Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:17, 10 kwi 2019

Do góry
świdośliwę mam 3 klony mam
brzozy naokoło rosną i jakoś nie mam parcia na nie póki co
a dereń bedzie tylko czekam żeby kupić kwitnący
Malutki pod lasem 19:31, 09 kwi 2019

Do góry
Może powinnaś te brzozy zadołować. Powodzenia
Malutki pod lasem 07:47, 09 kwi 2019

Do góry
Brzozy chyba nie są ciężkie w utrzymaniu, wydaje mi się, że powinny dać radę zawsze możesz w ogrodniczym podpytać
Malutki pod lasem 23:10, 08 kwi 2019

Do góry
Ja swoje Ee tak zakamuflowałam, że na wiosnę znalazłam, wsadziłam, może się nie zmarnują i za rok zakwitną

Brzozy chyba raczej wytrzymałe są, bo takich najzwyklejszych brzóz wiele siewek rośnie w okolicy.
Malutki pod lasem 22:37, 08 kwi 2019

Do góry
Mam problem, nie mam jak pojechać po brzozy, M mi ich do samochodu nie weźmie, musiałabym organizować przyczepkę i tatę, nie jest to łatwe wszystko zgrać. Do tego zanim ja wyznaczę rabatę i miejsca gdzie je wsadzić, to pewnie mi zejdzie do jesieni. Stąd wpadłam dziś na pomysł, żeby kupić na all takie 150 cm w małych doniczkach, wsadzić w wielkie i sobie je podhodować. Ma to sens? Wtedy mogłabym je wsadzić sobie kiedy tylko się ogarnę, nie?
Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 10:30, 08 kwi 2019

Do góry
czesc
bardzo trafne spostrzezenie o tym zaplataniu sadzonki

ja się cały czas zastanawiam, czy sadzic te brzozy... piekne są i mam już jedna wielką zwykła, niestety zarówno moja córka, jak i ja, mamy uczulenie i się odczulamy na brzozę...
w okolicy są inne brzozy, więc tak czy siak alergeny są w powietrzu, ale jednak dosadzenie kolejnych sześciu....

myślę, czy nie zamienić brzóz na śliwy Nigra, nieszczepione...

póki co zajmuje mnie inna rabata, taką o którą pytałam w wątku z pojedynczymi pytaniami nt projektowania
zamówiłam 50 sadzonek bukszpanów, będę sadzić obwódek na dwóch bokach, żeby optycznie wyrównać poziom
zobaczymy co to wyjdzie
pochwalę się
Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 09:09, 08 kwi 2019

Do góry
Cześć, przyszłam zobaczyć co za nowa forumka się u mnie odezwała

Popieram Pawła w kwestii grujecznika: albo całkiem zamienić brzozy na grujeczniki, albo sadzić same brzozy. Grujecznik ma podobną fakturę (wielkość liści) jak brzozy, jak dasz go z nimi w jednej grupie, to będzie wyglądało, jakby przy zakupach jedna sadzonka się omyłkowo zaplątała

zamiana miskantów na trzcinniki to dobry pomysł, lepiej będą tam rosnąć.

zimozielone nie wiem co będzie najlepsze. Może sosna winter gold? a może któraś z kulistych tujek?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:54, 07 kwi 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Ewa zamówiłam ławeczkę
ale dam ją z przodu domu -mam tam białe drewniane donice i myślę ,że będzie jej tam idealnie
co ile sadziłaś choiny kanadyjskie -muszę w końcu swoje posadzić ….dawałaś im jakies dobroci ?

a foteczka bardzo klimatyczna ławeczka opita -czyli dobra inwestycja

Super. Z przodu będzie wyglądać świetnie. Chcę jeszcze jedną kupić ma przód ale to za jakiś czas jak brzozy, sosny i rodki urosną. Kilka lat. Chcę ławeczkę pośrod nich.

Choiny sadziłam co 70 cm ponieważ chcę je ciąć na równy żywopłot-przesłonę ściany garażu. Ziemię przekopałam widłami z przerobionym obornikiem, korą przekompostowaną, siarką granulowaną i ziemią kwaśną do iglaków.
Ogród z uśmiechem 18:59, 07 kwi 2019

Do góry
Dzisiaj pierwszy raz poczułam taka prawdziwa wiosnę. W ciągu dnia gołym okiem widać było jak rośliny się rozwijały. Rano brzozy miały tylko bazie, a teraz już widać listki. Daj czasowi czas. Przyjdzie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:59, 07 kwi 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Nie wierzę w te klony! U mnie tylko młode osobniki liście puszczają, wszystkie starsze śpią, chyba nie wymarzły?

U mnie śpią jeszcze dwa strzępiastokore i klon Henry'ego, ale pączki ciut im przytyły. Dzisiaj było ponad 20 stopni, a w słońcu jeszcze cieplej. Między rankiem a popołudniem były widoczne różnice w wyglądzie roślin. Brzozy zzieleniały w ciągu kilku godzin.

Na froncie formuję króciutki żywopłocik z trzmieliny Galiety. Owsica wieczniezielona ładnie odbiła po cięciu.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 15:56, 07 kwi 2019

Do góry
Trzcinniki w te i wewte

Graby i brzozy

Ptasi gaj 21:43, 06 kwi 2019

Do góry
Sterty siana mam. Wykopie w jednym miejscu dziura na ok 1,5 szpadla złoże i przykryje ziemia z wykopu.
Każdego roku tak mam i wrzucam do kompostu w tym roku nie da rady, gdyż wszystkie liście z brzóz wylądowałam do kompostu zmieszałam liście z zeszłoroczna skoszona trawa i w przyszłym roku będzie dużo przerobionego kompostu. Tegoroczna trawa będzie kompostowania z trocinami z brzozy.

Mam przerób jak w miejskiej kompostowni nic nie marnuje nawet z domu obierki różnego rodzaju wożę.
Zielonym do góry... 10:59, 04 kwi 2019

Do góry
no nikt sie nie wypowiedział ale dorzuce jeszcze kilka zdjęc miejsca nad którym pracuję...na razie w głowie..
tu gdzie karmnik ma być drzewo...trawki i horki rozsadzone będa ale raczej w tym miejscu tylko troche poprzeuwane jak juz będzie drzewo...

rabata raczej bylinowo kwiatowa..cały dzień w słońcu...

drzewo to musi tu byc bo jak sa zachody słońca to do altanki świeci po oczach (akurat sie kończa brzozy a zaczynaja tuje)

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 16:49, 03 kwi 2019

Do góry
Mysza napisał(a)

Ha ha...czytając to przypomniały mi się początki.
Uwielbiam u mnie krągłości...w ogrodzie oczywiście
Założysz wątek to będziemy podpowiadać, a dom macie nowoczesny??

U mnie jako osłona sprawdzają się serby i brzozy.

Projekt domu jest nowoczesny. Ale tak naprawdę to długa droga.

Oczywiście już przeglądam wątki i strony szkółek w kontekście świerków serbskich. Najchętniej już bym sadził

A brzozy też chcę.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 15:09, 03 kwi 2019

Do góry
Marcin89 napisał(a)

Dziękuję

Właśnie mam taki mętlik w głowie, że szok. Tu bym chciał nowocześnie i geometrycznie i pod linijkę. A tu mnie ciągnie do nieregularnych rabat bylinowych. I cały czas za dużo ulubionych gatunkow...

Będzie też budynek do zasłonięcia, bo nie wyobrażam sobie patrzeć na niego codziennie przez okno. Haha.

Ha ha...czytając to przypomniały mi się początki.
Uwielbiam u mnie krągłości...w ogrodzie oczywiście
Założysz wątek to będziemy podpowiadać, a dom macie nowoczesny??

U mnie jako osłona sprawdzają się serby i brzozy.
Zielona przestrzeń 13:10, 03 kwi 2019

Do góry
Grzesiu - nie polecam zbierania już soku z brzozy.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:53, 02 kwi 2019

Do góry

w szklarence

sok z brzozy próbuję łapać
...uDany ogród 19:20, 02 kwi 2019

Do góry
dana1s napisał(a)

Aguś bardzo dziękuję!
Uwielbiam tą soczystą zieleń wierzb na wiosnę Brzozy powoli tez puszczają liście.
Kocham ten czas, ale kręgosłup daje o sobie znać...

Ciemierników u Ciebie moc i dużo pracy też ogrodnicy tylko wiedzą ile kosztuje posiadanie pięknego ogrodu
Sąsiadka mi kiedyś się zapytała ile pożytku mam z posiadania psów...podobnie jest z ogrodami to jest miłość, przywiązanie i pasja

Kule wytoczyłaś pięknie się prezentują
...uDany ogród 19:10, 02 kwi 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Ogród prezentuje się bosko
Wierzby dają pi oczach limonką
Brzozy wyróżniają się bielą
Jest cudownie możesz spokojnie
poczuć niemoc na przedwiośniu

Aguś bardzo dziękuję!
Uwielbiam tą soczystą zieleń wierzb na wiosnę Brzozy powoli tez puszczają liście.
Kocham ten czas, ale kręgosłup daje o sobie znać...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies