Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ogród w Holandii 15:01, 22 mar 2012

Do góry
Pszczelarnio - wielkie dzięki za przepis na kompost. A jak duży ten kompostownik u Ciebie? Bo ja robię taki 1mx1m i ok 1,5m wysoki. To ile taczek mogę się spodziewać?
Wieloszka - dzięki za odwiedziny. Tutaj wiosna zawsze jest szybciej. Wpływy morskie! Ostatnio ze zdziwieniem przeczytałam, że Holandia jest w tej samej strefie co północne Włochy. No, ale jednak więcej opadów i bardziej wieje! Ale tulipany już rozkwitają, a dziś nawet widziałam taki ogródek, gdzie zaraz przekwitną. Bardzo nam się ta pięna pogoda teraz przydaje. Oby jak najdłużej.
Ogród w Holandii 12:40, 22 mar 2012

Do góry
A ja chwalę już wyprzedzająco nowy kompostownik! To jest to!
Ogród w cieniu brzozy 09:30, 22 mar 2012

Do góry
Witajcie wiosennie, ja również powoli działam u siebie. Sprzątam, przycinam, wycinam, końca nie widać, a kompostownik już pełny.
Dostrzegłam pierwsze straty w ogrodzie, nornice buszowały w zimie. Cały rząd irysów syberyjskich zjedzony, nawet teraz wyjadają budzące się do życia orliki, a w pobliżu liliowce... Tulipany i lilie wsadzam do donic, dobrze rosną, ale z bylinami i krzewami sie tak nie da.
Dobrze przezimowały za to róże pnące: Constance, Perennial Blue, Rhapsody, Jasmina i inne, nawet Edenka się może postarała, ale jeszce trzeba poczekać.
Ogólnie jest jeszcze szaro, znalazłam jednego kwitnącego kwiatuszka.
Ogród w Holandii 20:49, 21 mar 2012

Do góry
Udało nam się położyć dach czyli deski. Ale jeszcze musimy położyć warstwę przeciwwilgociową i zrobimy to w piątek/sobotę. Ale bardzo jestem z nas dumna - sami zrobiliśmy dach! A wyglądało to tak:

Moje dziecko bardzo było zafascynowane. A jak się zmęczyło to sobie oglądało przedstawienie z taczki:

W tle widać pomalowane deski, z których wkrótce powstanie kompostownik. Tyle sie o tym kompoście naczytałam, że postanowiłam sobie wyprodukować!
No i pogoda była już na prawdę wiosenna. Roślinność też tak chyba uważa:

Od jutra przenoszę rzeczy ze starej komórki.
Ogród - pomoc w tworzeniu 17:34, 21 mar 2012

Do góry
Witam serdecznie po raz pierwszy...

Obecnie jestem na etapie porządkowania terenu, który kiedyś ma się nazywać ogrodem. Na dziś dzień rośnie tam wszystko co nie jest mile widziane, nie przypomina ogrodu, no ale ten stan nie będzie trwał wiecznie. O przygotowaniu terenu pisać nie będę, bo to nie ten wątek więc przejdę od razu do rzeczy.

Mianowicie od dłuższego czasu staram sie nadać przyszły kształt ogrodu, który znajdować sie ma za domem. Przód został już po części stworzony na wzór japoński - a więc jako tako (zdjęcie oznaczone jako przód).

Gorzej mi idzie z tym co za domem. Co prawda troche widziałem, troche czytałem, ale w dalszym ciągu mam problem. Oglądałem nawet projekty, które w małym stopniu oddają kształt i wymiar (u mnie to prawie kwadrat o wymiarach 20 na 19) przestrzeni pod ogród.
Na rysynku (tytułem "za domem") przedstawiłem to co sie juz znajduje - a więc studnia, szambo i kompostownik. Pozostałe rzeczy są moją wyobraźnią i docelowym planem.

Część działki za domem ma wymiar 20x19.

Plan nr 1 ogród uformowany byłby na wzór kółek. Dodatkowo pod oknem umieszczona też rabata w takiej samej formie. W środku trawa. W tychże uformowanych kółkach rabaty, rośliny drzewa i wszystko inne co przyszłoby mi do głowy. Jednak im dłuzej patrze tym mniej mi sie to widzi, ale i tak jest ciut lepiej niż na początku rysowania.

Plan nr 2 jest stworzony w oparciu o pewien projekt (właściwie jego część) która sie pojawiła już na forum w tych wątkach, ale wybaczcie nie pamietam u kogo dokładnie. Tutaj zaciekwaiła mnie forma i kształt oraz co ważne wymiar działki ( o ile pamiętam też kwadratowy). Jednak zastanawia mnie zakończenie tego po prawej stronie - tam gdzie warzywnik i drzewa owocowe. Planowałem zakończyć to drewutnią wkomponowaną w rabatę która dodatkowo oddzialałaby warzywnik i drzewa od reszty.

Jeśli chodzi o umijscowienie drewutni to-wiem im bliżej podjazdu tym lepiej - ale chciałem ją zagospodarować w ogrodzie jako ekspozycja (wys max 1 m) nawet kosztem noszenia drewna i trudności w dostępności.

Czy mógłbym liczyć na waszą pomoc w dokończeniu, zmianie czy nawet liczyć na Waszą twórczość i wskazówki co gdzie i jak?
Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za wskazówki.

Kaloszki i inne butki ogrodowe 22:17, 19 mar 2012

Do góry
Moje kaloszki
i te bardzo leciutkie z filcowym ociepleniem w środku, taka skarpeta brudne , bo dzisiaj chodzilam w nich na kompostownik z resztkami,a po deszczu wszystko się u nas do butów lepi ale najchętniej chodzę w wysłużonych Reebokach
W cieniu - zacieniona 21:25, 18 mar 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

No to masz co grabić dzięki tym bukom. Czy te liscie wykorzystujesz na kompostownik?
Te w żłobku, w przedszkolu i pierwszaki wymagaja od Ciebie duzo pracy, ale wiem, że lubisz

Kompostuję,dzięki nim mam delikatną strukturę kompostu,taką lekką,przesypuję wapnem i preparatem do kompostowania.

I jak długo czekasz na kompost?

Kompost używam za dwa lata,mam dwie komory obok siebie i wiosną wybieram dojrzały a następny czeka na swoją kolej.
W cieniu - zacieniona 21:19, 18 mar 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

No to masz co grabić dzięki tym bukom. Czy te liscie wykorzystujesz na kompostownik?
Te w żłobku, w przedszkolu i pierwszaki wymagaja od Ciebie duzo pracy, ale wiem, że lubisz

Kompostuję,dzięki nim mam delikatną strukturę kompostu,taką lekką,przesypuję wapnem i preparatem do kompostowania.

I jak długo czekasz na kompost?
W cieniu - zacieniona 21:15, 18 mar 2012

Do góry
jotka napisał(a)

W cieniu - zacieniona 21:11, 18 mar 2012

Do góry
Pierwszy ogródek- prośba o pomoc w rozplanowaniu 10:29, 15 mar 2012

Do góry
Ewa pomierzę dokładnie wszystkie odległości jak będę na weekend.
Studia jest zaraz blisko domku.
Jesli chodzi o korony drzew to mam to tak mniej więcej zaznaczyć?
A może poiwiesz mi gdzie mogę zerknąć, w spis roślin, by byly opisane ich wielkości itp..
Widzę jak ludzi mają plany zagospodarowania ogrodów, to śą takie koła i to są dane rośliny.
Czy to musiałabym mieć specjalny program by zrobić taki projekt?
Ja nie mam pojęcia jakie rosliny, do jakiej ziemi, co jak szybko rosnie, dlategoteż taki spis byłby bardzo pomocny.

Col do planu, to myslę, że przed domkiem też powstanie jakaś pergola, w miejscu gdzie był kompostownik, jakiś trejaż może i posadzone rośliny co by ładnie obrosły.
Jak na razie fundusze bardzo ograniczone, i w pierwszej kolejności domek i dasz trzeba doprowadzić do porządku.

No i trawnik pójdzie na pierwszy ogień, jakieś dobre stronki jak porzadnie przygotować ziemię pod wysiew trawy?
Pierwszy ogródek- prośba o pomoc w rozplanowaniu 06:36, 13 mar 2012

Do góry
Fajnie, plan jest. Naszkicuj jeszcze delikatnie (mniej więcej, oczywiście) zasieg koron jabłoni. Południ jest z prawej strony planu?
Czyli zaczynamy meblowanie. Na swoim miejscy pozostaje domek i ścieżka (?).
Teraz musisz wyrysować to co chcesz wiekszego umieścić na działce: czyli pergolę przy domku. Kran z wodą też jest przy domu? - warto by był do niego swobodny dostęp. Kompostownik.
Co do konstrukcji z pnączem: czemu ma służyć: zasłonięciu ściany, ozdobie? Nie będziesz jej oglądać bez przerwy. Pnącze wtedy też będzie oglądał sąsiad. Ile jest miejsca między domkiem a ogrodzeniem?
Ja bym kratkę z pnączem umieściła jako odgrodzenie jest strefy, czyli tam gdzie narysowałaś coś w rodzaju furtki. A miejśce przy domku wykorzystała na tajemnicze odgrodzone miejsce dla dzieci lub podręczny, estetyczny skłądzik byle czego.
Co jeszcze chcesz mieć?
Rabaty, kompozycje z traw 23:09, 12 mar 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Mariusz, od myślenia boli już mnie głowa. Poradź trawy w kompozycji:
- jako obsadzenie drzewa owocowego (nie w sadzie) blisko rabaty mieszanej (krzewy i kwiaty, i trawy). Niewysoka trawa, światło jest jako półcień, nawet nie tak sucho (ale jak to koło drzewa) bez nawodnienia. Nie za wysoka kępkowa? Turzyca Silver Sceptre? W kolorach zimnych.
- na suchą słoneczną ksylotermiczną stromą naturalną skarpę nad strumieniem; wysokość traw średnia (żeby wiatry nie położyły)
- z czym posadzić buteolę gracilis?
- z czym byś posadził seslerie - bo chyba ich nie mam.
- chciałam zasłonić kompostownik z palet drewnianych szpalerem słoneczników, rudbekii wysokich i dać trawy (tak jest słońce ale ocienione gruszą starą) - co polecasz?

Przepraszam za wielość pytań ale i bardziej w las tym więcej grzybów i te trawy są boskie, muszę zrobić jakąś selekcję chciejstw i twardo określić im stanowiska.

1. 'Silver Sceptre' bardzo lubię ale te wszystkie odmiany Carex morrowii mają jeden feler - jak im liście zmarzna to trzeba na efekt czekać dość długo. Ale u Ciebie raczej śniegu nie brakuje? Inne : Carex muskingumensis "Ice Fountains' i 'Silberstreif', Deschampsia caespitosa 'Northern Lights', Hakonechloa macra 'Mediopicta', Molinia caerulea 'Carmarthern'
2. Na suchą skarpę - Stipa calamagrostis, miłki (Eragrostis spectabilis, airoides, trichodes), Festuca mairei, Melica ciliata, Hystrix patula
3. Bouteloua - zależy co chcesz osiągnąć. Ja bym ją skontrastował z czymś niewielkim ale kolumnowym, np. Molinia caerulea 'Moorhexe' lub wyższa 'Haidebraut'
4. Seslerie - to wiosna bo wcześnie kwitną i są zimozielone. Więc dałbym je jako dywan z czymś późniejszym - piórkówki, miskanty, prosa...
5. kompostownik - dałbym trzcinnik bo reszta wymieniona jest późno atrakcyjna. A jak za niski to niestety proso lub miskant.

To nie są łatwe pytania i wachlarz możliwości jest ogromny
Ogród w Holandii 19:54, 10 mar 2012

Do góry
Czyli o zakupach juz było, to teraz o cięzkiej pracy. KIlka godzin sobie spokojnie pograsowałam po ogrodzie dzięki temu, że mój mąż dzielnie się dzieckiem zajmował. A oto co udało się zrobić.
Najpierw skończyłam przygotowywanie stanowiska dla trzech rododendronów - Red Jack, Cum. White oraz mój odratowany nn, który całkiem juz dobrze wygląda po zimowej hibernacji. Wybrałam jakieś 15 cm gliny, a w to miejsce wsadziłam ok.30 cm mieszanki gliny, torfu, przekompostowanej kory i obornika. Stanowisko wystaje ponad poziom ok.15 cm, żeby się rododendrony nie musiały bić z bukami i jabłonką o jedzenie. Czekam już tylko na dostawę siarki z Polski, dosypię trochę do tej mieszanki i będę sadzić! A stanowisko wygląda tak:

Kostka brukowa służy tylko do oznaczenia granicy, ale niedługo zniknie. Za stanowiskiem widac buki. To też dzisiejszy sukces. Taki mały żywopłot bukowy stoi wzdłuż kawałka granicy z sąsiadami. Jednak w tym miejscu stanie nowa komórka na narzędzia i ten żywopłot będzie widoczny już tylko od strony sąsiadów. Więc wykopaliśmy 3 sztuki i przenieśliśmy na tyły rododendronów. Będą dla nich chyba niezłym tłem, a poza tym zakryją kompostownik, który tam własnie stanie. Mam nadzieję , że się przyjmą w nowym miejscu.
Został też wykopany wielki dół pod dwie hortensje i tez już tylko czeka na siarkę.
Poza tym wykopałam wszystkie paprocie spod starej komórki i wsadziłam na razie do doniczek. Docelowo będą mieszkały z rododendronami. A wyglądają tak:

No i jeszcze te moje rododendrony oraz zestaw hortensji Annabelle - całe towarzystwo czeka na siarkę.

Rabaty, kompozycje z traw 01:02, 07 mar 2012

Do góry
Mariusz, od myślenia boli już mnie głowa. Poradź trawy w kompozycji:
- jako obsadzenie drzewa owocowego (nie w sadzie) blisko rabaty mieszanej (krzewy i kwiaty, i trawy). Niewysoka trawa, światło jest jako półcień, nawet nie tak sucho (ale jak to koło drzewa) bez nawodnienia. Nie za wysoka kępkowa? Turzyca Silver Sceptre? W kolorach zimnych.
- na suchą słoneczną ksylotermiczną stromą naturalną skarpę nad strumieniem; wysokość traw średnia (żeby wiatry nie położyły)
- z czym posadzić buteolę gracilis?
- z czym byś posadził seslerie - bo chyba ich nie mam.
- chciałam zasłonić kompostownik z palet drewnianych szpalerem słoneczników, rudbekii wysokich i dać trawy (tak jest słońce ale ocienione gruszą starą) - co polecasz?

Przepraszam za wielość pytań ale i bardziej w las tym więcej grzybów i te trawy są boskie, muszę zrobić jakąś selekcję chciejstw i twardo określić im stanowiska.
ogrodoweimpresjejolki 15:09, 01 mar 2012

Do góry
waska napisał(a)
Witam Jotka
No widzę że twoi panowie to już pomagają mój starszy się stara
Piękny zielony azyl a do tego rowerem

No z Tą pomoca jest różnie, bo w zeszłym roku doszli do wniosku, ze kopanie w piaskownicy(zrobionej specjalnie dla nich przez dziadka) jest nudno i znacznie lepiej się kopie w czarnym piasku, czyli na moich rabatkach
Staram się pogodzić moje i ich interesy i dajemy radę. Podlewają swietnie Bardzo sie angażują w to co robią i jak im zleciłam wyrywanie przerośnietej rzodkiewki, to wyrywali pojedyncze roślinki i biegli każdą wurzucać na kompostownik. Około godziny spokoju

A rower - zaleta ogromna tego srodka komunikacji Już mi nawet przez myśl przeszło, ze trzeba go "przewietrzyć" już
Moje poletko 11:25, 29 lut 2012

Do góry
Jeśli chodzi o kompostownik, to ja już nie przerzucam, ani nie dodaję przyspieszaczy - sam się robi Wystarczy pamiętać, aby warstwy były przewiewne - tzn, nie należy rzucać do niego np. zbyt grubej warstwy skoszonej trawy.
Pierwszy ogródek- prośba o pomoc w rozplanowaniu 14:18, 28 lut 2012

Do góry
Witam,

w sobotę byłam zobaczyć co dzieje się na działce. Pomierzyłam ją i zrobiłam parę zdjęć.
Jak będę miała chwilkę wolnego postaram się to rozrysować na papierze.

Bez zostanie wycięty, wiatrak rozebrany a kompostownik zniknie.

miejsce pod zadaszenie 7x 5 m2

ten kawałek ma 5 x 16 m2

ta strona 6x 16 m2

i pierwsze życie się budzi
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 08:21, 26 lut 2012

Do góry
Pola napisał(a)
Jagna, chcę kupić kompostownik taki gotowy, i to jest dobra myśl , można je gdziś dostać ?

chćby na allegro. a jak mi przetrwały zimę to i ode mnie
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 08:09, 26 lut 2012

Do góry
Jagna, chcę kupić kompostownik taki gotowy, i to jest dobra myśl , można je gdziś dostać ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies