Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z koniczynką 14:08, 08 lis 2023

Do góry
Rumianka napisał(a)

Cudne Nie wiem jakim cudem nie mam u siebie takiego klona...
Ogród Basi 14:05, 08 lis 2023

Do góry
basia3012 napisał(a)

Bardzo podoba mi się to ujęcie...te Twoje bergenia zdobią fantastycznie to miejsce.
Moje bergenie są jakieś nie wydarzone, szybko czarnieją liście i są po prostu brzydkie...a u Ciebie są takie ładne, czy wymagają może specjalnego traktowania?
W kamiennym kręgu od początku 13:48, 08 lis 2023

Do góry
GorAna napisał(a)
Ciekawe, czy doczekam się żółci miłorzębu

Aniu, mam pytanie o miłorzęba...sadziłaś jako kolumnowy, czy tak go teraz formujesz...jest piękny, jak zresztą wszystko inne...Kolorów moc i można podziwiać bez końca...
Tło zielone (tuje) mam prawie identyczne...Robótki cudne, masz zdolne łapki...
Ogród prawie wymarzony … 11:27, 08 lis 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Monia to te drapaka
Już była w taczce z przeznaczeniem na wywóz na złom

To Vanila Fraise

Justyna ty to zawsze dajesz mi trudne zadania Ty tą Vanilke chciałaś ją wyrzucić? Zobacze co da się zrobić, po zaznaczam i wstawie poźniej zdj bo w pracy jestem
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 10:37, 08 lis 2023

Do góry
Piękna, delikatna gipsówka - uwielbiam

Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:31, 08 lis 2023

Do góry
Dziewczyny, dzięki za odwiedziny, bardzo miło ze do mnie zaglądacie . Fot nie ma bo pogoda nie współpracuje. Jak wracam z do domu to już ciemno... A w weekend to albo pada albo jak ładna pogoda to mam inne zajęcia i brak na czasu na fotki...
ZPJ u mnie jakaś dziwna w tym roku. Przebarwień mam co prawda nawet sporo ale są znacznie mniej spektakularne niż w zeszłym sezonie. Kanzany po prostu zżółkły, jeden już całkiem goły. Parę kolorowych liści zostało jeszcze na Amanogawie. Tawuły brzozolistne też żółte... Za to miskanty dają czadu .
Jak w weekend pogoda pozwoli to postaram się coś cyknąć o ile coś kolorowego jeszcze zostanie .
Dziś tylko fotka z okna kuchennego.

Wizytówka - Milunia w ogrodzie z widokiem na rozlewisko 10:13, 08 lis 2023

Do góry
Ogrodowe wariacje 09:27, 08 lis 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
Tutaj mam miejsce na drzewa, ale nie mogą być duże bo jest wąsko.

Fajna piętrowość z żywopłotem sąsiada jako najwyższe piętro. I ładna oś widokowa zakończona tą piękną brzozą
Anetko, nie sadziłabym tu już żadnych drzew kolumnowych. Ewentualnie mogłabyś lekko poszerzyć rabatę pod Twoim żywopłotem i dodać najniższe piętro. Podkreśliłoby to dodatkowo piętrowość tych dwóch żywopłotów. Bardzo elegancko to wygląda

Kolumnowe graby, buki wcale nie są takie wąskie. Po ok. 10-15 latach mogą mieć lekko 2-3 a nawet 4m szerokości i w stosunku do wysokości 10-15 a nawet 20m jest to oczywiście niewiele, ale małe i naprawdę wąskie to to nie jest. Dęby rosną wolniej, ale po 15-20 latach też są duże.
Ogród prawie wymarzony … 09:09, 08 lis 2023

Do góry
Monia to te drapaka
Już była w taczce z przeznaczeniem na wywóz na złom

To Vanila Fraise

Ogród prawie wymarzony … 08:27, 08 lis 2023

Do góry
Dziewczyny Dzieki za pochwały jesiennego ogrodu- ambrowiec wymiata - drugi jeszcze jeszcze i dorówna kolorem pierwszemu
Klon polny zgubił liście zanim wybarwily się jesiennie , platany łyse som
Trawy w tym roku mile zaskoczyły wybarwieniem i obfitością kwitnienia.

Za drzwiami do ogrodu... 01:46, 08 lis 2023

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Super wygląda.

Dla ciebie brawa za wianki, a dla M za obrzeża.

Dziękujemy
Nowy trawniczek pomiędzy warzywnymi kwaterkami wschodzi, nie mogę się doczekać jak się zazielenią ścieżki Ale na pełny efekt trzeba zaczekać do przyszłego sezonu.

Zrobiłam nowy wianuszek i już myślę o kolejnym...i po co???

Grzebiuszka ziemna 00:44, 08 lis 2023

Do góry
Lidzia piołun jest bardzo gorzki, ale jest to zioło lecznicze, szczególnie na problemy żołądkowo - jelitowo - wątrobowe tam są też zioła jako przyprawy do ryb, mięsa, czasami sałatki posypuję. Plus jednoroczne, np w tym roku miałam majeranek, różne bazylie - uwielbiam. Rozszerzyłam w tym roku asortyment bazylii dzięki Kokesz
Z ziela piołunu robi się absynt, może mojej koleżance się uda bo dostała w tym celu bukiet z piołunu Krzak ma bardzo intensywny zapach, który lubię.
Mam też rosnące na dziko, nie w moim ogródku, ale obok jako "chwast" glistnik jaskółcze ziele i dobrze jest zjeść listek, dwa (w/g niektórych zielarzy), jeśli ktoś ma wyżej wymienione problemy.
Muszelko proszę nie usuwaj tego zdjęcia z selserią, coraz bardziej do mnie przemawia
Basiu - sama robisz sok z czarnego bzu? Tyle razy sobie obiecywałam i zawsze się nie udaje.
A tu mam zdjęcie z 19 czerwiec 22 w rogu szachownicy, od prawej oregano gold, macierzanka, tymianek, wyżej po prawej szałwia lekarska i gąszcz melisy cytrynowej, która pachnie pięknie, adekwatnie do nazwy

a tak w czerwcu tego roku, bogactwo

Ogrodowe wariacje 23:06, 07 lis 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
Tutaj mam miejsce na drzewa, ale nie mogą być duże bo jest wąsko.

Fajne to miejsce na drzewka. Kolumnowe by pasowały i może bordo żeby przełamać tę zieleń. Swoją drogą to masz tu bardzo ładny podwójny żywopłot. Czekam aż moje szmaragdy takie bedą duże.
A niższa warstwa z brabanta jest? Przystrzyżona idealnie po prostu.
Z kolumnowych mam i lubię buki dawyck purple i rohani. Rohani bardziej zwarty jest. One szybko rosną.
Początkująca ogrodniczka 21:59, 07 lis 2023

Do góry
calina napisał(a)

Cześć Calina Bardzo mi się podoba Twój plan zagospodarowania działki. Ja swoje kosmosy zbieram na nasiona, może za rok też będę miała taki kosmos jak ten Twój
Czy te grzyby są jadalne?
Grzebiuszka ziemna 21:23, 07 lis 2023

Do góry
Kordina napisał(a)
...selserię jesienną też mam w tym samym koszu, w takim razie zostaje

Tak, tak! Sesleria jesienna jest świetna! Zobacz, na zdjęciu ma 1 rok, a gdy była sadzona, to miała trzy ździebełka na krzyż. (zdjęcie potem usunę, żeby Ci nie zaśmiecać)

Grzebiuszka ziemna 21:22, 07 lis 2023

Do góry
Zdaję relacje z uporządkowania na zimę szachownicy kuchenno-ziołowej, wszystko podcięte, szałwie lekarskie, melisa cytrynowa, cząber górski, tymianek, macierzanka, szałwia okręgowa, oregano gold, estragon (nie przypuszczałam, że to taki wielki krzaczor ) bylica piołun. Ta ostatnia zmieniła stanowisko, a część karpy poszła do koleżanki. Przysypane nową ziemią i trochę dzięki temu zabezpieczone na zimę. Z tych kwadratów 30/30 cm miałam w ciągu roku 3 zbiory i wystarczy taki nieduży ograniczony obszar w właściwie obszarek. Piję tylko swoje herbaty, robię różne mieszanki smakowe oczywiście ze zbieranymi na pobliskich ziemiach, a szczególnie uwielbiam kwiaty czarnego bzu, kremowe w szklanym dzbanku z cytryną i własnym miodkiem wrażenia węchowe, wzrokowe i smakowe, 3 w 1 słuchowe też bo mówię - mmmmmm....

na ostatnim zdjęciu za latarenką po lewej rośnie i cały czas kwitnie hyzop lekarski fioletowy, bardzo mi się ta roślina podoba i tak myślę, że on może spokojnie zastąpić na rabatach fioletowe szałwie. Zakupiłam w tym roku jeszcze hyzop różowy i biały. No i kwitnie nadal szalona szałwia omączona, nie omszona:

Nie mówię już o reszcie... post byłby zbyt długi i niestrawny
Moja ostoja 21:16, 07 lis 2023

Do góry
Adela napisał(a)
Są jeszcze miejsca, gdzie jesieni nie widać:

Czy to Goardina?
Pięknie tu
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:54, 07 lis 2023

Do góry
Alija napisał(a)
Sylwia, mam jeszcze takiego plektrantusa.

Byłyśmy przekonane, że mamy heliotropy. I ja i Abiko już miałyśmy te rośliny i znałyśmy, a te były identyczne tylko do teraz nie chciały zakwitnąć A jak zakwitły zrobiły surprise.
Ogród z koniczynką 20:42, 07 lis 2023

Do góry
Rumianka napisał(a)

Podoba mi się to. Truskawki rosną w jakiś donicach? Nawozisz czymś czy wymieniasz po prostu na nowe egzemplarze?

Widziałam że twój dąb green pillar ładnie się przebarwił, mój grenn dwarf nie postarał się, liście zbrązowiały.
W kamiennym kręgu od początku 19:29, 07 lis 2023

Do góry
Sylvatika napisał(a)

Aniu
Twój ogród zachwyca o każdej porze roku
Czy pamiętasz jaka to odmiana miłorzębu?
pzdr
S.

Dziękują Edytko
To może wspomnienie późnego lata
Miłorząb o który pytasz kolumnowy Stiff Weeping
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies