Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:38, 24 sie 2012

Do góry
Dziewczyny, pamiętajmy, że to tawuły japońskie, chociaż małe i śliczne to jednak nie zdrabniajmy ich nazwy, bo tawułka to inna roślina.
Blaski i cienie nowego życia 08:38, 24 sie 2012

Do góry
Fajny będzie ten pas tawułek przy drodze. Napracowałaś się, ale efekt końcowy na pewno będzie super. Tawuły szybko rosną i są mało wymagające.
Lecę w kulki... 22:08, 23 sie 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
Aniu-super Twój ogród, co zaglądnę to się zachwycam. Mam pytanie jaką masz odmianę tawuły-czy priness golden? ile płaciłaś za szt. bo przymierzam się na zewnątrz ogrodu do kulek- skoro u Ciebie rosną w kamieniach to w moich też urosną (ale moje podłoże to masakra: sucho i kamień.

...urosną.....na pewno, one nie wymagające
golden princess, 9 zł za szt.
Tawuła japońska - Spiraea japonica 22:01, 23 sie 2012

Do góry
Właśnie takie tawuły chcę kupić i posadzić za ogrodzeniem przy ulicy- czy dobrze będzie posadzić je co
1 metr ? Ponieważ mam wąsko 0,5 m szerokości będą w jednym rzędzie.
Kondziowy Ogród :) 22:41, 20 sie 2012

Do góry
Nie tylko żurawki, można sadzić także fajne małe berberysy np. Admiration, lub tawuły japońskie Golden Princesse np. a potem ciąc je w kulki.
Lecę w kulki... 21:15, 18 sie 2012

Do góry
Aniu-super Twój ogród, co zaglądnę to się zachwycam. Mam pytanie jaką masz odmianę tawuły-czy priness golden? ile płaciłaś za szt. bo przymierzam się na zewnątrz ogrodu do kulek- skoro u Ciebie rosną w kamieniach to w moich też urosną (ale moje podłoże to masakra: sucho i kamień.
Ogrodowe zawirowania 17:24, 18 sie 2012

Do góry
WIOSKOWY OGRÓDEK cd
Do ogrodu wybrałam i kupiłam też rododendrony, azalie, tawuły, kaliny i krzewuszki.
Z hortensji oczywiście limelight i annabelle.

limelight

pink diamond

vanille fraise z floksami i bodziszkiem.

Duże nasadzenia i bardzo efektownie kwitnące hortensje mające idealne warunki do wzrostu wzbudzają duże zainteresowanie. Zdarzyło się, że ktoś już wyplewił jedną z rabat. A ja nie gadam, nie narzekam tyko dzielę i dosadzam byliny: języczki okazałe, liliowce, hosty, kosaćce, bodziszki i inne lubiące wilgotne podłoże.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:08, 17 sie 2012

Do góry
Berberys i tawuły będę sadzić co 80 cm. Zacznę od tych linii wyznaczających, żeby został kształt nasadzeń, a reszta mam nadzieję się ułoży.
Cis Repandens też co 80 cm? A tam się rozszerza ta działka dla cisa to po 1 szt. do końca pasa sadzić?
Ogród dla Agusi 23:17, 16 sie 2012

Do góry
Promise ocenia moje jeszcze niekompletne założenie pod różą.
Tawuły już się wybarwiają jesiennie.

Tawułki wraz z hortensjami wiodą prym.

Dosadziłam jeszcze kilkanaście Annabellek na tle żywotników w szpalerze po podcięciu sosen i świerków.

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:25, 15 sie 2012

Do góry
akanta napisał(a)

Tawułę ściąłem mocno, liczę, że jednak odbije

Tawuła odbije na pewno. Ja w zeszłym roku pod koniec sierpnia wycięłam ogromne tawuły o średnicy ok. 50 cm i tej samej wysokości , do zaledwie 20 cm. Wszystko po to, aby je na wiosnę przesadzić w inne miejsce, tzn. wzdłuż schodów ze skarpy. Miałam oczywiście pewne obawy, ale zaryzykowałam. Na wiosnę jak ruszyły, to aż sama byłam zaskoczona. A teraz wyglądają już tak:

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:13, 15 sie 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Hej Kasiu!
tak, wszystko urosło, i to praktycznie w 1 rok!
Z tamtej rabaty muszę usunąć włókninę i wysypać ją korą. I kilka kulek przenieść w prawo na rozchodnikową, a w ich miejsce posadzić wysokie trawy. Tyle że ciągle nie mogę znaleźć w kolicy trzcinników Karl Foerster... może w niedzielę z Krysią na kiermaszu trafimy. W sumie 1 popołudnie i robota skończona, ale póki nie mam traw nie ruszam... wolałabym w necie nie zamawiać, ale w końcu pewnie będę zmuszona. No i zamówiłam 20 dużych czosnkowych kulek na tę rabatę - między trawy
Tawuły tnę podobnie do Richiego, tyle że czekam zwykle aż zakwitną (jednak) - Richie tnie przed kwitnieniem. I częściej - na pewno...
pozdrówka

witam i dziękuję za wizytę u mnie

bardzo ładnie rośliny się rozrosły, widzę, że tez już planujesz zakup czosnków, myślę właśnie jakie kupić i gdzie posadzić, żeby był efekt
Lecę w kulki... 23:46, 14 sie 2012

Do góry
No ja też nie wiem.
Ania jak TY to tak ogarniasz, że masz tylko beż, biel, zieleń i tawuły ? Nie potrafiłabym się zdecydować na 3 kolory. Palenisko mi się spodobało. Było już w szczegółach?
Ogrodomania Oli 20:11, 14 sie 2012

Do góry
Eh masz wszystkie moje ulubione rosliny
I tawuły, które też są niezawodne. Soczyście zielone poduchy!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:06, 14 sie 2012

Do góry
Hej Kasiu!
tak, wszystko urosło, i to praktycznie w 1 rok!
Z tamtej rabaty muszę usunąć włókninę i wysypać ją korą. I kilka kulek przenieść w prawo na rozchodnikową, a w ich miejsce posadzić wysokie trawy. Tyle że ciągle nie mogę znaleźć w kolicy trzcinników Karl Foerster... może w niedzielę z Krysią na kiermaszu trafimy. W sumie 1 popołudnie i robota skończona, ale póki nie mam traw nie ruszam... wolałabym w necie nie zamawiać, ale w końcu pewnie będę zmuszona. No i zamówiłam 20 dużych czosnkowych kulek na tę rabatę - między trawy
Tawuły tnę podobnie do Richiego, tyle że czekam zwykle aż zakwitną (jednak) - Richie tnie przed kwitnieniem. I częściej - na pewno...
pozdrówka
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:28, 14 sie 2012

Do góry
Karolinko, wreszcie pokazałaś nam swój ogród w szerszej perspektywie! niezły masz busz rośliny się porozrastały, a to miejsce gdzie rosną Umbra, to już totalnie nie do poznania a co chcesz zrobić z tą rabatą przy wejściu? jeśli chodzi o te żółte tawuły (chyba?), to widziałaś jak rosną i jak je tnie Richie w Wysowej? albo jak u Ani (Lecę w kulki)?
Masz tyle pięknych roślin już, że spokojnie można już zrobić porządek z tą rabatą
Pozdrawiam
Warmińskie dylematy 20:45, 13 sie 2012

Do góry
Witaj Megi Przeczytałam Twój wątek od A do Z Tworzysz piękny ogród. Z radami Ogrodowiczan popełnisz mniej błędów. Ważna jest okolica w której sie mieszka. czy Twoje nasadzenia już zimowały? Ja po pierwszej zimie wyrzuciłam bardzo dużo roślin, bo okazało się, że na Podlasiu niestety wymarzają czytałam na jednej z Twoich stron, że chcesz posadzić derenie między rh. Zdecydowanie odradzam. derenie, to bardzo duze krzewy, szybko sie rozrastają. Może lepiej posadzic tawuły? Jest wiele ciekawych odmian i są bezproblemowe
Lecę w kulki... 17:01, 12 sie 2012

Do góry
Niemałe ilości stron miałam do nadrobienia, ale warto było!!! Zdjęcia wakacyjne urocze - jak zawsze w Twoim wykonaniu i piękne miejsca pokazujesz, budowle, rabaty - jak z folderów reklamowych
A ostatnie cięcia - niezłe, niezłe Narzędzie na przedostatnim zdjęciu przyprawia o dreszczyk grozy Moje tawuły i hakuro cięte ok.1,5 miesiąca temu znów tego wymagają...
Ale najbardziej urzekły mnie refleksje na temat ogrodu, "niewolnictwa" i odpoczynku....... Sama prawda! Wprawdzie odpoczywam teraz od ogrodu z przymusu, ale może dzięki temu nabiorę trochę dystansu...
Buziol Aniu!
Mallwinkowo 23:49, 10 sie 2012

Do góry
mallwinka napisał(a)
Witam

a tu roślinki wszystkie z mojej działki. podzielone hosty, za nimi tawuły , mizerne teraz ale moje własnoręcznie wyhodowane, w przyszłym roku mam nadzieję nabiorą okazałości.

Malwinka pięknie!
najważniejsze, że własnoręcznie wyhodowane powinnaś być dumna z siebie!!!!
rozrosną się na 100%
pozdrawiam
Nasz mały raj na ziemi :) 18:05, 10 sie 2012

Do góry
Syla napisał(a)

Ale foty wklejasz .... są piękne jak do katalogu kulinarengo aż się głodna zrobiłam ..... i co z rabatką ? poszerzyłaś czy jeszcze nie ?

Dziękuję ale do katalogu to im jeszcze duuuuużo brakuje Fasolkę to i ja bym już zjadła a tu narazie same kwiatki... To wszystko przez te myśli o sprzedaży... Mieliśmy wogóle nic nie sadzić... ale byłoby szkoda... Przecież to same pyszności...

Syla rabatka jeszcze nie gotowa... Przez ostatnie dni szalałam w warzywniaku żeby można było Wam co nie co pokazać i popieliłam te rabaty co już mam bo chwaściska się rozpanoszyły na dobre... Muszę się w końcu za nią wziąść bo lawenda już mi przekwitła w donicy i zastanawiam się co z nią dalej robić... Przycięłam... Wypuściła nowe pędy... tylko czy szoku nie dostanie jak ją teraz będę przesadzać... Wybieram się do Pisarzowic na zakupki. Potrzebuję tuje żeby się osłonić i myślałam żeby może kupić tawułę... Tylko ile? Myślisz że trzy wystarczą? Reszta lawendy chyba dopiero w przyszłym roku...

To wszystko zależy jak duża ma być ta rabatka - ja bym się zdecydowała na 5 szt tawuły - będą cięte w kuleczki ...... lawenda wysadzona do gruntu nie dozna urazu , zapewniam tylko mocno podlej dołek ......

Sylwia nie wiem czy wejdzie tam 5 tawuł... Zależy jakie będą kulki Jak zrobię rabatkę to ją pomierzę i wtedy zobaczymy
Nasz mały raj na ziemi :) 07:49, 10 sie 2012

Do góry
siaaska napisał(a)

Ale foty wklejasz .... są piękne jak do katalogu kulinarengo aż się głodna zrobiłam ..... i co z rabatką ? poszerzyłaś czy jeszcze nie ?

Dziękuję ale do katalogu to im jeszcze duuuuużo brakuje Fasolkę to i ja bym już zjadła a tu narazie same kwiatki... To wszystko przez te myśli o sprzedaży... Mieliśmy wogóle nic nie sadzić... ale byłoby szkoda... Przecież to same pyszności...

Syla rabatka jeszcze nie gotowa... Przez ostatnie dni szalałam w warzywniaku żeby można było Wam co nie co pokazać i popieliłam te rabaty co już mam bo chwaściska się rozpanoszyły na dobre... Muszę się w końcu za nią wziąść bo lawenda już mi przekwitła w donicy i zastanawiam się co z nią dalej robić... Przycięłam... Wypuściła nowe pędy... tylko czy szoku nie dostanie jak ją teraz będę przesadzać... Wybieram się do Pisarzowic na zakupki. Potrzebuję tuje żeby się osłonić i myślałam żeby może kupić tawułę... Tylko ile? Myślisz że trzy wystarczą? Reszta lawendy chyba dopiero w przyszłym roku...

To wszystko zależy jak duża ma być ta rabatka - ja bym się zdecydowała na 5 szt tawuły - będą cięte w kuleczki ...... lawenda wysadzona do gruntu nie dozna urazu , zapewniam tylko mocno podlej dołek ......
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies