Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Malutki pod lasem 21:50, 04 mar 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Dobrze, jutro Ci zmierzę

Pytanie mam, czy graby moje mam pociąć? A cisy kiedy? Wszystko mi się pomerdało i już nic nie wiem i nie pamiętam, a kalendarz z zapiskami mi w pracy gdzieś wcięło

I kiedy sadzimy brzozy?

Dziękuję.
Graby i cisy w sobotę przycięłam, brzozy pewnie też bym już sadziła ale u nas ciepełko.
Malutki pod lasem 21:30, 04 mar 2019

Do góry
Dobrze, jutro Ci zmierzę

Pytanie mam, czy graby moje mam pociąć? A cisy kiedy? Wszystko mi się pomerdało i już nic nie wiem i nie pamiętam, a kalendarz z zapiskami mi w pracy gdzieś wcięło

I kiedy sadzimy brzozy?
Malutki pod lasem 20:26, 04 mar 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Plan jest taki, dla przypomnienia
Serby urosną, sosna urośnie, a skracam jej przyrosty co roku i widzę, że robi się gęstsza, "puchata". Po prawej brzozy, które uwielbiam Dużo ich, ile tylko się zmieści

Plan bardzo mi się podoba . A co będzie pod brzozami?
Może jak zbudują to i firmę ogrodniczą zatrudnią i posadzą coś wysokiego od swojej strony.
Malutki pod lasem 19:34, 04 mar 2019

Do góry
Plan jest taki, dla przypomnienia
Serby urosną, sosna urośnie, a skracam jej przyrosty co roku i widzę, że robi się gęstsza, "puchata". Po prawej brzozy, które uwielbiam Dużo ich, ile tylko się zmieści

Malutki pod lasem 19:21, 04 mar 2019

Do góry
Łucjo, a ja jeszcze jakiś czas temu narzekałam, że tam chwasty rosną Wolalam chwasty

Iwona, serby to te 3 większe po lewej, nie wcisnę już nic za nimi, bo one dość "gęsto" posadzone i do tego tylko 1,5 metra od płotu. Jak urosną, to będzie ściana

Haniu, po lewej nie ma takiej opcji, te trzy są wsadzone dość ciasno, właśnie po to, żeby było szczelnie, w tym miejscu mi zależało, żeby było szczelnie cały rok. Po prawej od himalajki, która też przecież urośnie będzie poletko brzóz, tam mi zależy tylko w sezonie żeby być zasłoniętym, a brzozy uwielbiam

Magda, u mnie w planie jest "zaleca się" dachy dwuspadowe o kącie... itd. Jedynie co musieli spełnić na 100%, to nieprzekraczalna linia zabudowy z przodu i wysokość budynku.

Ania, ale dzięki temu gmachowi nie mam przynajmniej problemu jak wytłumaczyć komuś gdzie mieszkam Mówie po prostu, że obok tej wielkiej budowy

Aniu różana, ale czy na serby nie trzeba czekać? Nie rozumiem. Od razu takich 8 metrowych nie wsadzę przecież

Nikita
, że tak powiem dobrze ujęłaś to co myślę o ich widokach na przyszłość
Z drugiej strony to może i oni wolą oglądać czubki moich drzew, niż moje podwórko i mnie w basenie

Agata
, spełnili, a nawet jakby nie spełnili, to co? Wyobrażasz sobie teraz co dalej? Rozbiórka tego? Chyba jakimiś ładunkami, bo to w 90% jest żelbetowe

Makusia
, za sznur dziękuję, ale miałam już myśli, żeby się wyprowadzić
Powoli się z tym "domkiem" sąsisadów oswajam, siatka zrobiła już swoje dzisiaj, część cisów wypieliłam i panowie mnie nie widzieli przy płocie Mam nadzieję, że te drzewa będą szybko rosły Jeszczę chwilę i szukam brzóz
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:47, 03 mar 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
u nas duzo slimakow od lasu pelznie kilka lat temu jak duzo u nas bylo krzaczorow bylo ich rój teraz troszke u nas na ulicy niema zabardzo zajawkowicza ogrodowego a szkodaaa

Kasiu, z boku mam sąsiada z pięknym zadbanym ogrodem, wprawdzie firma zakładała, właściciele mało ogrodowi ale przynajmniej miło się patrzy trawy, szałwie, perovskia, buksy, brzozy, cisy, skrzynie warzywne. Naprawdę miło.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:16, 02 mar 2019

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Mocno się zastanawiałem nad tym kolorem bratków ale ostatecznie poszedłem w fiolety, to będzie chyba kolor na ten sezon. Sprzedawców było kilku, najwięcej na hali, z tego co pamiętam to płaciłem więcej, chyba 1.25

Wianki z mchu bardzo ładne upolowałaś, nie widziałem takich. Kupiłem z brzozy bo dawno już za mną chodziły i można je wykorzystać później.

Giełda zaliczona, bratki są … to już musi być wiosna

A nie, nie, nie to był pierwszy wypad, zwiad bratkowy

Jutro policzę ile i jakie chcę i w tygodniu mam nadzieję będzie więcej to kupię.
No chyba że jak zwykle o kartce zapomnę, brzuch mnie rozboli i będę kupować pod wpływem chwili .

Wianki z brzozy zrobiłam sama z tego co mi pospadało. Te mchowe są fajne.

pozdrawiam
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:06, 02 mar 2019

Do góry
Mocno się zastanawiałem nad tym kolorem bratków ale ostatecznie poszedłem w fiolety, to będzie chyba kolor na ten sezon. Sprzedawców było kilku, najwięcej na hali, z tego co pamiętam to płaciłem więcej, chyba 1.25

Wianki z mchu bardzo ładne upolowałaś, nie widziałem takich. Kupiłem z brzozy bo dawno już za mną chodziły i można je wykorzystać później.

Giełda zaliczona, bratki są … to już musi być wiosna
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:38, 01 mar 2019

Do góry
Makusia napisał(a)
Polinka no to dodam swój głos w sprawie brzóz- ja wiem, że wszyscy mówią, że pylą i, że śmiecą. No to pewnie tak jest, ale ja mam cały szpaler zwykłych z tyłu domu i przeszkadza to mi pył z sosny i "przecinki" w czasie żniw, a brzozy- albo im wybaczam, albo moje nie pylą

Śliczną masz tą altanę, wiesz?

To mnie zaskoczyłaś z altaną Ogólnie większość twierdzi, że jest trudna z odbiorze...tym bardziej dziękuję za komplement!

Nie wiem już co myśleć o tych brzozach...U jednych pylą, u innych nie A ja tu musze mieć 100% gwarancję, że nie będę miała zółtej altany w środku...

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:25, 01 mar 2019

Do góry
roma2 napisał(a)
Nie sieją. Sieje się zwykły klon jak oszlały. Brzozy nie.

Romciu, chodziło mi bardziej o to czy tych nasionek jest dużo? Zwykłe brzozy podobno wytwarzają miliardy nasion...a jak jest z Doorenbosami?
Ogród z koniczynką 15:10, 01 mar 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Rumianka mysle ze napewno sie rozbujaja ja jeszcze uwielbiam stare brzozy sa tak piekne i troche romantyczne ❤

Brzozy są urokliwe i romantyczne jak piszesz... Jednakże baaardzo niepraktyczne wg mnie...Przy domu Rodziców rosła kiedyś ogromna brzozy i tyle co pamiętam, to były z nią wieczne kłopoty. W czasie kwitnienia zmiatałam z podwórza codziennie prawie pełne wiadro "samolocików i kiełbasek" to znaczy tych nasienników... Jesienią natomiast niezliczona ilość liści spadających wokół... no i również w rynny... Wiatr nie dał rady ich stamtąd wywiać, więc leżały spokojnie i czekały na jesienne deszcze...Tworzył się wówczas z nich ubity "koc", który zapychał rynny dachowe i woda leciała po ścianach, gdyż odpływ rynnowy był niedrożny...Raz nawet mieliśmy firmę specjalistyczną, bo samemu nie dało rady usunąć zalegających latami liści...U siebie w ogrodzie posadziłam 4 brzozy, ale 2 lata temu eMuś tak drastycznie je podciął, że nie przeżyły upalnych dni...i w ich miejscu rosną teraz 2 wiśienki...
Ogród z koniczynką 13:56, 01 mar 2019

Do góry
Rumianka mysle ze napewno sie rozbujaja ja jeszcze uwielbiam stare brzozy sa tak piekne i troche romantyczne ❤
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:15, 01 mar 2019

Do góry
Polinka no to dodam swój głos w sprawie brzóz- ja wiem, że wszyscy mówią, że pylą i, że śmiecą. No to pewnie tak jest, ale ja mam cały szpaler zwykłych z tyłu domu i przeszkadza to mi pył z sosny i "przecinki" w czasie żniw, a brzozy- albo im wybaczam, albo moje nie pylą

Śliczną masz tą altanę, wiesz?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:30, 01 mar 2019

Do góry
Angi, dzięki za namiary- ponownie wysłałam maila- oferta świetna, ale obecnie w kręgu mojego zainteresowania jedynie kulki- dopóki się nie zdecyduję na 100% na drzewa we właściwym gatunku, to nawet nie ma co myśleć o zakupie

Nad szpalerem myślę powoli- widzę pewne przeszkody- np wiąz na rabacie bez nazwy, ale też potrzebuję spojrzeć na spokojnie. Nie spieszy mi się już- może dojrzałam do tego, że nie musi być na już, bo zazwyczaj ilość pracy w konsekwencji jest kilkukrotnie większa, niż powoli ale w sposób przemyślany.

Iwka, jak wrócisz, to daj znać, jak Twoje brzozy....

Anula, no właśnie z wyobraźnią ogrodową u mnie jest strasznie kiepsko- nawet jak coś widzę "na gotowe"- dajmy na to na pinie, czy zdjęciu, to nie potrafię tego odtworzyć u siebie i przenieść do realu. Zazdroszczę, ze potraficie przeglądać wątki i stwierdzić, że ktoś ma identyczną rabatę- ja tych rabat- kształtów/rozmiarów nie potrafię porównać, dostrzec- a już odtworzyć co, w jakiej kolejności jest posadzone, to wyższa szkoła magii.

HAniu- dobre pytanie- do tej pory w realu graby widziałam jako fajne, smukłe drzewka- brak wyobraźni sprawia, że nie potrafię o niczym myśleć w zakresie "docelowym" za 10 lat. Jeśli o przycinaniu mowa, i ktokolwiek miałby to robić, to zapewne byłabym to wyłącznie ja...
Z drugiej strony wychodzę z założenia, że za 10 lat będę się martwić, co będzie za 10 lat. Teraz martwię się na bieżąco...

Gosiu, dzięki za informację- byłam, potwierdziłam- rację masz Plus jest taki, że zakładając metr na tuję+1,5 m dalej graby, to z rabaty zostaje mi jakieś 2,5 m, przy czym przed grabami też trzeba miejsce zostawić, czyli w praktyce "ufff"...nie mówimy już o pięciu piętrach, a góra o dwóch

Dorka- odmachuję weekendowo
Blaski i cienie nowego życia 08:55, 01 mar 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Fajnie doprecyzowaną masz już rabatę z kulami
Brzozy Yungi nie sadź dużo miejsca zajmuje jest bardzo rozłożysta, mam taką
rabatę z tą brzozą dlatego wiem co piszę.
Na samym środku tej rabaty mogłabyś posadzić jedno z drzew, które zaproponuję buka Dawid Gold, Rohan Obelisk, Rohan Dawick Purple, Purple Fontain lub wiśnię Amanogawę, miłorząb kolumnowy.

Inną propozycją mógłaby być jakiś nivaki

Też będę wkrótce wysiewy robić dla kwiatów

Chyba nie będzie drzewa tylko coś na pniu ewentualnie. Buk nie czuł się dobrze i przesadziłam. Teraz klona też wysadzam stamtąd bo za duży będzie. A tu pogoda zimna i nie chce mi się robić
Miłorząb fajny, może będzie gdzie indziej
Blaski i cienie nowego życia 08:47, 01 mar 2019

Do góry
Fajnie doprecyzowaną masz już rabatę z kulami
Brzozy Yungi nie sadź dużo miejsca zajmuje jest bardzo rozłożysta, mam taką
rabatę z tą brzozą dlatego wiem co piszę.
Na samym środku tej rabaty mogłabyś posadzić jedno z drzew, które zaproponuję buka Dawid Gold, Rohan Obelisk, Rohan Dawick Purple, Purple Fontain lub wiśnię Amanogawę, miłorząb kolumnowy fastigiata.

Inną propozycją mógłaby być jakiś nivaki

Też będę wkrótce wysiewy robić dla kwiatów
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:33, 28 lut 2019

Do góry
Witam
Domek dopiero w budowie ale to nie przeszkadza by zacząć powoli urządzać ogród
Dzisiaj skończyłem budować pierwszą dużą rabatę o której marzyłem już od dawna
Niestety moja wiedza ogrodnicza jest bardzo uboga dlatego proszę was teraz moi kochani o pomoc w jej zagospodarowaniu xD

W centralnej części rabaty chciałbym wsadzić sadzonkę niedużego drzewka.
Mam 4 typy:
1 Magnolia
- Rustica Rubra
- Theodora
- Winelight
2 Judaszowiec
3 wiśnia ROYAL BURGUNDY
4 Klon palmowy ognisty

Wszystkie te drzewka mi się podobają ale nie wiem które będzie najlepsze dla mnie.
Drzewko musi pasować do tego miejsca. Musi się ładnie komponować z budynkiem. Obwódka rabaty jest z granitu ale fundament budynku będzie obłożony cegłą klinkierową (kafelki) jak na zdjęciu elewacji. Elewacja będzie miała na pewno inny odcień niż szary. Kolejna sprawa to forma drzewka. Chciałbym nadać mu rozłożysty, nieregularny kształt. Myśle że wszystkie cztery drzewka się do tego nadadzą. Nie chodzi mi o przycinanie gałęzi tylko prowadzenie ich w odpowiedni sposób

To tyle jeśli chodzi o drzewko. Ale jak wypełnić resztę rabaty ? Nie mam na to żadnego pomysłu? Jakie rośliny tam polecacie ?

Rabata ma 3 metry średnicy. Uzupełnię ją odpowiednią ziemią dopiero po wybraniu roślin. Dodam jeszcze że na działce mam wysoki poziom wód gruntowych. W sezonie wiosennym i jesiennym woda stoi na głębokości nawet 50 cm. rabata jest podniesiona na 30 cm wiec mamy 80cm w najbardziej mokrym sezonie. W ciepłe lata woda opada do 1,5 metra. Część rabaty jest osłonięta od domu wiec może to ograniczyć opady. Rabata jest od południowej strony budynku ale palonce słońce hamują trochę brzozy. Ogólnie trawa w tamtym miejscu rosła bardzo ładnie bez przypalania. Na całej działce ziemie mam lekko kwasową i bardzo żyzną ale to raczej nie ma większego znaczenia bo rabatę wypełnię taką ziemią jaka będzie potrzebna. Nie wiem co jeszcze mógłbym dodać ;p Proszę o komentarze, pytania i porady
Jak widać dom jest podniesiony względem projekty z racji wód gruntowych a fundamenty zabezpieczone opaską ziemi
PLAN DZIAŁECZKI
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:37, 28 lut 2019

Do góry
Cześć Makusia Czy Ty wiesz, że ja się podjęłam i przeczytałam CAŁY Twój wątek? Ależ przy nim się odstresowałam Więc teraz jest tak, że ja znam Ciebie, a Ty mnie wcale Fajnie walczysz z tym swoim ogrodem i koleżanki fajne tu przychodzą, więc czy tego chcesz czy nie to ja dołączam I zaznaczam, że będę się mądrzyć No, dobrze, czasami Pozdrawiam ciepło!!!
P.S. Kocham brzozy!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:10, 28 lut 2019

Do góry
polinka napisał(a)

Romko, a nasiona? Bo podobno zwykłe brzozy maają ich miliony...

U mnie brzóz pospolitych w koło multum, na samej działce 7 sztuk i muszę przyznać, że znajduję w siewki w rabatach, te w tujach często zauważam jak już maja kilkanaście cm. Ale u mnie powierzchnia duża, nie wszystko da się ogarnąć od razu na pewno nie rosną w takich ilościach jak mój kłosowiec
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:30, 27 lut 2019

Do góry
Nie sieją. Sieje się zwykły klon jak oszlały. Brzozy nie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies