Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród Nety- moje marzenie 23:05, 15 lis 2016

Do góry
Plan na rabatę przed tarasem jest taki, że pod platanami będzie szpaler hortensji, a w nogach będą trawy zimozielone carex variegatus albo Amazon mist (bo mam ich dużo), a w nich szałwia. Ok czy nie?
Ogród Nety- moje marzenie 22:56, 15 lis 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Odnośnie tych monokolorystycznych rabat, które nie zabija finansowo, to do głowy przychodza mi:
irysy syberyjskie- maj/czerwiec
kocimiętka maj/listopad
rozplenice- czerwiec/styczeń
imperata cylindryczna
miskanty- czerwiec/styczeń
żurawki- całoroczne
berberysy green carpet-kwiecień/październik
berberys erecta- kwiecień/ październik
jeżówka purpurowa, czysty gatunek= lipiec/ wrzesień
astry krzaczaste sierpień/ wrzesień/październik
przywrotnik ostroklapowy kwiecień/ wrzesień
szałwia omszona czerwiec/ potem sierpień słabiej
lawenda lipiec/sierpień (trzeba ciąć w sierpniu jeśli chcemy mieć zwarte krzaczki
cebulowe szafirki, narcyzy, tulipany

z zimozielonych cisy kolumnowe, bukszpany, cyprysiki filifera aurea,

wielopniowe sa tez klony. Rosną szybciej od świdośliwy i mają ładniejszy kształt liści Ginnala, ściętolistny, ussyryjski. Pięknie się przebarwiają.

Te wszystkie gatunki, oprócz irysów, berberysów i astrów, nawet mam i można je porozmnażać lub dokupić, lub.... wymienic Ale ja myślałam, ze większośc z nich jednak do "wyrzucenia" będzie, bo za dużo gatunków. Nie?

Klony tez rozważałam. Zakupy wielopniowych planuję jednak na wiosnę, jak już będą ustalone nasadzenia, co by dobrać wielkość i kształt drzew.
Ogród Nety- moje marzenie 22:48, 15 lis 2016

Do góry
Odnośnie tych monokolorystycznych rabat, które nie zabija finansowo, to do głowy przychodza mi:
irysy syberyjskie- maj/czerwiec
kocimiętka maj/listopad
rozplenice- czerwiec/styczeń
imperata cylindryczna
miskanty- czerwiec/styczeń
żurawki- całoroczne
berberysy green carpet-kwiecień/październik
berberys erecta- kwiecień/ październik
jeżówka purpurowa, czysty gatunek= lipiec/ wrzesień
astry krzaczaste sierpień/ wrzesień/październik
przywrotnik ostroklapowy kwiecień/ wrzesień
szałwia omszona czerwiec/ potem sierpień słabiej
lawenda lipiec/sierpień (trzeba ciąć w sierpniu jeśli chcemy mieć zwarte krzaczki
cebulowe szafirki, narcyzy, tulipany

z zimozielonych cisy kolumnowe, bukszpany, cyprysiki filifera aurea,

wielopniowe sa tez klony. Rosną szybciej od świdośliwy i mają ładniejszy kształt liści Ginnala, ściętolistny, ussyryjski. Pięknie się przebarwiają.
Ogród Nety- moje marzenie 22:12, 15 lis 2016

Do góry
Oczywiście ważny jest dla mnie wygląd ogrodu przez cały rok. Dla każdego myślę, że jest ważny. Na pewno chciałabym elementy zimozielone, zarówno kuliste jak i kolumnowe. Na wiosnę myślę o łanach tulipanów, trawy zimozielone, łany werbeny lub perowskia, może lawenda lub szałwia,jeżówki, hortensje.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:32, 15 lis 2016

Do góry
bdan napisał(a)

Reniu mozesz przypomnieć z jaką trawą masz posadzoną tę szałwię, bo nie rozpoznaję tej zmrożonej

Fotki zimowego ogrodu piękne

Z szałwia rośnie Amazon Mist ... dziękuję
Podmiejski ogródek 15:48, 15 lis 2016

Do góry
Jak się już tak rozwinęłam, to dokończę. Po trzech latach od posadzenia pierwszych roślin, pielenia mam coraz mniej.Jesienią nie ścinam roślin, bo mi sie rozmnażają (szałwia, kocimiętka, przywrotnik, rudbiekie), ale wcześniej cięłam jesienią i wszystkie mimo wygwizdowa żyją. Także coś za coś. Robota jesienią i wiosną mniej, albo wiosną i wypatrywać "dzieci". W tym roku odchwaszczałam po raz pierwszy w maju. Także dasz radę. Gnojówek z pokrzywy nie robię, bo raptem jeden rok mi sie trafił, że budowa trwała i mąż mieszał. Ja nie mam kiedy. Pokrzywy wywalam na kompost. Zimą zbieram skorupki jaj, suszę "zwłoki" herbaty i bananów, z firmy zabieram kawowe fusy i wiosną karmię kompostownik. Nie używam nawozów mineralnych, bo na moich piaskach mija się to z celem. Sypię kompost i przekompostowane gówienko bycze. Wiosną w Lidlu kupuję wióry rogowe i też zapodaję. Od tego roku, uświadomiona przez Iwonkę-Toszkę używam mączki bazaltowej. Właściwie jedyną "fanaberią" w moim przyszłym ogrodzie są cisy. Reszta to "pospólstwo". Buziaki
Mały ogródek Andzi 00:20, 14 lis 2016

Do góry
przetacznik

żurawka

szałwia omszona

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 23:03, 12 lis 2016

Do góry
Patrzę tak na swoją ścieżkę do placyku grillowego (kiedyś może powstanie tam jakaś altanka z grillem stacjonarnym i paleniskiem...) i dochodzę do wniosku, że jest łyso. Symetrycznie, minimalistycznie, ale łyso.

Jest tak:

W projekcie miała być wzdłuż ścieżki półpergola, a po bokach od kamyczków roślinki. Jednakże nie zdecydowalismy się na jej postawienie z różnych względów (niestabilność konstrukcji, trudności przy koszeniu i in.).
Posiedziałam trochę w etytorze i narysowałam co by tu można zrobić i wychodzi mi coś takiego:

Na tych wysepkach znalazły by się rabatowe róże (chyba nikogo to nie zdziwi? ), kulki cisowe lub bukszpanowe, szałwia, stipa, może niska trzmielina Harlequin, jś turzyce albo kostrzewa, może jeżówki...

Co myslicie o tym pomyśle i o doborze roślin?
Z motyką na słońce 20:33, 11 lis 2016

Do góry
tuja, trawy (jeszcze nie wiem która), hosty (jeszcze nie wiem które), juka, szałwia omszona, starzec, berberys, czosnek ozdobny, trzmielina i bukszpan (o dziwo, bo go nie lubiłam za bardzo)
Salvia - szałwia 15:34, 10 lis 2016

Do góry
W tym roku kupiłam taką szałwię - Szałwia Otwarta "Patio Dark Blue"

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 19:57, 06 lis 2016

Do góry
Szałwia Deep Blue i Stipa Tenuissima

Ogród Nety- moje marzenie 14:18, 06 lis 2016

Do góry
Byliśmy wczoraj u znajmoych, których córka jest po architekturze krajobrazu. Nie pracuje w zawodzie, ale chwilę pogadałyśmy i ona powiedziała fajną rzecz.
Powiedziałam, ze mordujemy się z ogrodem, ze z domem nie było problemu, a tu kombinujemy, kombinujemy i nic. To zapytała jak projektowałam dom i powiedziąłam, ze zdecydowałam, że wszystko biało czarne, bo później wszystko pasuje do tego, a jak powstały schody, do nich dobraliśmy wszystkie elementy drewniane. I ona zapytala dlaczego tak nie robie w ogrodzie. Dleczego od razu tyle kolorów i faktur próbuję łączyć i że jest to trudne. A poza tym powiedziała, że przecież chcieliśmy nowoczesny ogród więc dlaczego ide w tradycyjny. A mój mąż powiedział, że naoglądąłam się na forum i dlatego.
Usiedliśmy chwilę nad komputerem i podrzuciła nam kilka pomysłów. Jeszcze się z nimi oswajam, ale spróbję później wrzucić o co mniej więcej chodzi.

W sumie doszłyby trzy drzewa wielopniowe, mnóstwo trzcinnika, trochę miskantów i turzyc, a z kolorów tylko biale hortensje i trochę fioletu(werbena, szałwia, lawenda, perowskia).
Zobaczymy....
Ogródek Mirelli 13:36, 06 lis 2016

Do góry
szemusia napisał(a)
Widzę, że nadal działasz na dwa fronty

A ta "smutna" jak piszesz rabatka już w przyszłym roku Cię zaskoczy - miskanty się rozrosną i zrobią fajne tło po bokach, a róże latem bedą cieszyć

Beatko działam na dwa fronty tzn.na dwa ogrody, ale nie narzekam, daję radę. Sąsiedzi duże oczy robią ze zdziwienia, że chce mi się pracować w dwóch ogrodach. A ja to lubię

Smutna rabatka no jest smutna teraz, bo tak jak piszesz trawki małe jeszcze. Cała rabatka tegoroczna, więc na efekt wow nie ma co w tym roku liczyć. Od wiosny już będzie się działo, bo posadziłam tam ładne pomarańczowe tulipany, trochę mało tylko 30 sztuk, muszę w przyszłym roku dokupić. I jest posadzona moja ulubiona szałwia Deep Blue, następnie zakwitną piękne róże, a jesienią trawy, więc zawsze coś będzie
Mój ogród pod górkę... 14:51, 05 lis 2016

Do góry
Lawenda się nie poddaje

Szałwia z naparstnicą w tle

Salvia - szałwia 15:38, 04 lis 2016

Do góry
Szałwię mam posadzoną na obwódce. Stipa jest za nią. Stipa Tenuissima jest dużo wyższa niż szałwia Deep Bluu.
Salvia - szałwia 15:25, 04 lis 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Moja tegoroczna szałwia Deep Blue

Ja tez mam szałwię Deep blue i chciałabym wiosna posadzić ze stipą...Danusia radzi ,żeby falami albo na przemian,ale ta odmiana chyba niska jest i nie wiem czy stipa nie powinna być z tyłu? Jak ty Mirelko masz posadzone?
Do raju daleko - u Ewy 17:25, 02 lis 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
Hortka rzeczywiscie ma cudny kolor
Nasionka szałwii zamawiałam przez internet ale słabo wzeszły , po wysadzeniu za to porosły ogromne , z 80 cm miały napewno , jak w poprzednim roku kupiłam sadzonki na ryneczku ( zresztą Pan wmówił mi, ze to wieloletnie jest) była ciemniejsza i niska napewno warto ją mieć

Szkoda, że nie znam nazwy tej hortensji Najważniejsze jednak, żeby dała sobie radę do wiosny Nie chciałabym jej stracić.

Jak nie uda mi się szałwia z nasionek, to na pewno kupię sobie sadzonki. Skoro były w tym roku, to liczę, że w przyszłym też będą
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 12:21, 02 lis 2016

Do góry
Nett napisał(a)

Miałaś na liście seslerię, więc o niej myślałam. A co do wyższych, wystających to albo stipa albo molinie mogłyby być.
Ten plan to tylko taki szkic. Można by jakoś jeszcze pofalowac linie, dodac szałwię. Myślełam też, czy w jakims miejscu nie dosypac ziemi i nie zrobić takiej wzniesionej rabaty, takiego jakby pagórka, gdzie mogłyby być rosliny zimozielone, które więcej trochę ziemi potrzebuja.
Nie wiem, jeszcze można dużo tu pokombinować.

W kombinacjach to my jesteśmy dobre hi hi!Szałwia jak najbardziej,stipa jednoroczna,wciąż trzeba dosadzać,wysiewać,pikować,zobaczę czy moja przezimuje,teraz zerknęłam że rudbekie są też w innych kolorach ale wpadka!a ja myślałam ze tylko w żółtym.Mam dużo jeżówek i ich nasion,szałwia jest,lawenda też,nie będzie żle,wiosną coś się dokupi może w bieli żeby rozjaśnić?o pagórku myślałam kiedyś i o małym wrzosowisku,ale chyba do geometrycznych rabat nie bardzo to pasuje.Poza tym brakuje mi tak dużo ziemi,że trzeba będzie kredyt wziąć
Jednym słowem ogólną koncepcje rabaty już mam!trzeba ją jeszcze połączyć z tą pod gospodarczym.Myślę tam o tych 3 trzmielinach i jakieś plecy trzeba im zrobić,może też bukszpan chociaż tam cis można by było ciąć w wąski prostopadłościan a bukszpan chyba nie jest tak elastyczny?bo co innego dać jako ścianę?
Berberysy czerwone także można tu wykorzystać tak jak sugerujesz.Ach moje piny chyba się nie wgrały,nie umiem
W Kruklandii 18:53, 31 paź 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)
nie wiedziałam, że szałwia tak długo kwitnie
muszę nabyć

Ja już się zaszałwiowałam trochę. Mam 5 albo 6 odmian
W Kruklandii 12:21, 31 paź 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)
nie wiedziałam, że szałwia tak długo kwitnie
muszę nabyć

Gosia a jaką szałwię chcesz?
u mnie będzie sporo więc jakby co to wołaj
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies