Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia

Blaski i cienie nowego życia

Urszulla 14:25, 23 sie 2014

Podziwiałam hortensje prześliczne. Dzisiaj nabyłam spory egzemplarz hortensji Haye's Starbust z białymi, pełnymi kwiatami i od zeszłego roku tworzę dwie nowe rabaty z hortensjami krzewiastymi, w tym z Magical Candle.

Gabrysiu,dawno u Ciebie nie byłamchętnie obejrzę Twoje nowe poczynana ogrodowe.
Urszulla 14:31, 23 sie 2014

zawitka napisał(a)
Ula dzięki takiej trawki nie mam wsadziłam inną i zobaczę jak będzie ale ten kolor by mi bardziej pasował Zapisałam sobie .Widzę że Ty to tak jak ja wsadzasz a potem hajda dalej bliżej Ja to rozsadzam na razie

Ha,ha właśnie tak kombinuję też rozsadzam co mogę
Urszulla 14:31, 23 sie 2014

Kasik napisał(a)
Dopiero po dłuższej nieobecności można zauważyć zmiany w ogrodzie. Oczywiście chwastowe też. , ale ja mówię o tym jak roślinki ładnie przyrastają. Cudnie te Twoje trawki poszły i hortusie też w pełnej krasie. U mnie hortensje tez niektóre dopiero kwiatostany rozwijają, a niektóre już się przebarwiają i śmiesznie, bo dzieje się to na takich samych sadzonkach, posadzonych w jednym momencie.

Pozdrawiam.

Kasiu, Ty masz zagospodarowany ogród. Mi idzie powoli szczególnie na trudne prace w gliniastej ziemi. Ale jak się zawzięłam na tę rabatę to są efekty. Jest taka jak ją zaplanowałam- brakuje jeszcze wypełnień bo roślinom potrzeba czasu na rozrost. I wykończenia z tyłu tuj. Pomysły mam. A poza tym leci nieźle gdyby nie te osty cholerne, bo inaczej nie powiem, nerwa mam na nie a walka trudna.
Urszulla 14:32, 23 sie 2014

ewa004 napisał(a)
Wpadłam zobaczyć jak tak pourlopowe samopoczucie ?

Nieźle, wracam niestety do rzeczywistości
Urszulla 14:35, 23 sie 2014

Lubię to miejsce: kończą się hortensje Kindzi i rośnie kalina, rozplenica i hosty. A podłoże z czasem będzie porośnięte zielonym dywanikiem karmnika ościstego.

Urszulla 19:46, 23 sie 2014

Dzisiaj popołudniu się zawzięłam i przekopałam 1/3 zachwaszczonej części pod jabłonką i posadziłam docelowo trzmielinę biało-zieloną. Będzie pokrywała całą przestrzeń i będzie cięta na wysokości ok.15cm.
Sadzonki trzmieliny robiłam chyba w czerwcu i są już ukorzenione. Zasady które mi sąsiad przekazał:
- jak najszybciej po ucięciu gałązki robić sadzonki;
- uciąć czubek zostawiając 2, 3 listki
- ukorzeniać najlepiej w cienistym miejscu, dobrze koło murku

i widok z pozostałą częścią jeszcze nie przekopaną jeśli w przyszłym tyg. nie będzie padało może skończę.

renatamama3 22:23, 23 sie 2014

Ale ,szkółkę z Trzmielin zrobiłaś.Chciałabym mieć Twoją cierpliwość n czekaie ,aż urośnie.Rabatka ,wyszła miodzio.pozrawiam
malgorzata_s... 22:29, 23 sie 2014

Ula w powtarzalności i ilości siła powiadasz. Dlaczego ja na to nie wpadłam parę lat temu Ilość różności mam ale powtarzalności brak Buziam
Urszulla 08:37, 24 sie 2014

renatamama3 napisał(a)
Ale ,szkółkę z Trzmielin zrobiłaś.Chciałabym mieć Twoją cierpliwość n czekaie ,aż urośnie.Rabatka ,wyszła miodzio.pozrawiam

Podniosłaś mnie na duchu Reniu, cierpliwość mam ćwiczoną na wszystkich frontach życia....do anielskiej jeszcze dużo brakuje

Fajnie że Ci się moja rabatka podoba pracuję nad nią jeszcze.
Urszulla 08:41, 24 sie 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ula w powtarzalności i ilości siła powiadasz. Dlaczego ja na to nie wpadłam parę lat temu Ilość różności mam ale powtarzalności brak Buziam

Gosiu, nie możemy porównywać naszych ogrodów. Ja mam większą przestrzeń i dlatego wybrałam tą zasadę. Gdybym miała tak jak Ty pewnie wolałabym mieć wszystkiego po trochu. A ja jestem zachwycona Twoim upychaniem i tym że z każdą porą roku Twój ogród nabiera innych barw. Ty możesz szaleć jeszcze na wysokościach Macham, do miłego zobaczenia