Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Przedogródek Agniechy973 10:20, 21 lut 2012

Do góry
Ja mam Ice Dance w tych kamykach 1,5 roku cały dzień w słońcu i rośnie bez problemu. Nie widzę, żeby marniała ale nie przyrasta szybko, może w cieniu byłoby lepiej. Taka była na jesień A może te brązowe listki to od słońca właśnie?
Przedogródek Agniechy973 10:13, 21 lut 2012

Do góry
wiesz Aga, ja tej odmiany nie znam osobiście. Sama mam Carex morrowi Variegata. Na szczęście on jest bardzo mało Variegata, tak że prawie nie widać, tylko jest przejaśnienie zamiast paska. Jest świetny. Widziałam u szkółkarzy na rabacie Ice dance, w słońcu, i gadałam z nimi że do słońca też się nadają, choć np Mariusz nie przeznacza ich do słońca. Nie wiem czy inne odmiany poza Variegata i Ice Dance są bardziej wrażliwe, choć jak Small pisze że Green dance do słońca też, to można na tym polegać.
Nie wiem jak szybko Green Dance się rozrasta, Variegata szybko.
Także to są moje wątpliwości, ale myślę że dobrze wybierasz, możesz jeszcze dopytać Mariusza czy Smala dla pewności, bo ja nie mam takich doświadczeń, nie rozwieję ich.
Bardzo ładny ten Green dance
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:01, 19 lut 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cis na pniu lub wiśnia, każde może być, natomiast pod morwą bym dała 4 albo 6 kulek także. Wszystko w żwirze.
Prostokąt to albo cięty w prostopadłościan bukszpan, albo Carex morrowii "Ice Dance" w prostokącie ciasno posadzony, albo Hakonechloa macra.

Danusiu, Sebku moje wnioski są takie: jak znajdę ładny cis kulkę na pniu, to pod nim carex ale Evergold, bo Ice Dance bardziej do cienia, a tam patelnia. Jeśli znajdę ładną wiśnię umbraculifera, to pod nią hakone. Super, super, super pomysł - dzięki !!!
Po posadzeniu tego wstawię fotki i wtedy wspólnie ocenimy co z morwą, bo choć mi sie podoba, to coraz mniej mi tam pasuje. I jej powyginane gałązki ładniej wyglądają w stanie bezlistnym. Poza tym na zdjęciu robionym z balkonu nie widać, że ta morwa jest niziutka, takie a'la bonsai i nie wiem, czy pod nią cokolwiek się da posadzić (bukszpanowe kulki)...
Aniu dzięki, że zaglądasz
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:38, 19 lut 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
O dzięki Danusiu! A to drzewko jakiej wielkości i rodzaju? Wiśnia umbraculifera szczepiona na 2m wys. czy raczej coś niższego, np.cis na pniu? Prostokąt z bukszpanowymi kulkami wyżwirowany? Morwa zostaje, czy mam ją przesadzić, a w tym miejscu zrobić powtórkę Twojego pomysłu? Przepraszam, że tak Cię zasypuję pytaniami, ale pomysł BARDZO mi się podoba, do szybkiej realizacji

Cis na pniu lub wiśnia, każde może być, natomiast pod morwą bym dała 4 albo 6 kulek także. Wszystko w żwirze.
Prostokąt to albo cięty w prostopadłościan bukszpan, albo Carex morrowii "Ice Dance" w prostokącie ciasno posadzony, albo Hakonechloa macra.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:15, 31 sty 2012

Do góry
Nie bójcie się zielonego - powtarzam za Magnolią. Zieleń może być widoczna przy pomocy "piórek" właśnie turzyc albo Hakone.. ale zielona.

albo już na siłę delikatnie paskowana Carex morrowii 'Ice Dance' (turzyca japońska), albo Carex morrowii 'Silver Sceptre'.

Zobaczcie to, sama zieleń a jak pięknie dzięki różnym kształtom. Tu drzewa, tam stożki, kule. W głownej roli Hakonechloa macra.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:53, 31 sty 2012

Do góry
wg. mnie trzmieliny nie- żólte za pstre, białe- nie zgrywa mi się z Thujami Aurea i tawułami.
carex morrovi Variegata ma paski, ale delikatne, mógłby być, albo Green Dance- zielony , Ever Gold i Ice Dance też za kolorowe. Te trawy już masz, daltego te? jesli nie to szukaj wśród zielonych.
Żurawki purpurowo listne jako wypełnienie na całość- tak, pewnie. Albo z przodu, plamami, jeśli wypełnienie zielone.
Wydaje mi się tez że nie za bardzo można sugerować się Garden Puzzlami w kwestii zestawień roslin. To jest program, który traktuje rosliny 'z grubsza'. Może żeby zestawic kompozycję jako bryły, to tak, ale struktury i faktur liści, kolorów tam nie znajdziesz prawdziwych.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:56, 31 sty 2012

Do góry
Syla dzięęęęęęęęęki!!!! Wczoraj do 1 w nocy rysowałam to samo w gardenpuzzlach, tylko bez zdjęcia, na jakimś zwykłym tle. Wyszło to bardzo nijako (z runianką, która była moją faworytką), więc w końcu zrezygnowałam i zdołowana poszłam spać A tu proszę!!!!! Taka niespodzianka

Już widzę, że thuje Danica to na 100% trzeba stamtąd zabrać, piąta katalpa musi być!
Thuje Aurea nana muszą zostać gdzie są - było tyle zachodu z ich przesadzeniem w to miejsce, że M. i brat zabiliby mnie, gdybym zarządziła ponowną ich przeprowadzkę
To co jest na rysunku małą jasnozieloną kulką (bez podpisu) to chyba tawuły? Tak jak radziła Magnolia porozrzucałabym je nieregularnie w czymś zadarniającym.
Zgadzam się z Tobą, że tym czymś zadarniającym nie może być runianka, bo jest tak nijako. Cała Twoja koncepcja jest super - według mnie najważniejszym elementem jest teraz dobór tego czegoś zadarniającego, co będzie tłem dla wszystkich tych wyraźnych form (aurea nana, tawuł, traw).

Napiszę moje typy rośliny wypełniającej rabatę, a WSZYSTKICH bardzo proszę o ocenę tych pomysłów i pomoc w wyborze:
1. żurawki czerwono- lub bordowolistne
2. trzmielina emerald'n gold,/blondy( bezproblemowa, ale czy nie będzie za dużo już odcieni żółtego?)
3. trzmielina emerald gaiety (ta z kolei jest w chłodniejszych odcieniach - czy zgra się z aurea nana i tawułami?)
4. carex ever gold/ carex ice dance (bardzo mi się podobają, ale problem z odcieniami jak przy trzmielinach)

Aha, i jeszcze sposób rozmieszczenia tawuł - ja nie umiem nieregularnie... No proszę, pomóóóóżcie
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:13, 28 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Od miesiąca już myślę, co dosadzić na centralnej rabacie z katalpami i wymyślić nie mogę Potrzebuję kochani Waszej pomocy. Mam na razie taki odręczny planik tej rabaty i jesienne zdjęcie:

Niestety nie umiem odwrócić tego skanu Chyba niezbyt wyraźne są nazwy roślin?

Ta rabata jest od południa, cały dzień dobrze oświetlona, na razie katalpy dają mało cienia. Ziemia - jedna z gorszych w ogrodzie, gliniasta, trochę przemieszana z żyzną (wierzchem), ale jest odwodnienie. Wolałabym niczego stamtąd nie przesadzać, raczej dosadzić (no chyba, że będzie mus )
I teraz tak:
1. za katalpami planuję ekran z cisa
2. pomiędzy Miskanty Variegatus wymyśliłam hortensje "Limelight"
3. thuje Aurea Nana i Danica są posadzone w dwóch rzędach a wszędzie pomiędzy nimi i dookoła dołożyłabym coś płożącego, bo łyso tam jest - pachysandrę lub trzmielinę
4. pomiędzy poszczególne kulki thuji Danica dałabym kocimiętkę - żeby było coś kwitnącego (lawenda odpada, bo tam za gliniasto i mokro)
5. w kolejnym rzędzie (choroba, wszystko u mnie tak rzędami ) są tawuły goldmound (na zdjęciu takie czerwonawe) jeszcze małe, dopiero jesienią sadzone, ale super u mnie rosną, będą cięte w kulkę; przed nimi wymyśliłam żurawki jakieś żółte (czy nie zleją się kolorystycznie z tawułami?) lub bordowe,
6. a przy samym już trawniku rząd Carex Evergold lub Ice Dance (choć one chyba wolą półcień)

Przede wszystkim mam problemy z kolorami - thuje aurea są złotawe, tawuły cytrynowo-zielone, Danici zielone - jak dam pomiędzy nie wszędzie trzmielinę emerald'n gold nie będzie zbyt pstrokato? A jak dołożę jeszcze pas żurawek (żółtych czy bordowych)?

Błagam o pomoc każdego, kto wymyślone przeze mnie cuś potrafi narysować - mi garden puzzle robią jakieś głupoty (a raczej ja nie umiem się nimi posługiwać) A wyobraźnia mi szwankuje i tylu elementów na raz nie potrafi scalić w piękną rabatkę . Wiem, że dla wielu z Was moje nowoczesne klimaty to nie ta bajka, ale jak zawsze wszelkie uwagi i pomysły mile widziane!

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:10, 27 sty 2012

Do góry
Od miesiąca już myślę, co dosadzić na centralnej rabacie z katalpami i wymyślić nie mogę Potrzebuję kochani Waszej pomocy. Mam na razie taki odręczny planik tej rabaty i jesienne zdjęcie:

Niestety nie umiem odwrócić tego skanu Chyba niezbyt wyraźne są nazwy roślin?

Ta rabata jest od południa, cały dzień dobrze oświetlona, na razie katalpy dają mało cienia. Ziemia - jedna z gorszych w ogrodzie, gliniasta, trochę przemieszana z żyzną (wierzchem), ale jest odwodnienie. Wolałabym niczego stamtąd nie przesadzać, raczej dosadzić (no chyba, że będzie mus )
I teraz tak:
1. za katalpami planuję ekran z cisa
2. pomiędzy Miskanty Variegatus wymyśliłam hortensje "Limelight"
3. thuje Aurea Nana i Danica są posadzone w dwóch rzędach a wszędzie pomiędzy nimi i dookoła dołożyłabym coś płożącego, bo łyso tam jest - pachysandrę lub trzmielinę
4. pomiędzy poszczególne kulki thuji Danica dałabym kocimiętkę - żeby było coś kwitnącego (lawenda odpada, bo tam za gliniasto i mokro)
5. w kolejnym rzędzie (choroba, wszystko u mnie tak rzędami ) są tawuły goldmound (na zdjęciu takie czerwonawe) jeszcze małe, dopiero jesienią sadzone, ale super u mnie rosną, będą cięte w kulkę; przed nimi wymyśliłam żurawki jakieś żółte (czy nie zleją się kolorystycznie z tawułami?) lub bordowe,
6. a przy samym już trawniku rząd Carex Evergold lub Ice Dance (choć one chyba wolą półcień)

Przede wszystkim mam problemy z kolorami - thuje aurea są złotawe, tawuły cytrynowo-zielone, Danici zielone - jak dam pomiędzy nie wszędzie trzmielinę emerald'n gold nie będzie zbyt pstrokato? A jak dołożę jeszcze pas żurawek (żółtych czy bordowych)?

Błagam o pomoc każdego, kto wymyślone przeze mnie cuś potrafi narysować - mi garden puzzle robią jakieś głupoty (a raczej ja nie umiem się nimi posługiwać) A wyobraźnia mi szwankuje i tylu elementów na raz nie potrafi scalić w piękną rabatkę . Wiem, że dla wielu z Was moje nowoczesne klimaty to nie ta bajka, ale jak zawsze wszelkie uwagi i pomysły mile widziane!
Przedogródek Agniechy973 11:37, 24 sty 2012

Do góry
w nr 5 mogą być wrzośce, carex Ice dance, czy też cis repandens
Co do okolic ławki- Fajnie. Tam chyba będzie dość mocny cień, nie wiem czy miskant da radę bez słońca. Tu sama zaobserwuj jak dużo tam cienia. Zamiast miskanta możesz dać inną trawę- trzęślicę trzcinowatą czy modrą- ale tez nie jęśli cień tam jest głęboki.
Przedogródek Agniechy973 11:30, 24 sty 2012

Do góry
Witajcie, jestem. Przepraszam za długie milczenie, ale nie udało mi się wyrwać do Was niestety. Może szkoda że wcześniej nie dodałam do rysunku gatunków, ale i na pomysł układu i na nasadzenia trzeba poświęcić trochę czasu, którego ostatnio mam nie dużo.
Oczywiście Ewa G. opisała to o czym myślałam- te nasadzenia w pasach powinny być nie wysokie, o dość podobnej wysokości, tak żeby siebie nie zasłaniały, bo powinno być widać rysunek z dołu. można wybrać gatunki niskie lub średnio niskie
Moim zdaniem bardzo ważne jest też to że rabata jest wielkaaa, więc trzeba dobrać gatunki tak, żeby Aga była w stanie ją założyć bez kredytu na co najmniej 10 lat.

Posłużę się numeracja Agi, będzie łatwiej

1. bluszcz- może być, choć jak się rozrośnie będzie trzeba go mocno przycinać żeby nie wyłaził poza przeznaczoną przestrzeń przestrzeń. Można jeszcze tu dać właśnie funkię . Patriot którą chcesz podsadzić hortensje przy ławce ładnie by się zgrywała tu z tą na górze. Albo Carex Ice Dance skoro go masz.
2. Pachysandra? Trzmielina może być, ale jeśli jest tam ostra skarpa, to trzmielina może 'uciekać' w górę, czyli tak sie brzydko rozrastać. Pewnie Danusia czy Ewa wiedzą, czy strzyżenie w takim wypadku jest metodą na to, ja nie próbowałam więc nie wiem. Jak trzmielina, to funkie zielone,.

Dalej zaznaczyłaś Aga suchą rzekę. Chyba za szeroka- skoro 1 cm na planie to 4 m, , to 1 taki pasek to ok 2 metrów. Proponuję pasek górny zaznaczony jako rzeka podzielić na pół wzdłuż paska ( na szambie też- wtedy tu wyjdzie takie fajne półkole przypięte do podjazdu) . W tej połówce wyżej posadzić trzeba coś co da radę na suchym szambie także- rozchodnik okazały?Wiosną będą ładne okragłe kulki z niego, a potem długi łan baldachów. Albo kostrzewa owcza- zimozielone, o ciemniej zieleni kępki trawy. Bardzo szybko się rozmnaża, więc możesz jej sobie wyhodować całą masę. Albo lawenda( bo tam już jest słonce, prawda?)
Potem sucha rzeka, w niej poza żwirem płaskie kamienie- czyli ona będzie w połówce pierwszego zaznaczonego jako sucha rzeka paska i może zabierz jeszcze z 1/3 szerokości z drugiego zaznaczonego.

Dalej szeroki pas tawuły japońskiej- Little Pincess, Czy Golden Princess' , Walbuma, lub berberys Atropurpurea Nana, także na szambo gdzie ( ile tam jest ziemi na tym szambie?) Jak jest cienko, to na samym szambie tutaj trzeba tez wysypać żwirem, a tawuł/,berberys posadzić na jego brzegach, grupkami i wokół też wysypać żwirem. Po prostu zrobić tu żwirowy pas z wyspami z roślina rysunek brzegu zaznaczyć znów kostrzewą owczą
3. Berberys ;Green Capret'/irga 'Coral Beauty' czy 'Ursynów'
4. Cis Repandens
Cis z tawułą można zamienić miejscami
Co do propozycji Sylli- z jednej strony fajna, ładnie przy wjeździe, z drugiej, warto żeby rysunek fal był czytelny. Chyba jednak nie sadziłabym tam drzew.

Jak obsadzić od nowa?? 13:09, 22 sty 2012

Do góry
Łoosiuu napisał(a)

1.Trzmielina Fortune'a 'Sunspot'
2.hakonehola 'aurea'
3.Runianka japońska (Pachysandra terminalis)
4.cis (taxus baccata) storzek
5.klon pospolity 'globosum'
6. chyba też cis
7. jakaś mała trawka do uzupełnienia choć niekoniecznie

Nie jestem pewien jak poradzi sobie ten klon, bo jest tam bardzo sucho (jakieś 60cm pod ziemia w miare dobrą jest glina, taka jasna i strasznie zbita) i baaaardzo wietrznie, co zresztą widać po cyprysie na zdjęciu. Trzmieliny ładnie tam rosną, reszta też chyba dałaby sobie rade. Nie wiem czy runianka będzie się tam dobrze czuła, też ze względu na glebę.

Pod klona i pod wszystkie rośliny daj dobrej ziemi, kompostu i wykop duże doły.

Bardzo ładnie Filipie to zaplanowałeś.

Zamiast klona proponuję wiśnię Umbraculifera.
4 - stożki ok, a 6 - daj kulę z cisa.

7 może być Carex morrowii 'Ice Dance' albo podobny a nawet wyższy.
Runiankę zastosuj niższą odmianę - "Green Carpet".

Albo jeszcze nie tak. Zamiast Hakone posadź pod drzewkiem Carex a te siódemki to mogą byc pojedyncze Hakonechloa w runiance.
Przedogródek Agniechy973 23:48, 21 sty 2012

Do góry
Kaisog dała dobrą listę, dodaj do tego turzyc zimozielonych typu Carex morrowii 'Ice Dance' lub Carex morrowii 'Silver Sceptre', może Ophipogon czarny dla kontrastu.

Ja bym pominęła kosodrzewiny z tej listy, a dodała więcej liściastych.

Ile gatunków musisz wybrać?

Wybierz takie, które będą się różniły kolorem i wysokością i zestawiaj je obok siebie.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:31, 17 sty 2012

Do góry
No to uwaga. Zrobiłam teraz swoją pierwotną wersję rabaty żwirowej z mostkiem. Taki był mój zamysł od początku. Mało roślin, dużo widocznego żwiru. Tylko roślinki w gardenpuzzle mi podrosły he he

I tak jadąc rzędami od tyłu:

- sosny himalajskie prowadzone w kulki podsypane korą (można je podsadzić hortensjami, trawami i pachysandrą + cebulowe na wiosnę, ale w tym programie w tej perspektywie wychodzi chaos)

- rząd kosodrzewiny też uszczykiwanej, żeby nie rosła mocno na boki, tylko kuliście; oczywiście nie będzie aż tak równa jak na tym obrazku, ale jak dla mnie to dobrze

- rząd środkowy na rabacie żwirowej to na zmianę berberys Juliany i świerk conica - powtórzone 3x na zmianę, ale nie widać tu dalszej części rabaty po prawej stronie

- rząd najbardziej z przodu obrazka:
a. po lewej od mostka - wrzosy, które nie chcą tu rosnąć, może wrzośce byłyby lepsze(?) i trzeba inaczej poukładać, dodać więcej?
b. po prawej od mostka 5x carex Ice dance

- po lewej od mostka posadziłam jałowca Horstmann, a w drugiej wersji klona bordowego o strzelistym pokroju; żadne z tych drzew nie jest tam posadzone

Przedogródek Agniechy973 19:10, 17 sty 2012

Do góry
No to uwaga. Zrobiłam teraz swoją pierwotną wersję rabaty żwirowej z mostkiem. Taki był mój zamysł od początku. Mało roślin, dużo widocznego żwiru. Tylko roślinki w gardenpuzzle mi podrosły he he

I tak jadąc rzędami od tyłu:

- sosny himalajskie prowadzone w kulki podsypane korą (można je podsadzić hortensjami, trawami i pachysandrą + cebulowe na wiosnę, ale w tym programie w tej perspektywie wychodzi chaos)

- rząd kosodrzewiny też uszczykiwanej, żeby nie rosła mocno na boki, tylko kuliście; oczywiście nie będzie aż tak równa jak na tym obrazku, ale jak dla mnie to dobrze

- rząd środkowy na rabacie żwirowej to na zmianę berberys Juliany i świerk conica - powtórzone 3x na zmianę, ale nie widać tu dalszej części rabaty po prawej stronie

- rząd najbardziej z przodu obrazka:
a. po lewej od mostka - wrzosy, które nie chcą tu rosnąć, może wrzośce byłyby lepsze(?) i trzeba inaczej poukładać, dodać więcej?
b. po prawej od mostka 5x carex Ice dance

- po lewej od mostka posadziłam jałowca Horstmann, a w drugiej wersji klona bordowego o strzelistym pokroju; żadne z tych drzew nie jest tam posadzone

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:47, 16 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)]
A pomysł jest taki:

1. rośliny w żwirku - nie wiem jakie, jakimi plamami je rozmieścić, ale mam wrażenie, że są tam niezbędne (pomysły: żółta żurawka lime marmelade i konwalnik);
2. żwirek szaro-beżowy;
3. żwirek lub otoczaki w odcieniu szarości a na środku ciurkadełko złożone z 3 kul (takie z OBI, kolor granitowy);
4. świerki serbskie - wstawiłam takie o średnicy 2m, ale to ich wielkość w przyszłości. Mam zamiar kupować takie o wys.2m, więc ich średnica będzie ok.0,8m. Między serbami a donicą coś bym dosadziła. Może Rh? Tylko czy będzie je widać zza donicy wcześniej niż za 5 lat? A może hortensje?
5. donica murowana o wysokości 60cm i szerokości wewnątrz 1m, z przytwierdzoną ławeczką. A w donicy kule bukszpanowe w...? no właśnie nie wiem w czym Pomysły: ilex golden gem, jakieś żółtolistne żurawki, jakieś trawy typu carex ice dance; ale na pewno jeden rodzaj roślin orócz bukszpanów). Na lewo od donicy pociągnięty murek o tej samej wysokości co donica, a pod nim żywopłocik niski bukszpanowy.

Pas zieleni przy altanie to ekran z cisa. Teraz rosną tam krzewuszki - do przesadzenia.

To brązowe dookoła to kora. Nie zaznaczyłam, że wzdłuż żywopłotu z thuji rosną tam w dość dużych odległościach od siebie 3 szt.katalpy aurea i zostają (na zdjęciu bezlistne i słabo widoczne).

Jest to południowa strona. Świerki i donica dadzą trochę cienia.

Według mnie bardzo fajny zamysł i projekt! Prosto i na temat
Zakątek pasujący do pozostaych części ogrodu. Mnie sie baaaardzo podoba.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:09, 16 sty 2012

Do góry

1. rośliny w żwirku - nie wiem jakie, jakimi plamami je rozmieścić, ale mam wrażenie, że są tam niezbędne (pomysły: żółta żurawka lime marmelade i konwalnik);
2. żwirek szaro-beżowy;
3. żwirek lub otoczaki w odcieniu szarości a na środku ciurkadełko złożone z 3 kul (takie z OBI, kolor granitowy);
4. świerki serbskie - wstawiłam takie o średnicy 2m, ale to ich wielkość w przyszłości. Mam zamiar kupować takie o wys.2m, więc ich średnica będzie ok.0,8m. Między serbami a donicą coś bym dosadziła. Może Rh? Tylko czy będzie je widać zza donicy wcześniej niż za 5 lat? A może hortensje?
5. donica murowana o wysokości 60cm i szerokości wewnątrz 1m, z przytwierdzoną ławeczką. A w donicy kule bukszpanowe w...? no właśnie nie wiem w czym Pomysły: ilex golden gem, jakieś żółtolistne żurawki, jakieś trawy typu carex ice dance; ale na pewno jeden rodzaj roślin orócz bukszpanów). Na lewo od donicy pociągnięty murek o tej samej wysokości co donica, a pod nim żywopłocik niski bukszpanowy.

Aga, ja się za bardzo nie znam, więc trudno mi doradzać.... ale wg mnie zrobiłaś cacuszko! super klarownie to wyglada.
Bukszpany w donicy podsadziłabym żurawkami , w zal. od tego jaka to strona świata, bo może citronnele lub jakieś czerwone? np. http://www.akwojtas.pl/index.php?cmd=product&gid=226

w żwirku można dać trawy i/lub kulki bukszpanowe (Danusia robiła kiedyś taki proj., chyba Ania (Ana_art) coś podobnego u sibie ma mieć ale z bonzajem) , tylko nie mogą wysłonić ciurkadła...

reszta jest śliczna !
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:52, 16 sty 2012

Do góry
Gosiu, drzewa są - katalpy aurea. A że hosty nie na słońce to wiem, przetestowałam Wydawało mi się, że serby+donica dadzą im cień?

Danusiu jeśli posadzę ilex pomiędzy serbami a donicą to w ogóle widać tego nie będzie - donica ma mieć 60cm wysokości... ??? A czy wg Ciebie bukszpanowe kule w żwirku przy ciurkadełku nie będą konkurencją dla kul ciurkadełka? Może trzy szt. stożków różnej wielkości? Czy będzie jeszcze bardziej sztwywno? A jeśli chodzi o donicę: co pasowałoby najbardziej do kulek bukszpanu, złote hakone czy lepiej carex Ice Dance lub trzmielina blondy? A co myślisz Danusiu o dodaniu tam lawendy?
Te rh w jednym rzędzie a przed nimi pas hortensji? Dobrze zrozumiałam?

Ło matko, skomplikowane to projektowanie, a na coś zdecydować się trzeba...

DZIĘKI DZIEWCZYNY!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:34, 16 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

A pomysł jest taki:

2. żwirek szaro-beżowy;

Pas zieleni przy altanie to ekran z cisa. Teraz rosną tam krzewuszki - do przesadzenia.

To brązowe dookoła to kora. Nie zaznaczyłam, że wzdłuż żywopłotu z thuji rosną tam w dość dużych odległościach od siebie 3 szt.katalpy aurea i zostają (na zdjęciu bezlistne i słabo widoczne).

Rośliny w żwirku - a może bukszpanowe 3 kule różnej wielkości ubrane w trawkę Carex Ice Dance?
albo sprawdzony zestaw czarno-żółty.
Tu gdzie tuje po prawej pas hortensji i pas Rh niskich jeden kolor.
Między świerkami a "5" pas żółtego ostrokrzewu (I.crenata Golden Gem) podsadzony czarnym konwalnikiem.

W donicy kule podsadzone albo "trawkowatą" roślinnością - piórkami, albo żółtymi trzmielinkami, no może nie całkiem żółtymi do Emerald'n Gold wlezie na kule, lepiej Blondy.

Tu gdzie zygzaki płyty dojście do altanu też przydałoby się przełamać krzaczkami przechodzącymi z jednej strony na drugą.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:24, 15 sty 2012

Do góry
Zaprzęgłam mojego osobistego ogrodnika do pracy i oto jej efekt: tadam!!! projekt nowej rabaty przy altanie!
Jesienią to miejsce wyglądało tak (na lewo od altany, chodzi o to kwadratowe trawiaste zagłębienie i część klombu, na którym rośnie teraz pojedynczy świerk i berberysy - wszystkie rośliny do przesadzenia):

A pomysł jest taki:

2. żwirek szaro-beżowy;

No a teraz błagam Was o jakieś sugestie, pomysły - co XXXX ogrodowiskowych głów to nie jedna i to jeszcze blond .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies