Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Wśród brzóz i dębów 23:44, 05 lut 2019

Do góry
Piękny klonik Prawie tak piękny jak brzozy Bardzo lubię rośliny w odcieniach bordo.
Chaos nie ogród 22:58, 05 lut 2019

Do góry
Brzozy już masz i to zacne a resztę wypełniaczy dosadzisz...najfajniejsze jest dążenie do marzeń życzę spełnienia marzeń o pięknym ogrodzie,będę podglądać !
Między polem, a lasem. 12:15, 05 lut 2019

Do góry
Kasiu wyluzuj
Ja mam ogród jako taki od 2016 roku i do dziś się mieszam i wszystkiego nie ogarniam
Sadzę metodą prób i błędów Jak mi się nie podoba to za jakiś czas przesadzam i tak do skutku
Najważniejsze to mieć listę roślin najulubieńszych, coby się tylko w tym obszarze poruszać i nie kupować za dużo.
Mi się podobają Twoje koła, generalnie lubię takie koliste ogrody

Ja bym posadziła po zewnętrznej stronie tych dużych kół niskie żywopłoty (np z cisa)/ drzewa tego samego gatunku/szpalery hortensji/miskanty - tak aby nasadzenia utworzyły półokręgi i aby zamknąć przestrzeń. Później bym szła już niższymi nasadzeniami w kierunku domu.

Najładniejszą rabatę brzozową (wg mnie ) ma Edyta. Może podpatrzysz coś u niej, jak to skomponować, bo widzę że masz problem czym podsadzić brzozy

Ogrodowo zakręcona. 09:58, 05 lut 2019

Do góry
U Ciebie problem z drzewami przez rury jak i u mnie przez szambo... na którym przecież nie posadzę drzewa

Trzymam kciuki za dobry wybór nie podpowiem,bo nie znam się na korzeniach....wiem tylko,że magnolie i brzozy maja płytki i szeroki system korzeniowy....
Ogród w remoncie 14:04, 04 lut 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Toszko
Kamulec jak nie trudno się domyślić jest nie do ruszenia a ja baruję się zasłonić go czy wyeksponować. Na ten czas mam tam przed nim iteę wirginijską i jakieś carexy i czekam co to będziea no i są tam też azalie japońskie.
Na sosnę to jednak raczej tam za mało słońca. Brzozy dają spory cień. Co do rh, czy te repens mają jakieś inne kolory prócz czerwieni? Akurat z tym kolorem mam pod górkę

Repensy są czerwone, ale za to kwitną bardzo wcześnie. W kwietniu. I żywym kolorem wprowadzają wiosnę do ogrodu.
Jednak rozumiem unikanie tego koloru. Ja unikam różowego...co wcale nie jest takie proste jak by się wydawało. Życie

Na naszym rynku pokazują się nowości. Żwłaszcza miniaturowe rodki. Np Rhododendron micranthum na podkładce INKARHO lub Rhododendron repens Lilly Bell Love (czerwony)
Tu jest akurat czerwony, ale ta seria ma też inne kolory z innych gatunków. Rhododendron keletic "Lilly Bell Dream" jest lawendowy, lub
żółtokwitnący Różanecznik ludlowii "Lilly Bell Sun"

Wprowadzone przez niemieckie szkółki (Hellwig) w 2015 r.
Pokazuje się sporo krasnoludków rodkowych, np. Rhododendron obtusum 'Neglige' o biało różowych kwiatach z zółtym oczkiem.

Trzeba polować
...uDany ogród 12:04, 04 lut 2019

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Danulku a nie za szybko ty grasujesz po ogrodzie? Choróbsko definitywnie ci przeszło? Bo z kaszlem to nie ma żartów.

Basiu byłam tylko na chwilkę
Czuję się znacznie lepiej , mam już tylko katar.
Dziękuję za troskę!

gosika67 napisał(a)
Cześć, dereń pięknie się prezentuje, na tle chochołów z traw.Jest taki zgrabny, muszę swojego przyciąć, aby wyglądał jak Twój.

Gosiu tnę go mocno na wiosnę, a potem tylko koryguję jakieś nadgorliwe gałązki. Lubię jak jest ładnie przycięty

Mgduska napisał(a)
Dzisiaj obserwowałam i słuchałam, jak pan-sójka, siedząc na czubku mojej najwyższej brzozy, świergolił - tak fajnie to robił i z takim przekonaniem, że trudno mu nie wierzyć, że wszystko zmierza ku wiośnie
Widziałam też, że sójki kradną nam numer z furtki, zrobiony tymczasowo na kawałku płyty wiórowej, żeby facet z pizzerii mógł nas znaleźć - pewnie zbierają materiały budowlane
A poza tym, nasz kot zaczyna gubić sierść...
Wiosna idzie, nie ma na to rady

U nas tez pięknie ptaki śpiewają
Może i idzie wiosna, ale po nocy mamy znów cudowną zimę

Magleska napisał(a)
Na fotkach żadnego bałaganu nie widać jest ślicznie pomimo ,że jeszcze trochę zimowo .....a trawka faktycznie zieloniutka
Hiacynty śliczne moje tez rozkwitły i pachnie w domu niesamowicie uwielbiam

Madziu jest bałagan, to jest był bo już faktycznie nie widać
Trawka dzisiaj w innej postaci Bielusia, aż miło!
Moje hiacynty już przekwitają...teraz poczekam na te ogrodowe. Zapach jeszcze się unosi
Chaos nie ogród 22:32, 03 lut 2019

Do góry
Serdecznie dziękuję za zainteresowanie i te kilka odpowiedzi, które zmusiły mnie do sprecyzowania swoich oczekiwań. Chciałam, żeby mój ogród był oczywiście ładny, z dużą ilością drzew, żywopłotów grabowych, z angielskimi rabatami, nowoczesny, zimozielony itd. No i taki jest - wszystkiego po trochu. Dobrze, że mam brzozy! Myślę, że mój ogród, to taki jak te zaprojektowane przez Gardenarium "Ogród nie tylko bukszpanowy" z jego wspaniałym oczkiem wodnym oraz "Ogród przy zabytkowej willi". Wzorem jest także dla mnie ogród Tamaryszka (http://ogrodtamaryszka.blogspot.com/). Tylko, czy da się to połączyć?
Podobają mi się takie rabaty:

oraz rabaty różane
.
Tymczasem moje rabaty wyglądają tak:

.
No i nieszczęsny przedogródek:
.
Te bukszpany wydobrzały teraz są zielone.
Od czego zacząć? Wiem od projektu, ale chyba brak mi wiedzy i umiejętności.
A dobry początek taki prymitywny plan czyli jak jest:

Sałatka pokrzywowa 22:16, 03 lut 2019

Do góry
Brzozy są śliczne - ale nie kwitną ...gdyby kwitły, byłyby idealne. Wiesz, Grażynko, ja tak coś czuję, że mi w głowie tak silnie siedzi ogródek Babci, że podświadomie dążę do jego odtworzenia - a tam trochę ratunku przed skwarem (a na Mazowszu skwar jest latem absolutny) dawały jabłonie
Sałatka pokrzywowa 22:05, 03 lut 2019

Do góry
A nie chcesz brzozy, jakiejś niższej odmiany, one sieją słońce.
Ja miałam cień od dwóch śliw sąsiada, ale ściął i mam całą patelnię
Pomysłów na stworzenie cienia mam kilka, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
...uDany ogród 20:32, 03 lut 2019

Do góry
Dzisiaj obserwowałam i słuchałam, jak pan-sójka, siedząc na czubku mojej najwyższej brzozy, świergolił - tak fajnie to robił i z takim przekonaniem, że trudno mu nie wierzyć, że wszystko zmierza ku wiośnie
Widziałam też, że sójki kradną nam numer z furtki, zrobiony tymczasowo na kawałku płyty wiórowej, żeby facet z pizzerii mógł nas znaleźć - pewnie zbierają materiały budowlane
A poza tym, nasz kot zaczyna gubić sierść...
Wiosna idzie, nie ma na to rady
ogród (nie)Mocy 19:40, 03 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

A z jakiego powodu bo ja mam posadzone brzozy purpurea w odległości jakieś półtora do dwóch metrów od szmaragdów, jedne i drugie ładnie rosną. Brzozy pójda w górę i zostana od dołu podgolone, a tuje pod nimi będą. Brzoza to pijak wiem, ale i na suchszym daje radę tuje mogę podlać od czasu do czasu, ale ściółka z trocin dobrze wodę w ziemi trzyma, u mnie gleba ciężka.

Danusia pisała kiedyś,ze brzozy od tuji sadzić min. 2m a najlepiej kilka metrów.... a ja bym musiała bliżej ...brzozy właśnie pijoki a tuje też mają płytko korzenie i lubią wodę i będzie konkurencja o wodę
ogród (nie)Mocy 19:27, 03 lut 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Super, że będziesz Basiu sadzić brzozy Doorenbos, bo piękne są
ja nie mam na nie miejsca,bo blisko tuji nie można sadzić bo bym posadziła u siebie....

A z jakiego powodu bo ja mam posadzone brzozy purpurea w odległości jakieś półtora do dwóch metrów od szmaragdów, jedne i drugie ładnie rosną. Brzozy pójda w górę i zostana od dołu podgolone, a tuje pod nimi będą. Brzoza to pijak wiem, ale i na suchszym daje radę tuje mogę podlać od czasu do czasu, ale ściółka z trocin dobrze wodę w ziemi trzyma, u mnie gleba ciężka.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:49, 03 lut 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bardzo udane okoliczności przyrody na wypoczynek.
Może ty wiesz, co to za owoce rosną w tych kiściach na palmach? One się robią potem pomarańczowe, skórkę i miąższ mają podobne do pomarańczy.
Ucinając przewodnik bardzo spowolnisz wzrost. Mojej podczas transportu złamał się przewodnik, musiałam palikiem pionować gałązkę, żeby wyprowadzić nowy. Brzózka dopiero po ponad dwóch latach zaczęła rosnąć.
Wiola, graby można już ciąć. Najlepiej zaczekać na bezdeszczowy dzień.
Duże brzozy podkrzesywałam odcinając najniżej wyrastające gałęzie, żeby doświetlić inne rośliny.

No właśnie ,bo u mnie podają plusowe temp. w 14 dniowej pogodzie i słonecznie
dziękuję Haniu

ogród (nie)Mocy 18:39, 03 lut 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
ja nie mam na nie miejsca,bo blisko tuji nie można sadzić bo bym posadziła u siebie....
I piękne i chyba jedyne z liściastych, które wywołują u mnie szybsze bicie serca, choć jest jeszcze kilka drzew, które u innych w ogrodach mi się podobają, ale u mnie jakoś eleganckie formy nie pasują
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:20, 03 lut 2019

Do góry
Bardzo udane okoliczności przyrody na wypoczynek.
Może ty wiesz, co to za owoce rosną w tych kiściach na palmach? One się robią potem pomarańczowe, skórkę i miąższ mają podobne do pomarańczy.
Ucinając przewodnik bardzo spowolnisz wzrost. Mojej podczas transportu złamał się przewodnik, musiałam palikiem pionować gałązkę, żeby wyprowadzić nowy. Brzózka dopiero po ponad dwóch latach zaczęła rosnąć.
Wiola, graby można już ciąć. Najlepiej zaczekać na bezdeszczowy dzień.
Duże brzozy podkrzesywałam odcinając najniżej wyrastające gałęzie, żeby doświetlić inne rośliny.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:06, 03 lut 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Graby już cięłąm na jesieni, więc teraz już nie.
I chyba na graby to za wcześnie.

Nie znam się za bardzo, ale to chyba tylko brzozy się teraz tnie, bo one się najprędzej budzą.

Aha ja muszę swoje przyciąć i czekam jak dziewczyny będą trąbić...
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 17:55, 03 lut 2019

Do góry
Graby już cięłąm na jesieni, więc teraz już nie.
I chyba na graby to za wcześnie.

Nie znam się za bardzo, ale to chyba tylko brzozy się teraz tnie, bo one się najprędzej budzą.
ogród (nie)Mocy 09:58, 03 lut 2019

Do góry
ogród (nie)Mocy 23:02, 02 lut 2019

Do góry
Tak , będą brzozy Dorenbos jak je widzę,to mi się normalnie micha cieszy, to chyba dobry znak, że to ich miejsce jest Teraz z kolei jak już pewna tyłu jestem to wątpliwości mam co do frontu tego nieszczęsnego..panele cisowe jak najbardziej tak tylko wybór drzew pomiędzy ju taki oczywisty przestał być. Miały być amanogawy bo dużo miejsca nie zajmują ale jakoś nie jestem na przekonana teraz.znowu szukam inspiracji,czegos co wypełni te fak e cisowe plecki .w ogóle plan wymyśliłam taki że będą ciski jako ramy i oslona a wsrodku kilka białych kwiatów.b. najchetniej róż które zniosą półcień.ddDo tego kępki nudne lawendy, gdzieniegdzie stipa. Może nudne a może spokojne..co myślicie o takim przexogrodku? Marzył mi się jakiś postaw t cis kumnowy jak Wojtek ale czy da się go jakoś zaznajomic z tą banda, którą chce mieć.

Krytyczne uwagi jak najchętniej wysłucham

ogród (nie)Mocy 20:47, 02 lut 2019

Do góry
Czyli decyzja podjęta, będą brzozy?
U mnie śnieg całkiem stopniał i było + 12, po prostu szok.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies