Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 20:21, 15 sty 2012

To dobrze, że zatwierdzone.
agniecha973 01:52, 17 sty 2012

Tutaj też się pochwalę jak u mnie wyładniało przed domem. Co prawda na pergoli rosną funkie, ale w tym programie pnącza rosną tylko w górę. Ławka też niezbyt ładna, ale inne bokiem stają i nie da się dopasować. Obok ławki jeszcze roślinki jednoroczne w pojemnikach i żyć nie umierać. Szkoda, że w rzeczywistości tak łatwo nie ma.
Te cegły w kamykach to na wzór jednego zdjęcia (pomysł żeby tędy przechodzić od Sylwi). Zdjęcie wklejam poniżej, ale nie wiem skąd ono jest. Powinno być z Ogrodowiska, może z jakiegoś ogrodu angielskiego, ale nie pamiętam. Jeśli ktoś rozpozna i uzna, że nie powinno tu się znaleźć to usunę.
Zdj. jednak usunęłam, bo nie pochodzi z naszego forum.

Wieloszka 08:45, 17 sty 2012

Agnieszko, brawo!!! Rzeczywiście wypiękniało u Ciebie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki Super projekcik i od razu wszystko widać - co, gdzie i w jakiej ilości ma być posadzone! Chyba też się zabiorę za te garden puzzle...
A co to te kulki na pniu? Ładnie rozmieściłaś polami byliny/trawy za nimi. Masz wysoki dom na górce - brakuje mi jakiegoś pojedynczego, większego drzewa, na tle tej ściany między drzwiami a oknem. Chyba, że nie chcesz, żeby Ci zasłaniało jakieś widoki, o których nie wiem
siaaska 12:39, 17 sty 2012

Aga pięknie się zrobiło
Powiedz mi czy musiałaś coś wykupić żeby móc zapisać zdjęcie?
siaaska 12:43, 17 sty 2012

agniecha973 napisał(a)
Ludzie! A widział ktoś takie cuda? Toż to Disneyland koło domu już można zrobić!

http://www.hyzop.pl/albizia-summer-chocolate-noca-swieci-p-68.html

Jeśli chodzi o ten sklepik internetowy koleżanka nie miała zbyt dobrych doświadczeń.... Kupowała u nich róże i przyszły nie takie jak zamawiała i w opłakanym stanie.... Nie polecała ich...
kaisog1 13:19, 17 sty 2012

Nie tu miało byc
kaisog1 13:33, 17 sty 2012

wrrr
agniecha973 14:23, 17 sty 2012

siaaska napisał(a)

Ludzie! A widział ktoś takie cuda? Toż to Disneyland koło domu już można zrobić!

http://www.hyzop.pl/albizia-summer-chocolate-noca-swieci-p-68.html

Jeśli chodzi o ten sklepik internetowy koleżanka nie miała zbyt dobrych doświadczeń.... Kupowała u nich róże i przyszły nie takie jak zamawiała i w opłakanym stanie.... Nie polecała ich...

Ja takich cudeniek nie zamierzam kupować tylko się dziwuję. A przy okazji, dobrze wiedzieć, które sklepy są na czarnej liście. Dzięki.
agniecha973 19:27, 17 sty 2012

Wkleję projekty mojego przedogródka i rabaty żwirowej wykonane przez Małgosię (kasiog1). Gosia, moim synom spodobały się bardziej Twoje rabatki niż ta mamusi. Dla Ciebie komplement, a dla mnie
To co prawda dzieje się w wątku projektowym, ale myślę, że nie każdy tam trafia, a może jeszcze coś podpowiecie.

agniecha973 19:31, 17 sty 2012

No to uwaga. Zrobiłam teraz swoją pierwotną wersję rabaty żwirowej z mostkiem. Taki był mój zamysł od początku. Mało roślin, dużo widocznego żwiru. Tylko roślinki w gardenpuzzle mi podrosły he he

I tak jadąc rzędami od tyłu:

- sosny himalajskie prowadzone w kulki podsypane korą (można je podsadzić hortensjami, trawami i pachysandrą + cebulowe na wiosnę, ale w tym programie w tej perspektywie wychodzi chaos)

- rząd kosodrzewiny też uszczykiwanej, żeby nie rosła mocno na boki, tylko kuliście; oczywiście nie będzie aż tak równa jak na tym obrazku, ale jak dla mnie to dobrze

- rząd środkowy na rabacie żwirowej to na zmianę berberys Juliany i świerk conica - powtórzone 3x na zmianę, ale nie widać tu dalszej części rabaty po prawej stronie

- rząd najbardziej z przodu obrazka:
a. po lewej od mostka - wrzosy, które nie chcą tu rosnąć, może wrzośce byłyby lepsze(?) i trzeba inaczej poukładać, dodać więcej?
b. po prawej od mostka 5x carex Ice dance

- po lewej od mostka posadziłam jałowca Horstmann, a w drugiej wersji klona bordowego o strzelistym pokroju; żadne z tych drzew nie jest tam posadzone