Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:14, 20 paź 2020

Do góry
Witaj, chciałabym bardzo ci pomóc, ale opisałaś wszystko ładnie, tylko brak jakiegokolwiek zdjęcia, a to bardzo istotne.
Jak kwadrat ma się do domu i do reszty ogrodu? Postaram się pomóc ale daj albo rysunek z wymiarami, jak to jest usytuowane, albo zdjęcie z góry.

Pierwsza sprawa:

- masz za dużo wszystkiego od przypadku, wydaje mi się, ale mogę się mylić
- masz niedobre stanowisko dla magnolii stąd choruje, opryski nic nie pomogą niestety
- masz tam jeszcze brzozę???za dużo
- aster podarowany - przenieś gdzie indziej, dokup do niego kilkanaście więcej, stwórz grupę.
- zależy ci na świerku...jakim? karłowym? To cały czas za dużo wszystkiego, za dużo dużych drzew, z których każde chce być gwiazdą tej rabaty.

Popełniasz błędy typowe dla początkujących, ale to się zmieni Będzie pięknie. Pozdrawiam
Naturalne nawozy do ekologicznego ogrodu 13:04, 20 paź 2020

Do góry
Kopa dodajesz raczej wiosną, jak tuje zaczną rosnąć, ale każdy sposób poprawy jakości gleby jest dobry, przede wszystkim zaprawienie dołków, ściółkowanie korą nie kamieniami i szmatą. Także nawozy dedykowane dla tui czyli iglaków, także kompost własnej produkcji. Biohumus na pewno wpłynie dodatnio, ale nie aż tak jak wymienione wcześniej sposoby.

michal_k napisał(a)

Wyglad thuji poniżej.

Jeśli nadal rosną w tej szmacie to raczej dodanie biohumusu będzie niemożliwe. Jedno i drugie się kłóci. Szmata zapobiega tworzenie się próchnicy, a chcesz poprawiać stan gleby biohumsem, jednocześnie mając szmatę. No ja tu widzę same sprzeczności
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:00, 20 paź 2020

Do góry
Moje pierwsze bambusy posadziłam z 25 lat temu do beczek drewnianych, ale zmarzły. Potem nie próbowałam. Ja akurat za nimi nie przepadam, ale to tylko moje zdanie. Jeśli lubisz - sadź. Eksperymentuj Czosnek słoniowy możesz sadzić teraz albo wczesną wiosną jak ziemia rozmarznie.

Nie sadziłam tego czosnku, ale uprawa nie różni się z uprawą normalnego czosnku.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 12:55, 20 paź 2020

Do góry
Jest jesień i nie musi to być żadna choroba. Niczym nie pryskaj.
Natomiast radziłabym poprawić jej warunki wzrostu. Lubi lekko kwaśne podłoże, nie lubi za głębokiego posadzenia, nie lubi też rosnąć otoczona trawą, a tutaj tak właśnie ma. Więc zapewne trawa zabiera jej składniki pokarmowe, także nawożenie trawnika mogło wpłynąć niekorzystnie, bo ona lubi zupełnie inne nawozy. Wytnij kółko w trawniku aby ją odizolować od trawy.

Zbadaj też pH, może jest zbyt zasadowe? a ona lubi lekko kwaśne. Nie ma takiej choroby magnolii, jak grzybica. Grzybicę mają ludzie, nie magnolie.

Magnolia może mieć:
antraknozę
chlorozę
plamistość liści
szarą pleśń
brązowienie liści
parch magnolii
mączniaka

Wszystkie choroby są spowodowane albo pogodą albo niewłaściwymi warunkami uprawy, gdy to wtedy rośliny są bardziej podatne na choroby i szkodniki, wtedy żaden oprysk nie pomaga, a raczej poprawa warunków, łącznie z przesadzeniem magnolii.
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 12:20, 20 paź 2020

Do góry
Dalie moje ulubione kolorki Napisałam odnośnie wykopywania. Śnieg? nie wierzę
Ogród zapachów u Jasi 12:05, 20 paź 2020

Do góry
Cudownie, co tu dużo gadać
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:25, 20 paź 2020

Do góry
Basiu, proponuję już wykopywać. Choć ja czekam na przymrozki, u mnie nie ma jeszcze. Najlepiej zrobić tak: obciąć kwiaty, zostawić 10 cm łodygi. Odwrócić do góry nogami, żeby obeschły. Można umyć i osuszyć np. w garażu, namiocie foliowym, potem owinąć w gazety i złożyć w skrzynkach już w dobrą stronę, łodygą do góry. Ustawić w chłodnym miejscu do wiosny.

Można też w trocinach przechowywać albo w torfie, różne są sposoby, każdy ma swój co się sprawdza. Bez niczego też można gdy nie są myte. Nam najbardziej sprawdziło się jednak mycie karp i w gazety.
Przesadzanie świerków we wrześniu 08:11, 20 paź 2020

Do góry
pawlak112 napisał(a)

Jakiś czas temu przesadziłem z doniczki w ziemie świerka srebnego i widze że igły są lekko uschnięte co to może oznaczać?

Że usycha.
Przesadzanie świerków we wrześniu 08:11, 20 paź 2020

Do góry
pawlak112 napisał(a)

a po czym poznać że świerk się przyjął? we wrześniu

Poznasz to w następnym roku jak wypuści normalne przyrosty, a jesienią teraz gdy nie będzie objawów żółknięcia czy innych że drzewko będzie widać, że wygląda gorzej niż było.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 08:06, 20 paź 2020

Do góry
Uszkodzenie mechaniczne, urwij ten listek i po sprawie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:19, 19 paź 2020

Do góry
Syn z synową robią kiszonki z naszych warzyw, a my używamy na bieżąco. Na razie nie mamy typowej piwniczki na przetwory. W podziemiu będziemy trzymać dalie.
Żywotnik zachodni "Danica" zamkn. 18:53, 19 paź 2020

Do góry
Posty i odpowiedzi z tego watku pzreniosłam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1932-thuja-occidentalis-danica?page=10
Wątek był zdublowany, napisany z błędem.
Thuja occidentalis 'Danica' 18:52, 19 paź 2020

Do góry
Tak, tutaj to może być fytoftoroza, zamieranie pędów. Tuja nie znosi szmaty i nie znosi kamieni jako ściółki, a tutaj to wszystko czego nie lubi - ma. Usuń szmatę i kamienie, jako ściółkę daj korę przekompostowaną. Od razu to wszystko odżyje.
Także podlej Previcurem. Tylko nie w kamienie, bo to nic nie da.
Poczyść tuje. Suche gałązki spal.
Thuja occidentalis 'Danica' 18:48, 19 paź 2020

Do góry
Dziedziol napisał(a)
Witam.

Moje tuje "Danica" wyglądają ślicznie. Z zewnątrz są zielone, soczyste i w tym roku bardzo się rozrosły.
Jednak po ich rozłożeniu, po zajrzeniu do środka jest coś takiego...
Nie widzę, żadnego "robaka" ani misecznika etc.

Załączam zdjęcia.

Proszę o radę co to może być.
Dodam, że 3x w sezonie pryskałem je Topsinem oraz 2x podlewałem preparatem zapobiegającym gniciu korzeni. Profilaktycznie, ponieważ jedną Danicę musiałem wykopać i sprawdziłem korzenie. Korzenie były w super stanie, bardzo gęste, system korzeniowy bez jakichkolwiek oznak grzyba lub innego patogenu.

To jest normalne, nic mu nie jest. W środku jest gęstwina i w środku nie ma światła i tak było jest i będzie. Zawsze. Nigdy tuja w środku nie jest zielona i soczysta. Nie zaglądaj i nie przejmuj się tym. Chyba że chce ci się to czyścić i wyjmować, ale są pilniejsze rzeczy do zrobienia.
Polecane drzewa i krzewy liściaste 18:47, 19 paź 2020

Do góry
Pęcherznica - bordowa lub żółta.
Więdnące tuje szmaragdowe 18:45, 19 paź 2020

Do góry
AniaZ85 napisał(a)
Zauważyłam że niektóre tuje z mojego żywopłotu, wsadzonego w maju zaczynają usychać od środka. Czy da się je jeszcze uratować?

Tak, trzeba je 'wyczesać" - otrzepać i usunąć suche. To w zasadzie normalne zjawisko jesienią.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 18:44, 19 paź 2020

Do góry
Black Prince u mnie wiosną czarne liście i jest niższy do tego Lady.
Ja też poluję, ale na cebule
Sezon 2017 u Hanusi 18:41, 19 paź 2020

Do góry
Haniu, poczytałam o wszystkim, dbaj o siebie, ale wiem, co to da? Ja też tak myślę, może ominie człowieka? Póki co nie daję się i pracuję. Ale takich obiadków nie mam siły gotować. Nie mam do tego cierpliwości Ja z 4 pieskami latam blisko, tam i z powrotem. Nie wiem, co zrobię, jak przyjdzie siedzieć murem w domu Pozdrowienia.
Żywopłotki cisowe. 18:37, 19 paź 2020

Do góry
Dalie przepiękne, zwłaszcza żółta i pomarańczowa.
Więdnące tuje szmaragdowe 18:33, 19 paź 2020

Do góry
Dave napisał(a)
Mam temat troche podobny tylko że moje tuje są w ziemi. Na 14 szt tylko jedna zaczęła się zachowywać dziwnie.
Mam wrażenie że schnie. Wszystkie podlewanie jednakowo. Ostatnio po deszczach nic nie pomogło. Ziemia wydaje się mokra (metoda domowego ogrodnika palec w ziemię). Jakieś pomysły jak ja ratować i czy wogole da się ją jeszcze uratować.

Wygląda źle i nie wygląda na to, że się jej poprawi, tutaj nie palec w ziemię tylko trzeba rozkopać co ona ma w korzeniach i czy ma w ogóle korzenie? Może miała zbyt małą bryłę. Tu nie o pomysły chodzi a o ustalenie przyczyny, moim zdaniem albo słąbe korzenie albo za dużo wody i gnije. Czy ten róg jest najniżej położony? Albo czy jest spadek rynny tutaj gdzieś blisko? Albo za głęboko posadzona, co jest najmniej prawdopodobne. Szmata jest pod korą?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies