Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:17, 06 sie 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ewcia, w którymś wątku pytałas chyba o rozplenice LadyU. Ona duża rośnie, do 1,5m wysokości i szerokości . Mam 3 sztuki na podokiennej, kupione w zeszłym roku, śliczne są, jedna właśnie zaczęła puszczać kotki .

Tak, pytałam, jest cudowna! Już kombinuje gdzie ją wsadzić, może między brzozy doorenboski? Dadzą rade?
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 12:01, 06 sie 2018

Do góry
Witam wszystkich,
proszę o poradę w sprawie brzozy dorenboos. Jakiś miesiąc temu miała porolowane liście (podlalam kohinorem). Po powrocie z urlopu stwierdzam że brzoza nie wygląda lepiej. Liście ma w plamy, miejscami podsuszone, niektóre z dziurkami jakby powygryzane przez jakiegoś szkodnika, a na spodzie jednego z liści znalazłam skupisko jakby jajek biało-srebrnego koloru. Między niektórymi liśćmi rozpięte są pajęczynki.
Proszę o poradę co może "zjadać" moją brzózkę i czym gada przepędzić by uratować drzewko?
Czym odżywić drzewko, by miało siłę do walki ze szkodnikami?
W upały jest podlewane.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc
Aneta
Moja "przyziemna" :) pasja 10:58, 06 sie 2018

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Na dłuższą metę jest denerwująca . teraz zastanawiam się co posadzić w brzozach. Na razie typuję seslerię jesienną, bo szybko startuje i nie za wiele trzeba z nią robić.

u mnie też brzozowa idzie do zmiany - sadziłam rośliny na słoneczne stanowiska, a teraz brzozy tak porosły, że mam tam regularny cień to i rośliny takie muszę tam umieścić.
Moja "przyziemna" :) pasja 22:57, 05 sie 2018

Do góry
Balea napisał(a)
Pieknie u ciebie wyglada.
Te biale murki swietnie pasuja do domku i do doorenbosow

Dzięki, lubię te brzozy bardzo, ale w ten sposób nie pomyślałam .
Kondziowy ogrod cz II 19:17, 31 lip 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Dzięki za fotkę i za infoa możesz mi napisać co ile masz sadzone brzozy, zaczęłam czytać Twój pierwszy wątek, ale jeszcze nie dotarłam do tej informacji, a że wymyśliłam sobie zagajnik brzozowy to tak zbieram informacje ile tych brzóz mam kupić, bo tak myślę, żeby sadzić mniej więcej co 2,5-3 metry, dobra to będzie odległość?????... pozdrawiam

Edit focie cudnej urody, fajnie oglądać zdjęcia ogrodu w którym się było

My mamy sadzone brzozy w odległości co 1,5 metra, ale widzieliśmy brzeziny gęsciej sadzone i wyglądały też bardzo bardzo fajnie
Tu ma być ogród :) 12:45, 31 lip 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Czekam na wrzesień i będę wymieniać nasadzenia pod brzozami, bo całkiem się tam warunki zmieniły, brzozy urosły i jak kiedyś było słońce to teraz jest cień.
Pójdą tam hosty, paprocie, jarzmianki, zawilce a rozplenice, berberysy i kule buksowe przesadzę w miejsca, gdzie będą lepiej widoczne i łatwiej będzie im żyć.

Drzewa się rozrosły to i zacienienie się zrobiło, bardzo fajny zestaw roślinek tam planujesz jeszcze ci powiem, że roślinki wszystkie od Ciebie mają się dobrze i nabierają masy buziaki i dzięki
Tu ma być ogród :) 12:33, 31 lip 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)

Dlatego wolę zapytać bo masz z tym już doświadczenie i wiesz co byś zmieniła,a Twoja brzozowa cudo, wiesz, że mi się bardzo podobała mnie chyba też zmyliło to, bo wydaje mi się, że u Kapiasa jak byliśmy to te brzozy właśnie były bardzo blisko posadzone w tym zagajniku, dzięki

Można kiedyś krokami sprawdzić, ale tam też inaczej to wygląda, bo pod nimi nic nie rośnie, a poza tym gałezie mają do dużej wysokości podkrzesane.

Czekam na wrzesień i będę wymieniać nasadzenia pod brzozami, bo całkiem się tam warunki zmieniły, brzozy urosły i jak kiedyś było słońce to teraz jest cień.
Pójdą tam hosty, paprocie, jarzmianki, zawilce a rozplenice, berberysy i kule buksowe przesadzę w miejsca, gdzie będą lepiej widoczne i łatwiej będzie im żyć.
Tu ma być ogród :) 12:21, 31 lip 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)

to się tak wydaje zaraz po posadzeniu, ale w 2 - 3 roku już widać, że przy takim gęstym sadzeniu robi się ciasnota straszna.

Gdybym zostawiła większa przestrzeń, a drzewa posadziła w większych odstępach to teraz na pewno dużo lepiej by się to miejsce prezentowało.

A brzozy będziesz kupowała spore czy malutkie?
Przydałby mi się namiar gdzie można kupić młodziutkie i taniutkie doorenbosy

Dlatego wolę zapytać bo masz z tym już doświadczenie i wiesz co byś zmieniła,a Twoja brzozowa cudo, wiesz, że mi się bardzo podobała mnie chyba też zmyliło to, bo wydaje mi się, że u Kapiasa jak byliśmy to te brzozy właśnie były bardzo blisko posadzone w tym zagajniku, dzięki
Tu ma być ogród :) 12:15, 31 lip 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)

Dzięki bardzo, a ja już myślałam, że 3 metry to dużo, ach dobrze, że zapytałam dzięki bardzo

to się tak wydaje zaraz po posadzeniu, ale w 2 - 3 roku już widać, że przy takim gęstym sadzeniu robi się ciasnota straszna.

Gdybym zostawiła większa przestrzeń, a drzewa posadziła w większych odstępach to teraz na pewno dużo lepiej by się to miejsce prezentowało.

A brzozy będziesz kupowała spore czy malutkie?
Przydałby mi się namiar gdzie można kupić młodziutkie i taniutkie doorenbosy
Tu ma być ogród :) 12:12, 31 lip 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Monika, gdybym zagajnik robiła jeszcze raz to właśnie rozplanowałabym go na znacznie większej przestrzeni, a brzozy posadziłabym co najmniej co 5 m.

Dzięki bardzo, a ja już myślałam, że 3 metry to dużo, ach dobrze, że zapytałam dzięki bardzo
Tu ma być ogród :) 12:06, 31 lip 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Edytko pytanko mam zbieram sobie informacje powiedz mi gdybyś miała dużo miejsca na zagajnik brzozowy z dorenbosków, to co ile byś je sadziła??? bo się tak zastanawiam czy 2,5-3 metry jest ok, czy jeszcze dołożyć, no chyba, że bliżej??? buźka

Monika, gdybym zagajnik robiła jeszcze raz to właśnie rozplanowałabym go na znacznie większej przestrzeni, a brzozy posadziłabym co najmniej co 5 m.
Dwa ogrody 21:59, 30 lip 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Upały nie sprzyjają sadzeniu, ale wykopać New Dawn można Cięta jesienią prawie do zera, wiosną, po kwitnieniu i znów odbiła długimi batami i drapie człowieka, zasłania to czego nie powinna, kaleczy brzozy że o taczkach śmieci po kwitnieniu nie wspomnę. Ot, błąd pierwszych nasadzeń. Po krótkiej naradzie z emem dotrzeć

Piękna kolekcja Mariolu

Ja jeszcze trzymam New Down
Brzoza - Betula 14:57, 30 lip 2018

Do góry
MartaR napisał(a)
Witam. Brzozy to moje ukochane drzewa. Zgadzam się z twierdzeniem, że jak już coś sądzić w ogrodzie to najlepiej oryginalna odmiane. Praktycznie już zdecydowałam się na lasek z doorembosow, tylko dręczy mnie jedno...czy one faktycznie tak późno ruszają w porównaniu do zwykłej brzozy? Jeden z uroków brzozy to to ze rusza szybko i jest takim dla mnie zwiastunem pełnej wiosny. Jaka jest różnica czasowa...bo według moich obserwacji w innym ogrodzie zwykła miała już z 3 tyg listki a doorembos dopiero ruszał. ...

nie zauważyłam różnicy muszę przyznać. Zaczęły mnie więcej wszystkie równo, z tym, że ich rozrost jest jakby opóźniony. Moje Doorenbosy ruszyły dopiero od około miesiąca, jeśli chodzi o nowe gałązki gałązki
Brzoza - Betula 14:50, 30 lip 2018

Do góry
ragsmom napisał(a)
Witam serdecznie.mam pytanie, które już padało wcześniej odpowiedzi nie spotkałam-w jakim mniej więcej wieku kora brzozy jacquemonta wybarwia się na biało?

u mnie maluchy, które mają ok. 150 cm już się wybarwiają
Brzoza - Betula 14:23, 30 lip 2018

Do góry
Dzień dobry. To mój pierwszy wpis, nie bez powodu w tym wątku. Moje pierwsze brzozy "leśne" posadzone w zeszłym roku wiosną pięknie się zakorzeniły.Niestety, 5 z nich padło (wszystkie miały powyżej 2 metrów wzrostu), jednakże, na pocieszenie 9 przetrwało ciesząc oko. Kocham brzozy za ich urok, za drobne listki, za ...całokształt. Rozochocona, postanowiłam zasadzić ich więcej,by zamieszkać w zagajniku brzózkowym . "Problemem" jednak była zbyt bliska odległość od domu części z nich. Zaczęłam więc szukać brzózek mniejszych i tym samym natrafiłam na Ogrodowisko i ...brzozy szlachetne Doorenbosy, Long Trunk, Youngii. W sierpniu zakupiłam ok.3 metrowe Doorenbosy sztuk 6, dwa Long Trunki, jedną Youngii i kilkanaście mniejszych Doorenbosów, te ostatnie już szkółce mniej wyspecjalizowanej- noszące nazwę Jacquemonta vel Doorenbos Do dziś więc nie wiem czy mam Jacquemonta czy Doorenbosy . Rożnica "mało "znacząca w metrach docelowych. Jedna z 3 metrowych Doorenbosów, tworzących alejkę od ulicy do domu- nie przeżyła pogryzień pnia przez psa...w to miejsce posadziłam drugą...a ta...uschła "sama z siebie"...żadnych pogryzień, korytarzy wszędobylskich nornic Noszę się z zamiarem zakupu kolejnej, ale przyznam jedno...i tutaj zawiera się moje clou Patrząc na pokrój i liście Doorenbosów i Long Trunk-ów uważam, że to była straszna pomyłka. Owszem, pnie przepiękne, kredowo białe, rozmiar idealny...ale korona nie jest już tak subtelna, gałązki nie przewieszają się nostalgicznie (u Doorenbosów), listki są duże i ciemne a nie drobne i jasno zielone jakie mają wiejskie brzózki czy Youngii
Dlaczego o tym piszę? Przyznam, że Doorenbosy kupiłam sugerując się wypowiedziami wielu osób z tego wątku.Przyznam, że po roku, nie podzielam tego entuzjazmu i bardzo żałuję, że nie znalazłam więcej zdjęć w necie, czy też nie przyglądałam się bardziej wnikliwie osobnikom ujrzanym na żywo np. w szpalerach miejskich parków. Dopiero teraz zaczynam rozumieć, dlaczego zdjęcia Doorenbosów w necie zawierają głównie zbliżenie na pnie . Mam wrażenie, że Doorenbosy są bardzo ażurowe- delikatnie rzec ujmując, że ich pędy są bardzo sztywne, przez co nie mają pokroju mojej wizji brzozy Zakup został dokonany, cóż płakać nad rozlanym mlekiem...wysnułam wnioski, a przede mną wybór kolejnych brzózek ...i tutaj tym razem, bardziej skłaniam się do zakupu brzozy chińskiej 'Fascination". Wydaje mi się, że jej pokrój jest mnie ażurowy niż Doorenbosów, a liście są delikatniejsze? Proszę bardzo o potwierdzenie bądź zaprzeczenie mojego wyobrażenia na ten gatunek brzozy Zależy mi w dalszym ciągu na brzozach, które nie są zbyt wysokie ze względów pragmatycznych. Obawiam się, że wielkie brzozy (ok.20 metrowe i wyższe) powalone przez wiatry (mieszkamy w bardzo wietrznej okolicy) uszkodzą dom lub garaż. Jeśli macie Państwo Doorenbosy z piękną koroną....baaaardzo proszę o zdjęcia, by pozostać przy nadziei, że kiedyś moje alejkowe brzózki stworzą szpaler i połączą się koronami Serdecznie pozdrawiam.
Kondziowy ogrod cz II 20:13, 29 lip 2018

Do góry
Dzięki za fotkę i za infoa możesz mi napisać co ile masz sadzone brzozy, zaczęłam czytać Twój pierwszy wątek, ale jeszcze nie dotarłam do tej informacji, a że wymyśliłam sobie zagajnik brzozowy to tak zbieram informacje ile tych brzóz mam kupić, bo tak myślę, żeby sadzić mniej więcej co 2,5-3 metry, dobra to będzie odległość?????... pozdrawiam

Edit focie cudnej urody, fajnie oglądać zdjęcia ogrodu w którym się było
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies