Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:31, 29 kwi 2019

Do góry
Krakus napisał(a)

nowa sciezka czy cos przegapiłem..jakie tam masz kamienie? dasz jakiś namiar bo ja tylko w necie widziałem na palety a wolałbym na żywo cos zobaczyć.
tak pędzicie z tymi wątkami wszystko perfekcyjnie jak zawsze...czesto musisz ten bluszcz przycinać? bo ładnie się prezentuje i sie zastanawiałem czy nie puscic u siebie na brzozy i siatkę..deszcz też mnie ucieszył ale w kontekście długiego weekendu to już mogloby przestać bo dolało nieźle ...

Chyba przegapiłeś, bo już 10 lat jest ta ścieżka. Ma tam rzeczy płukany i jakiś łupek. Namiary na składy z kamieniem wyśle na prw. Jest teraz chyba więcej tych składów, ale ja już nie jeżdżę i nie szukam.

Mój wątek to raczej jak ślimak pełznie

Bluszcz ma tam u mnie mało miejsca, więc go ograniczam co roku, ale gdyby maił więcej przestrzeni to pewnie dostał by więcej swobody i nie wymagałby częstego cięcia. Bluszcza nie należy puszczać na młode drzewa, bo potrafi je zadusić. Na siatce też nie najlepsze miejsce, bo on chwyta się korzeniami powietrznymi do podłoża.

Oj, dolało, ale się cieszę.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:43, 29 kwi 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

nowa sciezka czy cos przegapiłem..jakie tam masz kamienie? dasz jakiś namiar bo ja tylko w necie widziałem na palety a wolałbym na żywo cos zobaczyć.
tak pędzicie z tymi wątkami wszystko perfekcyjnie jak zawsze...czesto musisz ten bluszcz przycinać? bo ładnie się prezentuje i sie zastanawiałem czy nie puscic u siebie na brzozy i siatkę..deszcz też mnie ucieszył ale w kontekście długiego weekendu to już mogloby przestać bo dolało nieźle ...
W ogródku emerytki 21:28, 28 kwi 2019

Do góry
To miała być róża pnąca o pomarańczowych pełnych kwiatach.
Jak widać pnąca nie jest, miała tylko 4 kwiaty i były pomarańczowe, ale płaskie.
Jesienią usłyszała wyrok i proszę, jak podziałało, ma już pączki

W piątek mieliśmy w B akcję: drzewka za elektrośmieci.
Trochę tego zawieźliśmy i zdobyłam 3 brzózki i 3 jarzębiny.
Już posadziłam brzozy w miejscu po modrzewiach i jedną jarzębinę w środek gęsiówki.

Na zielonej... trawce :) 13:09, 28 kwi 2019

Do góry
Makao_J napisał(a)
Andżela mam problem ze swoimi brzozami. Kupione jak Doorenbos ale dwie są wąskie, małe gładki listki a jedna ma wyprostowane długie gałęzie, szersza niż tamte i ma większe liście wyraźnie powcinane brzegami i takie długie.
Więc albo ta w środku jest Doorenbos albo te dwie zewnętrzne. Wkleję Ci zdjęcie żebyś nie latała po stronach.

Liście bocznych brzóz

Liście środkowej brzozy

Kora środkowej

I w grupie

Tu najlepiej widać tą zewnętrzną wąską i tą środkową szerszą

Pamiętasz jakie Twoje były? Martwić się czy nie?

A może ta środkowa jest starsza i dlatego taka solidna a te boczne młodziutkie i dlatego takie wiotkie i chude. Ta w środku ma już biała korę a te boczne jeszcze brązowawą.

Ania moje Doorenbosy mają takie liście jak Twoja środkowa, te zewnętrzne mają wręcz identyczna jak moja "zwykła" brodawkowa... nie umiem do końca rozpoznać po korze, bo nie mam takiej wiedzy
Co do pokroju to u mnie doorenbosy były "chude" ale jedna kupiona z dwa lata wcześniej miała pokrój bardziej rozłożysty (moim zdaniem jest to kwestia "wyprowadzenia" w szkółce), ale liśćmi nie różni się od sąsiadek - tu na zdjęciu ją widać pierwsza z prawej...

Na zielonej... trawce :) 09:28, 28 kwi 2019

Do góry
Qrcze, nie wiedziałam, że brzozy też są fastigata
Ja mam tylko zwyczajne oraz doorenboosy.

Ale w sumie to nawet bym się cieszyła z takiej pomyłki.
Tylko teraz musisz dokupić jedną F i przesadzić gdzieś tę D
Nie smutaj...
Na zielonej... trawce :) 22:47, 27 kwi 2019

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Środkowa brzoza to dorembos a 1 i 3 wyglądają mi na brzoze fastigatę bo mają wszystkie gałęzie blisko pnia i liść jest drobny podobny do brzozy brodawkowatej

Czyli potwierdzają się moje obawy. Takie typy obstawiałam. Doorenbos i Fastigiata.
Na zielonej... trawce :) 22:32, 27 kwi 2019

Do góry
Środkowa brzoza to dorembos a 1 i 3 wyglądają mi na brzoze fastigatę bo mają wszystkie gałęzie blisko pnia i liść jest drobny podobny do brzozy brodawkowatej
Tajemniczy Ogród 22:14, 27 kwi 2019

Do góry
A u mnie prace ogrodowe w toku. Każdego dnia po kawałeczku Wykarczowałam barwinek z południowej rabaty. To było gorsze od jałowców, darń się zrobiła i zaczęła zagrażać sąsiadującym roślinom. Z 2-3 metrów zerwałam trzy worki. Barwinek może jest piękny ale na dużych swobodnych przestrzeniach. Ja lubię jednak ład kontrolowany, a on wymykał się już spod kontroli.
Zakupiłam dwie śliczne omoriki na leśną rabatę, która powoli się zapełnia. Wycięłam kolejną małą rabatę pod duetem sosny i brzozy na tyłach. Efektu jeszcze nie ma Poglądowa szybka fotka

Na zielonej... trawce :) 21:50, 27 kwi 2019

Do góry
kami napisał(a)
U mnie na doorembosie mam ,,frendzelki około 7cm długości,, a listki dopiero co się rozwijają i są jak u twojej środkowej brzozy.

Jakie frędzelki?
Ta środkowa dopiero co puściła listki. Może z tydzień temu zaczęła. Tamte dwie to już ze 3 tygodnie temu zaczęły.
Na zielonej... trawce :) 20:42, 27 kwi 2019

Do góry
U mnie na doorembosie mam ,,frendzelki około 7cm długości,, a listki dopiero co się rozwijają i są jak u twojej środkowej brzozy.
Na zielonej... trawce :) 19:47, 27 kwi 2019

Do góry
Andżela mam problem ze swoimi brzozami. Kupione jak Doorenbos ale dwie są wąskie, małe gładki listki a jedna ma wyprostowane długie gałęzie, szersza niż tamte i ma większe liście wyraźnie powcinane brzegami i takie długie.
Więc albo ta w środku jest Doorenbos albo te dwie zewnętrzne. Wkleję Ci zdjęcie żebyś nie latała po stronach.

Liście bocznych brzóz

Liście środkowej brzozy

Kora środkowej

I w grupie

Tu najlepiej widać tą zewnętrzną wąską i tą środkową szerszą

Pamiętasz jakie Twoje były? Martwić się czy nie?

A może ta środkowa jest starsza i dlatego taka solidna a te boczne młodziutkie i dlatego takie wiotkie i chude. Ta w środku ma już biała korę a te boczne jeszcze brązowawą.
W jabłoniowym sadzie 05:24, 27 kwi 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
No więc tak:
- fajnie że lasek brzozowy klepnięty
- nad połączeniem brzozy-kamyki-wrzosy trzeba będzie pomyśleć, bo to nie jest połączenie występujące w naturze; inspiracje z brzozami i kamieniami jakiś miesiąc temu wyszukiwałam Magdzie z ogrodu z wilkiem, bo ona też robi brzozy z kamieniami; natomiast czy wrzosy się polubią z kamieniami.... wątpliwe ale do przemyślenia
- bukszpany pod jabłonkami owszem, lawenda na pewno nie;
- linie proste na pewno mogą być, nawet łatwiej mi będzie coś wymyśleć niż z takimi swobodnymi

Mogłabyś zrobić listę roślin, które już masz? z planu czasem trudno mi odczytać. Postaram się je jakoś zagospodarować.

Jakie wymiary powinno mieć boisko do siatkówki?

Asiu, moje rośliny obecne (pod jabłonkami):
1. 2 rododendrony - Hybride Balalaika - różowe- urosną do 40-80cm
2. 1 azalia Knap-Hill-Hybride "Schneegold'biala - urośnie na 1-2 m
3. 1 hortensja bukietowa
4. 1 irga płoząca
5. ok 6 jałowców płożących
7. tawuła van Hautte'a
8. 2 bukszpany obecnie ok 50 cm

A co do rabaty od południa to właśnie o hortensjach myślałam na tle Cisów

Wrzosy mogą nie być na kamykach - mogę sobie ułożyć ścieżkę z płyt między wrzosami samymi - też będzie urocza

Zasłonięcie okna brzózką tak nie przeszkadza bo to już jest i tak północny widok z okna na nieszczęsną wiatę a do tego te brzózki himalajskie są takie ażurowe.

Boisko do siatkówki jakieś 8x16m. powinno być wzdłuż jablonek bo od domu w stronę jabłonek jest spadek. Ale myślę o tymczasowych rozwiązaniach - na lato będziemy montować siatkę na trawniku i tyle, nie planujemy specjalnego podłoża etc

Jejku dziękuję że mi tyle pomagasz !

Tadaaam!
Tajemniczy Ogród 16:02, 26 kwi 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Mnie sie rowniez zdjecia i widoki ogrodowe podobaja Klimat podobny jak u Anuli i Ursy. To chyba te duze drzewa daja takie wrażenie

Masz rację , całą robotę robią te duże drzewa i ten światłocień, nawet dziś w południe w upale dało jakoś radę, choć teraz po południu jest dużo piękniej, jak ten cień się tak miękko kładzie. Dlatego tak uwielbiam te brzozy i wybaczam im lekkie niedbalstwo
W jabłoniowym sadzie 07:49, 26 kwi 2019

Do góry
No więc tak:
- fajnie że lasek brzozowy klepnięty
- nad połączeniem brzozy-kamyki-wrzosy trzeba będzie pomyśleć, bo to nie jest połączenie występujące w naturze; inspiracje z brzozami i kamieniami jakiś miesiąc temu wyszukiwałam Magdzie z ogrodu z wilkiem, bo ona też robi brzozy z kamieniami; natomiast czy wrzosy się polubią z kamieniami.... wątpliwe ale do przemyślenia
- bukszpany pod jabłonkami owszem, lawenda na pewno nie;
- linie proste na pewno mogą być, nawet łatwiej mi będzie coś wymyśleć niż z takimi swobodnymi

Mogłabyś zrobić listę roślin, które już masz? z planu czasem trudno mi odczytać. Postaram się je jakoś zagospodarować.

Jakie wymiary powinno mieć boisko do siatkówki?
Pod bosymi stopami 12:45, 25 kwi 2019

Do góry
Aniu, cisy piękne! Widać, że zdrowe, dobrze posadzone, puszczają wiosenne odrosty Zazdroszczę pozytywnie takiego żywopłotu

Wiśnie Umbry/Globossa piękne, dorodne egzemplarzei i w sumie jak za taki obwód bardzo niedrogie! Super zakup.
Czy mogę dostać na priva namiar na brzozy? Szukam 4 doorenbosów.
Mam w pobliskiej szkółce ale 110 zł za takie niewielkie, to wysoka cena więc albo kupię tanio maluchy (w zeszłym roku płaciłam 65zł za takie 2-3 m albo konkret drożej).

Układ rabat z drzewami i plac zabaw świetny Ja bym nie dawała piasku jako podłoże bo koty (nawet jak nie masz to okoliczne) zaczną Ci robić kuwetę z niego. Najlepiej trawa albo wersja premium czyli płyty gumowe.

Inspiracja z Mai w ogrodzie świetna, tam dużo się dzieje, ja bym chyba dała mniej gatunków, katwiej wtedy wszystko zaplanować. Mam za dużo gatunków na mojej rabacie patio i się od 2 lat z nią męczę...ciągle przerabiając.
Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 11:54, 25 kwi 2019

Do góry
Hmm, osobiście wolę ten sposób sadzenia, który pierwotnie planowałaś - taki porozrzucany. Ale np.: Wiola sadzi takie szpalery i bardzo ładny efekt to daje.

Osobiście wolę też sadzić gęściej: jak nie ma wolnej ziemi, to mniej pielenia jest.

Te mniejsze byliny (bergenie, żurawki) na pewno sadziłabym w podwójnych rzędach na mijankę, bo boję się że w pojedynczych nie będą widoczne.

A tak w ogóle - skoro brzozy jednak nie, to czemu zamieniłaś je na kanzany a nie wymarzone grujeczniki?
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 10:31, 25 kwi 2019

Do góry
Pomóżcie proszę, bo chyba padną mi wszystkie brzozy jak tak dalej pójdzie :/
Mam taki zagajniczek, 6 Doorenbosów, rosną u mnie już od 3 lat. Po zimie nie wybudziły się dwie z nich. Najpierw pomyślałam, że śpiochy, bo podrapane gałązki były zielone pod korą. Jednak trwało to za długo i zaczęłam im się przyglądać bardziej dokładnie. Okazało się, że martwe są pnie. Nie od korzenia, nie od góry, a padły od środka drzewa. Zauważyłam, że pod białą korą są jakby pęcherzyki, po zdrapaniu ich okazało się, że w każdym z nich są takie czarne odstające kropki, jak sadza. Na młodszych gałązkach widać po prostu czarne kropki. Co zaatakowało moje brzozy? Co zrobić żeby nie padła mi reszta drzew? (jednej brzozie obcięłam już 2 zainfekowane gałązki)
W każdym miejscu gdzie pojawiły się kropki, drzewo jest martwe.

W jabłoniowym sadzie 10:00, 25 kwi 2019

Do góry
No właśnie na to też Ci chciałam zwrócić uwagę
Przepraszam, że będę brutalnie szczera ale zrobiłaś błąd typowy dla początkujących ogrodników: zbyt wiele roślin na zbyt małych rabatach

Pomysł z kompozycją pod każdym drzewem inną nie wypali, bo jak będziesz patrzyła w tamtą stronę z tarasu, to sobie nie wykadrujesz tych kompozycji każda oddzielnie, tylko będziesz je widziała wszystkie jednocześnie, a ponieważ każda jest inna, to łączny efekt będzie chaotyczny.

Czy zaglądałaś na tą stronę, którą Ci poleciłam? Podobają Ci się realizacje tego studia? Jakby zrobić uproszczoną wersję takiego ogrodu to mogłoby wyjść coś takiego:

Zagajnik brzozowy bliżej garażu, dalej od jabłoni, bo mi trochę do siebie nie pasują. Brzozy dość nietypowo posadzone w rzędach, żeby pasowały do rzędu jabłoni.
Pod drzewami rabaty swobodne, trawiasto-bylinowe; ich duża powierzchnia może być trudna do zaakceptowania dla kogoś, kto właśnie z dużym trudem założył piękny trawnik
W lewym górnym rogu albo dodatkowy placyk wypoczynkowy albo plac zabaw dla dzieci.

Przeszłoby coś takiego czy kombinować w zupełnie inną stronę?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:17, 24 kwi 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wszystkie tulipany piekne, ale te wg mnie najladnjejsze lubie taki gatunek bardzo dostojny jak sie nazywaja. Czy wszytkie tulipany wysadzasz z ziemi aby odpoczely?
Tyle tego masz Danusiu, ze trzeba miec sztab ludzi aby wszystkiemu podolac.

Ogladajac z poprzednich lat (2014) miesiecznik "zielen to życie" z pazdziernika napotkalam na Twoj artykul o bukszpanach i fotka w nim zamieszczona umnieściłam na moim watku.
Prosze Danusiu czy moglabys zobaczyc na moj watek chcialam sie dowiedziec jak nazywaja sie te bordowe czerwone kwiaty w trawie. Bardzo kontrastowe i podobaja mi sie.

Widze prerie jeszcze te brzozy i konie trawy suche preriowe pomysl w dziesiatke trzeba zrealizowac jak jest miejsce.

Pozdrawiam
Ukojenie 17:02, 24 kwi 2019

Do góry
Dzis tez wieje ale wyszlam z domu. Teraz mam mega katar
Efekty dzisiejszego dnia:
- wyniesione z piwnicy dalie - chyba w 100% zyja bo widze paczki albo juz wyrastajace lodyzki dostaly prysznic i maja sie dotleniac
- obsypane kora brzozy - zrezygnowalam ze zdejmowania darni polozylam kartony i przysypalam gruba warstwa kory... Za dwa sezony bedzie chyba juz mozna sadzic inne rosliny...
Bylo rano:

Jest teraz:

I mam to czego nie lubie - kolka w trawie

Spokojnie kiedys tam bedzie rabata po luku, ale zabraklo mi sily i kory /wysypalam 17 workow/.

Mialam zrobic pierwsze koszenie trawnika ale musze odpoczac. Moze jutro...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies