Wygląda źle i nie wygląda na to, że się jej poprawi, tutaj nie palec w ziemię tylko trzeba rozkopać co ona ma w korzeniach i czy ma w ogóle korzenie? Może miała zbyt małą bryłę. Tu nie o pomysły chodzi a o ustalenie przyczyny, moim zdaniem albo słąbe korzenie albo za dużo wody i gnije. Czy ten róg jest najniżej położony? Albo czy jest spadek rynny tutaj gdzieś blisko? Albo za głęboko posadzona, co jest najmniej prawdopodobne. Szmata jest pod korą?
Tu gdzie jasne- za mało nawozu (raczej nie podejrzewam, że za dużo). Teraz to już nic nie możesz zrobić, wyrówna się nawożeniem wiosennym. Teraz to idzie zima więc jakiekolwiek nawozy i zabiegi nie mają sensu.
O tej porze możesz zacząć, ale nie uda się to do wiosny. Za krótko, za zimno. Im wcześniej usypiesz pryzmę, tym krócej będziesz czekać na efekt. Moim zdaniem potrwa to rok. Czyli na jesień przyszłego roku.
Kwestia do rozważenia: o ile tańsza jest kora nie kompostowana, że czekanie rok będzie się opłaciło?
Kora sortowana moim zdaniem jest za gruba, najlepiej kupić korę kompostowaną lub mieloną lub drobną. Sortowana to wielkie kawały i nie nadaje się.
Takiej na pewno nie ma sensu kupować celem przekopywania.
Aby kupić szklarenkę, z reguły wymagają zrobienia we własnym zakresie fundamentów.
Czy masz możliwości?
Szklarenki stawiane byle jak może porawać pierwsza lepsza wichura, więc nie pytaj raczej czy stawiać teraz, tylko, czy dasz radę zrobić fundamenty?
Czytałam już o tym wzmacnianiu i tak podejrzewałam trochę, że o to może chodzić, ale powiem Ci, że zawsze mam obawy czy na wichurze nie złamie poniżej szczepienia....
Nam w tym roku buka trikolorka złamało w połowie
Pokaż najpierw zdjęcie jak wyglądają. Sosna nie odbija ze starego drewna, jak zetniesz wszystko w czambuł, to odbije tylko ze świeżych pędów. Z sosną się spóźniłaś, trzeba to było robić w zeszłych latach, to nie cis, że odbije z pnia.
Konradzie, Andrzeju, bardzo dziękujemy za taką masę zdjęć, przy wannie teraz jest ładniej,a na pustym placyku już rośnie trawnik Ale byliście w dobrym czasie..Jeszcze raz dziękujemy, propagujcie, udostępniajcie... Bardzo nam miło było was gościć.
Tym jest podyktowane, że mają za zadanie utrzymać bryłę w nienaruszonym stanie, a pieniek poddaje się wiatrowi i wzmacnia się. tak teraz mocujemy niektóre drzewa. Buki tez mają takie podpory.