Jaki kolorowy ogród ma Twoja córcia. Też mam te tawuły, to tawuła szara "Grefsheim" lub tawuła wczesna (arguta). Ja mam tę pierwszą, tnie się dowolnie, ale od razu po kwitnieniu, później nie wolno, bo nie zakwitnie w przyszlym roku (pąki kwiatowe zawiązuje pod koniec lata). Pozdrawiam Basiu
Tak się ma różanka w bukszpanach do wsiowej... z powodu szklarni jest dużo mniejszy wsiowy, ale w miejsce warzywnika zrobiłam kolejną wsiową.... bez bylin to tak łysy ogród .. wsiowe muszą być...
Równolegle do różanki zrobiłam drugą różankę z róz które rosły pod płotem, gdzie szklarnia..
Róże trochę ucierpiały na przeprowadzce, ale w realu wygląda to dobrze
Miskanty lubią słońce i trochę wilgoci.. wiec pod brzozy nie halo.. eksperymentuję co sie da , z tego co mam... już sypnęłam korą i wygląda lepiej W dodatku pod brzozą z powodu skalniaka i położenia jest dość cienisto
Foto wyżej jest na prawo, w środku jest katalpa (widać na jednym i drugim foto) a to brzoza..
Jak dwa zdjecia sie połączy to da to moja północna cześć ogrodu....
Ania, wiesz jak dogodzić moim pszczołom. U mnie też zakwitł. Lekuchno.
Ta bylinowa to jest Twoja obecna bylinowa-wsiowa? A te róże z bukszpanami to jak są w stosunku do niej?
Brzozy i rozchodnik - bomba. Ja pod brzozami mam takie małe tawuły wiosną zielone a teraz złote i nie jest to coś, co lubię. Lubię te duże tawuły a te takie złotka to mi za dużo już.
Miałam nawet zapodać wątek na moim wątku "co sadzimy pod brzozami bez nawadniania?". Wiem tylko tyle, że wrzosowisko i trawki pasują ale moje miskanty miały się tam niedobrze.
Pęcherznicę tnę radykalnie od pierwszego roku - trzy razy w sezonie. Z tego powodu nie kwitnie ale nie chcę mieć dlugich lysych badyli jakie obserwuję wszedzie. Przycinam każdą gałąż o 1/3 lub nawet o połowę. Dzięki temu ładnie się zagęszcza i stanowi ładny żwyopłot. Wiosną przed wypuszczeniem liści przytnę ją w ładny szpaler. Po każdym cięciu wypuszcza bardzo szybko nowe, ładnie wybarwione listki.
Co do trzmielin to obawiam się, ze miskanty będą za wysokie, z czasem z piuropuszami każdy osiąga min 1,5-2 m... może lepsza byłaby wysoka rozplenica. Ja mam giganteum o wysokosci z piuropuszami max 1,4 m
Prosa nie znam więc nie doradzę...
Madżenko fotkami oczy nasyciłam jak zawsze Zainspirowałaś mnie kulkami falującymi w powietrzu połaczynymi z carexem.
Coś podobnego sobie wykombinowałam w myślach. Tyle że moje tawuły są wyżej szepione, na ok 1,5 m. Myślałam żeby za nimi posadzić miskanta albo proso. W nogach mają kulki bukszpanowe i czerwone żurawki. Doradzisz coś?
Mam jeszcze pytanie o pęcherznicę. Ta twoja mnie zachwyca ale wytłumacz blondynce jak taki efekt osiągnąć. Co to znaczy ciąć radylkalnie? no i jak?
Miałam kiedyś zieloną ale takie pachruszcze wyprodukowałam że szok...
Ponieważ róże od dołu się na ogół ogołacają to ja jednak bym zrobiła jakąś obwódkę jak nie z bukszpanu to z tawuły lub czegoś innego żeby trochę te łyse badyle zasłaniała. Scieżek doradzic nie potrafię .Pozdrówka.
Hej Tosia - byłam u ciebie ale sladu nie zostawiłam, Marzence chyba cos się musiało pokićkać
bo ja nie mam grujecznika (ale baaardzo bym chciała) a tawuły u mnie to rosną (na razie bo wiosną aut zrobią) ale bynajmniej nie tworzą zawijaska. One rosną w zawijasku z bukszpana a na srodku jest głóg Paul`s Scarlet. On jest do wymiany na ambrowca ale też na wiosnę bo juz teraz nie znalazłam.
Teraz to wszystko jasne, nie dziwię się, że Ci się nie podoba.
Tawuły byłyby fajne, gdyby je posadzić w formie obwódki, tak, jak to pokazałam na mojej fotce.
U ciebie są rozstrzelone i jest ich zbyt mało, co nigdy nie da pożądanego efektu.
Tuje z tyłu to pewnie brabanty, trzeba je ciąć na kształt żywopłotu aby były tłem dla całej rabaty.
Dosadziłabym jeszcze ze dwa ogniki a za nimi powtórzyła bordową śliwę.
Debra, no różne rośliny tu są, po prostu wyrywałam trawę, którą początkowo porośnięta była ta piwniczka i sadziłam...
co jeszcze ?
róże The Fairy, lawenda, fiołki motylkowate, rojniki ( w tych okrągłych małych misach, ale nie tylko tam), małe mahonie, tawuły, barwinek variegata, orliki, floksy szydlaste, goździki, rogownica...i inne...
Bardzo mi miło Kolorki w tym roku wyjątkowe ładne jak na moje rabaty, na ogrodowiskowej nie ma tawuły . Pod wierzbą to berberys, jeden z moich ulubionych krzewów przez cały rok, teraz daje również niesamowity popis kolorów.
Żebym to ja wiedział co to za jabłoń, wiem tyle, że to jakaś zimówka. Drzewo ma ponad 35 lat o ile nie więcej, jabłka są twarde i dość kwaśne, idealne na przetwory
Drzewko jest potrzebne. Może to być miłorząb Mariken na wysokim pniu, powyżej płota korona, może to być wiśnia Kiku Shidare Sakura, albo sliwa wiśniowa Nigra. Pod nią powinno być na odwrót, na brzegu czarny konwalnik a za nim tawuły. Będzie lepiej. Tawuł nawet 5-7 cięte w kule, blisko pnia drzewa sadzone.
O, dzięki A ta irga to taka zrzucająca liście na zimę..? Dopiero zaczynam czytać o irgach i jeszcze nie ogarnęłam za bardzo tematu Ale bardzo ładnie u ciebie wygląda, i razem z tawułami to już w ogóle super A te tawuły to akurat mam u siebie, 3, w półcieniu rosną i choć słabiej to też się wybarwiają całkiem ładnie