Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

szemusia 13:41, 04 maj 2015

Ach tawuła Właśnie za te kwity wiosną jeszcze ją trzymam, bo później taki krzaczor z niej...
I też pytam o trawę przy berberysach. Miskant? Ml? (kojarzy mi się, że tam był, ale mogłam coś pomerdać)

Pozdrawiam poweekendowo. U nas piękne słoneczko
Iwk4 13:56, 04 maj 2015

Asiu, Beatko, tą tawułę kupiłam kilka lat temu właśnie dla tych śnieżnych kwiatów. Uwielbiam ją w potrze kwitnienia. Dwa razy zmieniałam jej miejscówkę, teraz już chyba wylądowała w miejscu, gdzie nikomu nie będzie przeszkadzać i zasłoni w nogach łysego od dołu cyprysa. Wcześniej myślałam, ze to jakaś tuja, a dopiero po dyskusjach na temat cyprysów doszłam do wniosku, że to cyprys Tawułę po kwitnięciu w tym roku chyba mocno przytnę.

Przy berberysach mam Gracilimusa, sadziłam jesienią.
Wtedy cudnie wyglądały jego wachlujące na wietrze kłącza I zasłaniały troszkę widok od tarasu

edit: słoneczka zazdroszczę, u nas deszczyk
Oby tylko w czwartek i piątek nie padało na północy, jadę na wycieczkę na Hel i do Władysławowa
Iwk4 14:02, 04 maj 2015

Pisałam, ze ja wczoraj odpoczywałam, ale M wczoraj musiał wziąć szpadel w ręce, mimo niedzielnego wieczoru. Szwagierka postanowiła zostać matką chrzestną naszego starego żywopłotu z tuj i go przygarnąć. Tak więc M wczoraj wykopał resztę, a dziś rano siostrzeniec zabrał go do nowego ogrodu. A ja zostałam z gołym płotem i teraz czekam na sponsora.
I ciekawa jestem, czy się doczekam, ale przecież niedługo Dzień Matki I po drodze jakieś imieniny mam, choć ich nie obchodzę, ale okazja jest
Tylko ciekawa jestem, czy mam domyślne dzieci
Asiuniaa 14:02, 04 maj 2015

Iwk4 napisał(a)

Przy berberysach mam Gracilimusa, sadziłam jesienią.
Wtedy cudnie wyglądały jego wachlujące na wietrze kłącza I zasłaniały troszkę widok od tarasu

Właśnie się rozglądam za czymś wysokim z traw - u mnie słabiutki wybór w trawach - Gracilimusa widziałam w pobliskiej szkółce i - wysoki był w pierwszym roku?
szemusia 14:10, 04 maj 2015

Iwonko, musisz głośno i wyraznie mówić, że ten łysy płot Cię denerwuje i w ogóle, ale to w ogóle patrzeć na niego nie możesz...
A, i dokładnie powiedz, co być w tym miejscu widziała... Coby niespodzianek nie było
Iwk4 14:37, 04 maj 2015

Asiuniaa napisał(a)

Właśnie się rozglądam za czymś wysokim z traw - u mnie słabiutki wybór w trawach - Gracilimusa widziałam w pobliskiej szkółce i - wysoki był w pierwszym roku?

Gracilimus jest piękny.
W pierwszym roku wyglądało to tak:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/83/836275/original.JPG
Potrafi być taki:
http://podloze.pl/photos/wysoka-trawa-175cm-miskant-gracillimus-doniczka-2189005562_580x0.jpg
Z tego, co czytam na forum, co trzy lata trzeba wykopać i podzielić karpę. W czwartym roku samej byłoby już ciężko. Ale jeszcze nie mam doświadczenia. To są opinie dziewczyn z forum
Iwk4 14:42, 04 maj 2015

szemusia napisał(a)
Iwonko, musisz głośno i wyraznie mówić, że ten łysy płot Cię denerwuje i w ogóle, ale to w ogóle patrzeć na niego nie możesz...
A, i dokładnie powiedz, co być w tym miejscu widziała... Coby niespodzianek nie było

Wezmę sobie tę radę do serca
frezja 15:51, 04 maj 2015

Iwk4 napisał(a)

Gracilimus jest piękny.
W pierwszym roku wyglądało to tak:

warto czekać..też mam,ale jeszcze drobnica

ile mają lat??
bacowa 18:03, 04 maj 2015

Napisałam posta i chyba zjadło, Iwonka zerknij do działu"buk pospolity" może ty rozpoznasz co kupiłam ?
Iwk4 18:45, 04 maj 2015

Ewa, zerknęłam . Pierwszy, to chyba buk kolumnowy Dawyck Gold, bo takiego chciałam do siebie i jeszcze nie kupiłam, ale tak właśnie wygląda.
Opis: http://kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/1/roslina/974,fagus-sylvatica-dawyck-gold
Tego czerwonego nie jestem pewna. Mój Dawyck Purple jeszcze nie wypuścił listków, za kilak dni dopiero. Ale w moim te gałązki idą do góry.
Znawcą buków i kolekcjonerem jest Zbyszek: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2671-dzialka-prawie-w-borach-tucholskich?page=467
Może on rozszyfruje, co to za buki? Mi polecał buki, kiedy chciałam kupować.
W wątku o bukach wyczytałam, że lubią stanowiska słoneczne, wtedy się lepiej wybarwiają, niż w półcieniu, ziemię żyzną, przepuszczalną, wilgotną. taką chyba masz, będzie idealna
Zaraz do niego napiszę
edit: napisałam do Zbyszka.
Fajne te twoje buczki