Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Poppy 13:51, 18 paź 2018

Ewo, na szybko:
Do tej Twojej dalii pasowalby taki zestaw pi razy drzwi, w tej kolorystyce:
https://www.sarahraven.com/flowers/bulbs/dahlias/new_favourites_dahlia_collection.htm
sorry, ze link, ale nie mam zdjecia.

Nie ze doslownie, taka inspiracja

Ja bede laczyc dalie z rozami Tylko ze pewnie znowu wyjdzie co wyjdzie, i zgodnosc odmianowa pojdzie sie pasc.
April 07:40, 23 paź 2018

Ewo, dziękuję za wspaniałą wycieczkę do ogrodu Ziburskich. Czuję się trochę jak student który podgląda i podsłuchuje rozmowę ważnych profesorów, cichcem, z zapartym tchem
Zaprezentowany ogród niezwykle ciekawy. Do mnie trafiają niebieskości i fiolety. I te wszystkie żywopłoty dzielące, porządkujące, nadające mocniejszy akcent.

Podziwiam też prace w twoim ogrodzie, ileż energii i siły pod koniec sezonu Fajne zmiany, ciekawa jestem różanki. Kibicuję kolejnym eksperymentom, które nieustannie i z wielką przyjemnością śledzę

Mam jeszcze pytanie, czy arcydzięgiel daje radę w naszym klimacie? jaka to odmiana na tych zdjęciach z wycieczki, bo wydaje się grubszy, mniej płaski. Chyba że mylę rośliny Możesz coś więcej o tym napisać?
Pszczelarnia 14:01, 23 paź 2018

Sobie ku pamięci, wypowiedź cytowana za Business Insider (https://businessinsider.com.pl/finanse/przeludnienie-ziemi-a-wydajnosc-rolnictwa/8d5werl):

"Intensyfikacja rolnictwa nic więcej już nie wniesie, dlatego trzeba się skoncentrować na optymalizacji procesów. Chodzi na przykład o to, żeby nawozy czy środki ochrony roślin stosować tylko wtedy, kiedy są naprawdę potrzebne. Optymalizacja ma wykorzystać cechy i możliwości roślin, z uwzględnieniem żyzności gleby, a nawożenie czy ochrona są tylko uzupełnieniem – mówi dr Jerzy Próchnicki, dyrektor Działu Rozwoju Bayer CropScience.

W dalszym ciągu wypowiedzi jest mowa o wykorzystaniu biologii molekularnej do produkcji roślin i o marnowaniu żywności.

Pszczelarnia 17:40, 23 paź 2018

Poppy napisał(a)
Ewo, na szybko:
https://www.sarahraven.com/flowers/bulbs/dahlias/new_favourites_dahlia_collection.htm

Ja bede laczyc dalie z rozami Tylko ze pewnie znowu wyjdzie co wyjdzie, i zgodnosc odmianowa pojdzie sie pasc.

Fajne i smakowite. Moim marzeniem jest zobaczyć ten ogród jesienią labo wiosną.

Łączenie dalii z różami - bardzo ciekawe. Wyższa szkoła kompozycji. Mnie Magnolia podpowiedziała jeszcze łączenie dalii z prosem.
Pszczelarnia 17:55, 23 paź 2018

April napisał(a)
Ewo, dziękuję za wspaniałą wycieczkę do ogrodu Ziburskich. Czuję się trochę jak student który podgląda i podsłuchuje rozmowę ważnych profesorów, cichcem, z zapartym tchem
Zaprezentowany ogród niezwykle ciekawy. Do mnie trafiają niebieskości i fiolety. I te wszystkie żywopłoty dzielące, porządkujące, nadające mocniejszy akcent.

Podziwiam też prace w twoim ogrodzie, ileż energii i siły pod koniec sezonu Fajne zmiany, ciekawa jestem różanki. Kibicuję kolejnym eksperymentom, które nieustannie i z wielką przyjemnością śledzę

Mam jeszcze pytanie, czy arcydzięgiel daje radę w naszym klimacie? jaka to odmiana na tych zdjęciach z wycieczki, bo wydaje się grubszy, mniej płaski. Chyba że mylę rośliny Możesz coś więcej o tym napisać?

Cześć Aprilu i kto to mówi - właścicielka energii i siły!

Ten arcydzięgiel jest tym np. ozdobnym, olbrzymim: angelica gigas. Znam też angelica sylvestris 'Vicar's Mead' (to leśny zwany chyba litworem, w przyszłym roku powinien już u mnie kwitnąć). To dwuletnia (raczej) roślina.

Sezon jeszcze się nie skończył - jeszcze tyle przed nami (14 róż posadzić, przesadzić drzewko, przesadzić 12 hortensji Bobo, wsadzić cebulowe do donic), kilka krzaków przesunąć.

Obstalować jeszcze 2 skrzynie i filary piaskowcowe do furtki.

To sobie zrobiłam listę "do zrobienia", aktualizację.
Urszulla 19:09, 23 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Haniu, w przyszłym roku spróbuję połączyć 'Platinum Blonde' z 'Kenora Macob':

Podoba mi się to radosne połączenie. Do naukowych rozważań mi daleko bo skupiam się na najprostszych i naturalnych rozwiązaniach i takich które są w zasięgu moich możliwości.
paniprzyroda 19:52, 23 paź 2018

Arcydzięgiel litwor zakwitł u mnie w trzecim roku uprawy, ale chyba tylko dlatego, że nigdzie nie zagrzał miejsca na dłużej. W końcu większość sadzonek wydałam, sobie zostawiłam jedną i w tym roku kwitł. Za to purpurowy kolejny rok pokazuje tylko same liście. Zmieniłam mu miejscówkę, może w przyszłym roku coś pokaże, taki dziwak
Trzymam kciuki za jesienne prace.
Filomena 20:29, 23 paź 2018

Ja tu zaglądam, jak większość zapewne i westchnienia zostawiam przy daliach,też u Miry się z tych emocji wyspowiadałam. Odwagi mi brakuje do dali bo co będzie jak mi zmarzną. Tak więc podziwu nie ukrywam dla wyrafinowanej pracy i efektów łał!
Bardzo się cieszę, że White dome zakwitła i Ci się podoba. Z roku na rok będzie coraz piękniejsza.
mira 20:40, 23 paź 2018

Poppy napisał(a)
Ewo, na szybko:

Wydaje mi się że co innego układać kompozycję do wazonu a co innego na rabacie

inspiracja bukietowa piękna
Gabriela 20:58, 23 paź 2018

Bardzo wzbogacił się ogród w dalie, nie przypuszczałam że masz ich aż tyle.
Mira ma rację że kompozycja w wazonie to nie to samo co na rabacie, dalie mają różne wysokości i pokroje mimo pasujących kolorystycznie i fasonowo kwiatów.
Mnie się podobają dalie z brązowym fenkułem - masa ze zwiewnością. I z wysokimi rdestami też dobrze.