Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Życie w wiejskim ogrodzie 11:37, 25 wrz 2016

Do góry
Asiu nie wiem czy w sprzedaży jest dostępny taki pastuch który by uchronił mój ogród przed Waszym najazdem
Werbena sieje się jak szalona Siewki są dość charakterystyczne więc raczej nie pomylisz ich z chwastami

Iwonko to dość dziwne że Ci się nie wysiały ? U mnie patagońskiej zawsze pełno tam gdzie rosła poprzedniego sezonu

Ewo ... flower show werbenowy Taki był zamysł, gdy przekwitnie szałwia omszona to wtedy akcentem kolorystycznym będzie patagońska

Sylwia byłem, widziałem Szczękę zagubiłem
Ogródkowe rewolucje 19:06, 24 wrz 2016

Do góry
kamcia napisał(a)
Alis dzięki , właśnie przed tymi tujkami na nóżce posadziłabym te Twoją szałwię. Będzie pasować?

Te tujki są żółte? Pamiętaj, że ta szałwia jest jednoroczna, moim zdaniem będzie pasować, kwitnie długo i ma naprawdę śliczny kolor.
Ogród do odnowy 12:48, 24 wrz 2016

Do góry
szałwia pięknie odbiła

zaczynają kwitnąć marcinki

zawilce

nowe kwiatki będzie mieć jarzmianka

Moje małe wielkie marzenie 22:01, 23 wrz 2016

Do góry
Kamcia to szałwia omączona czy jakoś tak, niestety jednoroczna, ale warto ją mieć w ogrodzie. Te wieloletnie zrobiły się już brzydkie a ta skubana wciąż kwitnie.
Moje małe wielkie marzenie 20:16, 23 wrz 2016

Do góry
Hej

Alicjo fajna ta szałwia, to jakaś odmiana? czy zwykła, podoba mi się i długo kwitnie, chętnie bym wiosną kupiła.

Moje małe wielkie marzenie 12:15, 23 wrz 2016

Do góry
alis napisał(a)

Śliczna ta szałwia, daje po oczach
Macham jesiennie
Mój jest ten kawałek ogrodu 12:01, 23 wrz 2016

Do góry
aga_podlasie napisał(a)

Zacytowane przez Ciebie zdjęcie skłoniło mnie do poszperania w fotkach i teraz będzie małe wyznanie
Ta rabata była zainspirowana projektem Sarah Price:
https://pl.pinterest.com/pin/454089574912675398/

I co się okazało w praktyce? Że u nas to tak nie wygląda
Dlatego, że:
-stipa jest w takiej fazie dopiero teraz
-rozchodnik, szałwia i czosnki Krzysztofa też się rozjechały w czasie

Ja uzupełniłam to jeszcze o liatrę, która w pewnym momencie "robiła" całą robotę.

I tak od wiosny zaczynając, zdjęcia ten samej rabaty

Zapinowałam sobie od razu to podlinkowane zdjęcie Wg mnie czosnki można jakimś trickiem zmusić do kwitnienia dopiero w lipcu. Cebule w doniczce do czerwca w chłodni, a potem powoli przyzwyczajajac wędrują na rabatę. Warto by poeksperymentować
Tak w ogóle to i tak piekna jest ta rabata, zawsze coś kwitnie, więc czego chcieć więcej
Przerwa na kawę... 11:29, 23 wrz 2016

Do góry
Princess Alexandra of Kent - Austin
Już w tej chwili widać, że będzie to gęsty beczułkowaty krzak i chyba więcej miejsca będzie potrzebował niż przewidziałam. Dobrze, że szałwia musi być przesadzona do doniczki na zimę. Podobno osiąga ok 1,1 metra wysokości i ok. 80 cm szerokości (opis w sklepie www) - na metce 1x1 metr i chyba metka prawdę mówi. Zdrowa, nie ma plamistości ani mączniaka choć rośnie w półcieniu. Kwiaty na początku morelowe, później różowe intensywne a na końcu jaśnieją. Bardzo duże pączki. Kwiat trzyma około 5 dni, ładnie pachnie. Na razie wszystko na plus, nic na minus. No nie w sumie jeden drobiazg - zwiesza trochę kwiaty. Kupiona na koniec lipca.

Ogród wśród pól i wiatrów 11:28, 23 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Super! Na boki tez może irgę? Będą ramy i lekkie przejście w trawnik.A jeszcze może być szałwia na skarpę, bodziszek.
Ciekawe masz widoki z ogrodu na domy w dole i pagórki.

Ewusia, chciałabym jakoś mocniej zaakcentować odcięcie skarpy i trawnika. Widziałam w sklepie choinę jeddeloh, jak myślisz - byłaby?? Czy za wielka będzie?? Od zawsze lubię choiny, są zimozielone, niezbyt drogie no i ładne.

Jeszcze pytanie odnośnie bodziszka. Możesz polecić jakąś ładną odmianę??
Czy mam się po prostu sugerować tym, które mi się podobają? Widziałam na all.. takie ładne z dużymi niebieskimi kwiatami. Nie mam dotąd bodziszków, chętnie coś kupię, tylko nie chcę wtopić na początku

Mój jest ten kawałek ogrodu 11:14, 23 wrz 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Śliczna jesień u Ciebie w ogrodzie. Trawy, róże przepiękne, jarzębina aż świeci. A to zdjęcie musiałam zacytować, cudnie

Zacytowane przez Ciebie zdjęcie skłoniło mnie do poszperania w fotkach i teraz będzie małe wyznanie
Ta rabata była zainspirowana projektem Sarah Price:
https://pl.pinterest.com/pin/454089574912675398/

I co się okazało w praktyce? Że u nas to tak nie wygląda
Dlatego, że:
-stipa jest w takiej fazie dopiero teraz
-rozchodnik, szałwia i czosnki Krzysztofa też się rozjechały w czasie

Ja uzupełniłam to jeszcze o liatrę, która w pewnym momencie "robiła" całą robotę.

I tak od wiosny zaczynając, zdjęcia ten samej rabaty

Ogród wśród pól i wiatrów 09:48, 23 wrz 2016

Do góry
Super! Na boki tez może irgę? Będą ramy i lekkie przejście w trawnik.

A jeszcze może być szałwia na skarpę, bodziszek.

Ciekawe masz widoki z ogrodu na domy w dole i pagórki.
Hortensjada 09:44, 23 wrz 2016

Do góry
bozga napisał(a)

Twój perukowiec peruczek nie miał? Lubię ten krzak tylko w takim stadium jak u Ciebie

Powiedz czy to niebieskie to szałwia?
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 08:51, 23 wrz 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
ja też protest składam, po 19tej nie daje się robić a przed trzeba zrobić ... lekcje. Jak tu żyć
Całe szczęście jutro sobota

Sobota... w ubiegłą tylko do 12 się dało pracować, potem się mocno rozpadało, a jutro wyjazdowy dzień... Kiepsko z czasem. A roboty na jesień mam sporo zaplanowane.

Szałwia omączona daje piękny kolor na rabacie. Niby jednoroczna, a przezimowały mi 4 sadzonki. Może i tę zimę przetrwają...
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:22, 22 wrz 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Nooo!
Szałwia kwitnie dosyć wcześnie, długo i powtarza....a rozchodnik dopiero późnym latem. To się będą uzupełniać.
Tak samo The Fairy i lawenda.

Szałwia, lawenda i rozchodnik lubią sucho....a The Fairy dadzą sobie radę

Żurawki, turzyce i bukszpany lubią więcej wody i one razem też będą dobrze rosły.

Stipę jeszcze powtykać wszędzie żeby zespolić całość

Juzia, mówisz że szałwia kwitnie długo ?? Kurcze u mnie miałam wrażenie że ledwo zakwitła to już ja ścinać trzeba było. Może dlatego że młode sadzonki były ?
Czyli co, Fairy zostawić tam gdzie rosną tylko lekko je cofnąć do środka pasa tak ?
Pozostać przy tych dwóch czy trzecią dosadzić ? by zagęścić ?
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:17, 22 wrz 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Ola patrzę na Twój plan i tak mi się nasuwa:

1. Tam gdzie na planie lawenda dałabym The Fairy z lawendą (możliwie najdłuższym pasem). Jeżeli lawenda nie zmieści się przed Fairy, to bym róże poprzetykała lawendą.

2. Rozchodniki pomieszane z szałwią -> tam, gdzie na planie jest The Fairy + tam gdzie magnolia (w moim zamyśle jest to powtórzenie dające spójność i zamykające rabatę, ale ja to się nie znam no i wiesz...)

3. Żurawki i carexy dałabym bardziej pasami wokół kulek.

No to się wymądrzyłam, ha

Zdrowia życzę, też mnie coś dzisiaj łamie.

Aniu, podoba mi się to co proponujesz, jeszcze jakbyś mi to narysowała.....
Szczerze się przyznam, że mam problem z rozmieszczeniem roślin.
Fairy + lawenda - super zestaw - i taki w sumie był w tym roku ale lawenda młoda więc efekt kiepski był. No i rozmieszczenie tych roslin bardzo mi się nie podobało. Może też dlatego, że dołożyłam jeszcze rozchodniki i stipy i zrobił się bajzel.
Wiesz, lawenda i rozchodniki chyba lepiej zagrają bo dysponuje Vivą a ona z różami trochę się kłóci przez te długie pędy kwiatowe.
- Tak więc Fairy + szałwia na długim odcinku a
- lawenda + rozchodniki na szerokim placu i na końcu długiego pasa
- ????
- żurawki i Goldy sadzić pasami. Ale by się to zmieściło powinnam usunąć szczytowego szmaragda ? Bo inaczej problem z przechodzeniem bedzie.

- A widzisz tam gdzieś miejsce dla orlików? Zapomniałam o nich a innego miejsca niż w tym ogródku na nie nie znajdę
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:45, 22 wrz 2016

Do góry
mateuszmichn napisał(a)
Weź przestań, nic nie straszy.
Moim zdaniem wszystkie tuje i bukszpany zostawić w miejscach, które są.
I muszę powiedzieć że masz mega bukszpana dużeg, no chyba że się mylę i coś innego tam rośnie.
Przy furtce proponuję zrobić coś w stylu różanki, dalej(na środku) po lekkim łuku lawende posadzić pasami ( taka Prowansja), co poszerzy wizualnie teren.
Do tego jakieś trawy i szałwia

Lawenda w szerszym miejscu - podoba mi się
Na różankę za ciasno, w samym narożniku przy furtce rośnie piwonia.
Furtka otwiera się do wewnątrz( nie jak na rysunku) dlatego myslałam jednego szmaragda usunąć by poszerzyć część pod bukszpanem.
Tak, ten olbrzym to bukszpan
Moje małe wielkie marzenie 16:24, 22 wrz 2016

Do góry
Psiamama napisał(a)

Piękne fotki. Szałwia jak fajnie Ci kwitnie a moja poległa. Co tam masz za jeżówkę?

Szkoda, że ta szałwia jest jednoroczna.
Jeśli chodzi o jeżówki, to te przy brązowych trawach kupowałam jako białe, w rezultacie są 2 białe i 1 różowa, kupione jako NN w markecie budowlanym.

Te przy hortensjach zamawiałam w szkółce internetowej pod nazwą Prairie Splendor Rose Compact. Te ze szkółki o niebo ładniejsze
Moje małe wielkie marzenie 09:27, 22 wrz 2016

Do góry
alis napisał(a)
Mam nadzieję Domi

Szałwia jednoroczna, której nazwy nie pamiętam, wciąż kwitnie, za to ją lubię

Evergold się rozrosła, oby przezimowała.

Brązowe trawki, na chwaściory nie patrzymy
[img

Piękne fotki. Szałwia jak fajnie Ci kwitnie a moja poległa. Co tam masz za jeżówkę?
Ogród z pergolą 22:56, 21 wrz 2016

Do góry
Dyskusja o perovskiej w sam raz dla mnie!
Kurka wodna, ciężka sprawa z tymi różami, u mnie Ascot w ilości szt. 3 są za rzędem MW, przedzielone szałwia, ale nie kwitły równocześnie wiec na razie nic nie mogę o tym połączeniu powiedzieć.
Moje małe wielkie marzenie 22:23, 21 wrz 2016

Do góry
Mam nadzieję Domi

Szałwia jednoroczna, której nazwy nie pamiętam, wciąż kwitnie, za to ją lubię

Evergold się rozrosła, oby przezimowała.

Brązowe trawki, na chwaściory nie patrzymy
[img
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies