Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 12:22, 08 lis 2017

malgol napisał(a)
Pobuszowałam trochę w Twoim ogrodzie( w innych zresztą też ) i zachwycają mnie te widoczki rozświetlone słońcem. Piękne kotki rozplenicy no i ta szałwia! Wszystko pieknie przebarwione, ech...u mnie już pogniłe byliny i ogólnie depresja
Nawet wpadłam na pomysł ,żeby Nigry przed domem wyciąć bo jesienia resztki słońca zabierają i nic się nie przebarwia.Męczy mnie ta wieczna walka o słońce

Gosiu, u mnie dziś znacznie już gorzej, choć i tak gdy robiłam zdjęcia to omijałam co brzydsze fragmenty...późna jesień, zima to dla czas, który dla mnie mógłby nie istnieć...
Walka o słońce - dobrze powiedziane. Że też u nas nie może być taka zeyczajnie ładna pogoda, tylko albo zimno i mokro albo skwar i duchota .
UrsaMaior 18:20, 08 lis 2017

malgol napisał(a)

Nawet wpadłam na pomysł ,żeby Nigry przed domem wyciąć bo jesienia resztki słońca zabierają i nic się nie przebarwia.Męczy mnie ta wieczna walka o słońce

Gośka, ja mam tak samo. I pomyśleć, że działkę kupiliśmy właśnie dlatego, że był las. A teraz wkurza mnie to. Jak idę do Ani-kwartet i widzę te kolory, to słońce, te kwiaty, to mi tak żal d.. ściska, że nie masz pojęcia.
mrokasia 18:28, 08 lis 2017

Iza, a Ty nie myślałaś kiedyś nad wycięciem jeszcze ze 2 drzew??? Wiem, że z jednej strony szkoda wycinać zdrowe, piękne drzewa ale z drugiej...
malgol 19:58, 08 lis 2017

Ja też działkę kupiłam że względu na piękne stare drzewa! Fuck, a teraz wypatruje tych promieni słońca pomiędzy nimi I zastanwian się co tu jeszcze wyciąć. Latem pod siekiere poszła sosna.od razu więcej słońca na trawniku.
A o mojej desperacji świadczy fakt, że przymierzam się do wycinki dzrew przez siebie sadzonych!
mrokasia 20:42, 08 lis 2017

Gosia, ja Cię bardzo dobrze rozumiem, choć sama drzew na działce nie mam. Mam za to drzewa tuż za ogrodzeniem - w jednym rogu kępę ogromnych akacji i coraz większego graba a wzdłuż północnej granicy niewielki, ale gęsty las (głównie brzozy i klony). W tym roku z tego lasu wyciętych zostało kilkanaście drzew rosnących tuż przy naszym ogrodzeniu i przechylających się na naszą stronę w pogoni za słońcem. Niektóre rosły pod kątem niemal 45 stopni i zagrażały naszemu domowi, kojcom dla psów i ogrodzeniu. Po ich usunięciu nagle rabata pod ogrodzeniem z półcienistej stała się słoneczna no i zauważyłam, że mam duuuużo mniej liści. Nie powiem, żeby mnie to martwiło, choć drzew szkoda. Gdyby właściciel lasu bardziej o niego dbał to drzewa nie rosłyby w takim ścisku i miałyby lepsze warunki rozwoju...
UrsaMaior 20:58, 08 lis 2017

Kaśka, u mnie różnicę zrobiłaby wycinka na działce za mną, bo to tamte drzewa, m.in. topole, zasłaniają słońce od południa. No ale właściciele się swoją działką nie interesują, a ja przecież nie wkroczę tam z piłą.
mrokasia 21:03, 08 lis 2017

Czekaj, nie kojarzę stron Świata u Ciebie... To Ci od tego szkła w ogrodzeniu???
UrsaMaior 21:09, 08 lis 2017

Od szkła są od wschodu, południe mam na wprost.
Lulilaj 21:28, 08 lis 2017

mrokasia napisał(a)
Wpadłam dziś na trochę do ogrodu - udało mi się skosić trawę i wyzbierać odkurzaczem liście z podjazdu za garażem. Jestem zadowolona, bo trochę czyściej się zrobiło. Ale zimno dziś i nieprzyjemnie na dworze .

A ja stoję z pracą . Wracam do domu po 16, a wtedy już robi się ciemno w dodatku zimno...

Ale za to zostawiam cieplutkie pozdrawienia
malgol 22:28, 08 lis 2017

UrsaMaior napisał(a)
Kaśka, u mnie różnicę zrobiłaby wycinka na działce za mną, bo to tamte drzewa, m.in. topole, zasłaniają słońce od południa. No ale właściciele się swoją działką nie interesują, a ja przecież nie wkroczę tam z piłą.

U mnie podobnie. Najbardziej przeszkadzaj mi drzewa z sąsiednich pustych działek. Gdyby wokół przetrzebiono te lasy( które I tak podczas budowy domu właściciel będzie musiał usunac) od razu słonecznej bym miala

Zbliża się znowu jakiś Orkan, wyobrażam już sobie te masy liści na trawniku do sprzatniecia przed zimą, brr