Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogród w remoncie 11:06, 18 maj 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Z tymi trzema Pissardii widziałabym w ten sposób. Na pomarańczowo grujecznik,biały klon i hortki.

Czy jest miejsce na buka? Może zamiast tej środkowej śliwy? Na planie wygląda to na bardzo ściśnięte ale w rzeczywistości tam jest sporo miejsca .
czyli będzie tak jak tutaj tylko dodatkowo buk na cypelku za magnolia? I może wszystkie klony które masz dać na tą przestrzeń między zagajnikiem za ogrodzeniem a swierkami?
Ogród w remoncie 09:48, 18 maj 2018

Do góry
Chyba z tym bukiem na cypelku będzie całkiem dobrze. Gdzieś tam podświadomie nie chciałam iść w tym kierunku bo przyzwyczaiłam się do myśli o kalinie w tym miejscu. Ale tak jest dobrze. Nawet ta magnolia będzie fajnym kpntrastem dla bordowego koloru. Jak fajnie dobierze się rośliny na cypelek może będą z tego luzie
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 16:50, 17 maj 2018

Do góry
isia33 napisał(a)

Witaj, ależ świetne kompozycje pokazujesz. Niesamowicie cieszą oczy Uwielbiam takie "poupychane" ogrody i to, że co kilka tygodni zmienia się ich wygląd. Podziwiam Twoją umiejętność łączenia roślin. A przy okazji, co to za drzewo na zdjęciu? Grab?

Witaj Iwonko,
Tez lubię ta zmienność w ogrodzie.
Uczę się ciągle i eksperymentuję z połączeniami. Nie zawsze stosuje takie typowe i oczywiste i popularne na o - nieraz coś mi z tego wychodzi
Na zdjęciu to magnolia, która była królowa tej rabaty na początku kwietnia
Anna i Ogród 13:01, 17 maj 2018

Do góry
Jan Paweł II

Magnolia Siebolda ma duużo kwiatków

Klon

A tu leży wąż bo przymierzam się do zmiany rabaty - za namową eMa
Skarbonkowy ogródek 09:28, 17 maj 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
Cześc!

przyszłam za wysłannictwem Toszki i cięcia cisów. Ale też przejrzałam wątek, głównie pismo obrazkowe.

Super domek, taki z charakterem! b.klimatyczny on ci!
Ogrdek też super się zmienia. Fajnie że miałaś parę skarbów jak duże drzewa, magnolia, cis czy rh. Ale też fajnie że wprowadzasz nowe, zmieniasz, nie boisz się ciąć

Pocieszę Cię że sama w 2014 kupiłam 4 kopane cisy, które z wiedzą zerową wybrałam na stożki. Chyba nawet nieźle wybrałam. Jeden padł, reszta przez 2 lata prezentowała się średnio, teraz już jest w miarę ok.

Też z cisów robiłam kulki - większe z paru sadzonek, a mniejsze z pojedynczych. i powiem że to kolejny ich sezon i zaczynają wyglądać sensownie. Choć oczywiście przytnę jak Toszka przykazała .

Teraz chce się nauczyć robienia kulek na patyku/lizaków. Z tego co widzę to robiłaś stożki. I sadzenie i cięcie w tym samym czasie więc moja odwaga się zwiększa, tymbardziej, że moje maluszki są w donicy, a nie kopane.

Super zrobiłaś to kulkowisko. Jak chcesz dodać sobie kwiecia to może jeżówki do tego dodaj? albo inne bylinki i trawki jeszcze?
Hortki możesz posadzić w mniejszej ilości i ewentualnie za rok dodać więcej.

a wtedy pod oknem i ścianą posadziłaś po całości hortki czy tylko przy oknie? Nie wiem czemu, ale z tego typu domem kojarzy mi się mocno anabelle [lepiej strong anabelle] i obwodka bukszpanowa.

Gratuluję odwagi w cięciu tej duże kuli. owszem, jest za duża w stosunku do innych i nawet obwódki ale taka kula to skarb.
Monitoruj buksy bo ta ćma grasuje i szkody straszne robi.

Spodobało mi się u Ciebie i będę pewnie wracać

Chyba w pobliżu masz szkółki gdzie sprzedają kopane roślinki prawda? Mogę zapytać jak się mają cenowo cisy i serby? ot tak, przyszłościowo i też zeby porównać z tym co mam tutaj.
mam 2 fajne sklepy,ale czasem rozbierzność cenowa jest ogromna. taki malutki cisek w donicy w jednej jest po 1EUR szt, a w drugiem, nawet ciut mniejszy po 2,75EUR!

mają parę kopanych cisów, nadal dostępnych i zakopanych już od jesieni w piasku i chyab są coś kolo 20eur za ok 1m,może trochę wyższe. a małe kulki jeszcze nie super są po 30eur i więcej..
Ale cis będzie drożał przez tą ćmę bukszpanową.

Hey Ewelinko

Uha, ale czytania

Domek dziękuje bardzo. Powiem Ci ze czujemy się tutaj super, mieszka się rewelacyjnie ale nie była to miłość od pierwszego wejrzenia. A nawet nie od drugiego

Ogród rzeczywiście wymaga pracy ale to już widziałaś. Skarby są fajne pod warunkiem ze nie stoją na drodze do nowych planów A tak to kłopot bo z reguły trzeba by przesadzać a wiadomo jak to jest z dużymi roślinami. Nie zawsze się da. Zobacz np. mój zywoplot. Nie mogłam ot tak posadzić choin tylko musiałam kombinować

Widziałam Twoje cisy ( tak na szybko wleciałam do Ciebie i jestem pod wrażeniem. Super Ci to wyszło.

Stożki i lizaki robiłam. O ile lizaki trzymają się dobrze i rosną, tak stożki coś nie za bardzo. Rude i wcale przyrostów nie maja. Ale jeszcze daje im szanse choć straszą na tym moim froncie

Mańkowa rabata na pewno będzie z trawami. Na razie muszę przygotować i posadzić to co mam a później będę wypełniacze dobierać. Dziewczyny podały bardzo dużo propozycji ( dziękuję jeszcze raz )wiec jest z czego wybierać

Na koniec odniosę się jeszcze do cen. Akurat nie mam z tym problemu
Cisy wys. 1 m są mniej więcej kolo 30-35 €, można trafić za 10 ale to wszystkie kupowane z gruntu. Mniejsze 60-70 cm kosztują ok 7€. Takich całkiem maluszków u siebie nie widziałam. Gotowych kulek z cisów( malutkich) tez taniej niż 35 € nie widziałam. Ja kupowałam takie spore krzaczki z których robię kulki po 20€.

Nie wiem jak serby. W jednej szkółce pytałam to spore 1,5 m kosztowały o ile dobrze pamiętam 15 €.

Ceny drzew mnie powalają: od 100€ w gore...

Uff, się rozpisałam

Ciesze się ze zajrzałaś do mnie i zapraszam częściej.

Ptasi gaj 23:54, 16 maj 2018

Do góry
Cd

To nowy nabytek posadzony na owej rabacie w cieniu sosen ale jeszcze nie do pokazania

Wyjątkowo długo kwitnie żółta magnolia

Orliki żyją że wszystkimi roślinami w zgodzie przyjacielskie rośliny.

Dwa ogrody 22:26, 16 maj 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Mariolka ,widzę że masz irysy trawolistne. Ostatnio mnie zainteresowały a niewiele o nich wiem. Czy one poza okresem kwitnienia są fajne?

Asiu, irysy trawolistne zaczęłam rozmnażać, bo są jak dla mnie alternatywą dla traw. Właściwie poza przycięciem wiosną zapominam o nich. Kwiaty schowane w liściach, ale to liście właśnie mi się podobają, są błyszczące, ciemnozielone, dość wąskie. Będę je obserwować, bo jesienią zmieniłam im miejsce i podzieliłam na kilkanaście małych kępek, tworząc obwódkę. Nie mam więcej fotek, ale mogę zrobić, jeśli chcesz.
Magnolia, która na forum pojawia się tu i ówdzie pewnie mogłaby powiedzieć o wiele więcej na ich temat
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:01, 16 maj 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
Gosia, straty są u Was, ale tez wszystko bujne i dorodne. Ogród już jest i to krzepki, więc nawet strat nie widać ( przynajmniej ze zdjęć).
Pierwiosnki robią robotę za cebulowe?- lubisz je? Wyglądają fajnie bardzo.
Fajnie że rodgersja ma się dobrze.

A czyścce na froncie rosną? Zamiast hakone dorzuciłas tam stipę, czy hakone z matecznika, nie zrozumiałam?

martus to złudzenie, całe dwie duże rabaty (kłosownicowa i obedkowa) dopiero rosną, po zmianach zeszłego sezonu - w tym roku marniutko

hakone kupiona w szkółce cała padła a moja z matecznika przezyły moze z 6 sztuk to zabrałam ze stipowej i przesadziałam an była kłosownicowa ale kicha straszna
pierwionski lubię średnio

czyścce rosna ale chyvba pare sztuk tez wypadło i jezówki zilone tez padłu, pare sztuk przezyło
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:10, 16 maj 2018

Do góry
magnolia napisał(a)

Córy- kapsuła kosmiczna dla złotooków
Teraz tez robi fajne rzeczy do ogrodu- jak się upora ze spawaczem i betoniarzem, pokażę
super bardzo lubie i stal i beton ale to wiesz ja własnie wymiary spisuje emowi na donice stalowe ale do domu i szukam jakochs tanich plastików na wkłady do nich
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:00, 16 maj 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
dzieło Córki czy eMa?

Córy- kapsuła kosmiczna dla złotooków
Teraz tez robi fajne rzeczy do ogrodu- jak się upora ze spawaczem i betoniarzem, pokażę
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:58, 16 maj 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)

boskie
cmok
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:58, 16 maj 2018

Do góry
Rejzi napisał(a)
Ja pierdziele jak tu pięknie, jeden z najładniejszych ogrodów na ogrodowisku jakie wiedziałam!

Gosi czy mój? Ja tu gościnnie co jakiś czas coś pokazuję
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:57, 16 maj 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
to tyle- komputer muli nieziemsko.
Dzisiaj leje i aura jest jesienna
jeszcze domek dla owadów na mirabelce własnie

dzieło Córki czy eMa?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:57, 16 maj 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
Nie Gosiu, to hortensja pnąca, bez odmiany. Rośnie w jasnym cieniu

boskie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:56, 16 maj 2018

Do góry
to tyle- komputer muli nieziemsko.
Dzisiaj leje i aura jest jesienna
jeszcze domek dla owadów na mirabelce własnie

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:53, 16 maj 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
po czym pnie się u Ciebie hortensja?
a miłośc do zawilców podzielam i ja

po mirabelce
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:52, 16 maj 2018

Do góry
Nie Gosiu, to hortensja pnąca, bez odmiany. Rośnie w jasnym cieniu

trzcinniki już wielkie i sporobolus przed nimi wreszcie nie taki malutki, bo dojrzalszy

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:34, 16 maj 2018

Do góry
kamasje
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:18, 16 maj 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
...
hortensja pnąca zamierza kwitnąć

to Hortensja pnąca Mirranda? masz ją w cieniu?
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:13, 16 maj 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Świetne są te pęcherznice na pniu?? Nie doczytałam, sama je robiłaś czy kupiłaś takie?? Super naprawdę!
W ogóle wszystko u Ciebie piękne

Basia, kupiłam gotowe, rok temu. I nie były drogie.
Dziękuję bardzo
to ciut szerzej, bez zbliżeń, bo sporo na rabacie jest
potem ciężko mi ciąć cisy, miałam przesadzać, wysadzać, nie wyrobiłam się
do kontrastu irysy białe, kremowe i żółć, taka dość niespotykana

lawendy mimo radykalnego cięcia rosna
a berberysy już ciut masy nabrały
kostrzewy nie oskubałam i będzie kwitnąć
nie zdążyłam

magnolia szaleje
wielka już, znowu podcinanie mnie czeka, inaczej zadusi wszystko w rabatach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies