Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Mój 4 arowy azyl... 21:23, 23 paź 2013

Do góry
Jaki kolorowy ogród ma Twoja córcia. Też mam te tawuły, to tawuła szara "Grefsheim" lub tawuła wczesna (arguta). Ja mam tę pierwszą, tnie się dowolnie, ale od razu po kwitnieniu, później nie wolno, bo nie zakwitnie w przyszlym roku (pąki kwiatowe zawiązuje pod koniec lata). Pozdrawiam Basiu
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:43, 23 paź 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ania, wiesz jak dogodzić moim pszczołom. U mnie też zakwitł. Lekuchno.
Ta bylinowa to jest Twoja obecna bylinowa-wsiowa? A te róże z bukszpanami to jak są w stosunku do niej?

Brzozy i rozchodnik - bomba. Ja pod brzozami mam takie małe tawuły wiosną zielone a teraz złote i nie jest to coś, co lubię. Lubię te duże tawuły a te takie złotka to mi za dużo już.

Miałam nawet zapodać wątek na moim wątku "co sadzimy pod brzozami bez nawadniania?". Wiem tylko tyle, że wrzosowisko i trawki pasują ale moje miskanty miały się tam niedobrze.

Rozchodniki. Co jeszcze w typie bylin?

Liczę na odzew forumowiczów.

Tak się ma różanka w bukszpanach do wsiowej... z powodu szklarni jest dużo mniejszy wsiowy, ale w miejsce warzywnika zrobiłam kolejną wsiową.... bez bylin to tak łysy ogród .. wsiowe muszą być...
Równolegle do różanki zrobiłam drugą różankę z róz które rosły pod płotem, gdzie szklarnia..
Róże trochę ucierpiały na przeprowadzce, ale w realu wygląda to dobrze

Miskanty lubią słońce i trochę wilgoci.. wiec pod brzozy nie halo.. eksperymentuję co sie da , z tego co mam... już sypnęłam korą i wygląda lepiej W dodatku pod brzozą z powodu skalniaka i położenia jest dość cienisto

Foto wyżej jest na prawo, w środku jest katalpa (widać na jednym i drugim foto) a to brzoza..
Jak dwa zdjecia sie połączy to da to moja północna cześć ogrodu....

Ogrodnik Mimo Woli cd 16:10, 23 paź 2013

Do góry
Ania, wiesz jak dogodzić moim pszczołom. U mnie też zakwitł. Lekuchno.
Ta bylinowa to jest Twoja obecna bylinowa-wsiowa? A te róże z bukszpanami to jak są w stosunku do niej?

Brzozy i rozchodnik - bomba. Ja pod brzozami mam takie małe tawuły wiosną zielone a teraz złote i nie jest to coś, co lubię. Lubię te duże tawuły a te takie złotka to mi za dużo już.

Miałam nawet zapodać wątek na moim wątku "co sadzimy pod brzozami bez nawadniania?". Wiem tylko tyle, że wrzosowisko i trawki pasują ale moje miskanty miały się tam niedobrze.

Rozchodniki. Co jeszcze w typie bylin?

Liczę na odzew forumowiczów.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:56, 20 paź 2013

Do góry
monitka napisał(a)
Madżenko fotkami oczy nasyciłam jak zawsze Zainspirowałaś mnie kulkami falującymi w powietrzu połaczynymi z carexem.
Coś podobnego sobie wykombinowałam w myślach. Tyle że moje tawuły są wyżej szepione, na ok 1,5 m. Myślałam żeby za nimi posadzić miskanta albo proso. W nogach mają kulki bukszpanowe i czerwone żurawki. Doradzisz coś?

Mam jeszcze pytanie o pęcherznicę. Ta twoja mnie zachwyca ale wytłumacz blondynce jak taki efekt osiągnąć. Co to znaczy ciąć radylkalnie? no i jak?
Miałam kiedyś zieloną ale takie pachruszcze wyprodukowałam że szok...

Pęcherznicę tnę radykalnie od pierwszego roku - trzy razy w sezonie. Z tego powodu nie kwitnie ale nie chcę mieć dlugich lysych badyli jakie obserwuję wszedzie. Przycinam każdą gałąż o 1/3 lub nawet o połowę. Dzięki temu ładnie się zagęszcza i stanowi ładny żwyopłot. Wiosną przed wypuszczeniem liści przytnę ją w ładny szpaler. Po każdym cięciu wypuszcza bardzo szybko nowe, ładnie wybarwione listki.

Co do trzmielin to obawiam się, ze miskanty będą za wysokie, z czasem z piuropuszami każdy osiąga min 1,5-2 m... może lepsza byłaby wysoka rozplenica. Ja mam giganteum o wysokosci z piuropuszami max 1,4 m
Prosa nie znam więc nie doradzę...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:22, 20 paź 2013

Do góry
Madżenko fotkami oczy nasyciłam jak zawsze Zainspirowałaś mnie kulkami falującymi w powietrzu połaczynymi z carexem.
Coś podobnego sobie wykombinowałam w myślach. Tyle że moje tawuły są wyżej szepione, na ok 1,5 m. Myślałam żeby za nimi posadzić miskanta albo proso. W nogach mają kulki bukszpanowe i czerwone żurawki. Doradzisz coś?

Mam jeszcze pytanie o pęcherznicę. Ta twoja mnie zachwyca ale wytłumacz blondynce jak taki efekt osiągnąć. Co to znaczy ciąć radylkalnie? no i jak?
Miałam kiedyś zieloną ale takie pachruszcze wyprodukowałam że szok...
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 17:54, 18 paź 2013

Do góry
kachat napisał(a)
No właśnie nie pasuje I ja żadnych bukszpanów u siebie na pewno nie planuję. (

Ponieważ róże od dołu się na ogół ogołacają to ja jednak bym zrobiła jakąś obwódkę jak nie z bukszpanu to z tawuły lub czegoś innego żeby trochę te łyse badyle zasłaniała. Scieżek doradzic nie potrafię .Pozdrówka.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:53, 18 paź 2013

Do góry
Tosia napisał(a)
Przyszłam się przywitać i zaznaczam do poczytania Twoje zwijaski z tawułekbyły mi polcane

Pozdrawiam

Hej Tosia - byłam u ciebie ale sladu nie zostawiłam, Marzence chyba cos się musiało pokićkać
bo ja nie mam grujecznika (ale baaardzo bym chciała) a tawuły u mnie to rosną (na razie bo wiosną aut zrobią) ale bynajmniej nie tworzą zawijaska. One rosną w zawijasku z bukszpana a na srodku jest głóg Paul`s Scarlet. On jest do wymiany na ambrowca ale też na wiosnę bo juz teraz nie znalazłam.

Piękny zawijasek z tawuły ma Ania Lecę w kulki
Ognik szkarłatny - Pyracantha coccinea 18:08, 17 paź 2013

Do góry
Aga napisał(a)

Proszę oto zdjęcie.Mam nadzieję że wszystko jest widoczne

Teraz to wszystko jasne, nie dziwię się, że Ci się nie podoba.
Tawuły byłyby fajne, gdyby je posadzić w formie obwódki, tak, jak to pokazałam na mojej fotce.
U ciebie są rozstrzelone i jest ich zbyt mało, co nigdy nie da pożądanego efektu.
Tuje z tyłu to pewnie brabanty, trzeba je ciąć na kształt żywopłotu aby były tłem dla całej rabaty.
Dosadziłabym jeszcze ze dwa ogniki a za nimi powtórzyła bordową śliwę.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:24, 16 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Drzewko jest potrzebne. Może to być miłorząb Mariken na wysokim pniu, powyżej płota korona, może to być wiśnia Kiku Shidare Sakura, albo sliwa wiśniowa Nigra. Pod nią powinno być na odwrót, na brzegu czarny konwalnik a za nim tawuły. Będzie lepiej. Tawuł nawet 5-7 cięte w kule, blisko pnia drzewa sadzone.

Dziękuję bardzo za rady. Trochę pozmieniałam
O....! 20:05, 15 paź 2013

Do góry
Debra, no różne rośliny tu są, po prostu wyrywałam trawę, którą początkowo porośnięta była ta piwniczka i sadziłam...
co jeszcze ?
róże The Fairy, lawenda, fiołki motylkowate, rojniki ( w tych okrągłych małych misach, ale nie tylko tam), małe mahonie, tawuły, barwinek variegata, orliki, floksy szydlaste, goździki, rogownica...i inne...
Pszczelarnia 13:38, 15 paź 2013

Do góry
ja mam żywopłot z tawuły wczesnej - jak kwitnie to baja, ale tez jest cięty - jednak u mnie to ma inną funkcję
ale też się starzeje jak to tawuła

55m - no jest nad czym myśleć - więc zima jest dobra na myślenie
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 13:20, 14 paź 2013

Do góry
Zasuszone kwiatostany Języczki i Sadźców

Rudzieją listki derenia i tawuły japońskiej

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 11:30, 14 paź 2013

Do góry
Z białej na złotą barwę zmieniaja trawy i złotliny..

Złocą sie tawuły i Judaszowiec

Po prostu ogród... 22:04, 13 paź 2013

Do góry
Wreszcie miałam trochę czasu, żeby porobić fotki jesienne ogrodu, a pogoda dzisiejsza wprost wymarzona

uwielbiam tawuły (ale pewni już to nieraz pisałam)

i bałagan z liści na trawniku

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:50, 12 paź 2013

Do góry
agatanowa napisał(a)
Łukasz, w każdym zakątku ogrodu jest bardzo ładnie. Jesień wygląda u Ciebie wspaniale w tych przebarwieniach. A rabata ogrodowiskowa też - właśnie ta tawuła ją podkręciła (Zdaje się, że) berberys pod wierzbą też daje czadu! To chyba moje ulubione zdjęcie. Oprócz matki jabłoni
Co to za jabłoń? Dobre jabłucha daje?

Bardzo mi miło Kolorki w tym roku wyjątkowe ładne jak na moje rabaty, na ogrodowiskowej nie ma tawuły . Pod wierzbą to berberys, jeden z moich ulubionych krzewów przez cały rok, teraz daje również niesamowity popis kolorów.
Żebym to ja wiedział co to za jabłoń, wiem tyle, że to jakaś zimówka. Drzewo ma ponad 35 lat o ile nie więcej, jabłka są twarde i dość kwaśne, idealne na przetwory
Ogród Eli 13:51, 11 paź 2013

Do góry
Gosiu tak to inna na drugim końcu ogrodu w tamtym trójkącie posadziłam hortensje po bokach kamieni i tawuły pomiędzy choinki i nie wiem co dalej

zostały mi jeszcze te trawki , latam z nimi po całym ogrodzie i nie wiem gdzie je posadzić

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 17:53, 10 paź 2013

Do góry

Hakone

Carexy Amazon MIst świetnie się trzymają - tawuły za to kolorowe
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:59, 10 paź 2013

Do góry
asia_b napisał(a)
Ja jeszcze raz w sprawie mojej rabaty. Posadziłam tawułę golden princess przy samej kostce 8 sztuk, a za nią jakieś 50 cm dalej czarną trawę ophiopogon. Dalej jeszcze planuje poaszić cos na pniu i wysypać kamykiem, ale już sama nie wiem czy nie przekombinowalam. Może przesadzić tą tawułę gdzie indziej bo zasłoni mi tą trawę, jak myślicie?

Drzewko jest potrzebne. Może to być miłorząb Mariken na wysokim pniu, powyżej płota korona, może to być wiśnia Kiku Shidare Sakura, albo sliwa wiśniowa Nigra. Pod nią powinno być na odwrót, na brzegu czarny konwalnik a za nim tawuły. Będzie lepiej. Tawuł nawet 5-7 cięte w kule, blisko pnia drzewa sadzone.
Jeden ogród – dwie osobowości 10:12, 10 paź 2013

Do góry
kachat napisał(a)
O, dzięki A ta irga to taka zrzucająca liście na zimę..? Dopiero zaczynam czytać o irgach i jeszcze nie ogarnęłam za bardzo tematu Ale bardzo ładnie u ciebie wygląda, i razem z tawułami to już w ogóle super A te tawuły to akurat mam u siebie, 3, w półcieniu rosną i choć słabiej to też się wybarwiają całkiem ładnie

Tak irga zrzuca liście na zimę.

A przez cały sezon wiosenny i letni wygląda o tak:

tu zasłonięta przez tawuły

zwyczajnie zielona

Jeden ogród – dwie osobowości 21:01, 09 paź 2013

Do góry
O, dzięki A ta irga to taka zrzucająca liście na zimę..? Dopiero zaczynam czytać o irgach i jeszcze nie ogarnęłam za bardzo tematu Ale bardzo ładnie u ciebie wygląda, i razem z tawułami to już w ogóle super A te tawuły to akurat mam u siebie, 3, w półcieniu rosną i choć słabiej to też się wybarwiają całkiem ładnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies