitnienia, kleome kwitnie jednym kwiatkiem, a w zeszłym sezonie było nad wyraz okazałe.
W warzywniku wyjątkowo kiepsko rosną dynie, cukinia (nie miałam ani jednej). Bardzo wolno zbiera się jarmuż. U Ciebie widzę piękne egzemplarze. Udały się ogórki, cebula, pomidory, buraki. Koper może będzie z tego sierpniowego wysiewu.
Swój leżak wsadziłam do garażu. Najłatwiej mi wskakiwać na tarasowy hamak. Zanim dochodziłam do leżaka, to coś zawsze po drodze przyciągało mą uwagę.
Lubię go :) 11:25, 20 sie 2017

Do góry
Na rabatę wskoczyła szałwia, była wielka i ciężka całą sobotę z nią walczyłam
ale rabata gdzie wcześniej rosła dostała oddechu i powietrza i myślę że o niebo lepiej

a tu rosła wcześniej teraz rabata bez szałwi

Lubię go :) 11:16, 20 sie 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Ale z Ciebie pracuś , jaki masz pomysł na tą rabatę? Patrzę cały czas na Twoje gabiony i mam na nie coraz większą ochotę. ścieżki z kamieniem sami układaliście?
Lubię takie klimaty.

na tej rabacie będzie szałwia, mam ją do przesadzenia z innej rabaty ta dostanie oddechu a tu mam nadzieję będzie dobrym tłem dla pnącego cytryńca
oprócz tego trawy i rozchodnik, szałwię też czymś podsadzę ale zobaczę jeszcze czym.

Cały warzywniak sami robiliśmy od podstaw, było szczere pole całe w perzu
Teraz jesienią trochę pozmieniam przy warzywniaku

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:40, 19 sie 2017

Do góry
jona napisał(a)
U mnie też szałwia rośnie kilka lat w jednym miejscu i dobrze się ma . Na tyle dobrze, że była nawet dzielona.

Jak się cieszę z takich informacjiiJuż się wystraszyłam, że może jak żurawki , a ja nie wiem....bardzo mnie ta informacja dzisiaj zaskoczyła , ale już jestem spokojna
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:35, 19 sie 2017

Do góry
U mnie też szałwia rośnie kilka lat w jednym miejscu i dobrze się ma . Na tyle dobrze, że była nawet dzielona.
Ogród Mirelli 12:44, 18 sie 2017

Do góry
Sylwia szałwia zgrała się drugim kwitnieniem z jeżówka

Tak to thuja Whipcord. Wstawię u Ciebie
Tą tujkę zobaczyłam u Ciebie, chyba pisałaś, że od kogoś dostałaś. Ja też taką mam, ale mało ją pokazywałam
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:44, 16 sie 2017

Do góry
JoannA napisał(a)
Nie przejmuj się Kasiu
U mnie też ciągle coś do poprawki. Dzisiaj chodziłam z konewką i więcej czasu spędziłam na planowaniu co gdzie przesadzić bo mi się też pewne miejsca nie podobają. Chcę troszkę poszerzyć rabaty i małe przeróbki nieuniknione. A przecież w ubiegłym roku były zmiany
A może na Twojej rabacie werbena patagońska załatwiłaby sprawę.
Pokaż jak ta rabatka wygląda teraz.
Myślę jak by się tam sprawdziły jednoroczne. Np. cynie.
http://www.ogrodyewy.pl/wytworna-cynia/
A może szałwia omączona.
https://www.wymarzonyogrod.pl/kwiaty-i-rosliny-na-rabaty/roslinne-kompozycje/najpopularniejsze-kwitnace-rosliny-jednoroczne-na-rabaty,94_2966.html

no nie wim czy sie odwaze pokazac
i zaststanawiam sie czy tam za malo slonca nie bedzie dla kwiatow jednorocznych...a floksy powinny dac rade bo sa juz obok i ladnie sie rozrosly i teraz kwitna

poza tym tam musi byc cos wysokiego...tak mi sie wydaje, moze sie myle
bo rosliny ustawialam od najnizszych przy trawie do najwyzszych przy tarasie
wiec jak cos wpadnie za peonie i pomiedzy swiecznice i nie bedzie wysokie to zginie
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:25, 16 sie 2017

Do góry
Nie przejmuj się Kasiu
U mnie też ciągle coś do poprawki. Dzisiaj chodziłam z konewką i więcej czasu spędziłam na planowaniu co gdzie przesadzić bo mi się też pewne miejsca nie podobają. Chcę troszkę poszerzyć rabaty i małe przeróbki nieuniknione. A przecież w ubiegłym roku były zmiany
A może na Twojej rabacie werbena patagońska załatwiłaby sprawę.
Pokaż jak ta rabatka wygląda teraz.
Myślę jak by się tam sprawdziły jednoroczne. Np. cynie.
http://www.ogrodyewy.pl/wytworna-cynia/
A może szałwia omączona.
https://www.wymarzonyogrod.pl/kwiaty-i-rosliny-na-rabaty/roslinne-kompozycje/najpopularniejsze-kwitnace-rosliny-jednoroczne-na-rabaty,94_2966.html
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies