Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 12:34, 08 lis 2017

Anetka napisał(a)
Przepiękne trawy przed płotem. napisz jaki to miskant obok selserii i ile już ma.

Dziękuję.
Miskanty to Kleine Fontane, sadziłam w ubiegłym roku w maju, miały dosłownie po dwa ździbełka, a takie wielkie wyrosły, może to zasługa kompostu, który dostały w dołki i podlewania gnojówką z pokrzyw kilka razy w sezonie.

Tutaj fotki przedpłocia zaraz po obsadzeniu.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=771

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=786
lindsay80 12:36, 08 lis 2017

Monia81 napisał(a)
Edytko cudne foteczki, ależ jeszcze masz pięknie w ogrodzie piękną pogodę dzisiaj mieliśmy, to fajnie się działało
No i jeszcze muszę dodać, że te Twoje przed płocie to za mną chodzi w dzień i w nocy no zakochana jestem w nim buziok

Te kilka pogodnych dni mnie uratowało, można w końcu powiedzieć, że się odrobiłam ze wszystkim co trzeba, a nawet kilka nadplanowych rzeczy zostało zrobione, bo miałam pomocnika.

I co Ty z tym zakochaniem poczniesz ?

lindsay80 12:37, 08 lis 2017

siakowa napisał(a)
Matko następna co w innym klimacie mieszkasz faktycznie lato wraz z jesienią i to w listopadzie raki duet niesamowita ilość kwiatów Jeszce!

to prawda, dosyć długo ogród cieszy oczy w tym roku.

lindsay80 12:40, 08 lis 2017

MirellaB napisał(a)
Szalone jeżówki. U mnie też kwitną, ale nie tak obficie.
VW w tym roku trzy razy przesadzałam i nadal kwitną, są niesamowite.

Edyta cały Twój ogród pięknie się prezentuje. Jednak mam w nim swoje ulubione miejsca. Przedpłociem też jestem zauroczona

U mnie VW też spokoju nie zaznały - jeszcze nie są na swoim ostatecznym miejscu, mam nadzieję, że wiosną ładnie odbiją - na pewno są w 3 moich ulubionych odmian.

Przedpłocie ma teraz bardzo fajny czas - miskanty się cudnie przebarwiły, Umbry też próbują im dorównać - jest moc!
lindsay80 12:43, 08 lis 2017

Krakus napisał(a)
lato jeszcze u Ciebie...widac że grabiłaś bo listka nie uświadczysz i aż nieprzyzwoicie czysto na rabatach...nic sobie na wiosnę nie zostawiasz? ;P

przedpłocie jak każdy podziwiam...a przypomnisz co to za miskant ?

Grabi nie trzymałam w ręku, na szczęście kosiarka z trawnika wszystko pozbierała, no ale wiadomo, że o tej porze roku porządek można mieć tylko na chwilę, znowu liści naleciało.

Te miskanty to odmiana Kleine Fontane.
lindsay80 12:50, 08 lis 2017

wrobelki napisał(a)
Twoja sesleria zachwyca zresztą nie tylko ona. Zastanawiałam się co dać między szałwię i już wiem że chce seslerię jesienną zdecydowanie

Tam jej się dobrze rośnie, chyba zgodnie z zasadą, że im gorsza ziemia tym sesleria będzie sobie lepiej radzić

Ja też miałam tam na początku duet sesleria jesienna i szałwia Deep Blue, jest to bardzo udane połączenie, ale ja szałwię wysadziłam, bo jednak uznałam, że bardziej mi się podoba jak pomiędzy seslerią nic nie rośnie.
12:50, 08 lis 2017
macham Edytko ))
lindsay80 12:50, 08 lis 2017

nawigatorka napisał(a)
I jak nie lubić takiej jesieni

chyba się nie da
lindsay80 12:51, 08 lis 2017

kasja83 napisał(a)
No Edytka.....piękne jesienne kadry!!!A ludzie to czasem nie przystają i nie robią fotek z Twoim przedpłociem?

haha, tego nie wiem, na razie nikogo na robieniu fotek nie przyłapałam
lindsay80 12:56, 08 lis 2017

AngelikaX napisał(a)

Pięknie!

A trochę się w tym miejscu w ostatnich dniach zmieniło

Tata pomógł mi wysadzić wszystkie niepotrzebne drzewa z tej rabaty (glediczja, buk, grujecznik), przesadziliśmy też Red Barona, poprzesuwaliśmy lekko dwie hortki i wreszcie jest na całej długości jednolicie.
Zostało na wiosnę zająć się ostatnią linią nasadzeń - jeżówki przeniosę w inne miejsce a będą tam po dwie seslerie jesienne.

Stan na dziś