dzięki zastanowię się nad tym powojnikiem , na jrdnym boku altany mam posadzoną wisterię o żółtych kiściach myślę, że ona się bardzo rozrośnie z czasem .
Posadzę miodunkę
Tam w okolicach żółwia, który przykrywa studzienkę z odwodnienia podjazdu planuję posadzić jakąś szczepioną trzmielinę może, a nisko dosadzić chyba jałowce takie rozłożyste niskie- z odzysku.Dalej na tej rabacie rośnie duża już kalina szerokolistna-zimozielona,jako wypełnienie rabaty rośnie niska trzmielina. myślę żeby coś tam dosadzić kolorowego - tylko tam jest cieniowo, bo jeszcze winobluszcz na płocie
Potem dalej będą szmaragdy , hortki i trawki ( to jest ta ściana z budynkiem sąsiada)
1. thuje w ograniczonej ilości
2.choina kanadyjska
3.miłorząb japoński
4.brzoza papierowa lub doorenbos
5.klon shirasawy
6.różaneczniki tylko białe
7.kalina grandiflorum
8.bukszpan,
9.cis
10.berberys green carpet
11.cyprysik tepołuskowy
12.sosna brepo lub inne kulki
13.wrzosy
14.cyprysik nutkajski (lub nie)
15.świerk inversa,
16.sosna bosniacka
17.buk dawyck gold (bardzo) -myślałam o 3 wzdłuż ogrodzenia z przodu i powtózyć 3 x po lewej stronie domu, tam jest elewacja gdzie nic się niejej ciekawego (garażowa) i ładnie by się odcinały na tle białej sciany
18.tulipanowiec amer.
19.Magnolia
20.wiśnia umbraculifera wdzłuz ścieżki wejściowej domu lub Grab frans fontaine – ten podoba mi się bardzo, bardzo pod warunkiem że wygląda jak zielona kolumna, długi i chudy
Karmnik nadaje się na patelnię i suchutkie podłoże.. inaczej będzie brzydki. No i pielenie jego to mordęga.. po wyrwaniu chwastu robi sie brzydka wyrwa.....rozplenice, hosty, hortki i karmnik.... może sie zastanów nad takim połączeniem, bo ja tego nie widzę. Ale Ty tu rządzisz
Lubię to miejsce: kończą się hortensje Kindzi i rośnie kalina, rozplenica i hosty. A podłoże z czasem będzie porośnięte zielonym dywanikiem karmnika ościstego.
LISTA.
Pogrubione sa te które mam (cebule są zamówione, za dwa tyg powinny być), w ilościach podanych. Mam kilka ostróżek, ale nie wiem jak z kolorami u nich. Chyba lepiej kupić juz kwitnące? Widziałam wcz w CO, były ciemnoniebieskie i fioletowe.
Kilka fotek typu PRZED I PO (a raczej w trakcie pracy, bo do końca jeszcze daleko)
Rabatka południowa w lipcu był to busz krzaków :
Potem krzaki zostały przycięte:
Nadal wyglądało tu nieciekawie. Odkryłam też, że moja kalina koralowa wcale nie jest tą, którą chciałam mieć. Więc postanowiliśmy z M, że podlega kasacji. Została wykarczowana:
Z jednej strony widok taki:
Z drugiej taki:
Irenko buchanani mam dopiero pierwszy sezon więc nie mam żadnych doświadczeń, wystarczą mi te proste badylki- są urocze
U Ciebie dziś połaziłam, może uda się w realu
Dzięki, pozdrówka
Aniu, nie pokładają się. To sztywniaki 1 patyczek wypuścił zielone więc może z niego będzie jakiś Dollar. Jak będziesz chciała na wiosnę będzie Twój
Szczerze, to wolę limki i vanilki (której nie mam jeszcze). Za Dollarami przemawia to że się nie pokładają. O ile dobrze pamiętam to dość szybko brązowieją na jesień i tak nie zachwycają kwiatostanami jak inne.
Dla Basi kalina, wypuściła nowe odnogi i szaleje....a obok rozplenica od tyłu
Werbena patagńska- ta dała czadu do wysokości magnolii
i jeszcze urok buchanani- jest świetna, rośne w cieniu,sadzona jesienią, zwiewna i sztywna, po prostu urocza i będę miała ją też przed hortensjami, żeby przysłaniała żurawki przed słońcem
hehe
no ja też właśnie lubię, lubię też taki świetlisty ażur z listków, no i myślę o brzozie u mnie, ale ja mało miejsca mam, może jednak nizszą wersję dam, ale takie już nie mają dla mnie takiego wiejskiego, naturalnego charakteru, na szczęście Mazan-Walerek napisał mi, że sok z brzozy ma takie same własciwosci niezaleznie od odmiany
Obok bedzie (a w zasadzie juz jest) kalina Roseum, cos trzeba dopasować by wyglądało sensownie
owoce zawiązuje np. kalina koralowa "Compactum"
jeśli chcesz stworzyć "stołówkę dla braci mniejszych" i wspaniałe "ogrodowe korale" jesienną i zmową porą ... polecam dodatkowo:
berberysy
rokitniki
trzmieliny oskrzydlone
i oczywiście ogniki (na bardziej zaciszne zakątki ogrodu lub bliżej po domem)
Rośliny widać takie jak u nas, dziwne, że rh jeszcze kwitną w tamtym tygodniu jadłam owoce akinidii w Bolestraszycach, bardzo smaczne, miękkie i słodkie a stroje indian piękne i kolorowepozdrówka i dalej pooglądam
wpsaniale! Kalina jest cudna Kwitła w tym roku? Masz zdjęcia?
Ja mam młódkę kupiona w tym roku, mała jeszcze, taka ze 100 cm
Liatrze cyknij zdjęcie z bliska i na listki Ja tez swoja drogą mam liatry z biedry, mi się białe dostały, a fioletowe mam od Zawitki
Co do tej rabatki z Yvoną, to muszę obejrzeć rzut, ale Asia zawsze fajne rzeczy podpowiada, cudnie komponuje rosliny
Mnie urzekły te kule własnie. Zawsze oglądałam się za tymi krzewami gdy je widziałam w innych ogrodach. Nawet wtedy nie miałam jeszcze pojęcia że to kalina