Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród na glinie 19:00, 14 kwi 2015

Do góry
zarobiona byłam i nawet nie zauważyłam, że czosnki mają pąki
i agrest również

miskant ML

Ogród na glinie 18:40, 14 kwi 2015

Do góry
miskant graziella

prymulki utopione niestety w liściach szafirków

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 10:57, 14 kwi 2015

Do góry
Dzięki Aniu, to poćwiczę cierpliwość, bo już bym go chętnie wysiała Jakoś nie mam szczęścia do roślin z nasion, w zasadzie tylko gęsiówkę udało mi się wyhodować, z innymi wieloletnimi nigdy nic nie wyszło Mam nadzieję, że dzwonek nie jest z tych trudniejszych, bo się strasznie na niego napaliłam, a sadzonki u mnie dość drogie są

Ewulka, dzięki, będę czekać - rok temu jeden miskant mi padł, nie obudził się po zimie, i teraz się boję, czy pozostałych nie stracę... Takie ładne były na jesieni
Mój kawałek planety 08:35, 14 kwi 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
A nie wdało się czasem zakażenie?

Mnie uciepała osa przy wyrywaniu chwastów i brudną ręką potarłam (myslałam, że to miskant mnie połechtał a to mała paskuda była )... łapa urosła do rozmiarów bicepsu Pudziana. Dostałam jeden zastrzyk w d. jeden w żyłę i cały zestaw leków i maści.

Idź do lekarza, bo mnie straszyli, że takie zakażone ugryzienie może się strasznie babrać. Na szczęście po tygodniu przeszło.

Juziu, współczuję, jak miałam 8 lat zruszyłam gniazdo os, ponieważ obok były pokrzywy bałam się stamtąd wyjść, pokąsało mnie kilkanaście, przeżyłam ale nienawidzę ukąszeń, pszczół,os to diablo boli, nie wiem jak mogłaś pomyśleć że to miskancik
ale dziękuję jest ciut lepiej nie mam czasu do lekarza bo będę popołudnie w plecy a mam cisy wykopane z gruntu mus szybko wsadzić.

Mój kawałek planety 08:01, 14 kwi 2015

Do góry
A nie wdało się czasem zakażenie?

Mnie uciepała osa przy wyrywaniu chwastów i brudną ręką potarłam (myslałam, że to miskant mnie połechtał a to mała paskuda była )... łapa urosła do rozmiarów bicepsu Pudziana. Dostałam jeden zastrzyk w d. jeden w żyłę i cały zestaw leków i maści.

Idź do lekarza, bo mnie straszyli, że takie zakażone ugryzienie może się strasznie babrać. Na szczęście po tygodniu przeszło.

Ogródek Iwony 22:31, 13 kwi 2015

Do góry
Dziś tak wiało, ze szkoda było na zewnątrz nawet psa wypuścić. Wpadłam na pomysł, by drobne roślinki powkładać do doniczek. Trafiła tam runianka, podzieliłam żurawki. Niektóre były ładne, to poleciałam na chwilkę do ogrodu i wsadziłam od razu na rabaty. Wieczorem trochę się uspokoiło i posadziłam do końca wszystkie miskanty:
LM - na rabacie przy tarasie,
Miskant Kleine Fontane i Rozplenicę Piórkówkę na ognistej rabacie,
Miskant Grosse Fontane na rabacie przed domem, gdzie jest obwódka bukszpanowa i róże Berolina.
Variegatus znalazł swoje miejsce na rabacie wschodnio-pólnocnej jako tło dla sedum, przed sedum doszły żurawki. Zebrinusa posadziłąm niedaleko ognistej rabaty.
Nadal nie jestem pewna, jakie żurawki są jakie. Mimo, że znam ich nazwy, to po zimie ich wygląd nie pokrywa się z ich zdjęciami w necie. Jestem pewna żurawki Lime Marmalade, tej nie można pomylić.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:16, 13 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Violu, ja robię podobną rabatę przy domu. Z boku pnąca New Dawn, potem dwie rabatowe róże Uncle Walter, a z drugiej strony na środku pomiędzy oknami Miskant Zebrinus. Przed tym wszystkim będzie lawenda jako obwódka.
Co jeszcze dać w nogi różom się nie zastanawiałam. Może tak wystarczy? Rabata ma tylko metr szerokości

No to będzie ładnie Iwonko
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:59, 13 kwi 2015

Do góry
Violu, ja robię podobną rabatę przy domu. Z boku pnąca New Dawn, potem dwie rabatowe róże Uncle Walter, a z drugiej strony na środku pomiędzy oknami Miskant Zebrinus. Przed tym wszystkim będzie lawenda jako obwódka.
Co jeszcze dać w nogi różom się nie zastanawiałam. Może tak wystarczy? Rabata ma tylko metr szerokości
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 16:04, 13 kwi 2015

Do góry
kachat napisał(a)
Rozmiarów żadnych nie podawałam, normalnie na stronie wrzuciłam do koszyka rośliny, przyszły niektóre baaaaardzo małe, np. miskant 3 razy mniejszy a niemal w tej samej cenie co potem kupiłam w stacjonarnym sklepie...

ja wolę zawsze popatrzeć i "pomacać" przed zakupem,raz się odważyłam przez internet kupić i się nie zawiodłam ale różnie może być jak widać..
Pomóżcie wyczarować mi ogród 16:02, 13 kwi 2015

Do góry
Ascot będę sadzić tutaj przed tujami:

Tuje rosną w odległości 1 metr od siebie, tylko wyglądają, że są gęsto. Chyba zrobię tak: między pierwszą tują od lewej a drugą posadzę miskant ML (tylko wysunę do przodu około 90 cm), później dwie róże obok siebie w odległości około 40 cm, żeby utworzyły "gruby krzaczek", między trzecią tują a czwartą znowu ML. Do tego jeżówki, liatra i floksy - wszystko mam, chcę dokupić lilię. Nic innego nie wymyśliłam. Aha, jarzębina na razie musi tu zostać, nie zdążyłam jej przesadzić, a już puszcza listki, na jej miejsce planowałam grujecznik (też mam). Zaraz dam rysunek, ba to tak trudno wyjaśnić.
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 15:49, 13 kwi 2015

Do góry
Rozmiarów żadnych nie podawałam, normalnie na stronie wrzuciłam do koszyka rośliny, przyszły niektóre baaaaardzo małe, np. miskant 3 razy mniejszy a niemal w tej samej cenie co potem kupiłam w stacjonarnym sklepie...
Ogród na glinie 12:07, 13 kwi 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Kulki super, ja bym tylko odsuneła od siebie te dwie małe po prawej stronie. Miskant zje trzmielinę, jest ekspansywny i za wysoki moim zdaniem.

te dwie małe ciągle mi właśnie nie pasują
spróbuję je rozsunąć
a jak trzmieliny nie będzie, to 2 miskanty nie za dużo by zasłonić piaskownicę szeroką na 1,5 m?
Variegatus tak się przewiesza aż do ziemi. Myślałam też o 1 rozplenicy, ale obawiam się o jej rozłożystość, że miejsca dla niej zabraknie.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 11:58, 13 kwi 2015

Do góry
rozark napisał(a)

ja abstynent , one były w cieniu i trochę kwitły ale nie miały owoców, teraz jest więcej słońca, może pojawią się i owoce, zeszłoroczny cały jeden zużyłam do herbatki, będę je likwidować na jesieni, także jak ktoś ma chęć na sadzonki to śmiało pisać

w tym miejscu będą hortensje i miskant ML

jak nie owocuje to szkoda, ja lubię sobie pokroić owoce w cienkie paseczki zasypać cukrem i w ziemie do herbaty sobie zalewać
Ogród na glinie 11:45, 13 kwi 2015

Do góry
Kulki super, ja bym tylko odsuneła od siebie te dwie małe po prawej stronie. Miskant zje trzmielinę, jest ekspansywny i za wysoki moim zdaniem.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 10:39, 13 kwi 2015

Do góry
rozark napisał(a)

ja abstynent , one btły w cieniu i trochę kwitły ale nie miały owoców, teraz jest więcej słońca, może pojawią się i owoce, zeszłoroczny cały jeden zużyłam do herbatki, będę je likwidować na jesieni, także jak ktoś ma chęć na sadzonki to śmiało pisać

popieram, bedzie pieknie! Jeszcze gdyby te lilaki udalo sie sciac! Czyms bym sie oslonila od chodnika.. najlepiej czyms zimozielonym?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 10:27, 13 kwi 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
pigwowca zostaw na pigwówkę

ja abstynent , one były w cieniu i trochę kwitły ale nie miały owoców, teraz jest więcej słońca, może pojawią się i owoce, zeszłoroczny cały jeden zużyłam do herbatki, będę je likwidować na jesieni, także jak ktoś ma chęć na sadzonki to śmiało pisać

Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 08:07, 13 kwi 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Tak sądzisz Edytko?
http://www.vmvj.fr/wp-content/uploads/172560.jpg

No, nie mam pojęcia co to za trawa. Na pewno miskant
Zdjęcie niesamowite Waldku
Rośliny wieloletnie - kompozycje na tarasie i przy tarasie 08:38, 12 kwi 2015

Do góry
Kompozycje na tarasie powinny być ładne cały rok w zasadzie, posadzenie traw które późno puszczają pozbawi dekoracji na wiosnę, bo trawy w sumie dopiero od czerwca będzie widać.

Miskant 'Variegatus' może dać radę.
Ogród tworzony z pasją 07:50, 11 kwi 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Ale porządek! Pięknie. U mnie też trawki ruszyły.

Dziękuję.
U mnie też, jeszcze tylko rozplenica i miskant olbrzymi smacznie śpią.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:26, 10 kwi 2015

Do góry
Gaz jest doprowadzony prostopadle do ściany i potem po ścianie pionowo do miejsca, gdzie jest taka dziura w styropianie między oknami:

Zdrowy rozsądek nie pozwala sadzić tam żadnych krzewów, tylko trawy i kwiatki. Trzmieliny zatem nie mogę tam być. Poza tym sceptycznie podchodzę do krzewów szczepionych na pniu na tej rabacie, bo spadający z dachu śnieg je łatwo połamie.

Hortensje 3szt obok siebie, czy rozrzucone?

Z traw nie musi być akurat miskant, ale pasuje mi coś takiego ok 1,5m wysokości, żeby zasłonić dolot powietrza do kominka i ta dziurę od gazu (tam będą drzwiczki rewizyjne). Zatem co innego?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies