Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

sylwia_slomc... 16:25, 07 gru 2017

makadamia napisał(a)
no tłumaczę przecie jak komu dobremu: żadnych szarych liści do tej cytrynowej ściany!

A bo jak wyczytałam o lawendzie i coś w jej kolorze to rozpędem zaczęłam o tych niebiesko listnych myśleć
mrokasia 16:49, 07 gru 2017

Sylwia, he he he, wymieniasz moje porażki - czyśćca i rogownicę .
Obie rośliny wyeksmitowałam bez żalu bo poza krótkimi okresami wyglądały koszmarnie mimo, że teoretycznie powinny dobrze u mnie rosnąć bo piach i słońce...
mrokasia 16:50, 07 gru 2017

Margerytka40 napisał(a)

Zapomniałam o niej a mam jej dużo podzielonej Chyba by pasowała.

a z czym ją chcesz połączyć, bo jakoś nie doczytałam?
Margerytka40 16:58, 07 gru 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
aaaa teraz doczytałam , że już z sinych , srebrnych kolorów się wycofujesz, czyli co lawendy nie będzie? Z bodziszków polecam bodziszek wspaniały jak dla mnie najładniejszy z kwitnących na niebiesko/fioletowo.

Ten bodziszek wspaniały to chyba właśnie ten mój nn. Mocno go dzieliłam po kwitnieniu bo mi się podoba . Mam nadzieję go gdzieś uwzględnić w planach. W ten trójkąt raczej nie.

Na ten moment wymyśliłam bukszpan ,seslerię jesienną i może szałwię compakta niebieską.
Mam trochę berberysów admiration ale czerwony kolor... hmmm trudno mi sobie go tam wyobrazić.
Margerytka40 17:00, 07 gru 2017

mrokasia napisał(a)

a z czym ją chcesz połączyć, bo jakoś nie doczytałam?

Napisałam wyżej . Jak myślisz?
Margerytka40 17:02, 07 gru 2017

mrokasia napisał(a)
Sylwia, he he he, wymieniasz moje porażki - czyśćca i rogownicę .
Obie rośliny wyeksmitowałam bez żalu bo poza krótkimi okresami wyglądały koszmarnie mimo, że teoretycznie powinny dobrze u mnie rosnąć bo piach i słońce...

Też nie mam dobrych doświadczeń z tymi roślinami
mrokasia 17:33, 07 gru 2017

Margerytka40 napisał(a)

Na ten moment wymyśliłam bukszpan ,seslerię jesienną i może szałwię compakta niebieską.

Baaaardzo lubię ten zestaw . Niebieska szałwia jest obłędna .
I co chyba ważne - nie będzie łyso zimą .

Margerytka40 napisał(a)

Mam trochę berberysów admiration ale czerwony kolor... hmmm trudno mi sobie go tam wyobrazić.

I słusznie .
Margerytka40 17:56, 07 gru 2017

Tylko czy to będzie współgrać z tą sumakową rabatą?
eVka 18:01, 07 gru 2017

Asiu nadrobię u ciebie jutro, zaraz lecę na spotkanie z koleżanką dawno nie widzianą . buziaczki
Gruszka_na_w... 19:01, 07 gru 2017

Mnie w tym sezonie zachwyciła turzyca Silver Sceptre. Świetnie rośnie w cieniu i półcieniu.Dobrze się komponuje z ciemną zielenią. Na efekt kulek wtopionych w hakone trzeba będzie bardzo długo czekać. Ta trawa nie ma spektakularnych przyrostów. Trzeba by kupić bardzo duże sadzonki i gęsto posadzić.
Front to takie specyficzne miejsce. Tam raczej nie można zbyt długo czekać na rozrośnięcie roślin.
Moje typy to:
bukszpanowe kulki, runianka, dereń rozłogowy 'White Gold' na dużą kulę i turzyca Silver Sceptre, białe, liliowe i fioletowe tulipany, czosnki
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies