Ania Twój wpis mnie uskrzydlił . Brak mi słów by wyrazić jak bardzo się cieszę. Nie pomyliłaś się? na pewno u mnie chciałaś to napisać? .Ania ogromnie Ci dziękuję za przemiłe słowa i cieszę się, że mogłam Cię zsinspirować . Jutro na tapetę idzie u mnie przedogródek. Trawy i horty się nie sptawdziłu, więc zostana 3 buksy, duży pieris a podokładam paproci, funkii i koże jednego rh. Z drzewkiem nie będę się spieszyć, bo pomysłów mam sporo . ściskam
Ja się zakochuję w Twoim ogrodzie. On z wiekiem robi się coraz piękniejszy. Masz tam tyle niespodzianek, tyle ukrytych zakamarków i w każdym coś co woła "choooć do mnieee, choooć do mnieee".
Pomysł z tymi mini oczkami boski (a ja zastanawiam się co zrobić z identyczną doniczką). Stipa u Ciebie wysadzona, też się już do tego przymierzam choć boję się że dzieciaki ją stratują.
Zainspirowana Twoimi gąszczami poprawiłam swoją cienistą rabatę i jestem baaardzo z niej zadowolona i dumna (a do tej pory stale omijałam ją szerokim łukiem).
Potem powklejam fotki bo muszę odwiedzić wszystkich. Mam zaległości bo nie miałam netu
Nie znam się na odmianach złotokapów. Mój kwitnie co roku bardzo obficie, nigdy mi nie przemarzł. Jestem więc trochę zdziwiona, ale pewnie jest jak piszesz, że są różne odmiany Jak tam stipa? Wsadziłaś ją już wo gruntu? Moja rośnie na rabacie i ma się całkiem dobrze
Ania zapodała fajny ogród przejrzałam i jest imponujący tutaj masz trzmieliny z lawenda i stipą - ślicznie
Stipa to ostnica pony tails trawa
Tak myślę ze żeby ładnie zrównoważył tą kratkę na róże po tej stronie potrzebne są 2 trzmieliny a po tamtej 1.
Wysokie trawy nie są potrzebne nie będzie za płasko bo i trzmieliny nie są jakieś giga
Berberys może zostać lub możesz zastąpić go trawą - stipą, carexem bronco to już zależy od tego która wersje Ci się bardziej podoba chociaż po prawdzie lepiej by wyglądało pomieszanie (buksy,trawa) niż same kule (buksy, berberysy,trzmieliny,lawenda to wszystko się kulkuje )
O fajnie to wygląda. Paula dzięki. Myślisz, że z tej strony dwie trzmieliny a z drugiej jedna?
A co z wysokimi trawami?
I ten berberys czerwony tu może zostać czy tu ci chodzi o coś innego?
A stipa to jakaś trawa, tak?
A tylko z tymi kulkami trzmielin u góry to nie będzie za płasko?
Dodałabym jeszcze 1 trzmielinę i ewentualnie lawende w nóżki. Zamiast berberysow możesz dać np stipe Na wiosne czosnek olbrzymi fioletowy będzie pięknie pasował
Marzenko z trawami dramat - prairie fire i stipa arundinacea były do przewidzenia, ale padło dziesięć AM, osiem mint curls i mam złe przeczucia co do brązowych. Dobrze, że choć hakonechloa, miskanty i rozplenice w 100% ruszyły.
Z deszczami spoko, nie zalewa nas, bo mamy porobione drenaże. Z upałami my nie mamy problemu, gorzej z roślinami
Jeszcze nie skacz, poczekaj niech się woda nagrzeje
Ma sie rozumieć że stipa przed Rozplenicą.W niedzielę pikowałam siewki szałwi z twoich nasionek rano dziś do nich zagladałam a one po dwa nowe listki już mają.Foto wieczorkiem pokażę.
Stipa zaraz po posadzeniu w donicy i dziś, Widać jak ładnie rośnie
widać też jak ładnie śmignął biedronkowy powojnik
dziś kilka malutkich stipek wsadziłam do gruntu. Mam nadzieję, że też tak ładnie będą rosły
Z rozplenicami (odpukać) nie mam problemu. Wszystkie żyją. Myślę, że mimo wszystko warto się poświęcić trawom bo robią niesamowity efekt. Znając życie za chwilę przejdzie nam złość i znów się wszyscy zatrawkują Z Twojego rozchodnika bardzo się cieszę
Nasiona stipy zbiorę na pewno tylko proszę pamietaj o mnie i napisz kiedy będą już gotowe bo ja zielona w tym temacie
Nie miałam nasion, bo dostałam sadzonkę.
Tylko nie pamiętam gdzie ją posadziłam
Z wysiewami kiepsko. To chyba moje ostatnie...
Na początku było wszystko ok, a po pikowaniu dużo mi padło.
Driakiew zostały mi dwie sadzonki i stipa prawie cała padła.
Aminka i mikołajka mam sporo za to
I trawy cytrynowej i werbeny i szałwii jednorocznej trochę.
Aaaa i naparstnice jeszcze się trzymają
No to w sumie nie jest tak źle
Teraz będzie ciepło to idą do ogrodu już.
To chyba wszyscy straty w trawach mamy.Rozplenice co mam od ciebie podzielone na cztery trzy żyją.Wszystkie sadzonki co robiłam z.rozplenicy Bleck martwe .Teraz też mam sadzonki nowe do posadzenia jak tego sezonu nie przeżyją nie sieję już traw.Od połowy stycznia koło nich chodzę i teraz się zastanawiam czy warto im ten czas poświęcać.Borowy rozchodnik ładnie przyrasta odcięłam 5 gałązek na sadzonki i na wiosnę znów będę go rozmnażać.Ilonka za to stipa nam ładnie rosnie coć to cieszy.Pamietaj o zebraniu nasion jak zakwitnie.
Stipę z ubiegłego roku wykopałam i w jej miejsce rośnie już nowa młodziutka Red Baron i Ice Dance ładnie rosną. Kostrzewa też ładna. Miskanty nie dają znaku życia i rozplenica "Hameln".