Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Wieloszka 22:18, 17 lut 2012

Nooo, szkoda, że bukszpany nie pachną........
Magnolio, jeszcze chyba nikt nie przeszedł tą "ścieżką" od początku do końca. Zastanawialiśmy się nawet, czy jej trochę nie wyprostować, albo nie wyżwirować... Póki co każdy chodzi jak mu pasuje
magnolia 22:23, 17 lut 2012

bukszpany nie pachną?- bardzo pachną przecież przy dotknięciu. Ja lubię ten zapach, kojarzy mi się ze święconką.
Tak, bardzo praktyczna ta ścieżka nie jest, ale pasuje, więc może być osnową tej części ogrodu.
noemi 22:28, 17 lut 2012

też się obawiałam zapachu bukszpanu i tego że koty ponoć go lubią i mogą narobić szkód, ale mam posadzony w słońcu i jest ok....również kojarzy mi się ze święconką
Wieloszka 22:30, 17 lut 2012

Dokładnie tak - pachną ja święconka i święta w ogóle . Miałam na myśli jakiś kwiatowy zapach. Skojarzyło mi się z lawendą, którą wystarczy musnąć, a roztacza zapach niesamowity . Wolę zapach lawendy niż bukszpanu
ircia 22:56, 17 lut 2012

Witaj Agnieszko! Dopiero dotarłam do twojego ogrodu. Oj - jest co podziwiać
Zapowiada się dużo pracy, a co za tym idzie - dużo zmian u Ciebie. Na pewno będę śledzić Twój wątek i obserwować jak zmienia się ogród
Wieloszka 08:26, 18 lut 2012

Dzięki Irciu! Póki co niewiele jest do podziwiania u mnie, ale mam nadzieję, że się to zmieni, zwłaszcza jak roślinki podrosną. Zapraszam jak najczęściej
Sebek 10:54, 19 lut 2012

Myślę, że jakbyś zastosowała pomysł Danusi to daj cisy na pniu - albo trzmieliny. Morwę może zostaw. Może tylko po lewej - i wzdłuż płyt na wprost altanki - czyli trzy razy powtórzone to samo - tylko więcej kul wyjdzie za każdym razem, bo dłuższa droga.
Gardenarium 13:38, 19 lut 2012

Wieloszka napisał(a)
O dzięki Danusiu! A to drzewko jakiej wielkości i rodzaju? Wiśnia umbraculifera szczepiona na 2m wys. czy raczej coś niższego, np.cis na pniu? Prostokąt z bukszpanowymi kulkami wyżwirowany? Morwa zostaje, czy mam ją przesadzić, a w tym miejscu zrobić powtórkę Twojego pomysłu? Przepraszam, że tak Cię zasypuję pytaniami, ale pomysł BARDZO mi się podoba, do szybkiej realizacji

Cis na pniu lub wiśnia, każde może być, natomiast pod morwą bym dała 4 albo 6 kulek także. Wszystko w żwirze.
Prostokąt to albo cięty w prostopadłościan bukszpan, albo Carex morrowii "Ice Dance" w prostokącie ciasno posadzony, albo Hakonechloa macra.

Instagram Ogrodowiska
Mala_Mi 14:23, 19 lut 2012

Ścieżka fajna...i nie musi być do chodzenia......
Wieloszka 20:01, 19 lut 2012

Gardenarium napisał(a)

Cis na pniu lub wiśnia, każde może być, natomiast pod morwą bym dała 4 albo 6 kulek także. Wszystko w żwirze.
Prostokąt to albo cięty w prostopadłościan bukszpan, albo Carex morrowii "Ice Dance" w prostokącie ciasno posadzony, albo Hakonechloa macra.

Danusiu, Sebku moje wnioski są takie: jak znajdę ładny cis kulkę na pniu, to pod nim carex ale Evergold, bo Ice Dance bardziej do cienia, a tam patelnia. Jeśli znajdę ładną wiśnię umbraculifera, to pod nią hakone. Super, super, super pomysł - dzięki !!!
Po posadzeniu tego wstawię fotki i wtedy wspólnie ocenimy co z morwą, bo choć mi sie podoba, to coraz mniej mi tam pasuje. I jej powyginane gałązki ładniej wyglądają w stanie bezlistnym. Poza tym na zdjęciu robionym z balkonu nie widać, że ta morwa jest niziutka, takie a'la bonsai i nie wiem, czy pod nią cokolwiek się da posadzić (bukszpanowe kulki)...
Aniu dzięki, że zaglądasz