Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Mala_Mi 10:40, 24 sie 2014

Urszulla napisał(a)
Lubię to miejsce: kończą się hortensje Kindzi i rośnie kalina, rozplenica i hosty. A podłoże z czasem będzie porośnięte zielonym dywanikiem karmnika ościstego.

Karmnik nadaje się na patelnię i suchutkie podłoże.. inaczej będzie brzydki. No i pielenie jego to mordęga.. po wyrwaniu chwastu robi sie brzydka wyrwa.....rozplenice, hosty, hortki i karmnik.... może sie zastanów nad takim połączeniem, bo ja tego nie widzę. Ale Ty tu rządzisz
gierczusia 12:54, 24 sie 2014

To tak jak ja kupiłam jarzmiankę i jeżowkę coby je razem posadzić .. Bo mi razem kolorystycznie konweniowały .........echhhhhhhh ... Buziaki Ulka
Urszulla 12:58, 24 sie 2014

Aniu, to taki zakątek dochodzący do kompostownika. To nie jest jakaś duża przestrzeń.
Karmnik, piszesz że na suche miejsca...muszę sobie to wziąć pod uwagę, na razie rośnie na wilgotnym. U Bogdzi widziałam go pod Rh, a ona je ciągle podlewa i myślałam że on tak lubiCzekam aż się hosty po prawej stronie rozrosną przy kompostowniku. wtedy będę zmieniać.
Człowiek się całe życie uczy, dobrze że są doradcy z praktyką

A rozplenica, sztuk jedna!!! została tam posadzona a właściwie uratowana przed ścięciem i ma się całkiem dobrze, żeby nie zapeszyć. Jak urośnie do rozmiarów odpowiednich będzie materiałem do dzielenia i wtedy dostanie docelowe miejsce. Bo u mnie dużo takich przechowalników, Aniuwiesz jak jest na początku.
Urszulla 13:00, 24 sie 2014

gierczusia napisał(a)
To tak jak ja kupiłam jarzmiankę i jeżowkę coby je razem posadzić .. Bo mi razem kolorystycznie konweniowały .........echhhhhhhh ... Buziaki Ulka

i jak się to skończyło? rozsadziłaś
Urszulla 13:31, 24 sie 2014

Dziś zimna niedziela, więc siedzenie w domu murowane. Za to wspaniały czas żeby zaległości forumowe po wczasach nadrabiać wracam do nałogu,

u mnie wszyscy są przyzwyczajeni...i nikogo nie dziwi jak przywożę worki z ziemią lub rośliny jeszcze w najbliższej przyszłości tj. zimą będę musiała mieć swój własny komp. bo do ogólnego mogę się nie dopchaćha,ha
Gabriela 13:35, 24 sie 2014

Urszulla napisał(a)

Werbenie patagońskiej potrzebna taka zima jak miniona. Moje porosły w tym roku na 2 metry. Sposób z zimowaniem w doniczce niezawodny w razie "normalnej" zimy, wtedy można na wiosnę zrobić sadzonki, bo łatwo się ukorzeniają i mamy wcześniej kwitnącą werbenę niż ta z siewu.

Ale gdzie te doniczki trzymacie? w garażu czy w gruncie????

Doniczkę z wykopaną i przyciętą mocno werbeną, zimą przechowuję w szklarence przydomowej, gdzie jest bardzo jasno i jest dodatnia temperatura. A Hania trzyma po prostu na parapecie okna, w domu i inne dziewczyny też.
Garaż, albo widna piwnica byłyby dobre, jeżeli jest tam jasnonki i temperatura nie spada poniżej zera. Sadzonki najlepiej uciąć już w lutym.

Możesz spróbować zostawić werbenę na zimę i czymś okryć, może zima będzie podobna do poprzedniej?

To jest zdjęcie mojej werbeny, która przezimowała, niczym nie okryta, spojrzałam na datę zdjęcia - 29 czerwca tego roku. Spróbuję ją mocniej okryć na zimę i zobaczymy co się wydarzy.

Urszulla 15:50, 24 sie 2014

Dziękuję Gabrysiu, warto na pewno pół na pół spróbowaćczęść do doniczki dam a część zostawię i okryję. Z kilku sadzonek naprawdę jest duża ilość kwiatów.
A u Ciebie też ładnie wyrosła, cóż ta zima była wyjątkowa.
Nikita 22:14, 24 sie 2014

Ula, ale ci piękny dywan trzmielinowy rośnie!
BarbaraM 08:11, 25 sie 2014

Ula,jestem już
Ładnie ci się wszystko rozrasta.
Ja wcale werbeny nie okrywam na zimę i rośnie dobrze.
Bardzo szybko się mnoży.Właściwie to kiedy raz się ją wsieje do ogródka potem nie trzeba się o nią martwić.Jest i już.
Dla kaliny w przyszłości znajdź miejsce bo duża urośnie-wys.2m szer.1,5m
WilczaGora 08:46, 25 sie 2014

piękne werbenki zastałam i po zimie takie ładne...hoho