Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

noemi 15:07, 31 sty 2012

A nie można tylko tych tawułek - kulek zatopić w tej zieleni? a reszta rabatki bez zmian, tzn. tył z hortensjami i ekranem z cisa zostawić?
Wieloszka 20:03, 31 sty 2012

Wiesz Noemi, że chyba tak właśnie będzie... Tylko cała ta dyskusja wyniknęła w związku z moimi wątpliwościami co do tego, w czym konkretnie zatopić te kule - w zieleni jakichś traw (na zdjęciu od Magnolii jest hakone - sama odradzałaś ), czy w zieleni runianki, czy w zieleni trzmieliny, czy może raczej w bordowym łanie żurawek...
Mój "sprytny" plan jest taki: wiosną przesadzam co trzeba, kupuję po kilkanaście sztuk tych wymienionych wyżej roślin, ustawiam, focę i pytam o rady na forum
noemi 20:56, 31 sty 2012

Wieloszka czytałaś ten artykuł o hakone ? o wszystkich jej odmianach i opinie osób , które mają już tą trawę, jest bardzo pomocny...

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/217-portrety-roslin-hakonechloa-macra-aureola

A co do mojej opinii o hakone, kupiłam ją przez internet ,bo u nas nie ma w szkółkach takich cudów, dostępna była b. mała sadzonka, tę parę listków, które miała, tak się skurczyły, wyschły , że odpadły same ( chyba, że to oznacza, że się nie przyjęły ale kupiłam ją bo zakochałam się w tym widoku właśnie ze zdjęcia Magnolii , gdzieś już je widziałam ... i ponoć pięknie szeleści i już sobie to wszystko wyobraziłam...
ale na wiosnę jednak jej miejsce zastąpi carex Evergold , jak radziła mi Danusia, a ja się nie posłuchałam, bo efekt będzie , myślę, od razu, i jest zimo-zielona, co ma duże znaczenie w naszych ogrodach a moja odmiana hakone ponoć jeszcze b. wolno rośnie i to mnie do niej zniechęciło, ale na tych zdjęciach jest piękna!
...rozważ jeszcze propozycję Magnolii co do Carex The Beatles, jak ją wygooglujesz to są zdjęcia i jak jest jej duża ilość , to jest super efekt, podobny do hakone... a wydaje mi się , że jest dużo tańsza od hakone i jest zimozielona , mniej wymagająca

ale Twój sprytny plan , jest ok Tobie się musi ta kompozycja podobać i już !
Gardenarium 22:15, 31 sty 2012

Nie bójcie się zielonego - powtarzam za Magnolią. Zieleń może być widoczna przy pomocy "piórek" właśnie turzyc albo Hakone.. ale zielona.

albo już na siłę delikatnie paskowana Carex morrowii 'Ice Dance' (turzyca japońska), albo Carex morrowii 'Silver Sceptre'.

Zobaczcie to, sama zieleń a jak pięknie dzięki różnym kształtom. Tu drzewa, tam stożki, kule. W głownej roli Hakonechloa macra.

Instagram Ogrodowiska
Wieloszka 22:48, 31 sty 2012

Rzeczywiście Danusiu, te zdjęcia mają ogromną siłę przekonywania!!! Będzie na mojej rabacie albo hakone albo carex "The Beatles" w zależności od ceny i dostępności. Dziekuję, że doradziłaś w tej sprawie - nie ma to jak słowo (i zdjęcia) eksperta

Ufff, powiem Wam, że mi ulżyło, jak już wreszcie podjęłam decyzję . No, to mogę się zabrać za następną rabatkę do przeróbki .

Duże buziole dla wszystkich za pomoc, a zwłaszcza dla Szefowej, Magnolii, Syli i Noemi!!!
Pszczelarnia 09:58, 01 lut 2012

Wieloszko, byłaś w Zielonym Centrum? Będę tam w piątek przejeżdżać w drodze do Poznania, warto tam wpaść?
Wieloszka 11:06, 01 lut 2012

Pszczółko, byłam w sobotę. Roślin teraz nie mają (chyba, że kwiaty domowe, hiacynty itp.). Dużo tam wazoników, doniczek, lampionów i innych ozdóbek do domu (chociaż ja wyszłam z pustymi rękami...). Warto zajrzeć, zwłaszcza, że to przy głównej trasie .
ewaglen 17:27, 16 lut 2012

O kurcze, szkoda, że nie mieszkam blisko Wrocławia.Piszesz na początku wątku "jestem szczęśliwą posiadaczką dużego ogrodu, który mnie przerósł, z którego absolutnie nie jestem zadowolona". Może chcesz się zamienić... he, he, he. Mam córeczkę we Wrocławiu i bardzo, bardzo za nią tęsknię....
Pszczelarnia 17:30, 16 lut 2012

Wieloszko, byłam w ZC i jestem rozczarowana. Wszystko tylko nie kwiaty i w cenach niegodnych. Potem byłam w OBI, po drodze i już lepiej. A LM zrobiło mi najlepiej.
Wieloszka 10:43, 17 lut 2012

ewaglen jak pomyślę, ile ciężkiej pracy mnie czeka na wiosnę w ogrodzie, to chętnie się zamienię A jeśli wpadniesz kiedyś do Wrocławia odwiedzić córkę, to zapraszam do mnie na kawę - koniecznie!!!

Pszczółko no tak myślałam - szału tam nie ma przez cały rok, a zwłaszcza teraz. Raczej roślinki dla balkonowców