Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Tysiąc radości i utrapień 08:14, 30 kwi 2016

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Cudne sadzonki ,Werbena ,stipa ..... miodzio .

Większość sadzonek wygląda dobrze . Są też jakieś cienie: przypalone słońcem heliotropy, padły trzy siewki łubinu, stipa zaczyna mieć przyschnięte końcówki i nie wiem jaki jest powód, kalarepka doprze wykiełkowała, a teraz zaczyna źle wyglądać.
Nie ma co jednak narzekać, bo niektóre roślinki zdrowo i ładnie się chowają
Szałwie czy lawendy? 07:28, 30 kwi 2016

Do góry
Czytałam ten post, kiedy pokazywałaś blog u siebie. Świetna ogrodniczka, pasjonatka.

Czy pasuje? Pewnie tak, sztywne dominujące maczugi wystające z miękkiej zwiewnej jednolitej plamy stipy. Czasowo też powinny się zgrać, pamiętam że liatra zaczèła kwitnąć w lipcu razem z lawendą. A jak jest lawenda to i dziewczyny mają stipę. U mnie stipa nie zakwitła i nie wybujała, nie wyrosła imponująco w zeszłym roku nie mogłam ocenić efektu (a rosły blisko siebie liatry i stipa).
Jest wg mnie kilka takich prostych efektownych kwitnących wśród których jest liatra, pustynnik, naparstnica, czosnki, kosaćce, mieczyki. Ja nasadziłam kilkanaście naparstnic (prezent od teściowej), z nadzieją ze będą białe. Choć moze byc róznie.
Są tez trytomy, ale oglądałam je rosnące w lubelskim botaniku i wcale nie wyglądały imponujące, wyliniałe czupiradła. Tam mozna tez na zywca pustynnik obejrzec, fajowy.
Jest języczka przewalskiego (na zywo sliczna, mam zdjęcia ze Szwecji), akanty, lubin.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5986-sztokholm-i-okolice?page=2

W kwestii jednolitego wypełniacza różne pomysły mi chodzą po głowie:
Szałwie czy lawendy? 22:58, 29 kwi 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Aga Twoja stipa wcale nie jest zła, mojej nie widziałaś

Winę widzę w sobie, mam problem z podlewaniem. A dokładniej z pamięcią.
Szałwie czy lawendy? 22:31, 29 kwi 2016

Do góry
Aga Twoja stipa wcale nie jest zła, mojej nie widziałaś
Szałwie czy lawendy? 22:31, 29 kwi 2016
Do góry
AgaeM napisał(a)
Przy cebulkach niestety tez nie ma pewności. Testowałam w 2015r. Fioletowe ładnie wyszły i kwitły. Białe ani jedna, a kilka opakowań miałam. Z Biedry.

Dziś robiłam poranny obchód ogrodowy i fioletowe liatry juz wychodzą, po białych dalej ani śladu czyli zginęły.

ale białe i u mnie kiepsko ...nawet mam wrażenie ze wygniły.

PS. Stipa tez mi sie kiedys nie udała ...bywa ....ale zostaw ja ...wystaw do słońca moze ruszy ...ona lubi sucho.

a najlepiej wsadz to w rabate i czekaj
Ogród na piasku i z wielkim murem 21:32, 29 kwi 2016

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Dzięki za odzew.
Mirella, jesteś spostrzegawcza. To są dwie magic carpet
Irenko, na obrzeżu jest 5 różowych róz New Dawn, z drzew na bocznym okręgu jest mała brzoza pendula, mały buk (taki zwisający, muszę sprawdzić jak się nazywa)
myślałam o lawendach, ale ustawiłam i mi nie pasuje ? Mam jeden bordowy.
Zoja no właśnie, co w środku?
Kasiu no właśnie wyszedł placyk, ale co w środku?

Stawiałam na obrzeżu hosty, ale mi nie pasują.

Mam jeszcze dwie hortensje, może one?

Ala, tak na szybko kilka moich myśli nieuczesanych: nie wyznaczyłaś lini rabaty, ciężko robić ustawienia roślin, nie wiedząc, gdzie się mają one zaczynać, a gdzie kończyć. Masz już tam ogromne róże, to chyba trzeba iść w kierunku myślenia, że to rabata różana, a do takiej nie pasują mi tawuły, ani hosty. A jaka to wystawa? Ile tam słońca i cienia?
Ja bym chyba poszłabym w kierunku różanki: trawy, np. rozplenice, stipa, rozchodniki, jeżówki. I bukszpan. Są tam też brzoza i buk, do nich też by takie nasadzenia pasowały.
A tawułom może znajdziesz inne miejsce? One fajnie by jako obwódka wyglądały gdzieś.
Placyk z pergolą świetny!
Na huśtawce miło płynie czas... 23:01, 28 kwi 2016

Do góry
Stipa była przykryta podwójnymi doniczkami. W dzień ją odkryłam, żeby łapała słoneczka, teraz na noc znowu doniczki. Na razie wygląda na to, że jest ok. Pokusiłam się o ten eksperyment (nie bylabym sobą) bo zapowiadają juz od jutra piekna pogodę. Zatem dzisiaj dopinguję stipkę i obiecuję sobie wiecej nie popełniać takiej gafy

Dziewczyny, czy ktoś wie może czy kwiaty ciemiernika się ścina? Wyglądają już dość nieciekawie.
Na huśtawce miło płynie czas... 22:47, 28 kwi 2016

Do góry
I jak ta stipa dziś wygląda, nic jej nie jest po zimnej nocy na dworze?
Tysiąc radości i utrapień 21:21, 28 kwi 2016

Do góry
Cudne sadzonki ,Werbena ,stipa ..... miodzio .
Pomysł na ogród 20:48, 28 kwi 2016

Do góry
tak ruszyły , nawet stipa przezimowała i taż puszcza zielone
tylko pampasówka którą zostawiłem z premedytacją w glebie zgniła sobie normalnie
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:54, 28 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Pampasowa nie zimuje. Szukaj miskantów!

Pod brzozy to też jakieś trawki najlepiej...ale niskie I kwiecie wystające znad...

Buziak!

Justynko właśnie szukam i czytałam Danusi artykuł.
Jak pampasowa nie zimuje to odpada.
Morning light rozważam, i myślę nad Variegatusem tylko nie wiem czy on ma piórka.
Tam jest południowa strona.

Przy brzozach może mogłaby być stipa i rozchodnik, albo szałwia czy lawenda, albo rozplenice.
Małymi kroczkami do celu... 13:46, 28 kwi 2016

Do góry
zoja napisał(a)

Zarumieniłam się
ja też siałam pierwszy raz - wszystko w ziemi do wysiewów, zero nawozów aż do kwietnia gdy co jakiś czas podlewam wodą z rozcieńczonym biohumusem.
Tyle tajemnicy.

Z tego co zauważyłam stipa nie lubi przelewania.

ps. nie polecam ziemi do wysiewów substral - od razu jakiegoś grzyba złapała - ale to już pikowałam więc na razie stoi na dworze i obawiam się, że niewiele z tego będzie

A nie mówiłam
Małymi kroczkami do celu... 13:37, 28 kwi 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Ja się nie znam, pierwszy rok cokolwiek sieje, może niech się wypowie Zoja ona istna plantacje siewek ma .

Zarumieniłam się
ja też siałam pierwszy raz - wszystko w ziemi do wysiewów, zero nawozów aż do kwietnia gdy co jakiś czas podlewam wodą z rozcieńczonym biohumusem.
Tyle tajemnicy.

Z tego co zauważyłam stipa nie lubi przelewania.

ps. nie polecam ziemi do wysiewów substral - od razu jakiegoś grzyba złapała - ale to już pikowałam więc na razie stoi na dworze i obawiam się, że niewiele z tego będzie
To tu... 13:31, 28 kwi 2016

Do góry
MAD napisał(a)

Wczoraj nie sprawdzałam bo lało jak wróciłam do domu. Dzisiaj zerknę. Myślę, że dadzą radę. Dzięki!

nie pytam się abyś mi dziękowała Za rośliny się nie dziękuje!

Pytam się z ciekawości jak te pietruchy dają radę. Bo jeśli nie daja, to na przyszłość małe siewki będę sadzarką do cebul wyjmować z gleby. Bo to, że zostały mi jeszcze to już wiem, bo widziałam kurduple...

Ciekawa jestem jaki kolor ci się trafił, bo mam w jeszcze jednym miejscu innego koloru...no chwast, mówię ci, sieje się jak stipa!

W razie czego będziesz miała rabatę orlikowo-werbenowo-stipową (co chyba by nie było głupie w zestawieniu kolorystycznym) i w to jakieś amarantowe, lub purpurowe róże... kurde, co ja ci się rządzę w twoim ogrodzie
Małymi kroczkami do celu... 11:55, 28 kwi 2016

Do góry
U mnie stipa też się dobrze trzyma. 10 sadzonek dałam Gosi to mi zostało 110 sztuk
W przyszłym roku już się nie bawię w wysiewy, za dużo zabawy z tym, wolę kupić
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:03, 28 kwi 2016

Do góry
iwka napisał(a)
mam takie samo zdanie, wszystkie trawy jakie siałam padły, szałwia, lobelia jedynie stipa rośnie jako tako Teraz jeszcze cynie wysiałam w domu, szybko wykiełkowała, siewki już wybujały i znowu pewnie do bani będzie

u mnie to samo
z 20 szałwii zostały 3 które jeszcze jakoś żyją
moja stipa z 40 - 2
reszta roślin padła
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:00, 28 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwka ja już w przyszłym roku nie będę się bawiła w wysiewy i pikowania. Raz spróbowałam, spodobało mi się, ale wolę ten czas poświęcić na inne rzeczy. Majątku te rośliny nie kosztują, wolę kupić już dorodne sadzonki
mam takie samo zdanie, wszystkie trawy jakie siałam padły, szałwia, lobelia jedynie stipa rośnie jako tako Teraz jeszcze cynie wysiałam w domu, szybko wykiełkowała, siewki już wybujały i znowu pewnie do bani będzie
Na Łowieckiej 23:29, 27 kwi 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Czekam teraz na sadzenie i roze i stipy.
Moje ostatecznie trafia do trzech ogrodow i to bardzo zacnych,no poza moim wiem ze i Ty juz masz

O, i ja czekam! Jutro zmaltretuję eMa żeby po nie podjechał w jakiejś wolnej chwili. Moze się uda
Stipę mam z czego się bardzo cieszę Na razie to jest jeszcze "stipeczka" nie stipa. Bardzo odchorowała pikowanie i dopiero teraz zaczyna rosnąć. Twoja pewnie już duża.
Dziś podjechałam jeszcze do innego CO i tam przy kasie ktoś przede mną kupował ŚŚ. Od razu zerknęłam mu przez ramię żeby zobaczyć jak wygląda na żywo ale była taka biedna, krzywa, jakaś powykręcana, zaniedbana że aż przykro było patrzeć. Przy Twoich nie miała startu.
Tysiąc radości i utrapień 21:48, 27 kwi 2016

Do góry
katel napisał(a)

Bardzo chętnie się piszę na nasionka (jak Ci będzie zbywało) ale najpierw to fotki porobisz i pokarzesz jak się prezentuje na jesieni.
U mnie klepnięte, jadę 1 maja, tylko nadal nie wiem czy z eMusiem czy jeszcze z dzieciaczkami .

Sama jestem ciekawa jak ta stipa będzie się sprawować.
W sprawie Końskowoli to dalej nic nie wiem. Dużo będzie zależało od pogody.
W razie czego, to mam nadzieję na relację od Ciebie
Na huśtawce miło płynie czas... 18:47, 27 kwi 2016

Do góry
Dzisiaj wreszcie przyszła paczuszka z zamówionymi trawami. Stipa, sesleria heufleriana i turzyca ptasie łapki. Stipa jest nawet niezła, ale sesleria wydaje mi się nędzna. Fakt, kupowałam te najtansze, czyli najmłodsze. U Lindsay80 widziałam takie wypasione zakupy.

Sripa jest na dwóch rabatach między różami, a sesleria przed hortensjami. Nad ptasimi łapkami jeszcze myślę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies