Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Gosiek33 12:15, 07 cze 2019

taka paproć wypadła mi w dość cienistym tyle, że suchym miejscu

Mam też pytanie czy perovskia będzie rosła w półcieniu?
Toszka 12:43, 07 cze 2019

TAR napisał(a)
mam takie pytanko, te fioletowo srebrne paprocie dałyby rade w słoncu? cien tylko z rana i poznym popołudniem. ziemia uniwersalna ani mokra ani sucha. mam swierki w kolorystyce srebrno niebieskiej i chcialabym im dac jakies ciekawe towarzycho, te paprocie by idealnie sie nadały, z czasem jak brzozy urosna dadza cien to bym też hosty dosadziła. w poplizu rosna sa tez jakies trawy w bieli chyba trzcinniki.

Na razie testuję słońce od świtu do 13, z przerwą cienistą do 16. I rośnie super. To 6-cio letnia wietlica, podzielona wiosną na 3. Ewidentnie jej służy, ale mam ziemię trzymającą wilgoć.
Ogólnie wszystkie paprocie kochają słońce, tylko MUSZĄ mieć wilgoć w nóżkach. Czyli albo podlewanie, albo przygotowanie ściółki korowo-kompostowo-liściową.

Perovskia w cieniu będzie rosła, ale marnie kwitła. Aczkolwiek ja bym spróbowała
TAR 13:05, 07 cze 2019

ok. calkiem taka sucha ta ziemia nie jest, wilgoc trzyma. tylko nie jest akurat w tym konkretnym miejscu taka kaloryczna jak w pozostałych czesciach ogrodu. Ale mam jeszcze te dobrą na pryzmie to pod hosty dam duzy dołek i te lepsza wsypie.

Gosiu, u mnie perovskie rosna i w słońcu i cieniu, te słoneczne mam dłuzej i wieksze kepy ale te cieniowe tez daja rade. Bałam sie, ze im zle bedzie, bo ziemia cieżka i mokra, do tego lekko kwasna ale im to ani troche nie przeszkadza, tak samo jak szalwiom i lawendom. Sporo perovskich mam przy oczku, nie narzekaja. A na ostrozki tak marudziłam to pokaze niebawem jakie potwory wyrosly, łodygi jak gałezie grube i pełno pąkow, tylko czekam az rozkwitna.

czasem odnosze wrazenie, ze rosliny te ktore chcesz i lubisz odwdzieczaja sie pieknym kwitnieniem, chociaz moje rodki ewidentnie przecza tej teorii moze powinnam je polubic
Gosiek33 13:28, 07 cze 2019

Żałuję tej paproci, teraz gdy ją posadzę to w innym miejscu

Perowskię chcę właśnie znad oczka zabrać, lawendy już przesadziłam.

Toszka jak przygotowujesz ziemię korowo-kompostowo-liściową, tak z buta się nie da. Chwilowy brak liści, chyba, że wygrzebię spod krzewów
TAR 13:48, 07 cze 2019

ale to ściółkujesz rabate, sypiesz kore a jesienia liscie, na wiosne fajnie sie juz zaczyna kompostowac i tylko kory co jakis czas podsypujesz, na mokrym ona sie bardzo szybko kompostuje. u mnie wszystkie rabaty okorowane i lisci tez nie zbieram poza dębowymi. oprocz tego od strony lasu mnostwo szyszek i igiel mi spada. niestety tez żołędzie. W tygodniu utylizowałam kilka małych dąbków przykro mi ale nie chce miec dębu u siebie, jak nie zrobie wczesniej to mnie zarosnie i nie dam rady wykarczowac. wysiały mi sie tez sosny samosiejki ale te akurat zbieram, po co kupowac jak za free
Toszka 14:00, 07 cze 2019

Gosiu, a nie masz kompostu z liści?

Dobra, tak z buta szykujemy: zbierasz suche liście spod krzaków. Mogą być dębowe. Mielisz kosiarką na drobne. Mieszasz z kompostem i drobną, mieloną korą (jest w PNOS-ie genialna ich produkcji). Mogą być i igły sosnowe, bo ta paproć lubi kwaśno lub lekko kwaśno. Mocno namaczasz wszystko.
Robisz spory dołek i dobroci przekopujesz ze swoją ziemią.
Szerzej naszykuj miejscówkę, bo wietlica wcale mała nie jest. Potrzebuje tylko kilku sezonów, aby pokazac co potrafi. U mnie przez pierwsze sezony liście były rozklapciałe na ziemi. A obecnie sterczą pionowo i rooosną. W zeszłym sezonie miały po 65cm
makadamia 14:35, 07 cze 2019

Czy ja mogę sobie przycupnąć tylko tutaj i posłuchać mądrzejszych?
makadamia 14:37, 07 cze 2019

TAR napisał(a)
Kochana taka ilosc perovskich to ja minuta osiem sadze, a tym bardziej w to miejsce upatrzone, chyba jedyne nieugniecione spacerami przez 3 lata. łopatka, krzesełko i sruuu robota sama idzie. U mnie wszyscy łaża po tej czarnej szmacie łacznie z psami, bo hrabiostwu za mokro w stópki na trawie, normalnie z rabat betony mi zrobili.
i nie 26 a 24 szt. malusie
Ale masz racje musze wejsciowa obmyslic.

Ciekawe, czy ma ja mam na swojej działce 24 sztuki czegokolwiek. hmmm....
amatorodniczka 14:40, 07 cze 2019

Hej Asiu, wybacz, że piszę tutaj nie na temat, ale widzę, że u Ciebie jest Toszka, jesteś Ty i inni też "mądrzejsi" ode mnie..

Powiedzcie mi te cisy które mam świeżo posadzone, ich nie mogę teraz obcinać?
Mój eM się ze mną kłóci i gada, że jak są świeżo posadzone, niezakorzenione to "padną" po obcięciu znawca się znalazł... nie gadam, bo nie jestem wcale mądrzejsza od niego w tym temacie

a cisy w doniczkach jeszcze nie posadzone mogę ciachnąć?

To samo dotyczy się grabów posadzonych jakieś 2-3 tyg temu.. mogę gałęzie od dołu podkrzesać?
TAR 14:56, 07 cze 2019

makadamia napisał(a)

Ciekawe, czy ma ja mam na swojej działce 24 sztuki czegokolwiek. hmmm....

na stowe masz ale hortek i azalii mam wiecej niz tych perovskich