Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

waska 20:09, 22 kwi 2012

Danusiu brakowało mi takich serii twoich zdjęć

a powiedz mi co to za plamy na bukszpanie? Mój przesadzony to ma i bałam się że się nie przyjął

A i jeszcze jedno. Doradzilam znajomej przesadzenie starego bukszpanu z działki co sprzedaje na swoją. Miał ok 2 metry. Scielysmy go i wykopaly - ledwo no i jej znajomi zanim go wkopala zrobili jej z niego trzy kule na pniu i wsadzili do donicy. Bryła była ogromną korzenie na 70 cm średnicy w oni je odcięli i wcisneli do donicy ok 40cm. Tak mi go szkoda jak myślisz przeżyje?
Joanka 20:11, 22 kwi 2012

Pięknie jak zwykle. Wianek śliczny.
malwes 20:19, 22 kwi 2012

Danusiu,
Bardzo dziękuję za fotki - piękne, klimatyczne. Bardzo lubię oglądać Twoje zdjęcia.
Nie wiem czy zwróciłaś uwagę, ale Twój aparat (obiektyw) ma bardzo ale to bardzo PIĘKNY BOKEH!
Borbetka 20:39, 22 kwi 2012

Co to znaczy BOKEH?

borówcowy-raj
anetanka 21:24, 22 kwi 2012

Jejku, ile zdjęć To jest to co Forumowicze lubią najbardziej Uwielbiam przechadzać się po forumowych ogrodach i podziwiać fotki
Sebek 21:26, 22 kwi 2012

Borbetka napisał(a)
Co to znaczy BOKEH?

borówcowy-raj

Aparat to co nie jest na pierwszym planie rozmywa - i jest śliczne zdjęcie
malwes 22:03, 22 kwi 2012

Borbetka napisał(a)
Co to znaczy BOKEH?

borówcowy-raj

Borbetko - to trochę ciężko wytłumaczyć, aby wytłumaczyć dobrze .
Bokeh (z japońskiego bo-ke oznacza rozmycie) to opisowe okreslenie wygladu obiektow znajdujacych
sie poza plaszczyzna ostrosci - czyli po prostu wszystko to, co na zdjęciu jest nieostre. Bardzo często to pojęcie zawęża się do tych "kółeczek/plamek" w które zamieniają się wszystkie nieostre obiekty na zdjęciu. Te "kółeczka" często występują w dwóch rodzajach - albo jaśniejsze na krawędziach i ciemniejsze w środku, albo odwrotnie . Zazwyczaj mówi się, że te pierwsze dają brzydki bokeh a te drugie ładny . Natomiast często zawodowi fotograficy (ja nie jestem niestety) nie są tak jednoznaczni, czy też "czarno-biali" w ustaleniu jaki powinien być dobry bokeh a jaki nie. I naprawdę to pojęcie nie oznacza tylko i wyłącznie tych "kółeczek" tylko wygląd całej nieostrej części zdjęcia - choć o "kółeczkach i plamkach" debatuje się najczęściej.
Link do mojego ulubionego wątku - zwłaszcza od strony drugiej są piękne przykłady zdjęć:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20228
a dla czytających po angielsku jeszcze to (nieczytający też mogę popatrzeć na zdjęciach - tam dobrze widać o co chodzi z tym terminem).
http://www.rickdenney.com/bokeh_test.htm

A u Danusi podoba mi się bokeh zwłaszcza tu:

Gardenarium napisał(a)
Różowe "firanki" na klonie jesionolistnym, który zwykły ogólnie jest niefajnym drzewem.

Safoya 22:08, 22 kwi 2012

Ależ cudna wisona! Wszystko takie świeże i piękne!
Jednak mimo łagodniejszego klimatu, wiosna u nas startuje zawsze tydzień później.
Madzenka 22:20, 22 kwi 2012

Danusiu już mi brakowało Twoich zdjęć... dziękuję za tę dawkę piękna.
malwes 22:32, 22 kwi 2012

Ja mam pytanie laika - co mam zrobić z kompostem, w którym dużą zawartość stanowił perz i było też trochę cytrusów, oraz warzyw wyrzucanych w stanie gnicia? Tak wyszło po prostu, że nie znające się osoby kompostowały to przez jakiś czas będąc u nas. Wiem, że teoretycznie można by to było zostawić tylko na dłuższy czas ale ja mam wątpliwości, czy nie lepiej wyrzucić (to mały kompostownik) i nie zacząć od nowa.... ....boję się, żeby potem takim kompostem nie zniszczyć całej pracy włożonej w ogród. Co byście radzili? Danusiu - co Ty byś zrobiła? Wyrzucić to?