Basiu - dziękuję to jest rogownica kutnerowata, zauważyłam, że na przestrzeni lat samoistnie zmienia się dominacja jednych roślinek nad drugimi przy oczku, a w tym roku rogownica zajęła pierwsze miejsce przynajmniej w tym fragmencie. Jest jeszcze niższa odmiana rogownicy - rogownica Biebersteina, ale kosztuje?? Nasionka chyba kupię
Madziu - dzięki, no to mnie następna osoba zmotywowała do przejrzenia zdjęć z Islandii
Sylwio - jeśli jest to lilia złotogłów z fioletowymi drobnymi kwiatkami, to całkiem możliwe, a jeśli w innym to absolutnie nie
Chyba zaniedbałam właściwe cięcie dla mieszańca piżmowego, bo pozwoliłam kilku pędom na swobodny wzrost. W efekcie mam kulisty, zwarty krzew o wys. 90 cm. i kilka długich batów (ok. 3 metry). Baty podwiązałam nad ławką. Tak to wygląda, po prawej widoczny (trzeba się uważnie przyjrzeć) ten wspomniany kulisty krzew, po lewej podwiązane do pergoli długie pędy.
Może dziwaczne rozwiązanie, ale akurat tak mi się ta róża wpisała w rabaty, cała obsypana pąkami, więc chyba źle jej nie zrobiłam? Myślę, że aby utrzymać tę różę w ryzach wystarczy właściwie ją ciąć. W tle jest jeszcze niewidoczna inna piżmówka, Waterloo.
Jola, nasion martagonów mogę dostarczyć całe garście, poza wszelką kolejnością . Jakie chciałabyś, te o białych, różowych, pomarańczowych, rdzawych itp. kwiatach?
Czeremcha Colorata, szczepiona. Mamy ją od niedawna, spędziła chyba dwie zimy w donicy, zadołowana. Na początku miała dziurkowatość- prawdopodobnie z niedoboru słońca. Od ubiegłej jesieni rośnie na bramowej i ma dużo słońca. Wiosną ma piękne miedziane liście, potem liście trochę zielenieją.
Platan klonolistny - piękne drzewo z wielkimi liśćmi i ciekawą korą. Jak dotąd bezproblemowe jeżeli chodzi o szkodniki. Wymaga cięcia- niestety za duże do naszego ogrodu. Późno traci liście jesienią, a wiosną je trzeba sprzątnąć, bo są duże i nie rozkładają się.
Za nim rosną hortensje a pod nim róże okrywowe.
Grujeczniki japoński, jeden z moich trzech. Ma najbardziej mokro ze wszystkich. Wrażliwy na wiosenne przymrozki- pęka mu kora przy dużej różnicy temperatur wiosną, a młode liście potrafią przemarznąć.
Ten rośnie przed oczkiem w towarzystwie irysów i liliowców.