Układanka :) Kto pomoże?
09:48, 13 cze 2012
Zapraszam do układanki. Mam zakupione roślinki na rabaty wzdłuż ogrodzenia. Mam pewne wstępne pomysły ale może ktoś coś podpowie, zmieni. Jestem początkującą ogrodniczką i nie mam zbyt dużej wyobraźni w tym temacie.
Lista roślin: ( roślinki małe i średnie)
- Lilak Mayer 1sz
- hortensja dębolistna 1 szt
- hortensja limelight 1 szt
- berberys bagatelle 3 szt
- berberys thunbergi "red chief" 1 szt
- berberys thunbergi erecta 1 szt
- berberys goldalita 2szt
- azalia irene koster 1 szt
- azalie japońskie 4 szt
- rh 1szt
- pieris 2szt
- wrzosy i wzrośce ( około 20 szt)
- kępki traw ozdobnych 2 szt
- daglezja sina 2 szt
- świerk biały conica 10szt
- jałowiec veriegata 1 szt
- thuja sunkist 2 szt
- wierzba hakuro nishiki 1 szt
- thuja smaragd 6szt
- trzmielina emerald'n gold 4szt
- klon palmowy 1 szt
- bukszpan 3szt
- tawuła little princess 2 szt
- krzewuszki 2szt
- forsycja maluch 1 szt
- jałowiec loderi 1 szt
- jałowce płożące pfizera aurea i blue carpet 7szt
Rabaty są utworzone wzdłuż ogrodzenia - dwie mają około 9-10 m długości, kolejna 5 m i jedna 3m. Szerokość około 1m w zgięciach fal i 1,5 na szczytach.
Wstępnie tak zaprojektowałam te rabatki:
9-10m długości, od lewej klon palmowy, pod nim hortensja dębolistna, dalej trzy thuje smaragd i jałowiec płożący, trzmieliny gold, hortensja limelight, daglezja, conica, wierzba hakuro, lilak mayera, berberysy bagatelle, jałowiec płożący.
9-10m długości, od lewej krzewuszki x 2, daglezja, jałowiec płożący, forsycja maluch, tawuły LP, thuja smaragd x3, azalia irene koster, conica, jałowiec, thuja sunkist x2, azalie japońskie, jałowiec veriegata
tu następuje załamanie rabaty o 90 stopni - narożnik. W tym rogu myślałam posadzić modrzew, następnie jałowiec loderi i conica a u dołu rh, wrzosy i wrzośce, pierisy. To byłaby ta rabatka 3 metrowa.
Tu natomiast jest rabata 5 m gdzie mogą być tylko niskie krzewy i drzewka ze względu na jabłonkę bardzo rozłożoną przed nią. Tu znajdują się conica, berberysy, jałowiec płożący.
Nie wszystkie roślinki są wykorzystane. Dopiero zaczynam zabawę i mam jeszcze sporo miejsca.
A tu ogólny plan rabat:
1 - tu jest zakątek już obsadzony - rosną tam berberys, trawki, hosty, żurawki, tawułki
2 - to krzew, który był już przy nabyciu działki. Kończy on rabatkę - dalej jest warzywnik i krzewy owocowe
3 - krzewy, tj. pigwowce itp ( nie będą widoczne zza domku)
4- warzywnik
5 - domek
6 - 4 drzewa owocowe na trwaniku ( 2x jabłoń, śliwa i czereśnia)
Lista roślin: ( roślinki małe i średnie)
- Lilak Mayer 1sz
- hortensja dębolistna 1 szt
- hortensja limelight 1 szt
- berberys bagatelle 3 szt
- berberys thunbergi "red chief" 1 szt
- berberys thunbergi erecta 1 szt
- berberys goldalita 2szt
- azalia irene koster 1 szt
- azalie japońskie 4 szt
- rh 1szt
- pieris 2szt
- wrzosy i wzrośce ( około 20 szt)
- kępki traw ozdobnych 2 szt
- daglezja sina 2 szt
- świerk biały conica 10szt
- jałowiec veriegata 1 szt
- thuja sunkist 2 szt
- wierzba hakuro nishiki 1 szt
- thuja smaragd 6szt
- trzmielina emerald'n gold 4szt
- klon palmowy 1 szt
- bukszpan 3szt
- tawuła little princess 2 szt
- krzewuszki 2szt
- forsycja maluch 1 szt
- jałowiec loderi 1 szt
- jałowce płożące pfizera aurea i blue carpet 7szt
Rabaty są utworzone wzdłuż ogrodzenia - dwie mają około 9-10 m długości, kolejna 5 m i jedna 3m. Szerokość około 1m w zgięciach fal i 1,5 na szczytach.
Wstępnie tak zaprojektowałam te rabatki:

9-10m długości, od lewej klon palmowy, pod nim hortensja dębolistna, dalej trzy thuje smaragd i jałowiec płożący, trzmieliny gold, hortensja limelight, daglezja, conica, wierzba hakuro, lilak mayera, berberysy bagatelle, jałowiec płożący.

9-10m długości, od lewej krzewuszki x 2, daglezja, jałowiec płożący, forsycja maluch, tawuły LP, thuja smaragd x3, azalia irene koster, conica, jałowiec, thuja sunkist x2, azalie japońskie, jałowiec veriegata
tu następuje załamanie rabaty o 90 stopni - narożnik. W tym rogu myślałam posadzić modrzew, następnie jałowiec loderi i conica a u dołu rh, wrzosy i wrzośce, pierisy. To byłaby ta rabatka 3 metrowa.

Tu natomiast jest rabata 5 m gdzie mogą być tylko niskie krzewy i drzewka ze względu na jabłonkę bardzo rozłożoną przed nią. Tu znajdują się conica, berberysy, jałowiec płożący.
Nie wszystkie roślinki są wykorzystane. Dopiero zaczynam zabawę i mam jeszcze sporo miejsca.

A tu ogólny plan rabat:
1 - tu jest zakątek już obsadzony - rosną tam berberys, trawki, hosty, żurawki, tawułki
2 - to krzew, który był już przy nabyciu działki. Kończy on rabatkę - dalej jest warzywnik i krzewy owocowe
3 - krzewy, tj. pigwowce itp ( nie będą widoczne zza domku)
4- warzywnik
5 - domek
6 - 4 drzewa owocowe na trwaniku ( 2x jabłoń, śliwa i czereśnia)