Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mirkowy ogród (początki) 18:38, 10 paź 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Szałwia da czadu od wiosny.
Mam nadzieję że się wiosną zabierze i pięknie zakwitnie
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:26, 10 paź 2017

Do góry
Msazalka18 napisał(a)

Ładnie u Ciebie takie fajne schodki kwiatuszkowe na zdjęciu super Ach szkoda że z dnia na dzień coraz chłodniej i coraz mniej słoneczka
Co robisz z szałwią Jak ją będziesz przycinać???

Przepraszam, umknął mi Twój post jak czytałam na telefonie ...
To jeden z moich ulubionych widoczków , fajnie że i Tobie się podoba . Szałwię zostawiam na razie, przycinam sukcesywnie przekwitnięte pędy. Ale muszę przyznać, że szałwia jest niezmordowana .
Lek na całe zło czyli mój ogród 23:48, 09 paź 2017

Do góry
Dzięki za deklarację i dobre słowo, Ewo. Wracając do niezidentyfikowanej rośliny, to nie jest agastache. Znalazłam zdjęcia jak kwitła i wygląda bardziej jak szałwia, czy jasnota. Może uda mi się znaleźć zapiski z nazwą.
Mirkowy ogród (początki) 12:20, 09 paź 2017

Do góry
Szałwia da czadu od wiosny.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 20:19, 06 paź 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
co do liatrowej- moga być zawilce różowe, tylko takie mocniej różowe, bo bladawce się rozmyją.
Jeszcze myślałam nad żółwiekiem ukośnym, ale nie wiem czy z czasem nie byłby za szeroki. Choć jest piękny, i teraz też bardzo zdobi.
I przemkneła mi przez myśl szałwia okręgowa Purple Rain- z molinią dałyby taką głębię w kolorze- gdzieś ją zamiast bronze form wrzucić....

Dzięki przemyślę - teraz to mam wybór Ten żołwik jest super chyba spróbuję z nim strasznie mnie kusi .
Zielonym od linijki - ogród Ivony 19:55, 06 paź 2017

Do góry
co do liatrowej- moga być zawilce różowe, tylko takie mocniej różowe, bo bladawce się rozmyją.
Jeszcze myślałam nad żółwiekiem ukośnym, ale nie wiem czy z czasem nie byłby za szeroki. Choć jest piękny, i teraz też bardzo zdobi.
I przemkneła mi przez myśl szałwia okręgowa Purple Rain- z molinią dałyby taką głębię w kolorze- gdzieś ją zamiast bronze form wrzucić....
Ogrodowe marzenie Mrokasi 17:10, 05 paź 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Dziś nie pada, nawet momentami jakieś przebłyski słonka widać, ale wieje i zimno . Jesień idzie wielkim krokami.

Szałwia jest niezmordowana

Ładnie u Ciebie takie fajne schodki kwiatuszkowe na zdjęciu super Ach szkoda że z dnia na dzień coraz chłodniej i coraz mniej słoneczka
Co robisz z szałwią Jak ją będziesz przycinać???
Zimozielony biało - różowy 14:56, 05 paź 2017

Do góry
Deszczyk pada a ja siedzę i zawijam w te sreberka .... a wyszło tak

Rabatka od południa Zrobiona niedawno są na niej kulki cisowe, molinia variegata i tulipany i narcyzy i to jest wysypane korą Tuż obok bonazi ale on już będzie w kamyczku muszę mu coś w nogi dać tylko nie wiem czy lepiej jakieś trawki czy np. przebiśniegi. Na tej rabacie napewno będę musiała coś dosadzić może żurawki a może jakieś trawki Coś mi na niej brakuje ....

A teraz zachód Podzieliłam go na rabaty z numerkami, żeby było wiadomo o czym mówię

u mnie całe życie z górki albo pod górkę ... a o to dowód ( murek zaznaczony na czarno na rysunku)

ma on w porywach 60 cm i cały czas idzie w "dół" aż znika po prawej stronie, i właśnie dlatego z lenistwa powstała

Rabata nr 1 i mam na nią dwa pomysły A: lizak cisowy i berberysy kulki czerwone w nogach lub B hortensja na pniu, a w nogach cisowe kulki

Rabata nr 2 jest niby prosta i oczywista ale zastanawiałam się czy nie posadzić tam czegoś co by zasłaniało murek i wszystkie "skarby" które są pod balkonem. Będzie podobna rabata jak u Joli bo zobaczyła ją i się zakochałam od pierwszego wejrzenia Tylko czy wszystko mi się zmieści? Jako ściana maskująca murki i skarby miały być cisy, ale prawdopodobnie będą miskanty, a na rabacie mają być hortensje początkowo myślałam o limelight (może silver dolar lub inny jakiś), miłorząb mariken, może trzmieliny na pniu(?) i berberysy małe czerwone kulki na obwódkę.
Pomarańczowe prostokąty to płytki(ścieżki) wskazujące, nakazujące nie po kwiatkach

Rabata 3 najbardziej problematyczna, bo sadziłam już na niej wszystko hehe były juki, jeżówki z trawami, szałwia, berberysy ogólnie wizji brak Żadna mi się nie przyśniła .
Rabata 4 Huśtawka na środku po lewej pociągnę to co na rabacie numer 3, a po prawej rododendrony a pod nimi albo żurawki albo carexy silvery, potem ścieżka tup tup i

rabata 5 od północy rododendrony, brunera (ostatnie odkrycie), może na zakręcie jakiś klon i azalie wielkokwiatowe, a później tup tup i cis stożek może żurawki żółte, a może hosty małe coś rozświetlającego

i koniec rabat przy domu Kto dotrwał do końca???? i jak się podoba? co zmienić co poprawić co nie pasuje???
Z Pszenicznej ... 13:32, 05 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

I to jest fajne.

O ten efekt całości mi chodzi. Przy pociągniętej pergoli (dostrzegam urok białej pergoli i białych pni - fajne nawet w zimie), nasadzenia muszą być spójne:

Ewo drzewo to Morwa, pod nim rosną żółwiki ukośne w różowym kolorze, wiosną kwitną jeszcze kosaćce, chaber, bodziszki bliżej przy trzmielinowej kulce jako obwódka jest szałwia i ostróżki - szukam zdjęć

maj

Zakręcony ogród 09:45, 05 paź 2017

Do góry
zanim pokażę Wam plan z wymiarami ( zamówiony u eMa ) napiszę jaki dobytek jest z tyłu a Wy ocenicie co jest do wykorzystania :

z prawej strony ławeczki :

2x hortensja Diamentino
5 x Morning Light
4 x Jeżówka (nazw nie pamiętam ale różowe )
4 x red baron
4 x pony tails
2 x ice dance
3 frosted curls mint
4 x hortensja ogrodowa ( nie kwitnie od dwóch lat mimo porządnego przykrywania )
1 x modrzew stiff weeper
1 x róża na pniu sweet laguna ( pień ponad 150cm)
1 x róża na pniu Beverly ( pień ok 100 )
2 x rozplenica hameln
7 x lawenda
3 x szałwia
3 x Hortensja Bobo
3 x kulki bukszpan
1 x Hakuro

z lewej strony ławeczki :
generalnie tutaj rośliny są w dobrej formie i rosną ładnie :

5 x frosted curls
6 x kulki danica chyba
1 x cyprysik filifera
3 x tawuła goldflame
1 x klon palmowy ( nie wiem czy coś z niego będzie )
5 x lawenda
1 x trzmielina na pniu
1 x świerk danica
2 x Gracimilius
3 x Lime light
3 x rozchodnik purple empiror ( choruje biedaczek , nie wiem czy cos z niego będzie)
3 x pony tiles
4 x turzyca evergold
4 x rozwar wielkokwiatowy
1 x migdałek na pniu
2 x pęcherznica diablo
1 x berberys żółty
1 x berberys czerowny
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:35, 05 paź 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
U mnie szałwie też jeszcze kwitną. Fajne te Twoje obrazki

Asia, cmok .
Szałwia to chyba jedna z moich ulubionych roślin .
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:28, 04 paź 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
wow
przepraszam gdzie ta jesień???
może tylko na ŚŚ widać

jak tojest że u ciebie takka piękna szałwia ja siemmm pytam???

pięknie jest
czepiasz się szczegółów
cmok

Na ŚŚ mocno widać Śliczny mają kolor w tej chwili
A szałwia no jak na przekwitającą to nawet fajnie wygląda
Czepiam sie bo mi przeszkadza ale koniec z tym ...
Jak feniks z popiołów 19:35, 04 paź 2017

Do góry
wiklasia napisał(a)
a może by na herbowej rzucić czteropak:
szałwia, wilczomlecz, sesleria, jeżówka?
a do tego Arnoldzik na złotym dywanie (oczar - Arnold Promise i żywotniki Golden Tuffety)?

Pozwolę sobie wrzucić kawałek rabaty z oczarem, Tuffetami i trawkami. Może pomoże w wyobrażeniu sobie. Potem usunę.

Tam są jeszcze szafirki w dużej ilości.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:01, 04 paź 2017

Do góry
Sylwia ta piękność o którą u mnie pytałaś to Szałwia Muszkatołowa.
Ogród w remoncie 13:30, 04 paź 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Teraz ci naparstnica zakwitła?Co to za rośliny są na fotkach?

W kolejności są naparstnica,odętka,szałwia i lawenda. Napastnicy przycięta po kwitnieniu teraz mi zakwitła,nie wszystkie . Ciekawe czy się wysiała.
Mirkowy ogród (początki) 13:05, 04 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Co to za cudeńko na ostatniej foci???
Sylwia jeśli o to cudeńko ci chodzi to jest to Szałwia Muszkatołowa.Kwitnie w drugim roku po wysianiu .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:34, 04 paź 2017

Do góry
Dziś nie pada, nawet momentami jakieś przebłyski słonka widać, ale wieje i zimno . Jesień idzie wielkim krokami.

Szałwia jest niezmordowana

Jak feniks z popiołów 22:14, 03 paź 2017

Do góry
a może by na herbowej rzucić czteropak:
szałwia, wilczomlecz, sesleria, jeżówka?
a do tego Arnoldzik na złotym dywanie (oczar - Arnold Promise i żywotniki Golden Tuffety)?
Ranczo Edy 13:32, 03 paź 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Podobają mi te jezowki na tle perukowca czy berberysu ?
Szałwia trojbarwna Aha. Nigdy jej nie miałam to i nie znam.
Sama się wysiewa. To fajnie.To chyba warto ją gdzieś ja mieć. Z nasion ja trzeba wysiać ? Na wiosnę ?
Fajne ,ladniutkie roślinki sobie pooglądałaś .I nic ciebie nie skusilo z kupnem ?

Ana hej perukowca tak dzięki bardzo jeżówki to takie zwykłe ale wytrwałe są
szałwia sama się sieje i dość późno wychodzi ale jak się pokaże to szybko się rozrasta nic z nią nie robię ewentualnie przesadzę jak chcę ja przenieść
Haa kusiło jak diabli ale no cóż musiałam się wstrzymać hii

Ranczo Edy 10:09, 03 paź 2017

Do góry
Podobają mi te jezowki na tle perukowca czy berberysu ?
Szałwia trojbarwna Aha. Nigdy jej nie miałam to i nie znam.
Sama się wysiewa. To fajnie.To chyba warto ją gdzieś ja mieć. Z nasion ja trzeba wysiać ? Na wiosnę ?
Fajne ,ladniutkie roślinki sobie pooglądałaś .I nic ciebie nie skusilo z kupnem ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies