Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Iwk4 01:10, 30 kwi 2015

Mala_Mi napisał(a)
W kompoście najczęściej są pędraki kruszycy złotawki czy jakoś tak się to zwie. I jakieś jeszcze. Ania-Matylda rozpracowała co mieszka w kompoście. Ale dziś nie mam głowy do szukania linku. Nie mam głowy do niczego.

Znalazłam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3334-kruszczyca-zlotawka
Ale u mnie nie on mieszka, tylko Ogrodnica niszczylistka, a to już większy problem:
http://poradnikogrodniczy.pl/ogrodnica-niszczylistka-zwalczanie-chemiczne-i-ekologiczne.php
Viola 21:29, 01 maj 2015

Wiosna
Tulipanki i piwonie

Klęska urodzaju młodych przyrostów na świerczku Will's Zweig

Młode przyrosty na brzozie , a z tyłu nowy układ tuj - tym razem po całej szerokości.

Jutro zaczynam nasadzenia przed tujami, rabatka się poszerzy. Trawy hortensje i inne
Marcin89 22:30, 01 maj 2015

No czekamy .
inag 00:14, 02 maj 2015

Mam nadzieję, że zdjęcia będą w dużej ilości z tych nowych nasadzeń
kosolka 06:32, 02 maj 2015

Ja też chcę zobaczyć! Pięknej pogody do roboty życzę
Iwk4 00:49, 05 maj 2015

Violu, jak prace przebiegały? Poradziłaś sobie?
Mala_Mi 20:57, 05 maj 2015

Tujki po całości fajny pomysł Tak estetycznie będzie
Viola 09:36, 06 maj 2015

Kochani, zbiorowo dziękuję za wpisy. Wiem, że czekacie na nową rabatę. Nie mam czasu na ogrodowisko, bo albo siedzę w ogrodzie i szybciutko robię, co trzeba, albo pracuję przy komputerze (ale niestety nie w internecie więc i do Was nie zaglądam). Rabata idzie do przodu powoli, wykrajanie darni to koszmarna praca - na drugim zdjęciu w Imperacie Red Baron i pod wiązem widac jakie skarby (kamienie) wykopuję w swojej ziemi, po za tym mam tu super próchnicę, dżdżownice w ilości 5 sztuk na jedno kompnięcie łopatą Na razie wrzucę dosłownie dwie fotki, bo więcej nie zrobiłam. Rabata jest jeszcze nie pełnej szerokości. Przed hortensjami dam albo żurawki, albo turzyce ice dance. Zobaczę jak będzie wyglądało. Wszystko robię na czuja, najpierw plan, a potem oczywiście wszystko bierze w łep i jest inaczej.

To tył działki i przyszła rabata, o której mowa:

Nic nie widać więc piszę, po kolei od lewej: 2 miskanty ML, 4 hortensje Lime Light, Wiąz Aurea, a w nogach 5 sztuk Imperaty cylindrycznej Red Baron, Miskant Zebrinus, znowu 3 Limki (na zdjęciu widać już tylko jedną), dalej 3 derenie Sibirica (patrząc z tarasu za brzozami) i 3 pęcherznice Luteus dla rozjaśnienia ciemnego kąta.
kosolka 09:40, 06 maj 2015

Mam nadzieję ze wyjdzie tak jak chcesz! Ja też nic nie pisze, nie mam o czym, choć ciągle coś robię Zresztą mało siedzę w necie. Pozdrawiam i buziaki!
Viola 09:41, 06 maj 2015

I jeszcze wrzucę Wam moje dwa małe cuda ogrodowe: jarząbek posadzony w zeszłym sezonie ma kwiatki, hura, czyli będą koraliki ????
I uwaga, czy na drugim zdjęciu widzicie pączek w piwonii????? Posadziłam ją w zeszłym !!!!!!!! miesiącu (wiem, że trzeba w sierpniu, ale tak musiałam), czyżby chciała zakwitnąć????